Protože D'Hondt: Jak zvolit Babiše a cítit se přitom skvěle

18. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut
Máte toho dost? Jste po šílené volební kampani rozpáleni doběla? Došla vám trpělivost s "menším zlem"? Přejete si změnu politického systému na tzv. neliberální - ale přitom si chcete subjektivně zachovat "čisté svědomí", že jste "ve skutečnosti" nehlasovali pro to nejhorší? Nabízím neobyčejně jednoduchý návod!


V České republice se propadlé voličské hlasy - hlasy pro strany, které nedosáhly ani 5 % hranice (kvóra) a do parlamentu se tedy nedostanou - přepočítávají podle D'Hondtovy metody v několika kolech ve prospěch stran, jež 5 % hranici překročily.

To stručně řečeno znamená, že pokud volíte stranu, o níž víte, že šance dostat se do parlamentu má jen mizivé, to co ve skutečnosti děláte je s největší pravděpodobností hlasování ve prospěch parlamentních stran. Přičemž samozřejmě v největší míře přinesete zisk vítězi voleb, poněvadž takto je metoda v českém případě nastavena. To může konkrétně znamenat, že nakonec neprospějete dokonce ani menším parlamentním stranám, jelikož po přepočtení na ně už jednoduše žádný mandát v daném volebním obvodě nezůstane.

Pro názornost: Wikipedie uvádí příklad přepočtu mandátů podle české varianty D'Hondtovy metody v parlamentních volbách z roku 2006 v Libereckém kraji ZDE. Pětiprocentní kvórum zde tehdy překročily čtyři strany: ODS, ČSSD, KSČM a tehdejší Strana zelených (SZ), a sice se ziskem 38,81 %, 29,31 %, 11,51 % a 9,58 % platných odevzdaných hlasů. Pětina voličů ovšem odevzdala hlasy jiným stranám a jejich volba měla v konečném důsledku efekt posílení vítězů voleb. V obvodě došlo k rozdělení 8 mandátů, přičemž 4 získala po přepočtu ODS, 3 ČSSD, 1 KSČM a SZ 0.

Přepočet podle D'Hondtovy metody tedy způsobil, že volby dopadly přesně stejně, jako kdyby v nich 50 % voličů odevzdalo hlas ODS, 37,5 % ČSSD a 12,5 % KSČM, přičemž pro další strany by již nikdo nehlasoval.

Pokud jste tedy náhodou v roce 2006 hlasovali v Libereckém kraji pro některou z neparlamentních stran, fakticky jste ze 4/8 volili ODS, ze 3/8 ČSSD a z 1/8 komunisty.

Uveďme si aktuální příklad. Do sněmovny má tentokrát šanci dostat se až osm politických stran. Může se ovšem stát, že ani jediná z nich pro vás z jakéhosi důvodu naprosto není přijatelná, nebo se rozhodnete vzbouřit proti principu tzv. menšího zla a chcete vybrat ještě stranu jinou, která lépe odpovídá vašim hodnotovým preferencím.

Namísto subjektů, které podle průzkumů mají šanci se do parlamentu dostat, je vám osobně jasné, že prostě musíte volit jedině formaci s názvem "Pravý kvok - strana přímé idiocie, za odvolatelnost politiků a jejich nahrazení žlutými barony". Uděláte to, milovaná strana získá řekněme 1,5 %, ale váš hlas propadne a bude přepočten. A to způsobem, kdy nakonec nejvíce prospějete vítězi voleb, straně ANO Andreje Babiše, v již menší míře druhé ČSSD (případně KSČM), atd. Pokud strana vašeho srdce získá 2 % a více, obdrží sice finanční příspěvek ze státního rozpočtu - ale na přepočtení hlasů pro ni odevzdaných ve prospěch vítězů voleb se tím vůbec nic nemění.

Nakonec tedy volbou Pravého kvoku hlasujete především pro Babiše, ať už z jakýchkoliv důvodů. Individuální motivy voličů se totiž do volebního výsledku nepočítají.

Nemusíte přitom číst zrovna celou babibli (jak říká Alexandr Mitrofanov ZDE), abyste věděli, že v případě Babišova vítězství bude nejlepší myslitelný výsledek zřejmě znamenat nějakou jemnější formu orbánizace. ANO se pokusí ovládnout justici a veřejnoprávní média, Babiš navrhuje vykuchání parlamentní politiky, vyšetřování v Bruselu vedené proti Agrofertu představuje důležitou motivaci postavit ČR proti Evropské unii (případně i dalším mezinárodním organizacím, jichž je členem), ačkoliv formálně členství asi zůstane zachováno. Maďarsko, náš vzor.

Pokud volíte Babiše, hlasujete s největší pravděpodobností pro změnu politického systému v ČR a rozmontování jejího mezinárodněpolitického zakotvení.

A nezáleží příliš na tom, zda pro ANO (a jeho koaliční či parlamentní partnery ochotné spolupracovat) hlasujete přímo, nebo prostřednictvím propadlého hlasu. Rozdíl bude nakonec vyjádřen údajem, že při faktické nepřímé volbě Babiše jste mu odevzdali "jen" řekněme 40 % svého hlasu; další, již menší podíly připadly ostatním parlamentním stranám (avšak těm slabším ve výsledku nic).

Když nechcete volit "menší zlo", máte k dispozici skvělý způsob, jak ve skutečnosti hlasovat pro "zlo větší" - stačí volit neparlamentní strany a nechat svůj hlas propadnout.

Je to podobné jako nejít k volbám - také jste především pomohli vítězi. Jen si snad můžete subjektivně nalhat, že vy, vy jste přece šli věrně za hlasem svého srdce, "naneštěstí" to ale dopadlo jinak...

0
Vytisknout
18115

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017