Že někdo umře po odepření zdravotní péče, je českým úřadům asi jedno...

18. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Mladý Ukrajinec ruské národnosti Kostiantyn je v České republice od svých devatenácti let. Dnes je mu 25 let a má komerční pojištění na nejnutnější zdravotní péči, které musel podle zákona zaplatit na dva roky dopředu. Na lepší pojištění neměl prostředky. Kostiantyn onemocněl akutní lymfoblastovou leukémií a ze své pojistky nemá nárok na další léčbu. Léčba je velmi drahá a ústav, kde se léčí, nemůže náklady na jeho další léčbu nést. Kostiantyn nemá moc času a žádnou možnost pomoci si sám.

Nemocniční kaplanka Anna Šourková z Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT), U nemocnice 2, 120 00 Praha 2, která má Kosťu na starosti, iniciovala vyhlášení veřejné sbírky na další Kosťovu léčbu, která probíhá pod záštitou Diakonie Českobratrské církve evangelické. Přispět můžete jakoukoliv částkou na účet číslo 27196349/0800 variabilní symbol 198.

Britským listům paní kaplanka v sobotu potvrdila, že je případ autentický a vážný.

Je to jeden z četných případů, kdy se Systém v České republice chová vůči slabým a bezmocným lidem nesmírně krutě. V tomto případě zřejmě odsoudil mladého nevinného člověka k smrti. Konec konců, vždyť je to jedno, "není náš". Co na tom, že žije v ČR už šest let.

Zákon, který takto nelidské nakládání s nemocným umožňuje, je špatný, stejně jako režim, v němž takový zákon platí.

Že by příslušní úředníci nemohli spát, protože zřejmě zaviní smrt člověka? .

Jak známo, cizincům úřady život v ČR nyní záměrně ztěžují, protože od nich požadují platbu komerčního zdravotního pojištění na dva roky dopředu.

Kdo ponese odpovědnost za smrt tohoto člověka?

Myslím, že nestačí darovat peníze. Je nutno jednat, aby takovéto drastické situace v České republice nevznikaly. Jsme za to odpovědni všichni.

Další podrobnosti:

Měli mluvit o politické agendě, ne o "objektivitě"

19. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Mám několik poznámek k dnešní debatě mezi předsedy ODS a ČSSD v rámci Otázek Václava Moravce. Předně argumentace "objektivními" čísly, agenturami, pořadími, "jednoznačnými fakty" mezi lídry dvou nejsilnějších stran je, bude a vždy byla čirá demagogie. Od nich přece nikdo nemůže čekat nějaké "objektivní zhodnocení reality", oni by měli diskutovat o vizích a politické agendě.

Libye obvinila NATO, že zabilo civilisty v obytné čtvrti

19. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

NATO "situaci vyšetřuje", poté, co byly zveřejněny zprávy že jeho raketa údajně usmrtila v Tripolisu nejméně čtyři lidi, včetně dvou dětí.

Kaddáfího vláda obvinila NATO, že bombardovalo obytnou čtvrť v Tripolisu a usmrtilo civilisty. Podle zpráv zahynuli nejméně čtyři lidé, včetně dvou dětí.

Evropa potřebuje nové finanční uspořádání

19. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

"Chudoba je největší brutalita," bylo napsáno ve středu na obrovském transparentu před řeckým parlamentem. Řecko bylo ochromeno stávkami a pouličními protesty proti dalšímu kolu škrtů, které požadují MMF a EU za druhý záchranný finanční balík. Jde o program snižování deficitu, který je dvakrát tak krutý než ten, který už probíhá. V jeho rámci má být propuštěno 20 procent řeckých zaměstnanců ve veřejných službách, drasticky mají být zvýšeny daně a rychle zaveden radikální privatizační program, píše v týdeníku Observer známý ekonomický novinář Will Hutton.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Jak je to s právem na politickou stávku?

18. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Václav Žák srovnává českou ústavněprávní úpravu stávky s úpravou německou, francouzskou a italskou:

V Německu jsou politické stávky považovány za nelegitimní. Krátké politické demonstrace se považují za součást základního práva na svobodu projevu. Ale německý Základní zákon (ústava) omezuje působnost odborů a tím i právo na stávku na oblast "zajištění a podpory pracovních a hospodářských podmínek". K řešení politických střetů Základní zákon předpokládá jiné nástroje -- svobodnou soutěž politických stran, parlament, atd. Proto pokud by stávka směřovala např. na svrhnutí vlády, mohli by se organizátoři ocitnout před trestním tribunálem s obviněním, že se dopustili nátlaku na ústavní orgán.

(...)

