Srpen 1968 a dnešek

21. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Výročí okupace Československa „bratrskými vojsky“ je pro mne dnes především připomínka toho, jak osud malého státu ve střední Evropě naprosto závisí na geopolitických rozhodnutích velmocí.

A také toho, jak tato rozhodnutí mohou mít dlouhodobé následky: 20 let normalizace bylo tím klíčovým retardačním obdobím, kdy jsme na několik generací dopředu ztratili hospodářské, ale také společenské, kulturní a sociální srovnání se Západem. To logicky trvá dodnes, neboť cílem okupace nebyl rozvoj, nýbrž „normalizace“, která představovala rozsáhlé změny ve způsobu myšlení i fungování společnosti směrem k nihilismu, kleptokracii a naprostému rozkladu veřejného prostoru, společenských institucí a smyslu pro veřejný zájem.

Drzá poznámka k 21. srpnu

21. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Jen takovou drzou poznámečku k 21. srpnu, napsala na Facebooku Iva Pekárková:

Koukám, kolik lidí si ještě dnes stýská, že nám Američani tenkrát nepřišli na pomoc -- ať už za to mohla Jaltská dohoda, anebo proto, že na nás hodili bobek. Během pár týdnů začaly uprchlické ubytovny a tábory v západnějších zemích praskat ve švech přílivem Čechoslováků a nepřestaly praskat ve švech nejméně rok. Snad celý svět, včetně nebojácných Rusů, nám vyjádřil solidaritu. (Před pár lety jsem potkala stárnoucího Inda, pořád hrdého na to, že tenkrát do indických novin napsal, jak moc se mu tahle okupace nelíbí.)

Západ migranty od nás přijal téměř bez výjimky s otevřenou náručí, jako by se snažil nějak napravit, že se žádný stát nepokusil o vojenskou intervenci.

Většině migrantů od nás tenkrát nešlo o kejhák, jen o kariéru (i když to samozřejmě nikdo nevěděl s jistotou). A pokud vím, jen málokoho se na Západě někdo zeptal, jestli náhodou není zbabělec, když nezůstal ve vlasti a nebojoval proti okupantům do posledního dechu -- tyhle věci se řešívaly jen na emigrantských večírcích, a když už bylo skoro všechno dopito.

Spíš než by tehdejší emigranti vyčítali sobě, že ze strachu či možná z ekonomických důvodů opustili vlast, vyčítali zemím, které Československu nepřispěchaly na pomoc, že s Rusákama nic neudělaly, a tak oni, chudáčci, museli odejít do ciziny.

Statečných emigrantů nebylo málo, to rozhodně ne, ale masa těch, co odcházeli, to byli průměrní lidé bez velkých ideálů a mysleli vesměs jen na sebe a své nejbližší.

Byla mezi nimi řada neskrupulózních oportunistů, příležitostných zlodějů, podvodníků, násilníků, bigamistů. Ostatně i špióni a jim podobní se mezi emigranty mohli vyskytovat, přesto se s příchozími na Západ nejednalo jako se zločinci.

Jednalo se s nimi jako s lidmi, jejichž vlast je na tom hodně zle a oni potřebují pomoc.

A to by se většina tehdejších emigrantů mohla vrátit domů kdykoli a neriskovala by víc než rok ve vězení za nedovolené opuštění republiky.

Tak.

Czech islamophobes attempted to stage an Islamic state invasion in Prague, several people were hurt

21. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Marking the 48th anniversary of the Warsaw Pact invasion of Czechoslovakia, which took place on 21st August, 1968, Czech islamophobic activists from the "Martin Konvička Initiative" tried to stage an Islamic State invasion at the Old Town Square in Prague on Sunday afternoon. They arrived in military vehicles, disguised as Arabs, wielding airsoft weapons, replica machine guns and Islamic State flags. When they started shooting, this produced panic amongst the passers-by, mostly foreign visitors, and several people were hurt.

Czech islamophobes see all muslims as terrorists. They do not distinguish between an ordinary muslim and an Islamic State fighter. They also see all refugees as potential terrorists.

Prior to the event, the Czech police had inspected the replica guns and found them acceptable, but when panic arose, Prague local authority officials cancelled the event.

Miroslav Adamec, "The Martin Konvička Initiative" spokesperson, said that the event was supposed to remind people of "what is daily happening several thousand kilometres from here and is now coming even to us, in Central and Western Europe."

Czech police is now assessing whether the event had infringed the law and whether it can be classified as the offence of disseminating alarmist news.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Dva měsíce po britském hlasování pro brexit nemají briští ministři tušení, jak to udělat

21. 8. 2016

čas čtení 6 minut

Když byl začátkem devadesátých let Boris Johnson bruselským korespondentem deníku Daily Telegraph, ostatní tamější britští korespondenti se obávali půlnočních telefonátů ze svých redakcí v Londýně. Boris psal ostře kritické, často do značné míry vymyšlené články proti Bruselu, třeba o tom, že zakazuje zakroucené banány, a ostatní reportéři dostávali pak z Londýna v noci povel, aby "to rozepsali", případně zkontrolovali. "Borisovy články byly téměř vždycky naprostým výmyslem, přesto však vždycky vytáhly ostatní novináře v noci z postele," vysvětluje Sonia Purnell, autorka Johnsonova životopisu.

Johnsonovi se tak už od devadesátých let podařilo vytvořit v Británii lživý, ostře protievropský narativ a vyvolal hnutí euroskeptiků.

Po červnovém vítězství stoupenců brexitu v referendu jmenovala nová britská premiérka Theresa Mayová tři nejhlavnější probrexitové aktivisty, Johnsona, Davida Davise a Liama Foxe, ministry, kteří mají vyjednat brexit.

Dva měsíce po hlasování pro brexit však stále nikdo neví, co to znamená a o čem budou tři ministři vyjednávat. Mezitím se začali hádat o své vzájemné pravomoci.

Maďarský europoslanec Schopflin navrhuje dát na pohraniční plot prasečí hlavy, aby to odstrašilo uprchlíky

21. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Schopflinovými neuvěřitelnými výroky se zabýá deník Independent ZDE Připomíná, že Maďarsko loni poskytlo azyl jen 146 ze 177,135 žadatelů.

Desetiletý Omranův bratr zemřel v nemocnici

20. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Syřané jsou už dlouho frustrováni, že hrůza Západu nad zvěrstvy Islámského státu odvrací pozornost Západu od daleko většího počtu civilních obětí, které vraždí Asadova armáda a její spojenci.



Příbytek Omranovy rodiny po bombardování

Letecký úder, který zničil příbytek pětiletého Omrana Daqneeshe, kterého nafilmovali poté, když ho vyhrabali z jeho trosek, usmrtil Omranova desetiletého bratra.

