Protesty proti antimuslimskému zákonu v Indii: „Policejní brutalita je všudypřítomná“

19. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Po celé Indii pokračují protesty proti nově schválenému zákonu, který otevírá dveře k indickému občanství imigrantům z Pákistánu, Afghánistánu a Bangladéše – pokud nejsou muslimové. Policejní složky demonstrace násilně potlačují: zatím je nejméně šest mrtvých.

Spousta pozorovatelů tento zákon vnímá jako zásadní krok k oficiální marginalizaci 200 milionů indických muslimů. Lidé v ulicích tvrdí, že antimuslimský zákon způsobuje rozpor ve společnosti, která byla vždy sekulární. Policejní represe jsou součástí tvrdého zákroku Módího vlády proti indickým muslimům. Nezávislá novinářka Neha Dixit, která protesty monitoruje, soudí, že policejní brutalita je všudypřítomná. 

Indická vláda zavedla ve státě Assam tzv. test občanství, kdy 33 milionů obyvatel tohoto státu muselo dokázat, že jejich rodiny v Indii žily už před rokem 1971. Více než dva miliony obyvatel testem neprošly, většina z nich jsou muslimové. Masově jim nyní hrozí pobyt v detenci.

Indický premiér Naréndra Módí byl v minulosti obviněn z toho, že v roce 2002 posvětil masakr dvou tisíců muslimů ve státě Gudžarát. Módí kvůli tomu nemohl několik let vycestovat do Spojených států. 

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6676

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019