Ruské vraždění v Aleppu pokračuje

18. 8. 2016

čas čtení 3 minuty


Už druhý den použivají ruské stihačky íránské letecké základny k provádění leteckých úderů v Sýrii. I když Rusko tvrdí, že údajně bombarduje Islámský stát, na Západě roste znepokojení, že Moskva bojuje čistě za záchranu Asadova režimu. Tento režim uskutečnil za posledních 24 hodin 200 leteckých úderů proti obklíčenému městu Aleppo, kde je v pasti více než čtvrt milionu lidí. Tito lidé mají jen obtížný přístup k potravinám, vodě a k lékařské péči. Dnes přinášíme další reportáž z obleženého Aleppa s varováním, že od samého začátku obsahuje znepokojující záběry.

Pohotovost v nemocnici Al Kuds v Aleppu je ohniskem obrovské lidské výdrže. Včera večer měli mnoho práce. Dr. Hamza nařizuje zdravotní sestře, aby obvázala jednoho pacienta, aby on sám mohl pracovat na jiném.



V pondělí uskutečnily ruské a syrské jednotky více než 200 leteckých úderů proti Aleppu. Byl to nejhorší den za celý měsíc.

Mimo jiné vybombardovali trh. Účelem je učinit život zdejších lidí tak nesnesitelný, že civilisté budou donuceni odejít. Nefunguje to. Více než čtvrt milionu lidí stále ještě přežívá v tomto pekle.

Tento chléb drží obchodník. Je to všechno, co zbylo z jeho obchodu.



Muž: "Bombardují lidi, kteří prodávají chleba a fazole. Ať se Bůh pomstí těm, kteří tohle dělají. Všude kolem jsou tu roztrhaná lidská těla."

V pondělí zemřelo šedesát lidí. Dvouletá Isil mezi nimi nebyla. Do nemocnice ji přinesl její strýc.



Jeho oči jsou unavené trvalým traumatem. Oči Isil jsou doširoka rozšířené šokem a nemožností pochopit, co se děje.



Pláče jen, když jí zdravotnici čistí rány.



Podařilo se jí uniknout bez vážných zranění. Jedna z jejích bílých ponožek však zčervenala její vlastní krví.



Její oblíbené třpytivé botičky však válku přežily. Zatím.

Dr. Hamza vypadá vyčerpaně. Pracuje v této nemocnici už téměř čtyři roky a pořád se situace zhoršuje.

Dr. Hamza: "Bombardují civilisty a používají kazetové bomby. A bombardují i jedinou silnici do města, která je plná vyhořelých automobilů, aby sem nemohli být pacienti dopraveni. To je humanitární situace, v níž tu žijeme."



"Sundejte mě z té postele," říká chlapec. Chce už jít. Ale kam? Nikde v Aleppu není bezpečno.

Později doma je Isil umytá a zpátky u tatínka. Vysvětluje, jaké měla obrovské štěstí. Zvedne kus něčeho, co vypadá jako kazetová bomba. Odhozená hračka.

Nad oblaky, nad Sýrií, je to dokonalý svět. Vytvořilo ho ruské ministerstvo obrany.



Ruský bombardér Tupolev shazuje bomby. Už druhý den nyní startují ruská letadla z íránské základny v Hamadanu. Je to daleko blíže než základny u Kaspického moře. Signalizuje to novou etapu ruského angažmá. Rusové tvrdí, že bombardují teroristické cíle. Avšak hranice mezi ruskými jednotkami a Asadovou armádou jsou nyní nejasné. Isil mezi nimi rozdíl nepozná a ani to nepozná svět.

Moderátor ve studiu: Letecké údery proti Aleppu se zintenzivňují a  v Británii stojí v čele vlády, zatímco je premiérka na dovolené, ministr zahraničí Boris Johnson. Zeptali jsme se, zda Británie nyní mění svůj postoj vůči Sýrii, zejména ve světle zpráv, že Boris Johnson chce normalizovat styky Británie s Ruskem. Tak jsme britského ministra zahraničí požádali o rozhovor, anebo alespoň libovolného náměstka z britského ministerstva zahraničí, aby nám vysvětlili nynější postoj Británie vůči válce v Sýrii. Nikdo nebyl k dispozici.

0
Vytisknout
7853

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2016