The Great Hack: Dramatický dokument televize Netflix o brutální manipulaci uživatelů sociálních sítí

28. 7. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Mít právo nebýt okrást o svá osobní data je základní lidské právo. Státy ho MUSEJÍ začít ochraňovat. Tento dramatický dvouhodinový film znovu důrazně poukazuje na to, že sociální sítě, zejména Facebook, vypracovávají na základě všech drobných informací, včetně likeů, které od vás sbírají z vašich stránek, ale ze všeho, z toho, co vyhledáváte na Googlu, z toho, za co kdy zaplatíte kdekoliv kartou, z toho, podle vašeho mobilu, kam kdy jedete, OSOBNÍ PROFILY OBSAHUJÍCÍ DESETITISÍCE PSYCHOLOGICKÝCH INFORMACÍ. Těchto profilů je pak zneužíváno k podprahové manipulaci občanů, aby hlasovali ve volbách tak, jak si zadavatel přeje. Poté, co tuto metodologii firmy jako Cambridge Analytica propracovaly ve státech třetího světa a východní Evropy, ji začaly uplatňovat i na Západě, v Británii pro brexit a v USA v prezidentských volbách. Hlavním nástrojem psychologické manipulace na sociálních sítích je umělé vyvolávání rozbrojů, emocí a strachu. KAŽDÝ UŽIVATEL SOCIÁLNÍCH SÍTÍ ŽIJE VE VLASTNÍ, DIGITÁLNÍ SAMOTCE, KTEROU MU SOCIÁLNÍ SÍTĚ ZÁMĚRNĚ A OSOBNĚ, INDIVIDUÁLNĚ KONSTRUUJÍ K JEHO MANIPULACI. Lidé si toho ale nejsou vědomi. Důsledek: Už se nikde nedají konat férové demokratické volby. DŮLEŽITÝ, VELMI VAROVNÝ FILM.  (JČ)

Kdo má přístup k Netflix, podívejte se na dramatický dvouhodinový dokumentární film The Great Hack, o brutální manipulaci uživatelů sociálních sítí a o zneužívání osobních dat stamilionů lidí.

Dokument The Great Hack je k dispozici na serveru uloz.to s českými titulky.

Britská investigativní novinářka Carole Cadwalladr, která ve filmu vystupuje: "Neuvědomila jsem si, jak obrovský dopad má televize Netflix: 190 zemí, 22 jazyků a odmítala jsem v tomto filmu vystoupit skoro rok. Je pozoruhodné číst dnes zděšené reakce z celého světa - z Gazy, z Nikaraguy..."


0
Vytisknout
10961

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019