Válečné zločiny v Jemenu a Sýrii a zodpovědnost Spojených států

22. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní tisk v posledních měsících oprávněně zaměřil pozornost na tragický osud lidí v syrském městě Madáji, kteří jsou syrským režimem a jeho spojenci vystaveni hladovění. Tento týden se OSN pokusila poukázat na podobný úděl obyvatel třetího největšího jemenského města Taíz. Vyhladovění civilistů je válečný zločin. Bohužel jde o taktiku, která je široce a rutinně používána, někdy i spojenci Spojených států, píše profesor historie Juan Cole na stránkách listu The Nation.

Zatímco obyvatelé Madáji a blízkého města Zabadáni jsou sužováni hladem ze strany Asadova režimu a jeho spojenců s cílem vypudit odtamtud militanty z Fronty an-Nusrá a další hardcore salafisty, šíity obývaná města Foua a Kefrája v provincii Idlíb jsou podrobena hladovění ze strany syrské opozice, jejíž příslušníci jsou podporováni CIA, Saúdskou Arábií a Tureckem.

V Jemenu je Saúdskou Arábií vedená koalice ve válce s domorodou kmenovou skupinou Húsijů. Výsledkem tohoto konfliktu je podle odhadu OSN skutečnost, že obyvatelé třetího největšího jemenského města Taíz se nacházejí jen krůček od hladomoru.

Reálný obraz ve válkou destruovaném Jemenu je takový, že populace 10 z 22 jemenských provincií čelí obdobné tragédii. Asi 7,6 milionu Jemenců z celkového počtu 24 miliónů obyvatel jedné z nejchudších arabských zemí čelí nedostatku potravin a některé z agentur OSN uvádějí, že skutečný počet těchto nešťastníků je dvakrát vyšší. Někteří z představitelů OSN tvrdí, že saúdskoarabské nálety na konvoje s potravinami mířící do oblastí, jež drží v moci Húsijové, jsou cílené. Avšak i Húsijové jsou obviňování z toho, že blokují zásilky potravin pro potřebné. Ruku v ruce s tím souvisí i strmý nárůst cen potravin, jež si chudí Jemenci nemohou koupit, a mnohým z nich hrozí smrt hladem právě kvůli tomuto neblahému faktu.

Spojené státy mají jen nepatrný vliv na aktivity vzbouřených Húsijů, kteří jsou ze značné části autonomním hnutím navzdory zveličovanému tvrzení Rijádu, že jsou podporováni Íránem. Ale Washington poskytuje Saúdům a spol. klíčovou logistickou pomoc včetně výběru lokalit, jež budou v Jemenu bombardovány. Ať již hovoříme o saúdskoarabském bombardování nemocnic v Taízu, nebo o blokádě přístavů, kam směřuje potravinová pomoc, Bílý dům má zodpovědnost se proti tomuto jednání postavit.

Podobné je to v Sýrii. USA nemají de facto žádnou možnost ovlivnit činy Bašára Asada, nicméně mohou pohrozit tamním opozičním skupinám, že je odříznou od dodávek protitankových střel TOW a finanční pomoci, pokud tyto bojůvky odsoudily několik tisíc civilistů k smrti hladem. Ve skutečnosti měly Spojené státy už dávno upustit od podpory zastánců tvrdé linie, kteří vytvořili taktické spojenectví se syrskou odnoží Al-Káidy - cožpak jsme se nepoučili z 11. září 2001?

Celý text zde ZDE

(Shrnutí přípravil Daniel Veselý)

USA
0
Vytisknout
7403

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2016