Na inspektory OSN v Sýrii začali střílet neidentifikovaní ostřelovači

26. 8. 2013

čas čtení 1 minuta



Inspektoři OSN v Sýrii

Aktualizace pondělí 19.00: Inspektoři posléze dojeli na místo útoku, ale měli možnost tam setrvat pouze devadesát minut a nemohli navštívit šest míst, kde spadly "chemické rakety".

OSN, Velká Británie, Spojené státy, Německo, Francie a Turecko a další země ostře odsoudily údajný chemický útok "Assadova režimu" Ruský ministr zahraničí se vyjádřil, že byl útok zorganizován vzbouřenci, aby vyvolal západní vojenskou akci proti Sýrii.

...

Neidentifikovaní ostřelovači napadli střelbou konvoj expertů OSN, kteří mají vyšetřovat údajný útok chemickými zbraněmi v syrském hlavním městě Damašku, konstatovalo OSN.

Moc se tříští. Co to znamená pro demokracii?

26. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Země jsou nyní vydírány frakcemi s partikulárními zájmy, jako je Tea Party v USA nebo UKIP v Británii

Politická centra ztrácejí svou moc. Složitost vnitrostátních i mezinárodních problémů sílí. Je to charakteristickým rysem naší doby. Politkové, šéfové nadnárodních firem i generálové stále více přicházejí o moc, píše v týdeníku Observer známý ekonom a novinář Will Hutton.

Rozhodování mezi špatnými alternativami v případě Sýrie je stále složitější

26. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Západ se musí zabývat konkrétními detaily, nikoliv vyvolávat rétorické kampaně

Jední zásadním definujícím rysem západní zahraniční politiky za posledních pětadvacet let je otázka, kdy a za jakých okolností a jak by mělo mezinárodní společenství zasáhnout proti porušování lidských práv v obrovském měřítku. Tato doktrína odpovědnosti lidi chránit byla vyvolána hlavně krveproléváním, které následovalo po rozkladu Jugoslávie, kdy, stejně jako dnes, svět nebyl schopen realizovat ucelenou reakci.

IQ test -- druhý pokus

26. 8. 2013 / Dominik Forman

čas čtení 11 minut

Zhruba po třech letech vládnutí bez nadsázky nejhorší vlády v historii ČR se podařilo její neoliberální běsnění ukončit. Ne však odporem zdola, který byl po dobu vládnutí pravicové koalice mimořádně výrazný, ale bulvární avantýrou s korupčním přesahem, tedy stupiditou, za kterou si může bývalý předseda vlády Nečas sám.

Končící Sněmovna v číslech - Docházka, aktivita, úspěšnost zákonů a další ukazatele

26. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva sdružení KohoVolit.eu

Praha, 26. 8. 2013 -- Sdružení KohoVolit.eu dnes poskytlo médiím k dispozici podrobný přehled činnosti končící Sněmovny. Čtenáři se tak dozví nejen, jak aktivní byli jednotliví poslanci, ale i jaký byl osud návrhů zákonů a dalších sněmovních tisků.

Kamil Gregor, datový analytik KohoVolit.eu, říká: "Pokud jde o naše tradiční téma docházky do Sněmovny, byli na tom v uplynulém funkčním období zdaleka nejhůře sociálně demokratičtí poslanci Michal Hašek a David Rath. Ten chyběl velmi často i před zatčením. Naopak vzornou docházku jsme zaznamenali u spíše méně známých poslanců, například Luďka Jeništy (TOP 09), Jiřího Petrů (ČSSD) nebo u Jiřího Šulce (ODS)."

Pokud se USA rozhodnou vojensky zasáhnout v Sýrii, udělají to bez mandátu OSN

26. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama zřejmě nebude mít problém vytvořit koalici v NATO pro vojenský zásah v Sýrii, pokud se tam Wasghinton rozhodne vojensky zasáhnout, píše v deníku Guardian Ian Traynor. OSN však neposkytne pro mezinárodní vojenskou akci v Sýrii mandát OSN, vzhledem k tomu, že Kreml zuří nad tím, co považuje za zneužití mandátu OSN v Libyi ke svržení Muammara Kaddáfího. Proto bude jakoukoliv rezoluci o mandátu pro vojenskou akci v Sýrii Rusko vetovat.

