BRAŇTE SE:

Exekutor nesmí požadovat zvýšení plateb

4. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

K poznámce Jana Čulíka upozorňuje Radek Mokrý:

"Pozn. JČ: Vydírání požadováním stále větších částek by se zjevně v jakékoliv západní zemi považovalo za trestný čin. V Británii platí zákon, že jakmile dlužník hradí jakoukoliv pravidelnou částku, věřitel nemůže požadovat zvýšení splátek. Proč ne v ČR?"

Ale i u nás platí podobné omezení, píše Radek Mokrý. Splátky nesmějí být likvidační. Sám jsem podobně splácel dluh zdravotní pojišťovně MV . Samolibý ředitel jedné pražské pobočky trval na tom, že chce mít 50 000,- Kč splaceno během 12 měsíců. Jeho splátkový kalendář jsem přijal, zaplatil asi 4000,- najednou, ale pak jsem jim přes podatelnu doložil příjmy a napsal, že mohu splácet jen 200,- Kč měsíčně. K tomu jsem připsal, že pokud si neplánovaně vydělám vyšší čásku, okamžitě jim pošlu maximum možného. A šlo to.

Asi po 3/4 roce se začalo víc dařit a svůj slib jsem splnil. K 200,- Kč měsíční pravidelné splátky jsem přidal občas tři až pětitisícovou injekci. Všechno proběhlo k naší vzájemné spokojenosti.

To jen exekutoři jsou zhýčkaní zbytečnou ochranou. Jsou propojení i s předsedy okresních soudů, znalci a některými policajty růných stupňů.

V tomto případě bych přesto volal linku 158. Automaticky se hovor už nahrává a hlídka nemůže nereagovat. Policie má pak za úkol na místě navodit pokojný stav.

Výpovědi se dělají později na stanici.

Když se v exekutorské obci rozleze informace, že tento konkrétní člověk se umí bránit = způsobit jim průšvih, přestanou být tak oprsklí a spokojí se raději málem. Já splácím 700,- měsíčně z 12 000,- za jízdu na černo v dopravním prostředku DP Praha.

0
Vytisknout
7601

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2014