Ali, 10, nebyl doma se svým bratrem, ale hrál si s kamarády na ulici, když ve středu spadla bomba. Zatímco příslušníci jeho rodiny utrpěli jen menší zranění, když byl zničen jejich dům, Ali byl explozí bomby zraněn vážněji. Později Ali zemřel v nemocnici.

Uprchlíci zadržovaní v řeckých táborech jsou obětí kriminality místních mafiánských gangů

21. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Uprchlíci, kteří jsou proti své vůli zadržováni v táborech v Řecku, jsou obětí rostoucí vlny trestných činů páchaných mafiánskými gangy, které zneužívají uprchlíky jako oběti prostituce, drog a pašování lidí.

58 000 uprchlíků, zadržovaných v táborech v Řecku, jsou nyní systematicky obětí řeckých a albánských kriminálních mafiánských gangů. Bylo zaznamenáno množství případů infiltrace táborů kriminálníky, kteří se zaměřují na zranitelné muže a ženy.

"Pokud se neučiní nic k zlepšení situace těchto uprchlíků, hrozí skutečná katastrofa," varoval Nesrin Abaza, americký humanitární dobrovolník, který pracuje v jednom z řeckých uprchlických táborů u Soluně. "Tyto tábory jsou úrodnou půdou pro terorismus, gangy a násilí. Svět na tyto lidi zapomenul. Už se o nich v médiích nepíše, takže jako neexistují. Avšak bude-li tento neřešený problém zanedbán, dopadne to špatně."

Rozhovor Britských listů 71:

Liberalizace začala Stalinovou smrtí

19. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Při příležitosti nadcházejícího 48. výročí sovětské invaze do Československa v srpnu 1968, která ukončila liberalizační období šedesátých let, hovoří Jan Čulík s publicistou a svědkem tohoto období Antonínem J. Liehmem (92) o tom, jak to všechno začalo. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Na Bartoše přišlo do Brna 19 lidí...

20. 8. 2016 / Anežka Michnová

čas čtení 4 minuty



Sobotní akce Národní demokracie na Moraváku proběhla takto:

12:51 Zatím jsou tu dva chlapíci se zvukovou aparaturou.

12:55 Už jsou tu tři lidé. Pan Adam B. Bartoš je prý semitský realista, nikoli antisemita, jak mám údajně napsané na ceduli. Na ceduli stojí: Antisemity v Brně nechceme.

12:?? Prošedivělý chlapík se mě přichází zeptat, proč si chci vzít Žida nebo Araba. Nedokáže však objasnit, jak na to přišel, proto udělá úhybný manévr a začne mě poučovat o národní identitě. To nechápu už vůbec, takže mi na závěr sdělí svůj názor na jakéhosi Sorose a vítězoslavně odejde.

Střední škola v Polsku zahajuje "národně-matematickou výuku" na obranu studentů proti uprchlíkům

21. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Střední škola v městě Milanówek u Varšavy otevírá od září 2016 novou "národně-matematickou" třídu, v níž se kromě matematiky budou studenti učit střílet a dostanou intenzivní vojenský výcvik. Podle ředitele školy Zbigniewa Relugy je vytvoření nových školních osnov pro tuto třídu reakcí na současnou situaci v Polsku a ve světě. "Nejsem proti uprchlíkům, ale když muž ví, jak se bránit, hned se cítí bezpečněji," říká ředitel školy. "Když lidé chodí na veřejnosti v uniformě, je obtížnější krást." A "muž musí vědět nejen, že má ženě dávat květiny, ale i jak ji ubránit. To, co se stalo ve Francii a v Belgii, dokazuje, že musíme být připraveni".

Údajně je o novou třídu velký zájem. Podle ředitele se o ni budou zajímat především "ti mladí lidé, jejichž srdce silně bije pro Polsko". Součástí výuky bude šest hodin střelby ostrými náboji každý týden.

"Jsem přesvědčen, že mladý muž by se měl aspoň zbraně dotknout, měl by vědět, co to je. Musí vědět, jak ji nabít. Většina mladých lidí dnes ani neví, co je zámek na zbrani," stěžuje si ředitel.

Nový kurs bude obsahovat mnoho hodin o moderní polské historii, vykládaných ze silného "národního" hlediska. Studenti také budou vyučováni o historii a o roli polské armády. Budou podrobováni tělesnému výcviku v otevřené přírodě. Budou také studovat jazyky, protože "to se bude hodin na hranici". Škola očekává pomoc od polského ministerstva obrany.

Obdobný kurs připravují i jedna střední škola ve Vratislavi a další školy v Polsku.

Zdroj v polštině ZDE

Lékaři z Aleppa: jsou tady desetitisíce zraněných a mrtvých dětí, není jen Omran

20. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Lékaři, kteří ošetřili a zachránili pětiletého Omrana, který byl vyhrabán z trosek po ruském leteckém úderu na jeho domov, upozorňují, že takových případů jsou desetitisíce.

"Sdělovací prostředky si jeho případu povšimly jen proto, že letecký úder na čtvrť Qaterji byl obrovský masakr, takže když bylo vyhrabáno toto dítě, přítomna byla spousta novinářů," řekl Ammar Hammami televizi Sky News.

"Jsou tady velké počty dětí, které jsou zraněny nebo usmrceny a nikdo se o ně nezajímá," sdělili televizi Sky News lékaři a zdravotní sestry v Aleppu. "Chceme zdůraznit, že děti nemají s touto válkou nic společného a je ostudné, že je ruská letadla bombardují."

Prosíme, pomozte finančně dětem v Sýrii

20. 8. 2016

čas čtení 2 minuty



Záběr šokovaného pětiletého chlapce Omrana Daqneeshe, kterého záchranáři vyhrabali v Sýrii z trosek jeho domu, vede lidi po celém světě, že se ptají, jak by mohli vražděným dětem v Sýrii pomoci. Když nehnou prstem vlády, ozývají se obyčejní lidé.

Deník Guardian v reakci na tyto dotazy přinesl následující informace. Přispět můžete nejjednodušeji bankovní či úvěrovou kartou:

SAMS Foundation, Nadace SAMS

Lékaři ze Syrsko-americké lékařské společnosti (SAMS) ošetřovali Omrana v nemocnici, kterou v Aleppu podporují. V Sýrii provozují 106 zdravotnických zařízení. V rocem 2015 ošetřili a léčili 2,6 milionu Syřanů.

Syrská civilní obrana

Přezdívá se jim Bílé helmy. JE to organizace, která má 2900 členů-dobrovolníků. Zachraňují raněné. Jejich "fond pro hrdiny" financuje léčbu dobrovolníků, kteří byli zraněni při pomáhání civilistům a podporu rodin mrtvých.

Mezinárodní červený kříž

Splupracuje se Syrsko-arabským červeným půlměsícem při poskytování pomoci. Například pomáhají Syřanům připravit své domovy na zimu a poskytují zdravotní služby.