Syrská vláda dovolí inspektorům OSN zkoumat místo údajného útoku chemickými zbraněmi

25. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Syrská státní média uvádějí, že Assadova vláda uzavřela dohodu s OSN, v jejímž rámci dovolí týmu expertů OSN navštívit místa, kde minulý týden údajně došlo k útoku chemickými zbraněmi. Syrská státní televize také uvedla v prohlášení, zveřejněném v neděli, že obě strany připravují datum a čas, kdy se má návštěva těchto míst konat.

Vědci, kteří se specializují na neurotoxiny, jako je sarin, uvádějí, že jejich síla se rychle rozkládá třicet minut po použití. Do jednoho týdne po použití je stále obtížnější identifikovat sarin a po jednom týdnu je už nemožné získat vzorek.

Od útoku v Damašku nyní uplynulo pět dní.

Sýrie: Na pravdě o chemickém útoku přestalo záležet. Jde už jen o záminku k intervenci

26. 8. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V dubnu letošního roku došlo nedaleko syrského Aleppa a Idlíbu k údajným chemickým útokům. Fotografie na místě pořízené ovšem vyvolávají značné pochybnosti jak o tom, zda šlo o skutečný chemický útok, tak o tom, zda se ho dopustily síly loajální k prezidentu Asadovi. Vyšetřovatelka OSN Carla del Ponteová na základě šetření mezi syrskými uprchlíky v zahraničí dospěla k závěru, že útok zřejmě spáchali povstalci, nikoliv syrská vláda. Aby mohlo být s konečnou platností určeno, o jaký útok šlo a kdo ho provedl, bylo však třeba, aby proběhlo šetření přímo na místě. Vyslání inspekční mise OSN po dlouhé měsíce obstrukcemi blokovaly Británie a Francie, které spolu s Katarem, Saúdskou Arábií a Tureckem patří k nejradikálnějším příznivcům syrské opozice a otevřené západní intervence v Sýrii. Inspektoři OSN nakonec v závěru srpna dorazili do Damašku. Jen několik hodin na to byl na předměstí ovládaném povstalci hlášen další rozsáhlý útok chemickými zbraněmi.

Jaká bude postata předvolební kampaně

Pravice zneužije pro společnost atraktivního emocionálního mýtu

25. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 1 minuta

Jaká bude podstata následující volební kampaně - tedy podle signálů, které zatím můžeme identifikovat: levice je nejen vnitřně rozdělená a vnějškově rozdělená (demokratická levice - komunistická), což ji dlouhodobě oslabuje. Ale především není schopná čelit tomu, jak se vede kampaň ze strany pravice. Pravice, stále víc a přímo úměrně se ztrátou idejí a vizí, vede kampaň postavenou na využívání předsudků, strachů a fóbií, historických reminiscencí s emotivním nábojem ("jako" 1948, 1968, jako Hitler...), mýtů (budeme jako Řecko) a hlavně velkého vyprávění antikomunismu o dobré pravici a zlé levici, o návratu komunismu atp.

26014

Volte vlastní peněženkou. Nevolte politiky bez minulosti.

26. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

ptal se Jaroslav Polanský

Analytik a komentátor Štěpán Kotrba v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz označil právě rozpuštěnou sněmovnu za tu nejhorší, kterou zažil. Voličům poradil, aby tentokrát volili "svou vlastní peněženkou" a měli se na pozoru: nadcházející volební kampaň může přinést řadu dosud nevídaných špinavostí. "Budou se organizovat diskreditační pasti, ne nepodobné té, do které spadl Rath," odhaduje Kotrba.

