Maďarsko: Socialisté vyzývají opozici k vypracování společného programu pro volby v roce 2022

18. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Lídr maďarských socialistů Bertalan Tóth o víkendu prohlásil, že spolupráce mezi řadou opozičních stran nabízí příležitost k vypracování "programu národního minima" pro všeobecné volby v roce 2022.


Na tiskové konferenci Tóth řekl, že spojená opozice má šanci uskutečnit program zahrnující "národní minimum" ve vzdělání, sociálních službách a v oblasti právního státu.

Úspěch opozice v říjnových místních volbách také ospravedlňuje předvýběr před hlasováním a strategii stavění jediného společného kandidáta proti vládní straně Fidesz, prohlásil Tóth. Dodal, že tyto metody by měly být použity také v příštích všeobecných volbách.

Předsedkyně vedení strany Ágnes Kunhalmiová tvrdí, že rok 2019 byl "klíčový a úspěšný". Nicméně příští výzvy budou ještě těžší. V roce 2022 by opozice v každém obvodě měla stavět jediného kandidáta, sestavit jedinou volební listinu a podporovat jediného kandidáta na ministra.

Budapešťský primátor Gergely Karácsony, kandidát socialistů a strany Párbeszéd s podporou řady opozičních stran, prohlásil, že říjnové volby představovaly největší vítězství opozice za celou dekádu. V následujících dvou měsících nové vedení položilo základy pro sociálně inkluzívní Budapešť. Město zrušilo zavádění "otrockého zákona" o zvýšených přesčasech, zrušilo vystěhovávání a získalo 50 miliard forintů na nehospitalizovanou péči, stejně jako zavedlo pro uchazeče o zaměstnání veřejnou dopravu zdarma.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5542

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019