Lékaři bez hranic

Lékaři bez hranic uvádějí, že "rozsah zabíjení a vyhánění lidí z domovů v důsledku konfliktu, který následoval po protestech Arabského jara v roce 2011 je nepředstavitelný".

Unicef

Unicef pořádá dosud největší sbírku na pomoc dětem, postiženým konfliktem v Sýrii. Dary této charitativní organizaci se používají na dodávky potravin, očkovacích látek a vody. V roce 2015 léčil Unicef 13 000 dětí na podvýživu.

Islamic Relief - Islámská pomoc

Tato organizace v Sýrii distribuovala dosud pomoc více než 6,5 milionů Syřanů a pomáhá dodávat léky a zdravotnický materiál do nemocnic v Aleppu.

Save the Children

Organizace Save the Children se snaží v Sýrii udržovat v provozu školy a poskytuje základní pomoc a specializovanou emocionální podporu pro děti. Dosud pomohla asi půl milionu dětem.

SOS Children UK

Tato organizace pracuje v Sýrii od sedmdesátých let. Provozuje tři bezpečné prostory pro děti v Damašku a v Aleppu. Zdroj v angličtině ZDE

International Rescue Committee

Tato mezinárodní charitativní organizace, kterou založil Albert Einstein, působí v Sýrii od roku 2012 a má také programy v Iráku, v Turecku a v Jordánsku. Loni pomohla více než 1,4 milionu Syřanů, včetně 16 000 ženám, které se staly terčem znásilnění a týrání.

Přímý západní zásah v Sýrii by mohl vést k fatálnímu konfliktu s Ruskem

20. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty



Photo Credit: Mitya Aleshkovsky via Compfight cc

Reakce na článek Jana Čulíka "I vy, čeští občané, nesete přímou vinu za vraždění dětí v Sýrii" ZDE.

ČR by měla zastavit všechny své dodávky zbraní, které končí v Sýrii.

V první řadě je třeba naprosto kategoricky odsoudit Asadovo bombardování Aleppa za ruské asistence vedené diktátorovou snahou dosáhnout vítězství v syrském konfliktu za každou cenu. Masivní bombardování civilních objektů s obrovským počtem usmrcených civilistů není za žádných okolností přípustné. Totéž přirozeně platí i v případě, že by zločiny v obdobném rozsahu páchala ozbrojená syrská opozice.

V amerických městech se objevily nahé sochy Donalda Trumpa

20. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jmenují se "Císař nemá koule". Mezi lidmi jsou sochy populární. Sochy vyrobila anarchistická organizace Indecline. Podle deníku Guardian byly tyto sochy, které byly odstraněny už za hodinu, ale to stačilo, aby se objevily v milionech fotografií na sociálních sítích, v tradici brutálních historických karikatur mocných, například z Anglie v 18. století. Jsou však ageistické (posmívají se fyzickému vzhledu starších lidí) a jsou zjevně zamýšleny jako urážka.

A secondary school in Poland is starting a "national-mathematical" curriculum to teach students how to fight against refugees

21. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

A secondary school in the town of Milanówek near Warsaw is starting a new "national-mathematical" class in September 2016, which apart from mathematics will also teach students how to shoot, and will give them sustained military training. According to school headmaster Zbigniew Reluga, the setting up of the new course is a reaction to the current situation in Poland and in the world. "I am not against refugees, but when a man knows how to defend oneself, one immediately feels safer," says the headmaster. "When people walk about in uniform, it is hard to steal anything," he adds. Also, "A man must know not only how to give a woman flowers, but also how to defend her. What happened in France and Belgium shows that we must be prepared."

Apparently, there is a huge demand for the new course. According to the headmaster, it will attract primarily "those young people who feel strongly connected to Poland". The course will included six hours of shooting with live ammunition, every week.

"I believe that a young man should at least touch a weapon, he should know what it is. He must know how to load it. Most young people do not even know what a lock in a weapon is," complainst the headmaster.

The new course will rely heavily on the teaching of selected chapters from modern Polish history with a strong "national angle". Students will also be taught about the history and the role of the Polish army. There will be much outdoor physical training. Students will also be taught languages because "that will come handy at the border". The school relies on assistance by the Polish Defence Ministry.

A similar course is being prepared a secondary school in the Polish city of Wroclaw and in other places.

Source in Polish HERE

Prior to Angela Merkel's visit to Prague, Czech politicians have condemned her pro-refugee policy

20. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

The German chancellor Angela Merkel will visit Prague for a few hours on Thursday for talks with the Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka. Prior to her visit, a number of top politicians from Czech mainstream parties have demanded that PM Sobotka should express a strong disagreement of the Czech Republic with Merkel's pro-refugee policy.

"President Miloš Zeman wants to discuss Brexit and its impact on the EU and the migration crisis and terrorism which is associated with it," said his spokespersom Jiří Ovčáček.

Andrej Babiš, the Czech Deputy PM and Finance Secretary, has called on Angela Merkel "to give up her political correctness and to begin to act". According to Babiš, Merkel should close the external border of the European Union. "In return for billions of euros, she should make sure that Greece and Turkey completely stop the arrival of refugees in Europe. Otherwise, it will be her fault what happens to the European population. Unfortunately, Mrs. Merkel refuses to see how serious the situation is in Germany and in other EU nations. Her attitude is really tragic."

"Islam is not part of modern Europe and its traditions. Radical islam is a threat. Uncontrolled masses of refugees do constitute a security threat," said Petr Fiala, the Chair of the right-of-centre Civic Democratic Party (ODS).

"I do not agree with Merkel's slogan ˇWe can manage this.' Europe cannot manage the arrival of several million migrants over the next few years. It is a cultural and social problem and a security issue. Already, the immigrants are being given preferential treatment, which is wrong," said Jan Bartošek, the Chair of the Czech People's Party. "We still remember the Soviet occupation and hence we want to be able to make free decisions about the future and the security of our citizens," Bartošek added.

Social Democrat Jaroslav Foldyna said that Mrs. Merkel's statements were "misguided". "Czech Republic will act wully in line with the V4 countries. We are willing to contribute to the building of refugee camps in safe countries. But we will not accept large numbers of refugees."

"No one can take seriously Merkel's assertion that there is no connection between refugees and terrorism. Cooperation between different civilisations of the world must be equal, one civilisation must not find itself on the defensive against another. We will not be bearing the brunt of the impact of the wrong decisions made by the government of the Federal Republic of Germany," said Vojtěch Filip, the Chair of the Communist Party of Bohemia and Moravia.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Novorozeně z Aleppa: Jak se narodilo po útoku barelovou bombou

19. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Válka téměř ukončila jeho život, než měl šanci začít. Avšak válka bude dál jeho společníkem. A utvářet svět, do něhož vstoupil.

To, co v tomto filmu uvidíte, se stalo během osmačtyřiceti hodin v červenci 2016 v Aleppu.

