Rakouský politik přirovnal hábity jeptišek k burce

19. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Rakouský politik vyvolal hněvivou reakci, když na sociální síť Facebook umístil fotografii dvou jeptišek v hábitech a sarkasticky zavtipkoval, že jsou to "utlačované ženy" v burkách.


Ahmet Demir ze Strany zelených v Tyrolsku mezitím post vymazal a omluvil se těm, které případně mohl urazit. Na jeho obsahu však trvá.

V dalším vyjádření vysvětlil, že se snažil poukázat na fakt, že "každá žena by měla mít právo nosit co chce, pokud si oděv vybere sama".

Původní vyjádření reagovalo na francouzské zákazy plavek zvaných burkiny a kritice rakouských politiků na adresu závoje zakrývajícího celou tvář.

Demir se dočkal smíšené reakce, když někteří jej podpořili a další kritizovali, že se údajně vyslovil "proti" jeptiškám.

Jeden z politiků prohlásil, že přirovnání k burce bylo "nepřiměřené".

"Úplné závoje neměly v naší společnosti nikdy místo," prohlásil Reinholt Lopatka z krajně pravicové strany Svobodných pro list Tiroler Tageszeitung. "Nikáb a burka znamenají netoleranci a útlak žen, hábity jsou symbolem duchovního života a svobodně zvolené komunity."

Nicméně mnoho muslimských žen tvrdí, že se rozhodly nosit závoje dobrovolně.

Ministr zahraničí Sebastian Kurz se nedávno vyslovil proti burce, která je podle něj "překážkou integraci". Ministr vnitra Wolfgang Sobotka také řekl, že si dovede představit zákaz burek "při řízení, při vstupu, nebo na demonstracích", ale není pro úplný zákaz.

Prezidentský kandidát Svobodných Norbert Hofer označil zákaz burky za "vhodný".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7953

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2016