O tom knížecím rasismu

25. 8. 2013 / Lukáš Matoška

čas čtení 5 minut

Nyní už nelze zastírat, že rasismus získal za dobu pravicových vlád, které pilně oklešťovaly sociální práva, nezanedbatelný mobilizační potenciál. Veškeré sobotní antirasistické akce, jimiž se média zaobírala pohříchu citelně méně než akcemi na druhé straně břehu, vyjadřovaly podporu Romům a nesouhlas s těmi občany, kteří se neštítili podílet na mítincích svolaných krajní pravicí. Dobrou zprávou je, že antifašistů nebylo málo, vůbec poprvé se společně s Romy srocovali početněji na vícero místech zároveň, v největším počtu pravděpodobně v Ostravě. A teď k těm špatným zprávám.

Zeman kritizoval protiromské demonstrace

25. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

[Miloš Zeman v rozhlase v neděli ] zařadil účastníky sobotních pochodů z k neonacistickým bojůvkám, které ve svém březnovém inauguračním projevu označil za jeden z ostrovů negativní deviace. Připomněl, že v červnu při pietním aktu u příležitosti 71. výročí vyhlazení Lidic řekl, že za častým výkřikem z protiromských demonstrací "Čechy Čechům!" slyší nacistický výkřik "Juden raus!".

Sociální dávky jako například příspěvek na bydlení, které od státu dostávají Romové, podle Zemana inkasují bílé mafie, které Romům za předražené peníze pronajímají byty. "Začněme konkrétními akcemi, rozbitím těchto bílých mafií, ať Romové platí přiměřené nájemné," řekl prezident. Pak bude podle něj možné příspěvek na bydlení omezit.

Zdroj: ZDE ZDE

Karel Schwarzenberg odmítá nenávist proti Romům

25. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Očividně se na mnoha frontách vracíme do minulosti. Tentokrát ne do let komunismu, ale do minulosti Protektorátu Čechy a Morava. Jako v tehdejší době znovu vystupují lidé, kteří chtějí vyloučit z pospolitosti některé občany naší země, útočí na jejich děti, obydlí a majetky. Tento vývoj událostí je velice smutný.

Měli bychom mít v paměti, kam vedla štvaní proti jedné skupině obyvatel, tak jak jsme svědky u dnešních protiromských akcí.

Každý z nás má občas s někým potíže. A přiznávám, že je máme i my s nimi a naopak oni s námi. To ale neznamená, že máme přejít k jazyku nenávisti. Následky mohou být opravdu hrozné a to nejen pro jednu menšinu, ale pro nás všechny.

Zdroj: ZDE

BBC: České protiromské protesty skončily zatýkáním

25. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Stovky ultrapravicových aktivistů uspořádaly protiromské demonstrace v městech a v ulicích České republiky. V některých oblastech házeli kamením na policii, která reagovala použitím slzného plynu. Nejméně 75 osob bylo zatčeno. Amnesty International vyjádřila tento měsíc znepokojení nad plánovanými demonstracemi a naléhala na státní činitelé, aby romskou komunitu ochránili.

Organizace "Lékaři bez hranic" potvrdila, že její nemocnice v Sýrii ošetřily tisíce pacientů s "neurotoxickými příznaky"

24. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Francouzská humanitární organizace "Medecins Sans Frontieres (Lékaři bez hranic)" konstatuje, že nemocnice, které podporuje v Sýrii, ošetřily asi 3600 pacientů s "neurotoxickými příznaky" a 355 z nich zemřelo. Organizace MSF uvádí, že se pacienti dostavili do tří nemocnic v okrsku Damašek dne 21. srpna, kdy podle tvrzení opozičních aktivistů došlo k chemickým útokům proti vzbouřencům-

Organizace MSF dodává, že nemůže použití chemických zbraní "vědecky potvrdit".

Pražští "jakobýni"

26. 8. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 1 minuta

Do rozhlasových a televizních debat proniklo nové plevelné slovo "jako by". Po eventuálně, respektive, víceméně a prostém pauzírovacím mručení, je to jedno z nejnesmyslnějších slov, která debatující mohou používat.

Zkusili jste zorganizovat demonstraci u britské Dolní sněmovny?

25. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Některá česká média dělají humbuk kolem toho, že skupince ruských demonstrantů bylo zabráněno demonstrovat u Kremlu v Moskvě proti sovětské invazi.