Na ulicích venku zuří válka. Ten den zemřelo 45 osob. Desítky lidí byly zraněny.

V nemocnici však vládne obrovské soustředění chirurgů na provizorním operačním sále.

Žena na operačním stole se jmenuje Naisa. Je devět měsíců těhotná. Stala se obětí barelové bomby. když šla pěšky do nemocnice, těsně před začátkem porodních bolestí.

"Ukažte mi její ruku, jestli tam má šrapnel."

"Nic tam není. Podejte mi skalpel."

Ve výbuchu si zlomila pravou ruku a nohu. Lékaři ale jsou nejvíce znepokojeni úlomky šrapnelu v jejím břiše. Je nenarozené dítě mrtvé? Chtějí provést nouzový císařský řez.

Sledujete úsilí zachránit jeden nový život v městě, které je zvyklé zabývat se předčasnou smrtí.

Na ulicích venku pár těch, kteří přežili, je vyhrabáváno z trosek.

Na operačním sále se úsilí o život zdá úspěšné.

Ale je problém.

"Bije mu srdce?"

"Ne, ne. Je mi líto."

Lékaři bojují dál.

Teď hrozí, že přijdou o matku i o dítě.

Úsilí zachránit nový život je hluboce zakořeněné, instinktivní. Možná proto, že venku je smrt tak všudypřítomná.

Bez vědomí scén na ulici existenciální válka na operačním sále pokračuje.

Lékař nemluvněti čistí dýchací cesty. Dítě je na hranici života a smrti. Jako celé město Aleppo.

Pak sebou začne cukat pupeční šňůra. Důkaz života.

"Jak se jmenuje?"

Lékař s úsměvem bezradně pokrčí rameny.

"Už zrůžověl."

A pak se ozve ten nejzákladnější zvuk: dětský pláč. Na okamžik mocnější než denní pokřik smrti v Aleppu.

"Jen potřebuje kyslík."

"Po dvaceti minutách resucitace ožil. Jak vidíte."

"To je ono! Plakej, plakej!"

Dr. Ahmed, který ho porodil a který zachránil život jeho matce, je vyčerpaný.

"Jsem už starý člověk."

"Ať vás Pánbůh ochraňuje! Jste ještě mladý!"

"Věřte mi, tak strašně mě v noci bolí teď nohy... Nechci křičet bolestí, aby mě druzí neslyšeli..."

"Dítě je teď v pořádku. Díky Bohu. Zabalte ho."

Válka téměř ukončila jeho život, než měl šanci začít. Avšak válka bude dál jeho společníkem. A utvářet svět, do něhož vstoupil.

Svět musí zastavit masakrování dětí v Sýrii vynucením bezletové zóny. Proč nejednáme?

19. 8. 2016

čas čtení 5 minut

Sedmdesát procent raněných a mrtvých v Sýrii jsou děti.

Jestliže bombardujete civilní obyvatelstvo, děti nemohou chodit do školy, nedostávají nic, všichni se stanou uprchlíky a jestli to bude pokračovat dalších pět let, počítám, že bude zabit milion lidí, 20 milionů lidí se stane uprchlíky a nepotlačujete tím terorismus. Terorismus tím způsobujete tím, že všechny tyto lidi bombardujete.

Moderátor Matt Frei: Budeme informovat o situaci v Aleppu na Channel Four News v dohledné budoucnosti jakoukoliv formou každý večer. Znovu jsme dnes žádali o rozhovor britského ministra zahraničí Borise Johnsona nebo jakéhokoliv jiného činitele britského ministerstva zahraničí ohledně britské politiky vůči Sýrii a ohledně postoje britské vlády vůči Rusku. Opět nebyl nikdo k dispozici.

Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Člověk, který toho ví hodně o lidském utrpení, je dr. David Nott. Strávil dlouhou dobu jako dobrovolník-lékař ve válečných zónách, včetně Sýrie, poskytoval lékařské kursy mnoha lékařům na straně opozice v Aleppu jako součást úsilí rozšířit informace, jak léčit nejhorší válečná zranění. Když není v Sýrii, často konzultuje telefonem těch pár zbývajících lékařů, kteří tam ještě pracují, v oblastech, které nemá pod kontrolou Asadova vláda. Vy jste byl v kontaktu s lékařem, který ošetřil toho chlapce Omrana?

David Nott: Ano, byl v nemocnici M10 v Aleppu, to je tajné jméno. Ošetřil ho jeden z mých přátel, ten mu očistil rány. Měl velkou ránu na hlavě, kterou mu sešili, a je v pořádku.

Krishnan Guru-Murphy: Právě jsme viděli ten neuvěřitelně děsivý film o té ženě a jejím dítěti. Takové je to tam asi pořád?

Aleppo: Mrtvé děti se usmívají, živé pláčou

19. 8. 2016

čas čtení 3 minuty



Záběry zraněného pětiletého chlapce Omrana Daqneeshe šokovaly svět, ale lékaři v Aleppu ošetřují každý týden desítky takovýchto dětí, často s daleko horšími zraněními a některým vůbec nelze pomoci, řekl v rozhovoru pro list Guardian chicagský lékař dr. Zaher Sahloul. Zveřejnění záběrů Omrama Daqneeshe by mohlo mít pozitivní dopad, pokud si lidé uvědomí, že tato tragédie v Sýrii už trvá léta. Pokaždé, když tam pracuji, ošetřuji děti, které jsou tak strašlivě zraněné a ztraumatizované, že si říkám, jestli na to nejsou lépe ty děti, které byly usmrceny.

Šokuje mě, že mrtvé děti se usmívají, zatímco živé pláčou.

Mám fotografie svého úplně prvního pacienta v Aleppu, batolete jménem Hamzeh, kterého zastřelil vládní ostřelovač a kterého přinesli na nemocniční pohotovost s kulkou v mozku. Musel jsem rodičům říci, že jeho mozek je mrtvý a vypnout ventilátor, což je v Sýrii zvlášť obtížné, protože když tluče srdce, lidé nechtějí přijmout, že jejich dítě nemůže přežít.

Pak byl Abdullah, jemuž bylo dvanáct, kterého zranil šrapnel z barelové bomby. Prosil mě, řval bolestí, ale zdvořile, abych se nesnažil mu vsunout do prsou trubici bez umrtvení.

"Líbám ti ruku, strýčku, prosímtě, přestaň," prosil mě, jenže my jsme neměli umrtvovací prostředky a on by zemřel, kdybych neodčerpal krev, která se shromažďovala kolem jeho plic, tak jsem musel pokračovat.

Často také myslím na dvě sestry, které byly přineseny na sál a navzájem se objímaly, ale byly už mrtvé.

Omran přežil, aniž by přišel o ruku či o oko, ale bude nadosmrti ztraumatizován. A protože se bombarduje každý den, kdo ví, co se stane v nadcházejících dnech či týdnech, může být zasažen znovu.