Podnikatel Babiš napsal veřejně v internetové diskusi, že se kradlo i v devadesátých letech, ale po příchodu pánů Janouška a Dalíka se k částkám připsaly tři nuly. Stojí za to si toho všimnout, on ví, o čem mluví.

Zdroj: ZDE

77 procent Čechů: Republika je v rozkladu

18. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Česká republika se nachází v politickém rozkladu. Tento názor zastává 76,9 procenta lidí, kteří se zúčastnili průzkumu společnosti Sanep.

Zdroj ZDE

Ženy v Saúdské Arábii porušují zákaz řídit automobil

19. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Ženy v Saúdské Arábii otevřeně řídí automobily. Je to veřejný protest proti oficiálnímu zákazu, podle něhož ženy nesmějí sednout za volant. Přímou akci zorganizovaly saúdské ženy prostřednictvím internetových sociálních sítí, žkde umisťují fotografie, jak sedí za volantem.

Na stránce nazvané Women2Drive (Ženy budou řídit) se praví, že protest bude pokračovat tak dlouho, dokud královský dekret nezruší zákaz řízení automobilů pro ženy. v Minulý měsíc byla jedna žena zatčena za to, že na internetu umístila video, jak řídí automobil. Manal al-Sherif byla obviněna z "pošpinění pověsti saúdského království a z vyvolávání veřejného mínění", ale za 10 dnů byla propuštěna poté, co přislíbila, že už za volant automobilu nesedne.

Aktivisté nepožadují masové protesty, to by bylo porušením zákona, ale požádaly ženy, které mají zahraniční řidičské průkazy, aby normálně řídily automobil i v Saúdské Arábii.

Poslední protest proti zákazu řízení automobilu ženami se konal r. 1990. Tehdy byla skupina 47 žen zatčena za to, že sedly za volant. Ženy byly tehdy přísně potrestány.

V Saúdské Arábii smějí řídit automobil americké vojačky z tamějších amerických základen, nikoliv však místní ženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Eurozóna odložila vyplacení 12 miliard euro Řecku

