Švédsko připouští selhání při ochraně seniorů v domech s pečovatelskou službou

13. 5. 2020

čas čtení 3 minuty
Matka Bjorna Branngarda zemřela ve stockholmském domově, kde do této chvíle pět z osmi lidí v jejím oddělení a třetina všech obyvatel podlehli chorobě.


"Neměli čas o mou matku pečovat," řekl AFP.

Její koronavirový test přišel zpět s negativním výsledkem dva dny po smrti, ale Brannagard, který tvrdí, že zemřela v důsledku zanedbání péče, říká, že personálu chyběly ochranné pomůcky a šířil virus po domově.

Švédsko, jehož měkčí přístup ke koronaviru vyvolal mezinárodní pozornost, připouští, že nedokázalo adekvátně ochránit seniory, když zhruba polovina úmrtí na COVID-19 se objevuje mezi obyvateli domů s pečovatelskou službou.

Švédská média v posledních týdnech zaplavily zprávy o personálu domů s pečovatelskou službou, který pokračuje v práci navzdory nedostatku ochranných pomůcek.

Další odmítli pracovat a zaměstnanci jsou povzbuzováni, aby zůstali doma i s mírnými symptomy, což vedlo k nedostatku personálu v domovech.

Ještě další personál připustil, že šel do práce navzdory příznakům onemocnění virem, potenciálně infikoval obyvatele. Někteří senioři údajně byli nakaženi během hospitalizací z jiných příčin - a poté posláni nazpět do domů s pečovatelskou službou, kde chorobu šířili.

Do minulé soboty Švédsko hlásilo 3 220 úmrtí na koronavirus.

Předtím vláda tvrdila, že hlavní prioritu představuje ochrana lidí ve věku 70 let a starších.

Nicméně 90 % těch, kdo zemřeli k 28. dubnu, bylo starších 70 let. Polovinu z nich tvořili obyvatelé domovů s pečovatelskou službou a další čtvrtinu lidé, kteří péči dostávali doma.

"Nedokázali jsme ochránit naše starší. To je opravdu vážné a jde o selhání společnosti jako celku. Musíme se z toho poučit, s touto pandemií dosud nejsme hotovi," prohlásila ministryně Zdravotnictví a sociálních věcí Lena Hallengrenová pro švédskou televizi.

Na rozdíl od mnoha evropských zemí Švédsko nechalo své základní školy otevřené, stejně jako bary a restaurace, zatímco vyzvalo lidi, aby dodržovali pravidla sociálního distancování a hygienická doporučení. Nicméně 31. března zakázalo návštěvy v domech spečovatelskou službou.

Na rozdíl od sousedních zemí jde ve Švédsku často o velké komplexy se stovkami obyvatel. Jsou dostupné pouze seniorům s velmi špatným zdravím, kteří se o sebe už nedokážou postarat. Jde tedy o velmi zranitelnou skupinu.

Ve stockholmské aglomeraci, která je epicentrem šíření koronaviru, dosud případy onemocnění koronavirem hlásí 55 % domovů s pečovatelskou službou.

Odborová organizace Kommunal viní z tragédie prekérní pracovní podmínky. V březnu podle ní 40 % personálu ve stockholmských domech s pečovatelskou službou tvořili nekvalifikovaní pracovníci s krátkodobými smlouvami, placení hodinovou mzdou a bez zabezpečení, zatímco 23 % patřilo mělo časově omezenou smlouvu.

Jinak řečeno: Šlo o lidi, kteří si často nemohou dovolit nejít do práce, dokonce i když onemocní.

Koncem dubna Kommunal podal stížnost, v níž uvedl, že 27 z 96 obyvatel domu, kde žila Branngardova matka, dosud zemřelo na virus, ale personál přesto neobdržel ochranné pomůcky, ani mu nebylo nabídnuto testování. Úřady stížnost studují a začalo předběžné vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6114

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020