Dětem nemocným COVIDem-19 hrozí vážné komplikace i smrt

13. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
Děti, dospívající a mladí dospělí čelí v důsledku choroby COVID-19 riziku vážnějších komplikací, než se dosud myslelo. Ti s předchozími zdravotními potížemi jsou ohroženi ještě více, zjistila nová studie.


Studie v časopise JAMA Pediatrics, na níž se podílela Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, poprvé zkoumala vážně nemocné v Severní Americe.

"Představa, že COVID-19 mladé lidi ušetří, je prostě falešná," tvrdí spoluautor studie profesor Rutgers University Lawrence C. Kleinman. "Zatímco děti pravděpodobněji velmi onemocní, pokud trpí chronickými zdravotními potížemi, je důležité všimnout si, že děti bez chronické nemoci jsou také ohroženy. Rodiče musejí dál brát virus vážně."

Studie se věnovala osmačtyřiceti dětem a mladým dospělým - od čerstvě narozených po jednadvacetileté - přijatým s COVIDem-19 na pediatrické jednotky intenzívní péče v USA a Kanadě v březnu a dubnu. Více jak 80 % podíl trpěl chronickými zdravotními obtížemi jako oslabenou imunitou, obezitou, cukrovkou, záchvaty nebo nemocemi plic. Z nich 40 % záviselo na technické podpoře kvůli vývojovým opožděním nebo genetickým anomáliím.

Více než 20 % trpělo selháním jednoho nebo dvou orgánových systémů a takřka 40 % vyžadovalo umělou ventilaci plic. Na konci sledovaného období bylo takřka 33 % dětí s koronavirem stále hospitalizováno, zatímco tři vyžadovaly plicní ventilátory a jedno podporu života. Dvě z dětí přijatých během třítýdenního zkoumání zemřely.

Kleinman dodává, že lékaři z metropolitní oblasti v New Yorku sledují u dětí zřejmě nový syndrom spojený s COVIDem-19.

"Ačkoliv náš sběr dat pro tuto studii skončil, pokračujeme v rozvíjení spolupráce s kolegy v našem regionu a po celé zemi, abychom se snažili pochopit tyto vážnější komplikace," uvedl s odvoláním na takové případy, jako selhání srdce a zánětlivý syndrom připomínající Kawasakiho chorobu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2020