Ne, že bych hájil Putina, ale zkuste demonstrovat u britské Dolní sněmovny. Platí zákon, že se tam nesmí demonstrovat do vzdálenosti osm set metrů. Kdyby tam někdo rozvinul transparent a anglická policie ho zatkla, bude o tom psát IDnes jako o totalitních tendencích v Británii?

Zelení: Jasné Ne protiromským pochodům

24. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Strany Zelených

Strana zelených vyjadřuje výrazné znepokojení nad nárůstem protiromských nálad v Česku, které kulminují sérií pokusů o pogrom na náměstích a ulicích českých a moravských měst. Už dávno nejde jen o sporadické nenávistné pochody neonacistů a jejich radikálně pravicových přívrženců, ale organizované akce, které v sobotu 24. srpna zažijí obyvatelé měst Brna, Plzně, Českých Budějovic, Duchcova, Děčína, Jičína a Varnsdorfu. Přidávají se i běžní občané a extremisté jen zneužívají negativní nálady ve společnosti k dosažení svých ideologických cílů.

Daň z příjmu v různých evropských zemích

24. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Velice zajímavá byla výše daní v GB. Nemohly by BL zveřejnit, jaká jsoiu daňová pásma v jiných zemích (Skandinávie, Francie, Německo, Rakousko a podobně)? ptá se Jaroslav Obermajer.

Podobně by bylo zajímavé srovnat daně z příjmu právnických osob u nás a v zemích západní Evropy. Proč bylo potřeba aby vláda rozpočtové odpovědnosti snižovala před lety tuto daň ze 20 na 19 %, když ve většině vyspělých zemí Evropy se pohybuje mezi 25 až 30 procenty??? Proč bylo nutné snižovat daně supermarketům telefonním operátorům, vodárnám, bankám, solárním podvodníkům a podobně a současně zvyšovat DPH u potravin, léků, dopravy?

Odpověď Jana Čulíka: Tyto informace jsou volně k dispozici na internetu, například ve Wikipedii, kde je přehledná tabulka ZDE, přesnější a podrobnější informace jsou např. ZDE. V níže uvedené jiné tabulce ZDE najdete srovnání nejvyšších pásem daní z příjmu v evropských zemích s mírou nezaměstnanosti. Autoři analýzy uvádějí, že neexistuje vůbec žádná korelace mezi mírou nezaměstnanosti a nejvyšším zdaněním v dané zemi. Povšimněte si, že v zemích s nejvyšším zdaněním je relativně nízká nezaměstnanost, naopak ve většině zemí s mininálními daněmi je nezaměstnanost vysoká. Jak vyplývá z těchto vědeckých analýz, viz k tomu powerpointovou prezentaci v angličtině, zavedení rovné daně, a tedy likvidace sociální infrastruktury v důsledku státních škrtů, vedly v pobaltských zemích k naprosté katastrofě, mimo jiné i k drastickému snížení průměrné délky života obyvatelstva.

I v ČR vedlo k nesmyslným kalouskovským škrtům, protože po zavedení rovné daně stát nevybral dostatečné množství finančních prostředků na svůj provoz. To je v západní Evropě dávno známo, proto západoevropské státy rovnou daň nezavedly. To jen v ČR a jiných postkomunistických zemích na Východě zavádějí ideologové nesmyslné a škodlivé experimenty. V západní Evropě by se to politikové neodvážili udělat, protože by se proti tomu vzbouřili tamější občané, je tam daleko aktivnější občanská společnost. (Lendvaiová ve výše zmíněném článku dokazuje, že tam, kde je aktivní občanská společnost, se nepodařilo zrušit sociální infratrukturu a nedošlo tam ke katastrofálnímu zkrácení průměrné délky života.)

K tomu tato diskuse v televizi BBC:

BBC: "Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?"




