Zimbabwe: Kvůli suchu vyhlášen stav katastrofy

8. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Prezident Robert Mugabe vyhlásil letošní zemědělskou sezónu za národní katastrofu. Dopady klimatického jevu El Niňo v podobě abnormálně nízkých srážek poznamenají Zimbabwe neúrodou.


V zemi bylo zaznamenáno 16 681 případů uhynutí dobytka, nejhůře postižena je provincie Masvingo. Ministr lokálních vlád, veřejných prací a bydlení Saviour Kasukuwere oznámil, že přes 95 % území letos zaznamenalo méně než 75 % průměrného úhrnu srážek. Setí začalo pozdě všude a na některých místech se stále ještě čeká na déšť, který by umožnil zasít. 75 % ploch osetých kukuřicí v provincii Masvingo bylo letos odepsáno a 65 % činí podíl v provincii Matabeleland South. V ostatních provinciích se kukuřici daří špatně nebo nepříliš dobře, často neroste.

V roce 2015 nejméně 1,5 milionu osob čelilo nedostatku potravin a všechny venkovské okresy byly zasaženy. Letos podle předběžných zpráv nejvíce trpí obyvatelé provincií Matabeleland North, Midlands, Mahonaland East a Mashonaland Central. Celkově chybí potravinová bezpečnost takřka 2,5 milionům osob, neboli 26 % obyvatelstva.

Vysychají vodní zdroje a dobytek putuje k napajedlům přes 5 km. Začínají se šířit infekční choroby přenášené vodou.

Fenomén El Niňo ovlivňuje všechny státy v Subsaharské Africe.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7134

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2016