Taky máte blbou televizi? Redaktor L. D. alias psi a primitiv V. F.

17. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 2 minuty

Motto: "Jé, dyť tu nic nééni!"

(Varel Frištenský, Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem)

Jsou výroky, které by neměly zapadnout (naopak tesat se), a jejich autoři by naopak zapadnout mohli, až měli. Na to, aby člověk pochopil základní fakt, stačí méně než se celý život zabývat Sovětským svazem a poté Ruskem. To je případ redaktora Libora Dvořáka, který pro diváky zásluhou vedení České televize komentuje "jako divej" situaci na Krymu.

Má mimořádné postřehy, např. v dlouho hrajícím nedělním studiu Horizont programu ČT 24 okolo asi 21:30 hod. SEČ. pravil: (citováno po paměti): Nechápu, proč to ta Moskva vůbec dělá, vždyť ten Krym má jen nějakých 25.000 km2, nic mimořádného tam není. To se Putinovi přece s ohledem k tomu, jak na to celosvětově doplatí, vůbec nevyplatí. Je to jen akt směřující dovnitř Ruska, který má ukázat zvedající se Rusko jako velmoci.

Tak tedy pro zapomětlivého. Krym. Fakta: cca 2,5 mil. obyv. Jediná vojenská základna RF na jihu, t. j. v tzv. teplých mořích. Lze najít deset dalších důvodů, ale jen jeden je hlavní, který nelze přehlédnout a opomenout. Právě ta základna. Jako mimořádně strategické místo na severu Černého moře.

Když se to vezme -- pro příklad -- z druhého konce té mořské vody, máme tu na západě Středozemního moře úžinu mezi Evropou a Afrikou.

Gibraltar. Fakta: 6 km2, 30000 obyv., pod britskou správou od počátku 18. stol. Území si nárokuje neúspěšně Španělsko. Charakteristika: jsou tam skály a opice, britská základna.

Nebo třeba Djibouti: jedna z nejmenších zemí Afriky ležící ve východní části kontinentu při průlivu Bab-al-Mandab spojujícím Rudé moře s Adenským zálivem Indického oceánu. Fakta: 23 000 km2, 835 000 obyv. Charakteristika: je tam všude písek a hrozný vedro a úplný sucho, jo a taky francouzská vojenská základna s posádkou Cizinecké legie.

A do třetice -- ostrov Diego García. Fakta: 27 km2, obyv.: 2000 Sinhálců, + 1000 Američanů, 50 Britů, součást Britského Indooceánského teritoria. Charakteristika: je to písčitá placka, nejvyšší místo 7 m. n. m., samé kokosové palmy, vojenská základna USA.

S opomenutím slušného vychování se nabízí otázka. Proč se to tak blbejch míst ti Britové, Francouzi a Američani cpou? Asi myslej strategicky nebo co.

Tak se diváci mohou těšit na další vysílání. Nebojte, příště ho pozvou zase.

Oblbování zdar!

0
Vytisknout
14287

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2014