Angolský prezident Joao Lourenco: "Žádná jednání" s Isabel dos Santosovou

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V exkluzívním rozhovoru pro Deutsche Welle angolský prezident Joao Lourenco poprvé promluvil o podezřeních vůči nejbohatší ženě Afriky Isabel dos Santosové. Snažil se také obhájit svou roli ve vládě vedené jejím otcem, Josém Eduardem dos Santosem.


Zprávy o korupci se v Angole objevily od té doby, co se v roce 2017 úřadu ujal prezident Joao Lourenco, navzdory kampaňovým slibům reformovat ekonomiku a vyrovnat se s úplatkářstvím.

V posledním skandálu, který se dostal do titulků, byla Isabel dos Santosová známá jako nejbohatší žena Afriky obviněná z využití vlivu svého otce při budování obchodního impéria s hodnotou odhadovanou na 2,1 miliardy dolarů. Aféra je široce známa jako Luanda Leaks.

V exkluzívním rozhovoru s Adrianem Krieschem angolský prezident poprvé promluvil o skandálu. Prohlásil, že nikdo není vyňat z boje proti korupci v Angole a že "nebudou jednání" s lidmi, kteří údajně ze země ilegálně vyvedli bohatství.

"Byla tu příležitost udělat to," prohlásil Lourenco. "Lidé, kteří se podíleli na korupčních aktech, benefitovali z šestiměsíčního období milosti, kdy mohli vrátit aktiva, jež ilegálně vyvedli ze země."

Tito údajní úplatkáři zahrnují i Isabel dos Santosovou, nejstarší dceru Luorencova předchůdce v úřadu prezidenta. Ten vykonával funkci po dobu 38 let.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6276

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020