(Pozn. Do roku 2012 bylo v Británii nejvyšší daňové pásmo 50 procent, od r. 2013 jej konzervativci snížili na 45 procent. - Míra nezaměstnanosti v ČR je podstatně vyšší, než uvádí tato tabulka, upozorňuje Michal Rusek. Podrobnosti ZDE)

PPS. Jeden čtenář poslal odkaz na tabulku OECD, která uvádí celkové náklady na zaměstnance. Z ní vyplývá, že i když jsou v ČR daně z příjmu velmi nízké, Česká republika uvaluje neobyčejně velké břemeno sociálních dávek na zaměstnavatele (tzv. superhrubá mzda). Tyto velmi vysoké dávky, které musí platit zaměstnavatel, jsou důkazem hrubé neefektivity českého sociálního systému. - O tom ovšem argumentace nebyla, ta byla o to, zda zvýšení přímých daní v nejvyšším pásmu, jak to navrhuje KSČM, je "šokující" a "komunistické".

PŘÍPAD DAVID MIRANDA:

Editoři skandinávských deníků apelují na britského premiéra, aby v Británii obnovil svobodu novinářské práce

24. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Zadržení a následné trestní vyšetřování Davida Mirandy, partnera novináře Glenna Greenwalda, ohrožuje postavení svobodného tisku na celém světě, varují šéfredaktoři několika skandinávských deníků.

V otevřeném dopise britskému premiéru Davidu Cameronovi charakterizují šéfredaktoři dánského deníku Politiken, švédského deníku Dagens Nyheter, norského deníku Aftenposten a finského listu Helsingin Sanomat zadržení Davida Mirandy jako "šikanování".

Globální počítačové systémy se blíží kolapsu

24. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

V posledních čtrnácti dnech zkolabovaly systémy Googlu, Amazonu, Apple a Microsoftu. Je to varovný jev, upozorňující, že vlády, banky a big byznys se staly příliš závislými na počítačových systémech, které jsou příliš složité.

Počítačoví odborníci jsou znepokojeni poté, co operace burzy Nasdaq v New Yorku ve čtvrtek ochromil tříhodinový výpadek počítačových systémů.

Z evropského parlamentu

Zahraniční povědomí o významu České republiky

24. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

  • Jak si stojí Česká republika v Evropském parlamentu? Ví se tam kupříkladu, že tady je nějaká úřednická vláda a že se nám rozpustila jedna z komor Parlamentu?

    Europoslanec Jaromír Kohlíček: Podle mne je toto za rozlišovací schopností mých kolegů, protože dodnes někteří poslanci Evropského parlamentu mají problém s lokalizací České republiky.

    Zdroj: ZDE

    V důsledku nátlaku od britské vlády uzavřel Guardian publikační dohodu o Snowdenově dokumentaci s deníkem New York Times

    24. 8. 2013

    čas čtení 1 minuta

    Britský deník Guardian uzavřel partnerskou dohodu s americkým listem New York Times, v jejímž rámci americký deník získá přístup k určité části tajné dokumentace, kterou prozradil whistleblower Edward Snowden. Dohoda s New York Times byla uzavřena poté, co se stal Guardian terčem nátlaku britské vlády, aby odevzdal Snowdenovu dokumentaci britské špionážní organizaci GCHQ. "S deníkem New York Times a s dalšími nyní partnersky spolupracujeme a budeme dál publikovat tyto informace," uvedl Guardian ve svém oficiální prohlášení.

    Systémový rasismus na Novinkách.cz bují s neztenčenou silou

    23. 8. 2013

    čas čtení < 1 minuta

    Bulvární britský deník Daily Mail:

    Teenager zatčen poté, co veterán z druhé světové války, 88, umírá. Brutálně ho na parkovišti zbili dva muži

    Jeden teenager byl zatčen poté, co byl ve středu brutálně zmlácen dvěma muži veterán z druhé světové války s přezdívkou "Shorty", který sloužil v bitvě o Okinawu. Byl ponechán osudu před hostincem ve Spokane, ve Washingtonu, kde pak zemřel. (...)

    Zdroj ZDE

    Novinky.cz:

    Veterána z 2. světové války ubili na parkovišti

    V nemocnici ve městě Spokane v americkém státě Washington ve čtvrtek zemřel 88letý veterán z druhé světové války Delbert "Shorty" Belton. Podlehl zraněním, jež mu předchozí noc způsobila dvojice mladých černochů.

