Země má takřka nulový export do EU

Řecku schází průmysl a high-tech

4. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Jedna třetina řecké ekonomiky je závislá na cestovním ruchu. Ale Řecku schází průmysl a high-tech. Je již léta příjemcem nouzových úvěrů a přesto si stále žije nad svými možnostmi. Pasáž z videa Griechland fehlt es an industrie und hightech, jež ve spolupráci s Deutsche Welle zveřejnil server Cicero  přeložil pro Britské listy Milan Lelek.

Modré moře, dlouhé pláže, dobré jídlo, proto přichází do Řecka každé léto miliony turistů. Jedna třetina z řeckého hospodářství žije z turistiky. Nyní hrozí, že i tento příjem bude omezen. A tím více je na pováženou, že Řecku chybí průmysl. Strojírenství, high-tech, výroba spotřební průmysl.

Řecko generuje méně než 2 % hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny. Již léta je Řecko příjemcem podpůrných kreditů. Řecko si žilo nad poměry. Po týdnech vyjednávání nedošlo k poslední úhradě z pomocného programu. Pravděpodobnost, že bude nezbytné, aby Řecko opustilo euro, roste.

Robert Halver, finanční specialista Baader Bank: "Eurozóna se dopustila řady velkých chyb. Věřilo se tomu, že země eurozóny budou zajišťovat svou stabilitu, protože za tím stojí. To byl ale zcela jistě chybný odhad. Řekové mají problémy od března 2010. Tehdy by bylo bývalo nezbytné říci, že by měli ve vlastním zájmu odstoupit z tohoto svazku. S velkou naléhavostí jsme se přes 5 let snažili insolvenci zalátat, či odvrátit."

Společná měna byla zavedena dne 1. ledna 2002. Euro mělo zaručit stabilitu. Posunout vpřed evropskou jednotu Jak prohlásil tehdejší ECB president Wim Duisenberger: "Budeme působit jako katalyzátor další integrace."

Ale existují pravidla „hry“. Například se nemohou země eurozóny libovolně zadlužit. Toto pravidlo se ale drželo jen málo zemí. V roce 2014 byl v 13 zemích eurozóny, včetně Německa, dluh nad povoleným limitem 60 % hrubého domácího produktu. Pouze v 5 zemích byl pod limitem.

Jako poučení z řeckého drama bude nezbytné prosadit společný evropský postup. Měly by být jednotné daně, platná regulace insolvence až vlastního ministra financí. Na tom se doposud euro země nedohodly.

Mezi země, které na Euru nejvíce profitují, patří Německo. Díky relativně nízkému směnnému kurzu je německé zboží výhodné. Více než 20 % vývozu směřuje do EU. Nizozemsko exportuje 13 %. Francie pouze 9 %. Zcela vzadu je Řecko s 0,4 %.

Země s vysokými příjmy platí v EU za ty slabší. Bez ohledu na to, jak to v Řecku bude, bude i nadále z EU profitovat.

Video v němčině ZDE

0
Vytisknout
9320

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015