Sofistikovaná zlodějina - o ČEZu a nejen o něm

29. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Poté, co jsem reagoval na dopis mluvčího skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy Martina Sobotky, s dotazem na rozpor mezi ustanovením Obchodních podmínek ČEZ a jejich praxí při úhradě bankovních poplatků, byl jsem vtažen do diskuse o praktikách firmy ČEZ, jíž jsem též prostřednictvím státu akcionářem-vlastníkem, píše Luděk Kovář.

Z odpovědi mluvčího jsem se dozvěděl kolik, že příživnických subjektů na dodávkách zboží-elektřiny participuje, a proto je jejich faktura záměrně tak složitá aby se zákazník nedozvěděl kolik, že vlastně za elektřinu platí. Až tyto způsoby převezmou též ostatní živnostníci, tak od pekaře k rohlíku obdržím fakturu, kde bude sice uvedena platba za mouku, vodné a stočné, platba operátorovi dovozu pytlů se solí a regulátorovi trhu s droždím, poplatek výrobcům karlovarských rohlíků, avšak kolik jsem ve skutečnosti za jeden rohlík zaplatil, se nedozvím.

Oproti jednomu obchodnímu partnerovi od nějž jsem kupoval elektřinu za jednu měrnou jednotku (kW) dříve (Elektrické podniky Královského hlavního města Prahy), jich nyní je ve skupině ČEZ celkem 25, každá se svým generálním ředitelem a příslušným neproduktivním ansámblem. A to elektřinu dodává ještě mnoho dalších skupin.

Avšak zpět k bankovním poplatkům. Samozřejmě, že na faktuře není prvoplánově uvedena částka za bankovní poplatek. Platba vložená na účet ČEZu je zaúčtovávána nižší o výši bankovního poplatku a tato částka je v následujícím vyúčtování doúčtována jako nedoplatek! Kdo si ve vyúčtování všimne marginální částky 40,- Kč, kdo porovnává fakturu letošní s fakturou loňskou a kdo se tím začne ve složitosti fakturačních údajů, i když si toho všimne, zabývat?

Většina lidí nad tím mávne rukou, popř. si pomysli, že to tak má být a pro nepatrnou množinu těch, kteří si to nechtějí nechati líbit, započne reklamační martyrium, jež stejně další velká množina reklamujících vzdá. Tomu se říká obchodní psychologie a taktika.

Mluvčího ČEZu však mohu ubezpečit, že se takto nesolidně, pokud je mu známo, co solidnost znamená, nechovají jen oni, avšak i ostatní, především nadnárodní korporace působící bez jakýchkoliv zábran, jak vnitřních, tak vnějších na teritoriu tohoto státu, naposledy např. Česká pojišťovna.

Veškeré diskuse, včetně té nynější týkající se praktik ČEZu se však snaží řešiti následky a nikoli příčiny těchto jevů. Vůdčí idea současné kleptokracie je "pouze můj zisk, a to za jakoukoliv cenu". Dokonce si to i uzákonili; viz živnostenský zákon, §2, kde se praví, že živnost je provozována za účelem dosažení zisku.

A já si, jsa vychován zásadou "my" a nikoli jak dnes platí "já, já a nic než já", naivně myslel, že účelem živnosti je uspokojování společenské potřeby zboží a služeb a teprve z toho vyplývající zisk. Proto máme buřty místo z masa z pilin, několikero subjektů roztržené železnice, neb ziskové jsou jen některé segmenty železniční dopravy, platby finančním institucím za to, že počítají peníze, platíme si dálniční kupon za jízdu po tankodromu atd., atp. Na odstranění příčin jevů a nikoli jen jejich následků popisovaných v současné diskusi na BL by se měli aktivní občané zaměřit, jinak lze říci spolu s klasikem "Pláčete sice dobře, ale na cizím hrobě".

Každý den musím se ptát znovu, k čemu je mi tento stát?

0
Vytisknout
9947

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2013