Promění se Omranovy záběry ve smysluplné akce na záchranu těchto dětí? Nejsou to panenky, nad kterými brečíme a pak se soustředíme na něco jiného. To je právě hrozné, všichni se na tyhle záběry dívají, ale udělá někdo něco?

Když jsem naposledy přijel na předměstí Aleppa, vzduch byl plný zápachu z rozkládajících se mrtvol, v dálce bylo slyšet střelbu a výbuchy, náš řidič nás varoval, abychom se pomodlili, protože nemusíme dojet.

Nikdy jsem si nemyslel, že když budu studovat medicínu, že budu tolik riskovat svůj život. Jezdím z Chicaga do Sýrie, abych projevil solidaritu s těmi pár hrdinnými lékaři, kteří ještě zůstávají.

Po letech bombardování ruskými a režimními letadly byly usmrceny stovky lékařů, nebo uprchli. Ve městě, kde žije 300 000 lidí, jich zůstává jen 35.

Další podrobnosti v angličtině ZDE

I vy, čeští občané, nesete přímou vinu za vraždění dětí v Sýrii

18. 8. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Vraždění dětí, lékařů a civilistů ze vzduchu je válečný zločin. Všichni máme povinnost jednat.



Reakce některých českých občanů na drastické záběry raněných a zabíjených dětí v Sýrii, kde Asadovo a Putinovo letectvo systematicky bombarduje nemocnice, zabíjí lékaře a vybíjí leteckými údery a barelovými bombami, shazovanými z vrtulníků, civilní obyvatelstvo, naprosto otřesná: pokrčení ramen, vždyť se ti "extremisté" vždycky navzájem vraždí, holt ti "arabáši" to mají v krvi. Co my s tím. Někteří se dokonce ozvali, že zveřejňované záběry nechtějí vidět, protože je to "emocionální manipulace". Jaká emocionální manipulace, ti lidé jsou skutečně zabíjeni!

Omezenost těchto českých občanů je ohromující. V této situaci nejde o žádné boje mezi údajnými znepřátelenými "extremistickými" skupinami. Jde o systematické vybíjení civilního obyvatelstva letecky ZE VZDUCHU, Asadovým letectvem a letectvem Ruské federace.

Okamžitým řešením by bylo vyhlášení bezletové zóny nad Sýrií, kterou by Západ měl z humanitárních důvodů tvrdě vynucovat. Nemusí do Sýrie posílat pozemní vojáky, bezletovou zónu lze kontrolovat letecky.

To, že Západ v této věci nehnul ani prstem, je naprosto ostudné.

Stejně ostudné je, že neudělala nic ani Česká republika. Co brání české zahraniční politice, aby se v rámci Evropské unie ČR postavila do čela iniciativy, vyžadující z humanitárních důvodů okamžité vytvoření bezletové zóny nad Sýrií?

Kde je Zaorálek? Proč nic nedělá?

Kde jsou čeští občané, kteří vyžadují, aby česká vláda takovou iniciativu bezodkladně zahájila?

Česká republika jen do Sýrie prodává zbraně...

HRW: Maďaři dávají strašidla na pohraniční plot, aby odstrašili uprchlíky

19. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ti lidé prchají před válkou a pronásledováním. Vaše kořenová zelenina je, Maďarsko, neodstraší:

Rozhovor Britských listů 70:

"Češi jsou kulturně nadřazeni nad hloupými Američany"

12. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

S Josefem Švédou, analytikem českých kulturních mýtů, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík o rozdílech v životě a práci západních a českých univerzit a o jeho nové knize o tom, jak si Češi od devatenáctého století až do současnosti představovali a představují Spojené státy. Knihu Josefa Švédy, o níž je řeč, Země zaslíbená, země zlořečená, najdete na serveru Kosmas.cz ZDE. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12 srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Donald Trump zkouší novou taktiku - omluvit se

19. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se pokusil obnovit svou volební kampaň v Severní Karolíně omluvou. Řekl: "Někdy v žáru debaty, když mluvíte o množství věcí, si nezvolíte ta správná slova nebo řeknete něco nesprávného. To jsem dělal. A, věřte tomu nebu ne, lituju toho. Opravdu toho lituju. Zejména v těch případech, kdy jsem mohl způsobit osobní bolest."

Na rozdíl od předchozích volebních shromáždění, Trump nemluvil spatra, ale důsledně se dodržoval předem napsaného textu a používal teleprompteru.

Je ho soupeřka Hillary Clintonová Trumpovu změnu postoje odmítla: "Donald Trump zahájil svou kariéru tím, že doslova urážel lidi," konstatovala její kampaň. "Dnes večer jsme se dověděli, že autor jeho projevu a telepromter ví, že se musí za mnoho věcí omlouvat. Avšak ta omluva je jen dobře napsanou frází, dokud nám neřekne, kterých z mnoha ze svých urážlivých, útočných a konfliktních výroků lituje."

Na změnu Trumpova postoje zřejmě měl vliv Kellyanne Cowayové, zkušené průzkumnice veřejného mínění, která byla ve středy povýšena na manažerku jeho kampaně.

Na Trumpovo shromáždění v Severní Karolíně přišlo jen asi 5000 lidí, hala zůstala tentokrát poloprázdná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Trump "ztrácí podporu bílých mužů"

19. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta


Průzkumy voličských preferencí jasně ukazují, že prezidentský kandidát Donald Trump ztrácí podporu bílých mužů, kteří tvořili hlavní základnu jeho příznivců, upozorňuje zahraničněpolitický komentátor serveru France24 Douglas Herbert.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Být ideologem znamená, že nikdy nemusíte přiznat chybu

19. 8. 2016

čas čtení 4 minuty


"Komunismus by fungoval, jen kdyby se Sovětský svaz opravdu snažil." Musel jsem tento argument od ultralevicových přátel slyšet mnohokrát. Marxističtí ekonomové jako Richard Wolff a Stephen Resnick dokonce napsali knihu, která přesně tohle tvrdí, napsal Noah Smith.

Gramofonové závody Loděnice znovu v Guardianu

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Do západního tisku se znovu dostaly informace o Gramofonových závodech Loděnice, v okrese Praha-Západ jako o světově nejúspěšnějším výrobci LP desek, majícím prospěch z obnoveného zájmu o gramofonové desky z PVC. Článek je v angličtině ZDE

Povodeň zničila dům křesťana, který tvrdil, že povodně jsou Božím trestem za homosexualitu

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Předseda kontroverzní křesťanské organizace Family Research Council Tony Perkins hovořil v rozhlase o tom, že mu díám zaplavila obrovská povodeň a s rodinou museli uprchnout na kánoi.

V roce 2012 někteří muslimští a křesťanští kazatelé, včetně Perkinse, argumentovali, že superbouře Sandy, která zničila části USA, Haiti a Kuby, byla božím trestem.

