Zaplavená Británie: Nová normalita?

21. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
V posledních dvou týdnech zasáhla Británii série bouří, která způsobila rozsáhlé záplavy devastující obyvatelstvo i ekonomiku. Ale protože se klima otepluje a města expandují do zátopových oblastí, není tohle nová normalita?


Tisíce domů a firem po celé Británii byly kvůli sérii velkých bouří zasaženy povodněmi. Má se za to, že šest lidí zemřelo a evakuace z obydlených oblastí pokračovaly po celý týden.

Navzdory destrukci a ztrátám na životech odmítl premiér Johnson svolat zasedání krizové skupiny Cobra nebo navštívit kteroukoliv ze zasažených oblastí. V některých oblastech narůstá hněv kvůli nedostatečnému varování a ochranným opatřením. Nový ministr životního prostředí George Eustice prohlásil: "Kvůli samotné povaze změny klimatu a faktu, že tyto meteorologické události se stávají extrémnějšími, nikdy nedokážeme chránit každou jednotlivou domácnost."

Dopisovatel listu Guardian pro severní Anglii Josh Holliday tvrdí, že na mnohé komunity budou mít záplavy dlouhodobý hmotný a psychologický dopad.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7212

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020