Američtí vědci bojkotují konferenci NASA, která zakázala přístup čínským vědcům

5. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká organizace NASA zakázala na svou mezinárodní konferenci přístup čínským vědcům, včetně těch, kteří pracují na univerzitách v USA. Důvodem je "bezpečnost amerického státu". Zákaz je založen na zákonu, který byl v USA schválen letos v březnu. Zákon zakazuje čínským občanům vstoupit do jakékoliv budovy NASA. Je součástí agresitvní kampaně kongresmana Franka Wolfa, předsedy Apropriačního výboru amerického parlamentu, který má jurisdikci nad NASA. Cílem zákona je zabránit cizincům v přístupu k technologii NASA. Má to být kontrašpionážní opatření.

Avšak zákaz rozhněval mnoho amerických vědců, kteří poukazují na to, že se čínští studenti a vědci pracující v jejich laboratořích stali obětí diskriminace. Rostoucí počet amerických vědců se rozhodl na protest tuto konferenci bojkotovat. Čelní vědci odmítli účast na této konferenci individuálně i po celých výzkumných skupinách.

Konference je pořádána pro americké a mezinárodní výzkumné týmy, které pracuje na programu NASA týkajícím se Keplerova vesmírného teleskopu, který prohledává vesmír a hledá v něm planety mimo naši sluneční soustavu. Je to v tomto oboru nejdůležitější konference.

Čínským žadatelům o přístup na konferenci bylo oficiálně sděleno pořadateli konference, že "federální zákon, schválený letos v březnu, zakazuje přístup na konferenci všem občanům z Čínské lidové republiky i čínským občanům, kteří pracují v amerických výzkumných institucích."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10165

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2013