Británie dává přednost penězům před politickou strategií

16. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Británie neudělá nic proti Putinovi, protože nadšené vítá ruské oligarchy a jejich peníze, argumentuje v týdeníku Observer Nick Cohen. Ruská ústřední banka odhaduje, že dvě třetiny z 56 miliard dolarů, vyvezených z Ruska r. 2012, jsou zřejmě zisky ze zločinnosti, úplatků a daňových podvodů. Britští bankéři a právníci, britské a holandské daňové ráje v karibské oblasti a realitní kanceláře v luxusních čtvrtích v Londýně, na Azurovém pobřeží ve Francii a na Manhattanu, s nadšením tyto špinavé peníze propírají.

Britskou vládu v jejím vstřícném přístupu vůči Rusku zřejmě ovlivňuje i ropná společnost BP. Ta měla v roce 2010 obrovské finanční problémy v důsledku katastrofy Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Angažmá firmy BP v Rusku jí umožňuje získávat z Ruska téměř 1 milion barelů ropy denně. Odhaduje se, že ruští a východoevropští oligarchové, ruské a východoevropské firmy investovaly za posledních dvacet let v Londýně asi 83 miliard dolarů. Velkou část těchto peněz si londýnské City odčerpalo jako poplatky za finanční služby.

Stejným způsobem kolaboruje s ruskými oligarchy i britský právní systém. V letech 2008-2013 bylo u londýnských komerčních soudů 62 procent žalobců ze zahraničí. Britská vláda nyní ruší finanční právní pomoc pro chudé Brity, avšak zároveň systematicky zpřístupňuje britské soudy globální oligarchii. Doufám, že ze zdanění astronomických právních poplatků, jaké dnes oligarchům účtují britští právníci, i jí poplynou velké zisky.

V minulosti dávala Británie přednost svým bezpečnostním zájmům před svými komerčními zájmy. Dnes Británie poklonkuje před ruskými i čínskými oligarchy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8301

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2014