NSA přiznala, že testovala sledování pomocí zjištění polohy mobilního telefonu

3. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Vysocí představitelé amerických zravodajských služeb odhalili v Kongresu další podrobnosti ohledně špehování ve snaze bránit se obvinění, že služba NSA v masovém měřítku porušovala soukromí běžných Američanů. Avšak poslední odhalení, že se NSA snažila sledovat polohu mobilních telefonů, spíše přidalo zákonodárcům další obavy.

Šéf NSA generál Keith Alexander řekl Kongresu, že v letech 2010-2011 služba zjišťovala, zda je technicky možné sledovat polohu mobilního telefonu. Tyto informace údajně nebyly nikdy použity a test byl nahlášen zpravodajským výborům Kongresu.

Alexander také bránil svou agenturu a popřel zprávy, že vytěžovala americká sociální média. Poskytl rovněž detaily 12 odhalených případů zaměstnanců NSA, kteří zneužili službu ke sledování partnera nebo jiným neschváleným operacím. Podle něj byli tito zaměstnanci bez výjimky potrestáni.

Ředitel národních bezpečnostních služeb James Clapper se připojil v Kongresu k Alexandrovi a vyjadřoval se k navrhovaným reformám výzvědných programů NSA zahrnujících Internet a telefony po celém světě. Tyto programy byly v červnu prozrazeny bývalým systémovým analytikem NSA Edwardem Snowdenem.

Kongres zvažuje změny v zákoně Foreign Intelligence Surveillance Act, který podle některých zdrojů poskytuje NSA příliš velké pravomoce při shromažďování telefonních a internetových dat z USA v rámci zahraničních výzvědných operací. Avšak ani Alexander, ani Clapper nestrávili příliš mnoho času diskusí o reformách a místo toho odpovídali na otázky ohledně dalších odhalených případů zneužití pravomocí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8146

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2013