Bankovky vysoké hodnoty by měly být zrušeny, upozorňuje britský vládní poradce

8. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Vlády by měly zrušit bankovky vysoké hodnoty v Británii například padesátilibrovku, v EU bankovku o hodnotě 500 euro a 1000 švýcarských franků. V ČR by se to podle poměrné hodnoty týkalo zřejmě dvoutisícovek a pětitisícovek.

Existence bankovek vysoké hodnoty napomáhá podvodníkům a korupčníkům a neplatičům daní. Zločinci přesunují každoročně po světě peníze v hotovosti v hodnotě 2 bilionů dolarů, platby za korupci dosahují ročně hodnoty 1 bilionu dolarů a vyhýbání se daním v důsledku plateb v hotovosti připravuje státy až o 70 procent daní, varuje bankovní poradce britské vlády Peter Sands.

Obyčejní lidé běžně používají hotovost pro malé transakce, jako je třeba koupě kávy, ale za větší nákupy běžně platí elektronicky. Existence bankovek velké denominace je podle Sandse v dnešní době anachronismus, píše Sands ve svém článku v Harvard Kennedy School.

Podobné názory vyjádřil minulý týden Mario Dragi, předseda Evropské centrální banky. Uvedl, že banka reviduje svou politiku ohledně vydávání bankovek o hodnotě 500 euro v důsledku obav, že je používají především kriminálníci. Britské banky a směnárny nepoužívají bankovky o hodnotě 500 euro už od roku 2010, protože se ukázalo, že z 90 procent je používají jen zločinci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6219

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2016