Londýn se musí konečně rozhodnout, jaký druh brexitu chce

18. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Zatímco se lídři EU sešli v Bruselu na prosincové jednání Evropské rady, po celé Británii šli voliči k volbám, které měly odblokovat brexit. Výsledek je rozhodující. Elektorát rozhodl o masivní většině 78 poslanců pro Borise Johnsona, což jeho vládě umožní zajistit ratifikaci dohody o odchodu z EU, napsala Brigid Laffanová.


To uzavřelo první jednání brexitového dramatu a vyvede to formálně Británii z EU k 31. lednu 2020, více jak tři roky po referendu z roku 2016.

Po volbách je odchod Británie z EU jedinou skutečnou jistotou. Další fáze procesu přinese další drama.

Až dosud byla každá Johnsonova kalkulace vedena nevyhnutelností voleb. Nyní musí vládnout po dalších pět let.

Premiér musel přijmout bolestná rozhodnutí. Konzervativní volební program obsahoval slib neprodlužovat přechodné období za hranici 31. prosince 2021, což poskytuje jen málo prostoru pro jednání a ratifikaci budoucí dohody.

Pokud chce Londýn více času, musí k 30. červnu 2020 požádat o prodloužení. Zajištění takového prodloužení je spojeno se souhlasem ohledně dohody o rybolovu a přístupu k teritoriálním vodám. Pokud v rozhovorech nedojde k dostatečnému pokroku, zatímco se přiblíží léto, Johnson bude čelit nezáviděníhodné volbě.

A co je ještě důležitější, London se musí rozhodnout, jaký typ brexitu vlastně chce. Zjevným rysem britského přístupu až dosud byla neschopnost důkladně řešit a zhodnotit náklady, dopady a transakce spojené s odchodem z unie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8048

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019