    Zdroj: ZDE

    Jaký smysl má publikovat obskurní místní zprávu z černé kroniky z USA, než potvrdit českému publiku, že kdo je barevný, je zločinec... (JČ)

    PŘÍPAD SNOWDEN - ZÁPLETKA SE ZAUZLUJE:

    Snowden není zdrojem informací, které vydal deník Independent

    23. 8. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Britský deník Independent ve svém pátečním vydání tvrdí, že "Británie má na Blízkém východě tajnou monitorovací stanici, která odposlouchává a zpracovává obrovské množství emailů, telefonních rozhovorů a internetového provozu pro západní výzvědné agentury". Je to poprvé, co Independent vydal nové informace, které údajně pocházejí z dokumentů NSA, a jsou to taková odhalení, která novináři, kteří pracují přímo s americkým whistleblowerem Edwardem Snowdenem nepublikují, píše v deníku Guardian Glenn Greenwald a ptá se:

    Vede to k otázce: Kdo je zdrojem těchto informací? Edward Snowden zdůrazňuje, že on nebyl zdrojem těchto informací pro Independent:

    Americká výzvědná služba NSA uhradila Googlu, Yahoo, Facebooku a Microsoftu náklady na špehování jejich zákazníků

    23. 8. 2013

    čas čtení 3 minuty

    Americká špionážní organizcae National Security Agency uhradila velkým poskytovatelům internetových služeb miliony dolarů jejich nákladů na provozování špehovacího programu Prism poté, co soud rozhodl, že určitá činnost NSA je protiústavní. Vyplývá to z přísně tajných materiálů, které má k dispozici deník Guardian.

    Technologické firmy, k nimž podle NSA patří Google, Yahoo, Microsoft a Facebook, byly nuceny zaplatit tyto náklady na novou certifikaci, kterou vyžadoval tajný americký soud FISA.

    Soudní rozhodnutí z října 2011, které bylo tento týden ve středu Obamovou vládou odtajněno, dospělo k závěru, že NSA není schopna rozlišovat domácí americké komunikace o zahraničních komunikací a že to porušuje čtvrtý dodatek americké ústavy.

    Levice: Nejvyšší stadium kapitalismu

    23. 8. 2013 / Karel Dolejší

    čas čtení 8 minut

    Filosof Jean-Claude Michéa už před dvěma lety v rozhovoru pro týdeník Le Nouvel Observateur kritizoval současnou levici coby církev náboženství pokroku a přihlásil se ke "common decency" George Orwella - o němž napsal dvě knihy - jako k protitahu vůči této degeneraci levice. V době, kdy vyšel zmíněný rozhovor, právě vydal esej Le complexe d'Orphée: la Gauche, les gens ordinaires et la religion du progres (Orfeův komplex: Levice, obyčejní lidé a náboženství pokroku), ve které poukázal na fakt, že ve jménu "nezadržitelného pokroku" se levice fakticky vzdala původních socialistických snah vybudovat slušnou společnost. Levice se podobá mýtickému Orfeovi v podsvětí, který zakazuje každé ohlédnutí - může tedy již jen kráčet "stále více a lépěji vpřed k zajištění družstevní velkovýroby" (Egon Bondy). Logickým a vlastně nevyhnutelným důsledkem výprodeje všech levicových hodnot a jejich nahrazení pragmatickými poukazy na to, že levice kdysi dávno bývala lepším údržbářem kapitalistické ekonomiky než pravice, je ekonomický redukcionismus jako první a současně jediné přikázání této náhradní víry. Poslední přípustný argument v levicové debatě se dnes týká všelikých statistik, především růstu HDP. Cokoliv nadto jest, od zlého jest. Amen.

    Human Rights Watch ostře kritizuje odsouzení Bradleyho Manninga

    23. 8. 2013

    čas čtení 3 minuty

    21. srpna 2013 odsoudil americký vojenský soud ve Fort Meade v Marylandu vojína Bradleyho Manninga k 35 letům vězení.

