Polsko: Adam Michnik přirovnal brexit k bolševismu a fašismu

3. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza a bývalý antikomunistický disidentský intelektuál Adam Michnik odsoudil brexit, kterému je podle jeho názoru třeba rozumět jako fašismu a bolševismu - tj. coby špatné odpovědi na evropskou krizi po 2. světové válce.


Michnik tvrdí, že "Evropská demokracie toto kolo prohrála", protože "populističtí politici" s názory "cizími demokratickým hodnotám" nalezli špatné odpovědi na reálné problémy jako je globalizace, nerovnost, finanční a migrační krize.

"Brexit je odpověď, jíž by mělo být rozuměno přesně tak, jak bylo nezbytné rozumět fašismu a bolševismu coby odpovědím na krizi Evropy po 1. světové válce. Ale to byly falešné odpovědi, ve svých důsledcích tragické," píše Michnik.

Pokračuje tvrzením, že polská opozice vůči vládě strany Právo a spravedlnost (PiS) by se měla poučit z posledních britských voleb. Podle něj protibrexitové strany získaly více hlasů než probrexitové, ale kvůli nejednotě a volebnímu systému prohrály.

Michnik se obává, že pokud se polská opozice nedokáže sjednotit a zvítězit v prezidentských volbách, Polsko může vystoupit z EU. V tomto bodě souzní s názory Donalda Tuska, který prohlásil, že Polsko může být z EU vyloučeno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7798

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2020