18. 6. 2011

čas čtení 5 minut

  • Ministři financí eurozóny odložili své rozhodnutí poskytnout Řecku půjčku 12 miliard euro do té doby, než zavede další škrty. Ministři uvedli, že očekávají, že další podíl ze sanačního finančního balíku 110 miliard euro vyplatí Řecku v polovině července, avšak podmínkou je, že řecký parlament musí předtím schválit úsporná opatření a ekonomícké reformy ve výši 28 miliard euro. Jednání 17 ministrů financí eurozóny v Lucembursku se zároveň pokoušelo strukturovat tříletý záchranný plán pro Řecko tak, aby evropské banky, důchodové fondy a další soukromí věřitelé poskytli Řecku delší dobu ke splácení jeho rostoucích dluhů. Německá kancléřka Merkelová by chtěla, aby se na sanaci Řecka podíleli i soukromí investoři, ale přiznala, že neexistuje způsob, jak je k tomu přimět. Německá finanční pomoc Řecku je v Německu silně nepopulární. Uprostřed rostoucí paniky otisknou čelní evropští průmyslníci v úterý v německém a ve francouzském tisku celostránkové inzeráty požadující intervenci na záchranu eura. "Návrat ke stabilní finanční situaci bude stát mnoho miliard euro, ale Evropská unie a naše společná měna stojí za všechno to úsílí," praví se v inzerátu. ZDE
  • Spojené státy a další zahraniční mocnosti se podílejí na předběžných rozhovorech s Talibanem ve snaze ukončit válku v Afghánistánu, uvedl afghánský prezident Hamid Karzai na tiskové konferenci. Je to první oficiální potvrzení, že se Američané podílejí na takových jednáních. ZDE
  • Řecký premiér Papandreu navrhl referendum o ústavě. Řecký premiér George Papandreou chce uspořádat referendum o "zménách politického systému", včetně řecké ústavy. Zahájil třídenní parlamentní maraton, který má vyvrcholit v úterý hlasováním o důvěře v jeho ostře kritizovanou vládu. Papandreu obviňuje přebujelý státní sektor v Řecku z toho, že přivedl zemi do krize, a chce provést hluboké změny. Zdůraznil, že ústavní změny by měly ulehčit stíhání státních činitelů, kteří se dopustili nepravostí. ZDE
  • Libyjští vzbouřenci se zmocnili tisíců dokumentů, dokladujících Kaddáfího válečné zločiny. Jsou to oficiální rozkazy plukovníka Kaddáfího jeho vysokým generálům, aby bombardovali a vyhladověli obyvatele města Misraty. Dokumenty shromáždili vyšetřovatelé válečných zločinů a jsou archivovány na tajném místě v tomto městě. Některé z nich viděl britský týdeník Observer ZDE
  • Tisíce Řeků opět v sobotu uspořádalo hněvivý pochod k athénskému parlamentu poté, co premiér Papandreou rekonstruoval vládu a přislíbil, že prosadí tvrdé vládní škrty. ZDE
  • Marocký král poskytl voleným politikům více pravomocí. Marocký král Mohamed VI ustoupil do určité míry velkým prodemokratickým demonstracím ve své zemi a poskytl voleným politikům více pravomocí. Ponechal si však absolutní vládu nad bezpečností, armádou a náboženskými otázkami. Pozměněná ústava bude předložena lidovému referendu 1. července. Král nyní bude muset v Maroku jmenovat premiéra z té strany, který zvítězí ve volbách. Dosud byl parlament v Maroku jen formální. ZDE
  • Britské odbory plánují "největší stávku za posledních 100 let". A "nebude to jako hornická stávka za Thatcherové v osmdesátých letech, protože my zvítězíme". Dave Prentis, generální tajemník britského odborového svazu Unison, který má 1,4 milionu členů, informoval, že britské odbory zorganizují největší vlnu stávek, jakou Británie zažila od generální stávky r. 1926. Zapřísáhl se, že se odbory nevzdají, dokud britská vláda nezruší své kontroverzní plány na oslabení starobních důchodů. Účelem stávky však podle něho není stávka, ale dosažení dohody. Odborník na zaměstnanecké vztahy konstatoval v televizi BBC v sobotu v poledne, že mezi odbory a vládou není na dohled dohoda. Odbory už před třemi lety přijaly určitá důchodová opatření v důsledku stárnoucí populace a teď po nich vláda chce daleko víc. Nemohou ustupovat, neboť by vláda pak chtěla další a další škrty každý rok. Vláda je ve slabé pozici, protože je koaliční, je rozhádaná, a prosazuje různá opatření, pro která voliči nehlasovali.ZDE V sobotu večer vláda ve věci důchodů ustoupila, konstatovala, že výroky Dannyho Alexandra, hlavního tajemníka ministerstva financí, o důchodech "byly jen návrhy, nikoliv oficiální politika". Koncem týdne Alexander rozzuřil odbory, protože učinil konkrétní prohlášení o důchodové "reformě", přestože jednání s odbory jsou dosud v průběhu. ZDE
  • Jihokorejské jednotky v pátek omylem střílely deset minut na dopravní letadlo společnosti Asiana, protože se domnívaly, že je to severokorejská vojenská stihačka. Nezasáhly ho. Letadlo se 119 cestujícími na palubě letělo z Číny a připravovalo se k přistání na letišti v Seoulu. ZDE
  • 900 příslušníků britské armády požádalo o dobrovolné propuštění z jejích řad. Podle pozorovatelů je to důsledkem všeobecné demoralizace v armádě v důsledku vládních škrtů. (Podobně přijímají možnosti dobrovolného odchodu se zaměstnání po finančním odškodnění velké počty britských univerzitních profesorů.) Komentátoři vyjadřují obavy, zda ti, kdo v institucích, podrobovaných škrtům, zůstanou, budou opravdu ti nejschopnější. ZDE

Kdy budou Češi demonstrovat proti špatné práci médií?

17. 6. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Ptám se, jestli se někdy v ČR začne demonstrovat proti těm sdělovacím prostředkům, které nekladou politikům závažné kritické otázky, které neinformují o problémech občanů a které zkreslily zpravodajství o čtvrteční stávce, píše z Hamburku Uwe Ladwig a dodává:

V ČR snad nikdo nezná a nepoužívá twitter? V Německu lidé firmám twitterem vyhlašují bojkot, když někdo v reklamě lže. Že by něco takového v ČR neexistovalo a nemohlo vzniknout?

ČT: Pořad Hyde Park je pozoruhodně zaujatý

18. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Tento týden pozvali do pořadu Hyde Park odboráře Dufka. Když projdete tento pořad z televizního archivu, můžete posoudit jeho férovost. Pořad moderovala Pavlína Kvapilová. Tímto e-mailem vás chci upozornit na diskuzi, která k tomuto pořadu a dalším dvěma pořadům probíhá na internetu, píše jeden pravidelný čtenář BL, který nás požádal, abychom ho nejmenovali. Diskuzi najdete na této adrese ZDE

Téma stávka je v tomto okamžiku (sobota poledne) 18 stránek zpět ZDE

Přes víkend Hyde Park není, a proto se to pořadí pravděpodobně nezmění. Všichni moderátoři nebudou bezcitné stroje a loutky mocných. Paní Pavlína má v sobě možná kus citu a proto začala s diskutéry po pořadu komunikovat. Není to studený psí čumák jako ostatní redaktoři. Musíte hledat několik stránek diskuze zpět (asi 18). Pavlína se pochopitelně kritice diskutérů v den pořadu brání. Teď už na narážky neozývá. Někdo ji asi dal příkaz mlčet. Nevím, jestli ji poslední stránka diskuze vyprovokuje.

