Syrský exodus: Erdogan varuje Moskvu kvůli Idlíbu

31. 1. 2020

čas čtení 3 minuty
Turecký prezident Recep Tajjip Erdogan vydal neobvyklé varování Moskvě, aby zastavila ofenzívu syrské vlády v Idlíbu. Středeční obsazení kriticky důležitého města Ma´rat an-Numán v Ankaře vyvolává obavy z nového exodu uprchlíků do Turecka, informuje Dorian Jones.


Erdogan při návratu z třídenní cesty po Africe obvinil Moskvu, že porušuje dohody o Sýrii, a adresoval jí ultimátum.

"Doteď jsme čekali, ale od tohoto bodu podnikneme vlastní akci. To není hrozba, ale naším očekáváním je, že Rusko předloží režimu nezbytné varování," prohlásil Erdogan.

Režimní ofenzíva podporovaná ruským letectvem postupuje hlouběji do provincie Idlíb, poslední bašty povstaleckých jednotek, kde žijí tři miliony lidí.

Erdogan tvrdí, že ofenzíva porušuje loňskou dohodu s Moskvou, která měla provincii chránit. Ale Moskva trvá na tom, že útok je zaměřen jen proti teroristům, což dohoda umožňuje.

"Rusko nám říká, že bojuje proti terorismu. Kdo jsou teroristé? Lidé bojující, aby ubránili vlastní zemi?" pronesl ve středu Erdogan.

V úterý vjel do Idlíbu velký konvoj tureckých jednotek, který má posílit vojenskou přítomnost Ankary v této syrské provincii. Podle dohody s Moskvou Turecko zřídilo v Idlíbu 12 pozorovacích stanovišť k monitorování deeskalační zóny, která měla předcházet nepřátelství mezi povstalci a vládními jednotkami.

"Bez ruského letectva by si Turecko mohlo s Asadovými silami snadno poradit," prohlásil analytik Atilla Yesilada ze thinktanku Global Source Partners. "Nemají odolnost ani sílu k tomu, aby odolávaly dobře vyzbrojené a vycvičené armádě podporované syrskou milicí."

Experti nicméně varují, že turecké síly v Sýrii jsou zranitelné s ohledem na nedostatečnou podporu ze vzduchu, když syrský vzdušný prostor kontrolují ruské rakety země-vzduch.

Analytici mají za to, že s ohledem na poplach v NATO vyvolaný sílícími tureckými vazbami na Rusko má Moskva silnou motivaci omezovat napětí ve vztazích s Tureckem.

Nicméně osud povstaleckého města Idlíb je v Ankaře považován za nepřekročitelnou hranici.

"Můj dojem je, že... [Asad] chce oblehnout město Idlíb, a z toho začíná Ankaru opravdu bolet hlava," říká Yesilada. "Protože je tu již půl milionu uprchlíků namačkaných na naší hranici - a pokud se terčem útoku stane Idlíb, na hranici přijde dalšího půl milionu."

Turecko přijalo na své území více než 3,5 milionu Syřanů. Ale Erdogan varuje, že jeho země již nemůže přijmout další.

Ankara tvrdí, že náklady na péči o Syřany překračují 40 miliard dolarů. Rostoucí nespokojenost veřejnosti s dalšími uprchlíky by mohla být pro tureckého prezidenta politicky fatální.

"Všechny průzkumy ukazují hlubokou nechuť k Syřanům, s ohledem na ekonomické potíže v Turecku," dodává Yesilada. "Srážejí mzdy; existují sociální problémy. Pokud přijmete další půlmilion uprchlíků nebo se je budete snažit krmit přes syrskou hranici, bude to vážná rána pro Erdoganovu popularitu, která již tak klesá, protože jeho politika otevřených dveří se mu naprosto vymstila."

Během otevírací ceremonie nového ruského plynovodu v Istanbulu označil nedávno Erdogan vztahy s Ruskem za "strategické". Ale prohlubující se krize v Idlíbu zřejmě přinese další otázky ohledně ceny těchto vztahů.

"Turecko v Sýrii zoufale potřebuje Rusko. Bez ruské spolupráce Idlíb nelze řešit. Ale tento vztah není rovný. Existuje významná nerovnováha, čím déle to pokračuje, tím více otázek lze klást ohledně toho, co Turecko získává," říká turecký analytik Mehmet Ogutcu z organizace London Energy Club.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7219

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2020