V dubnu letošního roku jmenoval prezidentský kandidát Ted Cruze Tonyho Perkinse poradcem pro náboženskou svobodu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chlapec v sanitce: šokující záběry syrského dítěte, vytaženého z trosek

18. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Chlapec, pokrytý od hlavy k patě prachem, byl ve středu zraněn ve vzbouřenecké čtvrti města Aleppo

Fotografie zkrvaveného chlapce v šoku, sedícího v sanitce poté, co přežil letecký úder v Aleppu, zdůraznila zoufalství syrské občanské války. Dítě je pětiletý Omran Daqneesh. Je natolik dezorientovaný, že si ani nevšiml otevřené rány na čele. Byl odvezen do nemocnice M10 a později propuštěn. Fotografie je záběr z filmu, natočeného střediskem Aleppo Media Centre.

Záchranáři a novináři dorazili do čtvrti Qaterji ve středu krátce po leteckém úderu a začali vytahovat oběti z trosek. Mahmoud Raslan, fotograf, který záběry natočil, řekl, že prošel kolem tří mrtvých těl, než našli chlapce.

Omar byl zachráněn s třemi sourozenci, ve věku jednoho, šesti a jedenácti let, a s otcem i matkou. Nikdo z nich nebyl vážněji zraněn, ale jejich činžák se krátce po zachránění rodiny zcela rozpadl.

Lékař v nemocnici M10 uvedl, že při leteckém úderu zahynulo osm lidí, včetně pěti dětí.

Protest proti zločinům Ruské federace v Sýrii

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

tímto protestuji proti tomu, čeho se Vaše země dopouští v Sýrii, zejména vojenským útokům proti civilnímu obyvatelstvu

a používání zakázaných zbraňových systémů, píše Jaroslav Lainz v dopise adresovaném řadě českých sdělovacích prostředků, které ovšem o ruském vraždění v Sýrii neinformují.

Jde o neodpustitelné válečné zločiny proti civilním obyvatelům, které, jak doufám, nebudou zapomenuty a budou potrestány. Tato zvěrstva Vaši zemi k ničemu dobrému neposunou.

Přeji Vaší zemi, která tolik vytrpěla v dobách 2. světové války, takovou vládu, která se bez páchání otřesných zvěrstev obejde.

Sýrii sužuje násilí ze všech možných stran aneb O další fázi války

18. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut



Ummah Welfare Trust via Compfight cc.

Snad nikdo soudný, kdo západní propagandu oportunisticky nevyměnil za propagandu ruskou, nezpochybňuje, že syrský prezident Bašár Asad za asistence svých spojenců páchá otřesné válečné zločiny, ačkoliv pokušení věřit opaku nejeden z nás podlehl. Tyto zločiny však detailně dokumentují i progresivní zdroje sympatizující s levicovými myšlenkami ZDE. Bylo by ale velice krátkozraké vinit za veškerou destrukci v Levantě jednu stranu konfliktu, neboť podobné závěry by mohly být i politicky zneužity.

Reakce "pražské kavárny" na všeobecně vzkvétající xenofobii v české společnosti

Fuck off?

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vulgární, radikální odpověď na stále se vzmáhající rasismus, xenofobii a další projevy totalitního myšlení a nenávisti v české společnosti, kterou reprezentují politováníhodné popkulturní a politické akty. Je to další indicie o tom, že česká společnost je vnitřně hluboce rozložená.

Reakce někdejšího otevřeného skinheada a rasisty, dnes popkulturní celebrity s kryptorasistickými projevy Daniela Landy. Tragikomické je, že jeho poukaz na boj proti nenávisti nenávistí je veskrze pravdivý.

Při čtení těchto sdělení je markantní potřeba vlastní exhibice. Pokud už lze hledat nějaké normativní pozadí, pak je velmi povrchní, odpovídající obecnému diskursu. Právě na této úrovni pochopení a interpretace se ale veřejný diskurs tvoří. Je velmi důležité uvědomit si, že se každý z protagonistů opírá o jistotu loajality určitého okruhu příznivců a nic neriskuje. Moc prostoru pro optimismus nezbývá...

Merkelová: Uprchlíci nepřinesli do Německa terorismus. Islám, který respektuje ústavu, patří do Německa

18. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová zdůraznila ve středu, že uprchlíci do Německa nepřinesli terorismus a že islám do Německa patří, pokud je praktikován tak, že to respektuje ústavu. V Německu ale nemá místo islám, který by porušoval ústavu anebo upíral rovná práva ženám.

"Fenomén islamistického terorismu, Islámského státu, není fenomén, který by k nám přišel spolu s uprchlíky," řekla Merkelová na předvolebním shromáždění v Mecklenbursku, v městě Neustrelitz 100 km severně od Berlína. Dodala, že naopak mnoho lidí odcestovalo z Německa do Sýrie ve snaze získat u islamistických extremistů výcvik. V červnu uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maizière, že do Sýrie a do Iráku odešlo z Německa 800 osob. "To nás znepokojuje už několik let," řekla Merkelová.

Po nedávných útocích v Německu popularita Merkelové poklesla a podle nedávného průzkumu veřejného mínění nyní nesouhlasí s její prouprchlickou politikou 52 procent Němců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Olympijská hysterie dokazuje, že se z Británie stal sovětský stát

18. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Vysmívali jsme se komunistům, že používali sportu jako náhražky za hospodářský úspěch. Nyní, kdy britský stát vrhá obrovské množství peněz na výcvik sportovců a atleti jsou prohlašováni za "hrdiny", Británie Sovětský svaz napodobuje,

Tu a tam se s potěšením dívám v televizi na olympijské hry, píše komentátor Simon Jenkins. Většinou jsou to dlouhé hodiny nabubřelých zaměstnanců BBC, kteří se interviewují navzájem, a mezitím je vždycky pár sekund většinou nepochopitelné hysterie. Moderátorka Clare Balding (plat: 500 000 liber ročně, pozn. red. BL) trvale vyřvává: "Panebože, myslím, že naše vynikající britská barva schne rychleji než ruská a kolumbijská barva, ale musíme počkat na rozhodnutí porotců."

Pak, v úterý večer, televize BBC zešílela. Ve 22 hodin odmítla vysílat hlavní televizní zprávy. Namísto toho jsme museli čekat půl druhé hodiny na tři minuty chaosu, kdy britští cyklisté zase šlapali rychle. Museli jsme se dívat, jak BBC vysílá záběry svých vlastních komentátorů, jak v euforii řvou. To už nebyli novináři, ale státní roztleskávači.

