Tragédie mrtvých přistěhovalců v Lampeduse vyžaduje novou politiku od Evropské unie

5. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Nynější tragédie, při níž při potopení lodi s imigranty u italského ostrova Lampedusa zahynuly desítky osob, není vůbec výjimečná. Lidé takto ve Středozemním moři umírají už dlouho. Dá se tomu zabránit. Od roku 1988 utonulo ve Středozemním moři při pokusech dostat se do Evropy téměř 20 000 lidí. Středozemní moře se tak doslova stalo pro přistěhovalce hřbitovem, píše v deníku Guardian Vittorio Longhi.

Shodou okolností pořádá tento týden OSN v New Yorku rozhovory na vysoké úrovni o mezinárodní migraci a rozvoji. Umírání imigrantů na všech světových hranicích mezi státy, ať už jsou to státy evropské, americké, či ať je to Austrálie, dokazují, že imigrační politika vůbec nefunguje.

Mezinárodní společenství musí přiznat nedostatečnost svého jednostranného, provizorního a často represivního postoje vůči mobilitě obyvatelstva. Problém přistěhovalectví nebyl v žádném případě vyřešen tím, že národní vlády zmilitarizovaly své hranice, anebo že kriminalizují přistěhovalce bez dokumentů.

Tato politika je zvlášť krutá v Itálii, kde si pravicoví politikové vybudovali svou totožnost i svůj volební úspěch na strachu z cizinců. V roce 2009 zahájila Berlusconiho vláda politiku vyhánění lidí, kteří potřebují ochranu. Tuto politiku odsoudily Spojené národy a Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Italská vláda dál podepisovala dohody s Muammarem Kaddáfím, jejichž cílem bylo zabránit Libyjcům v emigraci z Libye, přestože italská vláda dobře věděla o nelidských podmínkách, jimž jsou Afričané vystavováni v libyjských vazebních střediscích.

Zákon z r. 2008 proměnil přistěhovalce bez dokumentů v zločince. Italské zákony z té doby vedly k obrovskému rozvoji mafiánských organizací, pašujících cizince do země. Zároveň italská vláda zavedla zákon, který hrozí trestním stíháním italským rybářům, pokud by osobám, které se snaží dostat do Itálie, jakkoliv pomohli. Tyto nelidské zákony stále zůstávají v platnosti. Právě proto některé italské rybářské čluny tonoucím přistěhovalcům nepomohly.

Itálie nyní pokrytecky vyhlásila oficiální smutek nad mrtvými přistěhovalci, avšak zákony, které jim brání v přístupu do země, platí dál. Evropská unie chce zavést na technologii založené systémy kontroly, které by lidem z Afriky prostě zabránily vůbec opustit svou zemi.

Evropa nemůže dál pokračovat s politikou uzavírání svých hranic a s předstíráním, že nevidí, co se děje na jihu, zejména ve vážně postižené severní Africe a na kontinentu, kde roste chudoba a šíří se potravinová a zdravotní krize. Vzrůstající sociální konflikty nevyhnutelně vedou k tvrdšímu útlaku od místních afrických režimů, a tak do Evropy přichází stále větší množství uprchlíků, jako oni mladí muži a ženy z Eritrey, kteří se utopili u Lampedusy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11422

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2013