7 pražských stran je pro zveřejňování smluv všech městských organizací

1. 10. 2014

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Auto*Matu

Strany jsou pro maximální transparentnost na všech úrovních správy města. Ti, kdo byli dosud mimo struktury vedení města, usilují i o zpětné zveřejnění již uzavřených smluv.

V úterý 16. 9. v kině Bio OKO proběhla druhá ze čtyř předvolebních debat se zástupci politických subjektů kandidujících do celopražského zastupitelstva. Tentokrát byla hlavním tématem otevřená radnice a občanská participace. Pozvání přijali zástupci sedmi kandidujících subjektů (ODS, ČSSD, Trojkoalice (SZ-KDU-ČSLa STAN), Piráti, Svobodní a Hutí pro Prahu. Videozáznam celé debaty najdete na: www.auto-mat.cz.

Všechny strany se shodly na potřebě a podpoře online zveřejňování všech smluv uzavíraných městem, městskými organizacemi a akciovými společnostmi s podílem města. Spory vládly jen v otázce zda-li tyto smlouvy zveřejňovat i zpětně, nebo ne, případně odkdy. Trojkoalice je pro maximální zveřejňování až od roku 1990. Dle ODS je zpětné zveřejňování smluv zbytečné a máme hledět do budoucna. Svobodní jsou pro zveřejňování všech aktuálních smluv (i těch minulých, které stále platí). Piráti by naopak zveřejňovali i smlouvy s vypršelou platností -- řadu z nich totiž nevýhodně uzavírali jménem Hlavního města stále aktivní politici a Pražané mají právo vidět, kdo za nimi stál. Piráti i ODS navrhují do všech smluv dopisovat klauzuli "nezveřejněná smlouva je neplatná".

Svobodní tvrdí, že magistrát neumí pracovat s IT -- měl by vypisovat programátorské soutěže a nezávádět megalomanské IT systémy jako Opencard. Piráti mají jednoduchý recept na IT zakázky: správné zadání, které není předem připoutané k jedinému zadavateli a požaduje používání otevřeného zdrojového kódu. V otázce investic do veřejných prostranství, kde se všichni shodli na potřebě architektonických soutěží, DJK zdůraznili, že vypsání soutěže musí předcházet participativní tvorba jejího zadání s místními obyvateli. Naopak Hnutí pro Prahu chce zapojit obyvatele do rozvoje města tak, že přesune více pravomocí a peněz z magistrátu na městské části a učiní všechny samosprávné procesy viditelné online.

1) Přítomní kandidáti:

Pavel Činčera (7. na kandidátce DJK, šéfredaktor Ekolistu)
Jiří Kubíček (2. na kandidátce SSO, leader pro Prahu 7)
Irena Ropková (3. na kandidátce ČSSD, radní na Praze 3)
Jan Wolf (2. na kandidátce Trojkoalice, předseda KDU-ČSL v Praze)
Bohuslav Svoboda (lídr kandidátky ODS, exprimátor -- nikoho jiného ODS nesehnala)
Ondřej Profant (2. na kandidátce ČPS, pražský předseda)
Karel Fischer (3. na kandidátce HPP)

2) Termíny a témata dalších debat:

2. 10., 18:00 loď Tajemství, náplavka -- Strategie a vize města, debata lídrů kandidátek

0
Vytisknout
5604

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2014