V reakci na skandál „Afghanistan Papers“ chce Trump z Afghánistánu stáhnout 4 tisíce vojáků

19. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Voice of America informuje, že americký prezident Donald Trump stáhne 4 tisíce amerických vojáků z Afghánistánu, přičemž zde zůstane necelých 9 tisíc vojáků. List Washington Post předtím shodou okolností zveřejnil stovky dokumentů americké vlády pojednávající o záměrných lžích politiků a armádních špiček o domnělém pokroku v Afghánistánu. Jinými slovy, věděli, že je válka prohraná, a přesto lhali dál, píše na webu Informed Comment Juan Cole.

Zdá se, že Spojené státy nemají žádné plány na omezení masivního leteckého bombardování oblastí kontrolovaných Tálibánem. Během prvních deseti měsíců svrhly americké letecké síly na Afghánistán více než 6200 bomb a střel, o 5 procent více než za téže období v předešlém roce, který byl sám o sobě rekordním, co se bombardování týče.

Rozhovory mezi USA a Tálibánem byly na krátkou dobu obnoveny, aby byly záhy odloženy k ledu kvůli útoku tálibů na základnu Bagrám, kterou používají Američané. Afghánský senát ovšem už předem varoval, že mírová smlouva mezi USA a Tálibánem musí zahrnovat i afghánskou vládu. Jednání mezi Washingtonem a táliby nikdy nedoprovázel pokles násilí ze strany paštunských militantů.

Ačkoli má Tálibán kontrolu jen ve čtyřech z celkového počtu 34 afghánských provincií, má výrazný vliv v 17 provinciích, kde může snadno provádět vojenské útoky. Vláda má kontrolu v 17 provinciích. Afghánská armáda je slabá zejména na východě a jihu země. Paštuni tvoří zhruba 44% populace Afghánistánu. Jde o etnickou skupinu, z níž vyrostl Tálibán.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7224

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2019