Trump neprosadil svůj zákon likvidující Obamovu reformu zdravotnictví

24. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump nařídil předsedovi Sněmovny reprezentantů, aby stáhl návrh zákona nařizující zrušení Obamacare, Obamovy zdravotní péče pro Američany, protože se mu nepodařilo získat pro něj minimum 215 hlasů. Proti návrhu zákona byli jak republikánští extremisté, tak umírnění poslanci.

Mnoho umírněných kongresmanů odmítlo podpořit zákon, jehož součástí byly zásadní škrty programu Medicaid a ohledně jehož dopadů varoval nadstranický kongresový rozpočtový úřad, že do 10 let přijde 24 milionů Američanů o zdravotní pojištění.

Konzervativci naproti tomu protestovali, že zákon zachoval určité části Obamovy reformy. I když vedení Republikánské strany se ve čtvrtek pokusilo učinit jim ústupky a odstranit federální mandát, podle něhož zdravotní pojištění obsahuje pomoc pro základní péči, jako je péče v těhotenství a léčba duševních chorob, ústupky nestačily.

Šéf senátního poslaneckého klubu Chuck Schumer vydal toto prohlášení: "Trumpův zákon nakonec selhal v důsledku dvou charakteristických rysů, které trápí Trumpův prezidentský úřad od doby, kdy ho Trump převzal: neschopnost a nesplněné sliby. Za celý život jsem neviděl tak nekompetentní vládu, jakou je ta, která je dnes v Bílém domě. Oni nejsou schopni napsat politickou strategii, která dává smysl, nejsou schopni realizovat strategii, kterou se jim podaří napsat, nedokážou o své práci hovořit bez zmatků a dnes se dovídáme, že nejsou ani schopni uzavřít dohodu a neumějí počítat hlasy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump obvinil z porážky demokraty:

Jde o první Trumpovu spektakulární porážku v parlamentě.

Republikánský mluvčí Sněmovny reprezentantů Paul Ryan přiznal: "S Obamovou reformou zdravotnictví budeme dál žít v dohledné budoucnosti." Nepředpokládá se, že by byl Trumpův zdravotnický zákon sněmovně znovu předložen. Porážka zákona by však během času mohla vést ke spolupráci republikánů a demokratů na reformě Obamacare. Všichni poslanci amerického parlamentu, demokrati i republikáni, se shodují, že zákon potřebuje rozumnou reformu.

0
Vytisknout
5926

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2017