Deštný prales na prodej

21. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 
Čtyři velké pralesy v Amazonii mají být do roka prodány v aukci

Brazilský prezident Jair Bolsonaro urychluje svůj plán vyhnat domorodé indiány a otevřít amazonské deštné pralesy zemědělství, kácení stromů a další komerční exploataci. Oznámil, že pralesy jménem Humanitá ((473,154.76 hektarů), Iquiri (1,472,598.67 hektarů) a národní park Castanho (165,134.89 hektarů) jsou na prodej. Z 521 milionů hektarů, které tvoří celou brazilskou část amazonského pralesa je 94 hektarů plně chráněno.  Tedy bylo - do teď. (Každý hektar má přibližně velikost fotbalového hřiště.)

 
Technicky to má být koncese na 45 lety. Během tohoto období má mít kupec právo využívat všechny zdroje, které mu zakoupená půda nabízí, od stromů až po zdroje v podzemí i po potenciál pro turistiku.

Cynicky konstatoval ministr hospodářství Paulo Guedes, že toto "zabrání ilegálnímu kácení a otevírání dolů". Zapomněl, proč to bylo zákonem zakázáno - aby nebyl deštný prales zničen.

Kromě těchto tří amazonských pralesů nabízí Bolsonaro na prodej také národní park Canela (známý svým vodopádem) a São Francisco de Paula, obojí jsou v nejjižnější části Brazílie, a Lençóis Maranhenses v severním federativním státě  Maranhão, Jericoacoara v severovýchodním  Ceará a Iguaçu ve státě Paraná.

Bolsonaro ve středu oznámil, že jeho největším snem je konečně učinit Amazonii součástí Brazílie. Dodal, že jeho prezidentský úřad teprve dosáhne svého cíle, až uvidí, že žádní domorodí indiáni nebudou kolem pobíhat polonazí a už nebudou "žít v hříchu".

0
Vytisknout
10158

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020