V diskuzi se dozvíte, že pozvaný ruský student VŠE je v letním semestru prvního ročníku a už chce radit českým stávkujícím. Okolnosti pozvání autora projektu Poraďbábě a kampaně "Za nás nestávkujete" prozrazuje na YouTube Heinbergr (?) sám. ZDE

V pořadu o stávce je k popukání, jak tento odborník na lež dává rady mediálně neohrabanému Dufkovi.

---

Britské listy dají rády prostor Pavlíně Kvapilové k reakci na kritiku jejího - podle názoru diváků - neobjektivního pořadu.

Cizinců si jinde více váží

18. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Česko-vietnamské společnosti

Ministrem zdravotnictví SRN je již delší čas Philip Rösler, který se narodil ve Vietnamu zastával do nedávna funkci ministra zdravotnictví SRN a nyní se stal ministrem hospodářství SRN i předsedou vládní politické strany FDP. Není proto divu, že loňský rok vyhlásila vláda SRN "rokem Vietnamu" a silně podpořila proexportní aktivity německých firem ve VSR. V USA ve státě Luisiana byl 6.12.2008 za republikány zvolen do Sněmovny reprezentantů Joseph Cao, který se narodil jako Anh Quang Anh také ve Vietnamu. Nyní John Godson, který se narodil a vyrostl v Nigérii, se stal poslancem polského Sejmu. U nás žijící cizince někteří lidé urážejí, povýšeně jim tykají, nebo vykřikují, aby od nás odešli, i když se zde někteří narodili. Asi nevědí, že letošní cenou za nejchytřejší řešení pro životní prostředí byli vyznamenáni ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou a předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem i vietnamští vysokoškolští studenti Hoang Dieu Hung z ČVUT a Nguyen Thanh Dong z VŠCHT. A to navíc v posledních letech vyhrávají olympiády gymnázií v ČR vietnamští studenti, dokonce i v češtině a rétorice.

Stávka zvítězila - ale vláda trvá na svém! Co dál?

17. 6. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 8 minut

Včerejší stávka byla jednoznačným odborářským úspěchem. Ajznboňáci se ukázali jako spolehlivá záloha nižších společenských tříd. A třešničkou na dortu bylo zastavení pražského metra. Byla to dobrá zkouška nanečisto pro využití v nedaleké budoucnosti.

Některé záležitosti ale zvládnuty zrovna moc nebyly. Po Praze i jiných městech jezdila asi třetina tramvají. Doslechl jsem se, že je často řidili lidé z managementu dopravních podniků. Ukázalo se jasně, že vozy nelze nechat na tratích a stávku je opravdu nutno organizovat jako okupační. Všechna technika měla být shromážděna ve vozovnách a vozových parcích, jež měla osazenstva obsadit a uzavřít. Zákon samozřejmě říká, že je nutno nechat pracovat ty, kdo stávkovat nechtějí, to ano, ale ať si v takovém případě také opatří pracovní prostředky. Stávkokaze je třeba vykázat na ulici a ať si zajistí podmínky pro výkon své práce jak dovedou!

Nevím, co vedlo některé řidiče k tomu, aby pracovali. Na Palackého náměstí jsem už po odchodu odborářského pochodu přecházel koleje zrovna ve chvíli, kdy nějaký mladík - řidič šel ručně přehodit výhybku. Tak mu povídám: máš být ve vozovně! Následoval vodopád slovních fekálií z jeho strany. Nevím, čím bylo takové individuum motivováno a zda bylo opravdu při smyslech. S takovými týpky je nutno počítat a zbavit je možností škodit!

Petr Kužvart je ctnostný lid?

17. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Z článku Petra Kužvarta o tom, že stávka zvítězila, jsem pochopil, že Petr Kužvart je lid, že představuje inteligenci, která pochopila zájmy lidu a opíjí se představou, jak lid táhne na Hrad. Samozřejmě lid mravný, žádní anarchisti nebo sprosté máničky, žádní "týpci" plní slovních fekálií. Na co volby a politické strany?

Dějinný pohyb je nutno poctivě studovat, nikoli se pošklebovat!