Ruské vraždění v Aleppu pokračuje

18. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Už druhý den použivají ruské stihačky íránské letecké základny k provádění leteckých úderů v Sýrii. I když Rusko tvrdí, že údajně bombarduje Islámský stát, na Západě roste znepokojení, že Moskva bojuje čistě za záchranu Asadova režimu. Tento režim uskutečnil za posledních 24 hodin 200 leteckých úderů proti obklíčenému městu Aleppo, kde je v pasti více než čtvrt milionu lidí. Tito lidé mají jen obtížný přístup k potravinám, vodě a k lékařské péči. Dnes přinášíme další reportáž z obleženého Aleppa s varováním, že od samého začátku obsahuje znepokojující záběry.

Pohotovost v nemocnici Al Kuds v Aleppu je ohniskem obrovské lidské výdrže. Včera večer měli mnoho práce. Dr. Hamza nařizuje zdravotní sestře, aby obvázala jednoho pacienta, aby on sám mohl pracovat na jiném.



V pondělí uskutečnily ruské a syrské jednotky více než 200 leteckých úderů proti Aleppu. Byl to nejhorší den za celý měsíc.

Mimo jiné vybombardovali trh. Účelem je učinit život zdejších lidí tak nesnesitelný, že civilisté budou donuceni odejít. Nefunguje to. Více než čtvrt milionu lidí stále ještě přežívá v tomto pekle.

Tento chléb drží obchodník. Je to všechno, co zbylo z jeho obchodu.



Muž: "Bombardují lidi, kteří prodávají chleba a fazole. Ať se Bůh pomstí těm, kteří tohle dělají. Všude kolem jsou tu roztrhaná lidská těla."

V pondělí zemřelo šedesát lidí. Dvouletá Isil mezi nimi nebyla. Do nemocnice ji přinesl její strýc.



Jeho oči jsou unavené trvalým traumatem. Oči Isil jsou doširoka rozšířené šokem a nemožností pochopit, co se děje.



Pláče jen, když jí zdravotnici čistí rány.



Podařilo se jí uniknout bez vážných zranění. Jedna z jejích bílých ponožek však zčervenala její vlastní krví.



Její oblíbené třpytivé botičky však válku přežily. Zatím.

Dr. Hamza vypadá vyčerpaně. Pracuje v této nemocnici už téměř čtyři roky a pořád se situace zhoršuje.

Dr. Hamza: "Bombardují civilisty a používají kazetové bomby. A bombardují i jedinou silnici do města, která je plná vyhořelých automobilů, aby sem nemohli být pacienti dopraveni. To je humanitární situace, v níž tu žijeme."



"Sundejte mě z té postele," říká chlapec. Chce už jít. Ale kam? Nikde v Aleppu není bezpečno.

Později doma je Isil umytá a zpátky u tatínka. Vysvětluje, jaké měla obrovské štěstí. Zvedne kus něčeho, co vypadá jako kazetová bomba. Odhozená hračka.

Nad oblaky, nad Sýrií, je to dokonalý svět. Vytvořilo ho ruské ministerstvo obrany.



Ruský bombardér Tupolev shazuje bomby. Už druhý den nyní startují ruská letadla z íránské základny v Hamadanu. Je to daleko blíže než základny u Kaspického moře. Signalizuje to novou etapu ruského angažmá. Rusové tvrdí, že bombardují teroristické cíle. Avšak hranice mezi ruskými jednotkami a Asadovou armádou jsou nyní nejasné. Isil mezi nimi rozdíl nepozná a ani to nepozná svět.

Moderátor ve studiu: Letecké údery proti Aleppu se zintenzivňují a  v Británii stojí v čele vlády, zatímco je premiérka na dovolené, ministr zahraničí Boris Johnson. Zeptali jsme se, zda Británie nyní mění svůj postoj vůči Sýrii, zejména ve světle zpráv, že Boris Johnson chce normalizovat styky Británie s Ruskem. Tak jsme britského ministra zahraničí požádali o rozhovor, anebo alespoň libovolného náměstka z britského ministerstva zahraničí, aby nám vysvětlili nynější postoj Británie vůči válce v Sýrii. Nikdo nebyl k dispozici.

Odpovědnost českých politiků, veřejných autorit a celebrit

Kterak české elity pustily idiocii z řetězu

18. 8. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Tož, Evropo, dýchej. Je třeba si zvyknout na trochu jiné složení atmosféry s vysokou koncentrací kulturního metanu... 

Evropo dýchej, Evropo braň se, atd. atd. Pár jako vystřižený z obrázků typické české ulice cestuje pražskou hromadnou dopravou s výrazem nepřetržité bdělosti. Mohou být přece kdekoliv. Exaltovaná "průměrná" česká občanka pěje o tom, kterak se musí Evropa bránit "průseru", který je personifikován pečlivě vybranými záběry černochů a Arabů při násilnostech, případně v situacích symbolizujících onen strach, který se autoři snažili tak sugestivně otisknout do obrazového sdělení, s prostřihy na zpěvačku - autorku, jejíž pohyb hovoří o tom, jak hluboce autentické a procítěné její autorství je. Kdo neviděl, doporučuju. Dokonalý příklad toho, kam může vést demagogie cementovaná z kruhů, v nichž se rodí veřejné mínění. 

Casina Donalda Trumpa dlužila New Jersey 30 milionů dolarů, zaplatila zlomek

18. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

V čase, kdy se přítel Donalda Trumpa Chris Christie stal guvernérem New Jersey, se snažili státní auditoři a právníci už několik let vymoci na řetězci casin, založených Donaldem Trumpem, miliony dolarů na daních. Celkem šlo o 30 milionů dolarů včetně úroků, dlouho po splatnosti. Stát New Jersey se snažil velmi urputně dosáhnout splacení prostřednictvím dvou konkursních řízení a dokonce obvinil Trumpovu firmu z falšování dokladů o tom, kolik bylo na daních zaplaceno. V roce, kdy se stal republikán Chris Christie guvernérem, se přístup k vyjednávání změnil. Stát nabídl dohodu o vypořádání a v prosinci 2011, po šesti letech soudního řízení, přistoupil na splacení pouhých 5 milionů dolarů, což činí zhruba 17 centů z každého dolaru dluhu. Informaci přinesl deník NY Times.

Podrorbnosti v angličtině ZDE

Návrat církví ke kořenům komunitního života

Dobrý způsob, jak získat církevní restituce zpět

18. 8. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Na Žižkově vznikl a stále se rozvíjí velmi zajímavý projekt. Jmenuje se Žižkostel, sídlí v kostele Československé církve husitské a odehrává se v něm neuvěřitelně pestrá paleta akcí pro veřejnost, od meditací, přes jógu k zahradničení, vaření nebo výuce jazyků. Sídlí tam volnočasový klub pro děti, je možné využívat sportovišť a chodit na tréninky, ve sklepech mají vyrůst hudební zkušebny. Vznikne multifunkční sál pro přednášky, besedy, tanec, drama. Geniální. 

