Evropská tragédie

5. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

V den této tragedie přistály v Lampeduse dvě další lodě s uprchlíky. Počty migrantů rostou. Stále větší množství lidí je ochotno riskovat všechno a opustit své domovy v některých částech Afriky či ve válkou zničených zemích na Blízkém východě. V poslední době se snaží do Itálie dostat i uprchlíci ze Sýrie, píše reportér televize BBC Gavin Hewitt.

Začalo se veřejně uvažovat o tom, jak zabránit těmto tragickým ztrátám na životech. Za posledních dvacet let podle odhadů přišlo o život 25 000 lidí.

Někteří činitelé poukazují na to, že jestliže uzavřete hranice, dáte tím větší vliv a moc pašerákům lidí. Jiní si stěžují, že v Evropě je 26 milionů nezaměstnaných a je tedy neochotná otevřít své dveře dalším přistěhovalcům.

Generální tajemník OSN Pan Ki-moon zdůraznil v pátek, že musí vzniknout "víc kanálů pro bezpečnou a spořádanou migraci". To možná pomůže, ale je pravděpodobné, že se tisíce lidí dál budou snažit dostat do Evropy.

Komisařka pro otázky vnitra Cecilia Malmstroem se zapřísáhla, že bude "bojovat proti pašerákům, kteří vykořisťují lidské zoufalství".

Nic z toho není jednoduché, avšak činitelé přiznávají, že migranti se stali "evropskou tragédií".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10284

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2013