Bývalý ředitel UPI:

Je stále jasnější, že chemický útok v Sýrii byl povstaleckou provokací

5. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý ředitel agentury UPI Arnaud de Borchgrave, který jako novinář proslul svou nestranností, prohlásil, že je podle něj stále jasnější, že chemický útok z 21. srpna nespáchal Asadův režim.

De Borchgrave popisuje aktuální situaci v Rusku, upozorňuje, že převládá přesvědčení, že americká intervence v Sýrii je víceméně nevyhnutelná. Některá média kritizují to co vnímají jako příliš "měkký" postoj ministra zahraničí Lavrova k americké agresivitě vůči Sýrii.

Podle de Borchgraveho je stále jasnější, že Asad neměl žádný důvod nasadit chemické zbraně 21. srpna na předměstí Damašku. Naopak povstalci měli velmi dobrý důvod, vyvolat americkou intervenci.

Komentář se věnuje popisu zvěrstev spáchaných islamistickými útočníky na zajatcích v nairobském nákupním centru Westgate a vysvětluje, že činy jako znásilňování, kastrace, vydloubnutí očí či vyříznutí jazyka nejsou v tomto prostředí vnímány jako něco patologického, ale mají status "posvátného" násilí smývajícího potupu - ať už k němu dochází v Keni, nebo v Sýrii.

"Spojené státy jsou v nebezpečí, že se zapojí do syrské občanské války na špatné straně", komentuje de Borchgrave.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11985

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2013