Britská vláda zavede ještě před květnovými volbami nebarevné balení cigaret

22. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní vláda se rozhodla ještě před květnovými všeobecnými volbami zavést nebarevné balení cigaret bez značkové grafiky. Původně to mělo být zavedeno už v roce 2013, ale premiér David Cameron to odložil v důsledku lobbování tabákového průmyslu. Tvrdil, že vláda musí řádně prozkoumat dopady tohoto opatření, včetně dopadů pašování tabáku do Británie.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Jane Ellisonová uvedla, že zavedení nebarevného balení cigaret bez značkové grafiky je "přiměřená a ospravedlnitelná reakce" v důsledku velkého rizika, které zosobňuje kouření. V Británii kouří 22 procent mužů a 17 procent žen, a na nemoci způsobené kouřením tam ročně umírá 100 000 osob.

Náměstkyně britského ministra zdravotnictví také uvedla, že od 1. října 2015 bude v Británii zakázáno kouřit v osobních automobilech.

Všechny balíčky cigaret budou v Británii mít stejnou velikost a tvar a budou na nich na mdlém pozadí vytištěna vážná zdravotní varování. Účelem je učinit balíčky cigaret neatraktivní především pro mladé lidi.

Podle průzkumů veřejného mínění toto opatření podporuje 72 procent Britů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6130

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2015