Požádá Nigel Farage o německé občanství?

17. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Zprávy, podle nichž byl bývalý předseda britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage viděn ve frontě na německém velvyslanectví v Londýně vyvolaly zájem médií. Americký portál BuzzFeed tvrdí, že se Farage zavěsil telefon, když byl dotázán, zda bude žádat o německé občanství.


Britský Spectator i americký BuzzFeed se odvolávají na fotografie ze sociálních sítí, podle nichž byl včera Farage spatřen ve frontě lidí doufajících v získání dvojího občanství předtím, než Británie formálně vystoupí z EU. (Legislativní změny připravované německým ministerstvem vnitra mají dvojí občanství znemožnit, zejména kvůli Turkům loajálním k Erdoganovu režimu. Pokud změny projdou a Farage požádá o německé občanství, bude se muset rozhodnout, zda chce být Britem nebo Němcem - KD.)

Farage před červnovým referendem patřil k předním příznivcům kampaně za odchod z EU a zuřivě oponoval migraci. Od roku 1999 je ženatý s Kirsten Mehr, která pochází z Německa a má německé občanství. Když byl Farage dotázán, zda žádá o německé občanství, odpověděl "to není vaše věc" a zavěsil.

Dvaapadesátiletý Farage během kampaně proti EU oponoval "masové" migraci uvnitř EU a tvrdil, že odchod unie Britům přinese obnovení kontroly nad jejich zemí.

Farage rezignoval na post předsedy strany UKIP dva týdny po referendu a prohlásil, že "má politická ambice byla naplněna".

Od referenda britská libra ztratila vůči dolaru 14 % své hodnoty a došlo k růstu cen importovaného zboží. Průzkumy ukazují prudký pokles obchodní aktivity a najímání nových pracovníků.

V pondělí premiérka Theresa May, která vystupovala za setrvání v EU, prohlásila, že nespustí proceduru vystoupení do konce roku 2016. Jakmile Británie podá žádost podle článku 50 smlouvy o EU, začne ubíhat dvouletá lhůta pro vystoupení.

Německý ministr pro evropské záležitosti Michael Roth v úterý v Berlíně varoval Británii, aby neočekávala, že si bude moci během jednání vybírat. Je "celkem jisté", že vůči Británii bude uplatněn silný ekonomický nátlak a v příštím Evropském parlamentu už nebudou působit britští poslanci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8310

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2016