Islámský stát ohrožuje Bagdád, Iráčani a Kurdové nemají žádné zbraně

30. 9. 2014

čas čtení 4 minuty



Jon Snow: "Pokud jsme kdy potřebovali vaše modlitby, je to teď." To jsou slova kanovníka Andrewa Whitea, z anglikánské církve v Bagdádu, který se obává, že extremisté z Islámského státu se nyní přibližují k iráckému hlavnímu městu. Oblast kolem iráckého hlavního města se stala terčem zuřivých bojů. Extremisté z IS nyní ovládají velkou část území na západ od Bagdádu. Letecké údery a pozemní obrana údajně zabránily postupu Islámského státu v městě Amariya al-Fallujah přibližně 40 km od iráckého hlavního města. Bojuje se ale stále kolem města Fallujah a také na severu Iráku. Náš zahraničně politický korespondent Jonathan Rugman je u kurdských bojovníků jen několik metrů od frontové linie u Kirkuku.

Jonathan Rugman: Říká se, že Kurdové nemají žádné přátele než hory. A tady vidíte proč. Pod námi je samozvaný chalífát takzvaného Islámského státu. Avšak Kurdové, kteří proti němu bojují, říkají, že je to směsice křesťanských a muslimských vesnic, odkud všichni uprchli v panice. Ve vzdálenosti je Mosul, druhé největším město v Iráku, které padlo v červnu. Velitelé tu tvrdí, že jsou v ofenzívě. Ve skutečnosti jen zadržují pokrok džihádistů. Tento kulomet se zasekával. A zbraně přislíbené západními zeměmi zatím nedorazily.

Mají tady nahoře jen jediné dělo. Všechny ostatní zbraně, které mají, mají nesmírně omezený dostřel. A nejsou tady ani žádné zvláštní jednotky, které by povolaly koaliční letecké údery. Odtud se tedy na základě aktuálních výzvědných informací vůbec jednat nedá. Namísto toho bosý generálplukovník, který tady velí, musí jet dvě hodiny automobilem, aby Američanům předal nejnovější informace o situaci na frontě.

"Ukazují nám své špionážní fotografie, a mohou se rozhodnout, kde zaútočí," řekl.

Toto vozidlo IS bylo zasaženo z oblohy a je to americký vůz. Pentagon nyní ničí svou vlastní výzbroj, které se zmocnil Islámský stát od irácké armády.

A i když extremisté ustoupili z této vesnice, nikdo se neodváží se tam vrátit. Extremisti všude umístili bomby.

A blíž se k nim neodvážíme. Válčící strany na opačných stranách kanálu u Kirkuku, ve vzdálenosti 25 metrů. Na této západní frontě je ale klid: dva měsíce leteckých úderů tyto frontové pozice nijak nezměnily. Kurdové, kteří rádi pózují pro kamery, mají tak málo výzbroje, že nemohou útočit.

Brigadýr: "Letecké údery je vyčerpávají. Kdybychom měli moderní zbraně, mohli bychom je porazit."

A to je ten plán. I když to bude zřejmě trvat půl roku, nebo ještě déle, než budou tito vojáci připraveni. Na frontě, která má 1000 kilometrů.

A co se týče džihádistů, ti, jak se zdá, šli na oběd. Kurdové říkají, že se skrývají v tomto arabském městě a používají jeho civilní obyvatelstvo jako lidských štítů, takže je nelze ostřelovat raketami.

V chladnějším počasí večera se znovu objeví za svými pytli s pískem. Někdy proklínají muže naproti, které považují za bezvěrce. Jak tito Kurdové, tak jejich nepřátelé, čekají na Američany a jejich koalici a na jejich další krok. Bude to zřejmě velmi dlouhá válka.

Jon Snow: Z toho, co jste viděl, co by změnilo situaci?

Jonathan Rugman: Myslím si, že existuje konflikt mezi vojenskou hypermoderností těchto leteckých úderů a rozhodnutím nebombardovat tak, aby obětmi bylo civilní obyvatelstvo. A mezi vojáky zde na zemi. To jsme viděli tu u Bagdádu. Nesmíte zapomínat, že irácká armáda se během léta rozpadla a právě tato armáda nyní brání Bagdád. Co se týče Kurdů, Británie jim plánuje poskytnout zbraně a výcvik, stejně jako další země, ale jde to nesmírně pomalu. Myslím, že je to otázka času aa že to bude trvat nejméně půl roku, než budou vojáci, které jsem já viděl, připraveni k boji. A otázka pak je, jestliže jim dáte nové zbraně a nový výcvik, budou jednoho dne Kurdové s nimi bojovat za nezávislý stát? A co se týče celé země a její armády, začnou s těmito zbraněmi bojovat mezi sebou? Je to velmi riskantní strategie, je to jediná strategie, která existuje, kromě možnosti vyslat sem cizí vojska. Takže všichni doufají, že to bude fungovat.

0
Vytisknout
8394

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2014