Johnson vydal orwellovské předpisy: britští diplomaté už nesmějí používat výrazu brexit

5. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
 
Boris Johnson je přesvědčen, stejně jako někdejší východoevropští komunisté před rokem 1989, že se realita dá zvládnout, zotročíme-li ji ideologickým jazykem


O tom přesně  John Crace: "Bylo to naprosto geniální. Boris by mohl zlikvidovat rakovinu ze světa prostě tím, že ji přejmenuje. Proč to dosud nikoho nenapadlo?"


Pracovníkům britského ministerstva zahraničí zakázal Boris Johnson novou směrnicí užívání určitých slov a výrazů, když hovoří o brexitu. Zakázán jim byl výraz "realizační období dohody o odchodu z EU", "vypadnutí z EU bez dohody", "mimořádné partnerství s EU" a za určitých okolností je zakázáno i slovo "brexit". Britští diplomaté jsou od nynějška nuceni používat takový jazyk, aby dávali najevo, že se Británie úplně odřízne od EU.


Směrnice začiná lživými slovy: "Brexit byl dokončen. Proto nesmíte používat slovo 'brexit' jinak než jako popis historické události, která se uskutečnila 31. ledna 2020." Diplomaté musejí používat výraz "přechodné období", nikoliv " realizační období dohody o EU".

Brexit nebyl dokončen, protože Británie nemá absolutně představu, kam směřuje. Neexistuje žádná dohoda o vztahu Británie k EU po roce 2020.


Směrnice začiná lživými slovy: "Brexit byl dokončen. Proto nesmíte používat slovo 'brexit' jinak než jako popis historické události, která se uskutečnila 31. ledna 2020." Diplomaté musejí používat výraz "přechodné období", nikoliv " realizační období dohody o EU".

Směrnice pokračuje: "31. prosince 2020 buď odejdeme z přechodného období s obchodní dohodou kanadského stylu", anebo s "dohodou, která povede k takovému obchodnímu vztahu s EU, jaký má Austrálie".

Austrálie nemá žádnou obchodní dohodu s EU a Brusel konstatoval, že Británie nemůže mít "dohodu kanadského stylu", protože je příliš blízko Evropy.

Směrnice pro britské diplomaty dále pokračuje: "Nesmíte používat výrazů jako 'dohoda' či 'vypadnutí bez dohody'."

Diplomaté musejí zdůrazňovat, že "prioritou Spojeného království je obnovit dne 1. ledna 2021 svou hospodářskou a politickou nezávislost. To je primární prioritou britské vlády. Zajistíme, že máme právo určovat si vlastní předpisy a nebudeme omezování zákony EU ani evropským soudním dvorem."

V rámci členství Británie v EU nebyla její hospodářská či politická nezávislost nijak omezována. Bez dodržování evropských výrobních, ekologických, zaměstnaneckých a spotřebitelských norem nebude mít Británie bezcelní přístup na jednotný evropský trh, kam vyváží přibližně 50 procent svého exportu.

Další slova zakázaná britským diplomatům jsou "ambiciozní", "jedinečný", "hluboký", "na míru ušitý" a "všechna ostatní adjektiva, která by vytvářela dojem, že Británie usiluje o cokoliv jiného než typickou obchodní dohodu kanadského stylu".

Další slovo, zakázané britským diplomatům je "partnerství" v souvislosti s budoucím vztahem Británie k EU. Nesmějí říkat "hluboké partnerství" ani "mimořádné partnerství". "Používejte výraz: Přátelská spolupráce mezi suverenními a rovnými národy."

Tato formulace je nesmyslná, protože země s 60 miliony obyvatel není rovným partnerem Evropské unii se 450 miliony obyvatel.

Britští diplomaté také nesmějí používat výrazu "státní finanční pomoc". Namísto toho mají používat výrazu "dotace". Nesmějí se zmiňovat o faktorech zkreslujících trh a nesmějí používat výrazu "hřiště rovné pro všechny".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10951

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020