    "Agresivní stíhání a tvrdé odsouzení Manninga nejen kontrastuje ostře s absolutní beztrestností bývalých vysokých amerických činitelů, vinných mučením a s tím spojeným týráním, ale také daleko překračuje tresty, jichž většina demokratických zemí používá za prozrazení citlivých informací veřjenosti," konstatovala Dinah PoKempnerová, právnička organizace Human Rights Watch.

    V pimprlové komedii stalo se

    23. 8. 2013 / Lubomír Brožek

    čas čtení 5 minut

    V pimprlové komedii stalo se,
    že usedla vosa králi na nose,
    král se namích a bouch pěstí do stolu,
    zavolejte na tu vosu Škrholu.

    Jiří Suchý

    Lid se namíchl a, jak se praví v písni, bouch pěstí do stolu a...stalo se, co si ještě nedávno nikdo neuměl představit, ani v nejbujnějších snech: Většina poslanců dostála svému slovu a splnila, co slíbila -- tedy zvedla ruku pro rozpuštění sněmovny. Hurá! V ústavní zahradě zavládlo nadšení. Otázka je, jak dlouho vydrží. Představa, že s novým vedením se skoncuje s šokovou terapií a zařízení bude transformováno ne-li přímo v lusthaus, tedy alespoň v menší blázinec, je svůdná jako fata morgana.

    Čest poražených

    23. 8. 2013 / Lenka Procházková

    čas čtení 13 minut

    Projev Lenky Procházkové 21. srpna 2013 na Staroměstském náměstí v Praze na shromáždění "Občané proti okupaci!"

    Pokud žijí pamětníci prohraných bitev, měli by zápis v knize historie aspoň glosovat. V Čechách se totiž oficiální výklad dějů dávných i nedávných vždy užívá jako rybářský prut. Pravda však nebývá zavěšená na udici jako návnada. Pravda je mnohdy skrytá a čeká na své hledače.

    Zemanovci spáchali sebevraždu v přímém přenosu

    23. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

    čas čtení < 1 minuta

    Bývalý ministr školství v Nečasově kabinetu, bývalý vrchní kádrovák bezpečnostní agentury ABL a bývalý místopředseda Bártových Věcí veřejných, dnes šéf "hnutí Pro sport a zdraví" Josef Dobeš, se ve čtvrtek sešel s předsedou SPOZ Zdeňkem Štenglem. Plánovali společnou kandidátku a "podporu sportovců" zemanovcům.

    "To je horší než zločin, to je politická chyba", prohlásil kdysi v úplně jiné souvislosti Miloš Zeman. Paktování se s nejhorším ministrem Nečasovy vlády, který plánoval "reformu" školství obsahující školné, který prodloužil akreditaci magisterského studijního programu na plzeňské právnické fakultě i po obrovském skandálu a jehož parsonální politika na minsiterstvu byla jedinou řadou skandálů, je smrtící rána pověsti SPOZ u té části levice, která by byla ochotna volit zemanovce.

    SPOZ si prohrála volby na samém počátku. Sama.

    Prohlášení Vědecké rady ÚSTR

    Lidové noviny prezentují činnost Vědecké rady ÚSTR tendenčním a nepravdivým způsobem

    22. 8. 2013

    čas čtení 5 minut

    V Lidových novinách 20. srpna 2013 vyšel na straně 1 a 3 titulní článek s názvem "Přednášel marxismus, teď hodnotí disidenty". Článek prezentuje činnost Vědecké rady ÚSTR tendenčním a nepravdivým způsobem. Fakta jsou tato:

    1. Nepravdivé je hlavní, celkem čtyřikrát v článku opakované tvrzení, že prof. Jan Rataj, jeden z 15 členů Vědecké rady, posuzoval, v současnosti posuzuje nebo bude posuzovat projekt pana Bc. Františka Stárka ("Čuňase"), za komunistického režimu opakovaně vězněného představitele českého undergroundu. Oponenty tohoto projektu jsou dánský historik dr. Peter Bugge a český politolog doc. Ladislav Cabada. Prof. Rataj se -- vzhledem k době dovolených -- vůbec nezúčastnil workshopu 19. srpna, na kterém se mimo jiné probíral i projekt pana Stárka, a nemá tedy s jeho posuzováním nic společného.

