Ne Trump, ale Le Penová je opravdu nebezpečná

11. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Donald Trump je hanebný; Marine Le Penová je nebezpečná. Kandidát v čele republikánských prezidentských nominací má instinkt objevit to, co uráží. Strana Abrahama Lincolna může být sežrána svým vlastním výtvorem. Americká demokracie přetrvá. Lídryně francouzské Národní fronty může zvrátit politiku na celém kontinentě, napsal Philip Stephens.


Trump tento týden vyzval k zákazu vstupu muslimů do USA, což vytlačilo z titulků triumf Le Penové v prvním kole francouzských regionálních voleb. Rivalové v americké republikánské soutěži odmítli poslední výlev kandidáta, jehož kampaň nabízí nezakrytou xenofobii. Politici celé planety se připojili k všeobecnému odsouzení. I podle svých zvrácených standardů zašel Trump příliš daleko.

Průzkumy veřejného mínění nám brzy řeknou, zda voličská základna Republikánů sdílí toto znechucení.

Trump řve; Le Penové svědčí šepot. Nahradila otevřený rasismus zákeřnými narážkami. Věří, že tenká slupka serióznosti jí v roce 2017 otevře cestu do Elysejského paláce.

Strach vyvolaný teroristickými útoky v Paříži patrně přispěl k vítězství její strany v prvním kole regionálních voleb. A příliv uprchlíků ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu byl pro její stranu darem z nebes.

Pomohli jí i oponenti. Prezident François Hollande je po útocích v Paříži na tom lépe, ale socialisté mají kolem kotníků pouta ekonomického selhání.

Po letech vysoké nezaměstnanosti, stagnující životní úrovně a rostoucí imigrace, se globalizace stala porodní bábou agresívního nacionalismu.

Le Penová těží ze strachu a předsudků. Nepřátelé jsou "ti venku", v tomto případě muslimové a mezinárodní kapitalismus. Její odpovědí je uzavřít hranice a obnovit národní kontrolu nad ekonomikou. Politika, jak říká, se stala bojem mezi "nacionalisty a globalisty". Oslovuje stejně rozčarované voliče na levici, jako nativisty na pravici.

Největším nebezpečím je nyní nástup politiky identity.

Le Penová ještě není favoritkou voleb. Ale skutečnost, že se stala zcela věrohodnou kandidátkou by měla být sdostatek varující. Není to jen další nepříjemná populistka. Slibuje návrat k Evropě minulosti, o níž se myslelo, že je navždy za námi.

V roce 1940 George Orwell psal recenzi na Hitlerovu knihu Mein Kampf. Zdůraznil přitom emocionální vazbu nacistického vůdce k německému lidu. Hitler chápal, že lidé někdy hladí dál než k materialismu, hledají "boj a sebeobětování, nemluvě o bubnech, vlajkách a přehlídkách věrnosti".

Moderní národní socialisté jako Le Penová vytahují tytéž hluboko uložené emoce - potřebu "obnovit" národ proti nepřátelům uvnitř i vně. To je opravdu nebezpečné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8126

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015