Pokud se USA rozhodnou vojensky zasáhnout v Sýrii, udělají to bez mandátu OSN

26. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Barack Obama zřejmě nebude mít problém vytvořit koalici v NATO pro vojenský zásah v Sýrii, pokud se tam Wasghinton rozhodne vojensky zasáhnout, píše v deníku Guardian Ian Traynor. OSN však neposkytne pro mezinárodní vojenskou akci v Sýrii mandát OSN, vzhledem k tomu, že Kreml zuří nad tím, co považuje za zneužití mandátu OSN v Libyi ke svržení Muammara Kaddáfího. Proto bude jakoukoliv rezoluci o mandátu pro vojenskou akci v Sýrii Rusko vetovat.

Británie a Francie, jediné státy EU, které mají vojenskou schopnost zasáhnout mimo hranice své země, zřejmě USA podpoří, stejně jako Izrael. Šimon Peres v neděli po setkání s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem požadoval "společné úsilí k likvidaci všech chemických zbraní v Sýrii."

Londýn a Paříž však zůstaly izolovány ve svém požadavku, aby Evropská unie zrušila embargo na dodávky zbraní syrským vzbouřencům a je pravděpodobné, že případné letecké údery proti Assadovu režimu a podpora vzbouřenců vyvolá v Evropské unii a v ústředí NATO v Bruselu tvrdé rozpory. Německo zjevně intervenci nepodpoří, zejména vzhledem k tomu, že se tam příští měsíc mají konat všeobecné volby.

Precedentem pro vojenský zásah bez mandátu OSN byla intervence NATO v Kosovu r. 1999, z důvodů humanitární pomoci. Analytikové a diplomaté uvádějí, že USA nebude požadovat ospravedlnění intervence, pokud se Bílý dům rozhodne použít v Sýrii síly.

Z diskusních pořadů rozhlasu BBC i z rozhovorů s vojenskými odborníky během víkendu bylo zjevné, že se britská veřejnost i vojáci ostře stavějí proti intervenci v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8876

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2013