Průmysl 4.0 jako naděje, ale i jako hrozba

18. 8. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Pro Západ se tak může stát Průmysl 4.0 nadějí na lepší budoucnost. Na budoucnost, která může být naplněná větší svobodou a volností, menším pracovním vytížením a vyšším komfortem. Ale pro zbytek světa se může Průmysl 4.0 stát noční můrou. Západ se v tomto ohledu chce zachovat macešsky. Průmysl, který dělá v poslední dekádě z asijských ekonomik prosperující tygry, z tamního regionu zmizí a zbude po něm jen prázdná bublina.

Bodláky Václava Duška

Dobrodružné podnikání v oceánu možností

18. 8. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Mnoho perníkových chaloupek roztroušeno po divukrásné zemi podřipské. Perníčky peče Johana Tausch ve spojení s Aloysusem Zorcem, Bredou Marič, Pepicou Mihailovičem; peče, peče, perníček, Pepíček i Mařenka a s nimi také Ly a Pan, ve škole měli z chemie za pět, ale vyvařili miliony do chvíle, když přešla průtrž mračen, a každý z nás byl zatčen. Podnikatelé v růžovém průmyslu přibývají. A přisyp bílého prášku trošku, oh, blaho nesmírné, hošku. Za volantem bez drogy, jezdí jenom mátohy. Zabiješ? No a? Lidí jak psů a psů, jak lidiček. Kolem silnic samý dojemný pomníček.

Kurdská utopie, čili O vylepšování demokracie

17. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Poslední větší evropský konflikt, který lze považovat za skončený, představovala válka v Jugoslávii v 90. letech minulého století. V této válce se v různých fázích přímo nebo nepřímo angažovalo čtrnáct různých aktérů (Srbové, Bosenští Srbové, chorvatští Srbové, Chorvati, bosenští Chorvati, bosenští muslimové, kosovští Albánci; mezinárodní islamističtí bojovníci, Egypt, Německo, Spojené státy, soukromá společnost MPRI, Albánie a NATO). Ve srovnání s probíhajícím konfliktem v Sýrii, kde jen hlavních opozičních politických formací je 34, se jednalo o válku mimořádně uspořádanou a přehlednou.

Proč dál vyzbrojují Spojené státy armádu Saúdské Arábie, která v Jemenu vraždí civílisty?

17. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zoufalství v Teheránu

17. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Článek 146 ústavy Islámské republiky Írán výslovně zakazuje jakoukoliv přítomnost cizích vojsk na íránském území, a to i za účelem mírových operací. Přesto od včerejška ze základny Hamadán působí ruské bombardéry Tu-22M podnikající nálety na Sýrii.

Německá policie zatkla muže, který poskytl střelci z Mnichova pistoli Glock

17. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Německá policie zatkla ozbrojeného jednatřicetiletého muže, který se jí vychloubal během tajné operace, že opatřil pistoli Glock 17 atentátníku z Mnichova, který 22. července usmrtil devět lidí. Muž byl zatčen v Marburgu, asi 100 km severně od Frankfurtu. Policisté ho kontaktovali na temném internetu a předstírali, že jsou zájemci o koupi automatické zbraně a další pistole Glock 17 za 8000 euro. Mužovo tvrzení potvrdily důkazy, které získala mnichovská prokuratura a bavorská státní policie.

Muž byl identifikován během vyšetřování prodeje ilegálního zbraní, nesouvisejícího s mnichovským útokem, dvaašedesátiletému účetnímu ze severního Porýní-Vestfálska a sedmnáctiletému studentovi z Hessenska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Požádá Nigel Farage o německé občanství?

17. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Zprávy, podle nichž byl bývalý předseda britské euroskeptické strany UKIP Nigel Farage viděn ve frontě na německém velvyslanectví v Londýně vyvolaly zájem médií. Americký portál BuzzFeed tvrdí, že se Farage zavěsil telefon, když byl dotázán, zda bude žádat o německé občanství.

Má Putin "rozporné pocity" vůči Západu?

17. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Potenciální vazby Donalda Trumpa na Rusko se staly jedním z hlavních témat americké prezidentské kampaně. Snaží se Putin dostat Trumpa do Bílého domu? Analytikové situace v Kremlu se domnívají, že situace je nuancovanější. "Myslím si, že Putin má rozporné pocity ohledně Trumpa. Samozřejmě, že říká o Rusku příjemné věci. Ale Hillary je předpověditelnější. S Trumpem, kdo ví, co by se stalo?"

Potenciální atraktivitou Donalda Trumpa je to, že odmítá "politickou korektnost" a porušuje všechna pravidla. Putin je přesvědčen, že všichni světoví politikové jsou cynici a jen skrývají svůj cynismus do vznešené rétoriky o demokracii a lidských právech. Alespoň Trump to nedělá.

Putinův postoj vůči Trumpovi je spojen s jeho postojem vůči moci Spojených států všeobecně a s jeho osobní antipatií pro Hillary Clintonovou.

Rusko a Asad provedli za posledních čtyřiadvacet hodin 200 náletů na Aleppo

17. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Zabili 19 lidí. Vypadá to takhle:

První informací o nejnovější barelové bombě je vlna prachu, kterou lékaři vidí z okna provizorní nemocnice. Je 29. července, ale mohl by to být jakýkoliv jiný den. A lékaři v této malé nemocnici v městě Aleppo nyní čekají na příchod raněných.

"Pojďte, chlapi!"

"Už přicházejí ranění."

Jen nejvážněji zraněné osoby dostanou luxus nosítek.

"Udělejte pro něho cestu! Panebože!"

Pak přichází Mawan. Je mu devět měsíců. Byl příliš blízko barelové bombě, kterou shodila Asadova armáda. Pro lékaře je největším problémem šrapnel, který se mu zasekl do lebky.

Mawan neměl štěstí, protože mu nebylo dobře, a jeho strýc ho vezl do nemocnice, když spadla bomba. Ale měl štěstí, protože přežil. Jeho strýce, Samira, bomba zabila. A další tři lidi.

Babička: "Kde je Samir?"

Přichází Mawanova babička. Hledá jeho strýce, svého syna. Ještě neví, že je mrtvý. Ptá se, kde je, oni jí to neříkají. Je to ukázka chaosu, který vzniká v důsledku zoufalství.



Mawan na nemocničním lůžku nyní sedí. Ještě se třese v důsledku šoku. Lékaři se ho snaží uklidnit.

"Nic vážnějšího mu vlastně není."



Pak najednou zhasne světlo. Výpadek proudu. Jeden z lékařů použije světlo svého mobilního telefonu. Mawana to na chvíli zaujme.

Pak přijde jeho maminka. Ale je také v šoku.



Mawan se začíná uklidňovat.

Jedno rodinné drama. Jeviště je Aleppo. V současnosti nejhorší město na světě. Osoby se mění. Příběh ne.



PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
41945