USA: Ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci varuje před následky rychlého odbourání karantény

13. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Senátorka za stát Washington Patty Murrayová oslovila ředitele Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci Anthonyho Fauciho: "Varoval jste před zbytečným utrpením a smrtí, ale prezident vysílá opačné sdělení" - a požádala jej o názor na odbourání plošné karantény.


Fauci řekl: "To co jsme zpracovali je rámcový návod, jak Ameriku opět otevřít... Znepokojuje mě, pokud máte situaci, kdy nevidíte o postupný pokles po čtrnácti dnech."

Pokud je vidět takový pokles, může to dovolit úvodní fázi postupného uvolňování, řekl Fauci, s dalšími fázemi a "kontrolními body" ohledně prvků jako kapacita nemocnic, testování a další opatření k vyrovnání se s následným novým propuknutím nemoci.

"Pokud některá místa tyto kontrolní body přeskočí a předčasně se otevřou bez toho, aby byla schopna reagovat, začneme sledovat menší nárůsty," která by se mohly změnit ve větší, varoval Fauci.

"Takže pokud se nebudou řídit návodem, důsledky mohou být neblahé?"

Fauci řekl: "Následky mohou být vážné."

Předseda zdravotnického výboru Senátu Lamar Alexander Fauciho požádal: "Podívejme se na situaci za tři měsíce," co by se stalo, pokud se otevře asi 5 000 kampusů po celé zemi a 20 000 veřejných škol, které v srpnu očekávají miliony studentů.

Fauci: "Měl bych být velmi realistický... v tomto případě by myšlenka mít dostupné léky nebo vakcínu, abychom umožnili návrat studentů, byla poněkud příliš ambiciózní."

Podle Fauciho lék Remdesivir nedávno schválený úřadem Food and Drug Administration (FDA) v nouzovém režimu, vykázal určitou efektivitu, ale ta byla "mírná" a byl použit u vážně nemocných pacientů v nemocnici.

Takže Fauci nemá definitivní řešení pro studenty a učitele, kteří se chtějí vrátit k normálnímu provozu vzdělávacího systému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7667

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020