PŘÍPAD SNOWDEN - ZÁPLETKA SE ZAUZLUJE:

Snowden není zdrojem informací, které vydal deník Independent

23. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Britský deník Independent ve svém pátečním vydání tvrdí, že "Británie má na Blízkém východě tajnou monitorovací stanici, která odposlouchává a zpracovává obrovské množství emailů, telefonních rozhovorů a internetového provozu pro západní výzvědné agentury". Je to poprvé, co Independent vydal nové informace, které údajně pocházejí z dokumentů NSA, a jsou to taková odhalení, která novináři, kteří pracují přímo s americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem nepublikují, píše v deníku Guardian Glenn Greenwald a ptá se:

Vede to k otázce: Kdo je zdrojem těchto informací? Edward Snowden zdůrazňuje, že on nebyl zdrojem těchto informací pro Independent:

"Nikdy jsem nemluvil ani nepracoval s deníkem Independent a nikdy jsem mu neposkytl žádné novinářské materiály. Novináři, s nimiž pracuji, jsou rozvážní a opatrní a dávají pozor, aby byly zveřejněny jen ty informace, které by měla vědět veřejnost a aby žádné osoby nebyly uvedeny v nebezpečí. Lidé na všech úrovních ve společnosti včetně prezidenta Spojených států uznávají přínos těchto opatrných odhalení pro nutnou veřejnou debatu a my jsme na tuto historii naší práce hrdi. Zdá se, že se nyní britská vláda snaží vytvořit dojem, že odhalení, která publikovaly deníky Guardian a Washington Post jsou škodlivá, a dělají to tak, že úmyslně prozradily škodlivé informace deníku Independent a připisují jejich zdroj jiným. Britská vláda by měla vysvětlit své uvažování, které vedlo k rozhodnutí zveřejnit informace, o nichž by, kdyby je zveřejnila veřejná osoba, by argumentovala, že je to trestný čin."

Jinými slovy: právě v ten okamžik, kdy v Británii vznikl skandál ohledně toho, že britská vláda zneužila protiprávně Zákon proti terorismu a zadržela podle něho Davida Mirandu, právě v ten okamžik, kdy se britská vláda snaží přesvědčit soud, že tyto dokumenty zosobňují vážné nebezpečí pro bezpečnost veřejnosti, najednou jsou zveřejněny skutečnosti toho druhu, jaké si britská vláda zveřejnit přeje, a k jakým dosud nikdy nedošlo.

Proto Snowden jasně argumentuje: navzdory tomu, že se Independent pokusil předstírat, že je Snowden zdrojem jejich odhalení, není tomu tak. Kdo je tedy zdrojem informací, které vydal deník Independent?

Americká vláda sama tuto taktiku používá neustále: agresivně se zaměřuje na ty osoby, které zveřejní ztrapňující či inkriminující informace o vládě s tím, že tak údajně chrání nutné utajování důvěrných informací, ale zároveň prozrazuje médiím důvěrné informace ve velkém rozsahu, pokud to odpovídá jejím politickým zájmům.

Deník Independent také naznačuje, že došlo k jakési dohodě mezi deníkem Guardian a britskou vládou, že Guardian omezí informace zveřejňované z dokumentů NSA. Za svou osobu chci zdůraznit: Nejsem si vědom žádné dohody, která by jakkoliv omezovala vydávání mých analýz těchto dokumentů. Nikdy bych s žádnou takovou dohodou nesouhlasil. Jak jsem dal jasně najevo, zastrašující taktiky, jakých jsme byli svědky tento týden, mi nezabrání v publikaci dalších analýz. V současnosti zpracovávám celou řadu dalších témat z dokumentů NSA a vydám je, jakmile budu hotov.

Oliver Wright z deníku Independent konstatoval na Twitteru: "Independent nebyl 'podveden' vládou, aby otiskl svůj dnešní článek."

Greenwald: Otázkou je: Kdo Independentu tedy poskytl tyto informace nebo tento dokument? Nepocházejí od Snowdena ani od novinářů, s nimiž Snowden spolupracuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7204

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013