    Vilém Prečan píše Vědecké radě ÚSTR

    22. 8. 2013 / Vilém Prečan

    čas čtení 1 minuta

    Vědecké radě ÚSTR

    Vážené kolegyně, vážení kolegové,
    rád bych Vás ujistil, že má rozhořčená slova o tom, že s ústavem už nechci mít nic společného, byla jen projevem momentálního rozhořčení a zoufalství tváří v tvář útokům na mou čest, lidskou a profesní integritu, jimž jsem byl vystaven na diskusním večeru se zaměstnanci ÚSTR v pondělí 19. srpna. Vlna sympatií, jimiž jsem byl vzápětí zahrnut ze strany pracovníků ústavu a archivu i od Vás, mě však přesvědčila, že odejít do soukromí by znamenalo kapitulovat před těmi, kteří ústav považuji div ne za své vlastnictví, které hájí jako jediní vyvolení a povolaní.

    Mé mladé přítelkyni VI

    23. 8. 2013 / Jiří Jírovec

    čas čtení 7 minut

    Přítelkyně moje, na předcházející dopis reagoval jeden čtenář touto poznámkou:

    "Ve vašem obsáhlém článku jsou nejméně dva omyly. Spolurozhodování zaměstnanců, nejen dělníků, ve velkých podnicích, není výmyslem ekonomů pražského jara, ale dosti pracně probojovaným principem v Německu, který funguje dodnes. Podrobnosti ZDE . Nedejte se mýlit datem vstupu zákona v platnost až v roce 1976, byl to dlouhý boj s peripetií i v roce 1968.

    Druhý omyl je, že Dědeček je básník. Mám pocit, že se v hodnocení PJ ani tak moc nelišíte."

    Připouštím, že moje zmínka o spoluúčasti dělnické třídy na vedení podniků byla zkratkovitá. To, že nápad pocházel z Německa jsem zapomněl a o tom, že tam byl posléze přijat výše zmíněný zákon, jsem nevěděl. Je možné, že ty zaměstnanecké rady jsou důvodem, proč tam ekonomika tak dobře funguje. Ve svém článku jsem nepsal, že by ony rady byly nápadem československých ekonomů. S nepříliš velkou mírou ironie lze říct, že jsme stejně nikdy žádné velké ekonomy neměli a podle toho to vypadá.

    Marketingová zabedněnost společnosti Vodafone

    23. 8. 2013 / Bohumil Kartous

    čas čtení 3 minuty

    Investujte konečně raději do svých zákazníků a ne do drahých, vesměs dost přihlouplých reklamních kampaní, jejichž náklady poté následně svým zákazníkům vyúčtujete.

    Zavolal mi včera operátor z call centra společnosti Vodafone, u které mám účet, jestli mám chvilku na představení novinek a možností. Říkám, že nemám, jestli by to nemohli poslat e-mailem. Rád bych se s tím seznámil, jistě bych tak mohl přijít na to, snížit vysoké částky, které si čeští operátoři za své služby účtují. Operátor to odehrál jednoduše: prý je toho hodně, pravil. Nevím, co tím chtěl říct. Jako že nejsem schopen přečíst delší text, nebo že správně neporozumím náročnému psanému projevu géniů z Vodafonu? Co je to za nesmyslnou odpověď?

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za červenec 2013

    9. 8. 2013

    čas čtení 2 minuty

    V červenci 2013 přispělo finančně na Britské listy 774 osob bankovním příkazem celkovou částkou 405 442,98 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2013 částkou 2282,51 Kč. (Finanční příspěvky poukázané Britským listům v červenci prostřednictvím mobilu budou zprostředkovatelskou firmou Airtoy poskytnuty až za dva měsíce, částka za červenec byla 77662.82 Kč.)

    Zůstatek byl koncem července 2013 437 922,03 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    42054