OSN: K obklíčeným Syřanům v srpnu nedorazil "ani jediný konvoj"

19. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Vyslanec OSN Staffan de Mistura symbolicky ukončil jednání o Sýrii, když prohlásil, že do obklíčených měst nedorazila žádná pomoc. Krátce nato Rusko oznámilo, že podpoří osmačtyřicetihodinové příměří v Aleppu a pomůže zajistit dodávky.


Vyslanec OSN v Ženevě vyjádřil "hlubokou nespokojenost" a náhle ukončil čtvrteční jednání humanitární úkolové skupiny pro Sýrii, protože nové boje v rámci pětiletého konfliktu zdržely konvoje s pomocí pro více než 590 000 osob žijících v obklíčených městech. De Mistura prohlásil, že konvoje v srpnu nedorazily do žádné z obklíčených oblastí v Sýrii a v Madáji, Zabadání, Fuahu a Kafráji lidé nedostali pomoc 110 dní.

De Mistura se snažil zvýšit tlak na Spojené státy a Rusko vykonávající spolupředsednictví v sedmnáctičlenné úkolové skupině, aby dosáhl osmačtyřicetihodinového příměří v Aleppu.

Ruské ministerstvo obrany poté oznámilo, že je připraveno podpořit osmačtyřicetihodinové "humanitární pauzy", které by platily pro Aleppo "příští týden". Moskva také prohlásila, že je připravena garantovat bezpečnost konvojů ve spolupráci se syrským režimem.

Nicméně ruská armády dodala, že očekává podobné záruky od Spojených států v oblastech kontrolovaných "umírněnou opozicí", prohlásil generál Igor Konašenkov.

"O konkrétních datech a časech bude rozhodnuto po informaci týkající se připravenosti humanitárních konvojů obdržené od OSN, stejně jako po potvrzení bezpečnostních záruk od amerických partnerů," dodal.

Evropská unie vyzvala k "okamžitému ukončení" bojů v Aleppu. Město rozdělené na oblasti kontrolované režimem i opozicí se stalo ohniskem bojů. Ve městě až 2 milionům lidí chybí přístup k čisté vodě poté, co potřebná zařízení zničily zejména nálety ruských a režimních letadel.

Jediná pomoc OSN tento měsíc dorazila do města Dajr az-Zaur a patřila Světovému potravinovému programu, dodal de Mistura.

"Rozhodl jsem se coby předseda využít svého privilegia a vyhlásit, že nemá smysl dnes pořádat humanitární jednání, dokud nedojde k nějaké akci," prohlásil de Mistura. "To co slyšíme a vidíme jsou jen boje, ofenzívy, protiofenzívy, rakety, barelové bomby, minomety, pekelné kanóny, napalm, chlór, odstřelovači, nálety, sebevražední atentátníci."

De Mistura plánuje další jednání příští týden a věří, že Rusko a Spojené státy stále usilují o nevojenské řešení syrského konfliktu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6281

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2016