Francouzská vláda hájí zákazy "islámských plavek"

17. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Francouzská vláda brání městské zákazy plavek "burkini" zakrývajících celé ženské tělo, ale současně vyzvala starosty, aby zmírňovali napětí mezi komunitami.


Tři středomořská francouzská města - Cannes, Villeneuve-Loubet a Sisco na Korsice - burkini zakázala a Le Touquet na pobřeží kanálu La Manche plánuje udělat totéž.

Převážně konzervativní starostové zakazují plavky zakrývající celé tělo s výjimkou tváře, dlaní a chodidel. Podle nich odporují francouzským zákonům o sekularismu.

Po sérii teroristických útoků ve Francii se lidé začali obávat pobytu na veřejných místech, napětí mezi muslimy a většinovou společností se prohloubilo a otázka plavek burkini představuje citlivé téma.

Ministryně pro lidská práva Laurence Rossignol prohlásila, že zákazy plavek by neměly být posuzovány v kontextu terorismu, ale zákazy podpořila. "Burkini nejsou novým typem plavek, jde o plážovou verzi burky a má stejnou logiku: Zakrýt ženská těla, aby byla lépe kontrolována," prohlásila socialistická ministryně pro list Le Parisien.

Ministryně dále tvrdila, že plavky mají "politický" rozměr, protože "symbolizují" politický projekt nepřátelský k diverzitě a ženské emancipaci.

Ve Francii od roku 2010 platí zákaz nošení islámského závoje burka, ale také méně striktního nikábu.

V sobotu vypukla rvačka mezi muslimskými rodinami a skupinou mladých Korsičanů ve městě Sisco, když si turisté fotografovali ženy, které se koupaly v burkinách. V pondělí starosta burkini zakázal.

Starosta města Villeneuve-Loubet Lionnel Luca, který je členem frakce Droite Populaire v konzervativní Republikánské straně, označil burkini za "ideologickou provokaci". Podle něj údajně tento typ plavek vyvolává problémy s hygienou a komplikuje případnou záchranu v moři.

Organizace Společnost proti islamofobii ve Francii (CCIF) v úterý podala žalobu proti zákazům u nejvyššího správního soudu, který by měl v nejbližších dnech vydat nález. Mluvčí CCIF Marwan Muhammad označil zákazy za omezení základních svobod a za diskriminaci muslimských žen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7414

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2016