Moralesova Bolívie: Autokracie, korupce, plýtvání

27. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Když volební pozorovatelé chytili prezidenta Eva Moralese při neumělém pokusu zfalšovat volby, policie mu odřekla podporu. Armáda, která si uvědomila, že je další na řadě, předem Moralese varovala, že odmítne střílet na nevinné protestující, a naznačila, že by měl krizi ukončit rezignací. Od té doby zuří debata a Morales tvrdí, že je další obětí v dlouhé řadě latinskoamerických lídrů svržených pučem s podporou USA, píše Ryan C. Berg.


Coby žadatel o azyl v Mexiku Morales dál podněcuje násilí a snaží se vrátit k moci. Smrtící konfrontace už vedly k úmrtí více než 30 Bolivijců. V tomto okamžiku je však nejlepší věnovat se Moralesovu odkazu po takřka 14 letech u moci. Mnozí v regionu pro Moralese uronili slzu, hájí jej a poukazují na snížení chudoby coby důkaz, že jeho odrůda socialismu může fungovat.

Jenže otázka jeho odkazu je více než jen akademické cvičení. Ve skutečnosti její důsledky sahají daleko za hranice Bolívie.

Hlavním Moralesovým odkazem jsou zle pocuchané demokratické instituce promořené korupcí. Ačkoliv jeho snaha o čtvrté funkční období by zpečetila kontrolu nad bolivijskou politikou, Moralesovo nedemokratické chování začalo daleko dříve. Nezávislá média byla umlčena vládním nátlakem a koordinovaným obtěžováním, včetně žalob a politizace smluv o veřejných reklamních kampaních. Morales šel cíleně po opozičních zákonodárcích, zmocnil se kontroly nad justicí, aby mohl ovlivňovat rozsudky a chránit sebe a své spojence před jakýmkoliv stíháním.

Je to dobře známý příběh. V průběhu času Moralese osobní vláda a autokratické sklony izolovaly od jakékoliv kritiky. Nakonec se odcizil i své vlastní voličské základně. Neochota zvolit si nástupce neponechala straně jinou možnost, než jeho vedení v roce 2014 prohlásit za "nepostradatelné". Navzdory prohranému referendu v roce 2016 klienti v Nejvyšším soudu prohlásili výsledek za neplatný, protože prý porušoval jeho "lidská práva". Jako v případě tak mnoha latinskoamerických caudillů předtím, spasitelský komplex a touha zůstat u moci napořád z velké části vysvětlují jeho svržení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8202

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2019