Ideologie "Islámského státu" vznikla v americkém vězení

12. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

V létě roku 2004 byl mladý džihádista v poutech a řetězech pomalu vlečen svými vězniteli ve věznici Camp Bucca v jižním Iráku. Byl nervózní, když ho dva američtí vojáci vedli třemi jasně osvětlenými budovami a pak bludištěm drátěných chodeb na otevřené prostranství, kde opatrně stáli muži ve středních rozestupech a v jasně zabarvených vězeňských mundúrech a pozorovali jej, napsal Martin Chulov.

"Některé z nich jsem hned poznal," řekl mi v listopadu. "Bál jsem se Buccy po celou cestu letadlem. Ale když jsem se tam ocitl, bylo mi mnohem lépe, než jsem si myslel. V každém ohledu."

Džihádista vystupující pod bojovým jménem Abú Ahmad vstoupil do tábora Bucca jako mladý muž před deseti lety a nyní je vysokým představitelem "Islámského státu" (ISIL) - a vystoupal do svého postavení spolu s mnoha muži, kteří s ním pobývali ve vězení. Tak jako on byli posbíráni americkými vojáky z iráckých městeček a měst a letecky přepraveni na místo, které se již stalo proslulým: Do ponuré pouštní pevnosti, která zformuje dědictví americké přítomnosti v Iráku.

Dalším vězňům netrvalo dlouho, než se k němu začali chovat vřele, vzpomíná si Abú Ahmad. Byli také z Buccy vystrašení, ale brzy si uvědomili, že oproti jejich nejhorším obavám věznice provozovaná Američany poskytuje mimořádnou příležitost. "Nikdy bychom se takto nesešli v Bagdádu, nebo kdekoliv jinde," řekl mi. "Bylo by to nesmírně nebezpečné. Zde jsme byli nejen v bezpečí, ale také jen pár set metrů od celého vedení al-Kajdy."

Bylo to v Bucce, kde Abú Ahmad poprvé potkal Abú Bakra al-Bagdádího, emíra ISIL, který je nyní často označován za nejhoršího vůdce teroristů na světě. Od počátku, tvrdí Abú Ahmad, se k němu všichni chovali, jako by byl něčím zvláštní. "I tehdy to byl Abú Bakr. Ale nikdo z nás nevěděl, že se jednou stane lídrem."

Abú Ahmad byl nepostradatelným členem nejranější podoby budoucí ISIL. Byl přitáhnut k militantnímu islámu jako mladík americkou okupací, která se, jak on i mnozí další věřili, snažila docílit v Iráku mocenské změny favorizující větší šíitskou populaci na úkor dominantních sunnitů. Jeho rané působení v budoucí ISIL ho přirozeně přivedlo do vyššího postavení, které nyní zaujímá v rámci oživeného povstání, jež se rozšířilo za hranici do Sýrie. Většina jeho kolegů považuje rozpadající se řád v regionu za naplnění svých ambicí v Iráku - které zůstávaly nerealizovány, dokud jim válka v Sýrii neposkytla nový prostor.

Souhlasil s veřejným vyjádřením po více jak dvou letech diskusí, během nichž odhalil svou minulost jednoho z nejproslulejších militantů s nejlepšími kontakty - a sdělil prohlubující se obavy o ISIL a jeho vizi daného regionu. Sám má pochybnosti o doslovném chápání Koránu, který by podle něj měl být interpretován.

Američané podle Abú Ahmada považovali Bagdádího za smířlivého a uklidňujícího v nejistém prostředí a obraceli se na něj o pomoc při řešení konfliktů mezi vězni. Přitom si nevšimli, co skrývá, a nezaregistrovali, když se přímo jim pod nosem začal rodit ideologický projekt "Islámského státu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16269

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2014