18. 6. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 11 minut

K příspěvku Borise Cveka: "Petr Kužvart je ctnostný lid?"

Je opravdu těžké reagovat na demagogický a důsledně podpásově formulovaný polemický štěk. Co tedy odpovědět na útok Borise Cveka v Britských listech ze 17.6.2011 nazvaný "Petr Kužvart je ctnostný lid?". Mám vyvracet, že si nemyslím, že bych byl, že nejsem "ctnostný lid" a vyvolený vůdce? Takovou pitomost ode mě, vážení čtenáři, nechtějte. Já nyní využiji této repliky raději k tomu, abych ještě pár věcí dovysvětlil.

Stávka dodala vládě legitimitu

18. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsem velice vděčný Britským listům, že citují právě Václava Žáka, velmi kultivovaného levicově orientovaného politika, a právě jeho analýzu německých ústavních zvyklostí, týkajících se práva na stávku. Myslím, že všem demokratům musí být zřejmé, že stávka nemůže nahradit volby nebo právní stát, pokud nebude politickým zřízením "diktatura stávkujících".

Nemohu mlčet

18. 6. 2011 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Borise Cveka "Stávka dodala vládě legitimitu

Pan Cvek radostně vítá citaci z německého právního řádu. Citát je zajímavý, nicméně týká se Německa. V České republice je Ústava, která říká, že občané mají právo na stávku. Ten pojem stávky není nijak blíže specifikován. Protože víme, že je dovoleno vše, co není výslovně zakázáno, občané mají PRAVO NA STAVKU. Pokud mě rozum neklame, žádná stávka není zcela apolitická. I pokud jde o zaměstnaneckou stávku a společné vyjednávání práv zaměstnanců, jde v podstatě o politiku, jednání o věcech veřejných způsobem, který je poslední (jedinou povolenou) obranou těch slabších.

Afghánistán "udělá do měsíce bankrot"

18. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní měnový fond odmítl poskytnout Afghánistánu záchranný finanční balík ve výši 820 milionů dolarů poté, co akcionáři a ředitelé Kábulské banky rozkradli její majetek v hodnotě milionů dolarů.

Afghánská vláda platí platy svých státních zaměstnanců téměř úplně ze zahraniční finanční pomoci. MMF nyní oficiálně odmítl poskytnout Afghánistánu finanční pomoc, takže mezinárodní platby Afghánistánu byly zastaveny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Není mi sedmdesát, do šedesáti mi chybí nějaký ten měsíc, ale názor snad vyslovit mohu i proti hradnímu nejvyššímu

17. 6. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení 4 minuty

Sport rád sleduji a vzrušuje mne jakákoliv forma soutěžení, kde lidé mohou porovnat své výkony.

U společenských záležitostí zejména typu stávky však jsem zděšen, když kdokoliv porovnává a zvýrazňuje svou účast. Divím se Václavu Klausovi při jeho věku a vzdělání, že může sdělit hodnocení stávky v neprospěch, nebo prospěch "někoho". Při sledování včerejších tiskových konferencích a hodnoceních složité situace jsem se podivoval nad sebevědomím kromě jiných Petra Nečase a hrozil jsem se ze žoviálnosti a žertování "pana" ministra Miroslava Kalouska.

26765

Uchováno v jantaru

17. 6. 2011 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 4 minuty

< David Short s nynějším anglicko-českým a původním českým vydáním Marešovy Andělíčkářky

16. června v Masarykově sborovně na londýnské Škole slovanských a východoevropských studií se konal knižní křest. Pokřtěny byly dvě knihy, které přeložil anglický bohemista David Short, Andělíčkářka (Angel Maker), 1922 od Michala Mareše a Město vidím (Prague, I See a City), 1991 od Daniely Hodrové, za přítomnosti asi třiceti lidí projevujících značný zájem. Prezentaci zorganizovalo nakladatelství Jantar Publishing.

An English version of this article is in CLICK HERE

Ta zatracená stávka...

17. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Soukromé televizní kanály mají vybraný vkus a nemají vůči daňovým poplatníkům žádné závazky. Proto chápu, že Prima v předvečer celostátní stávky odborářů uvádí v hlavním večerním zpravodajství jako první zprávu informaci o problematice kuřáků na pracovištích. O potřebě upravit jejich přestávky. Kritizuje nevýkonnost kuřáků, neplnění pracovních povinností a navrhuje nadpracovat promrhanou hodinu na pracovišti. I druhá informace je stejně aktuální. Týká se tragické smrti důchodce na nádraží v Karlových Varech. Logicky bych jako další zprávu čekal rozhovor o přípravě nadcházejícího filmového festivalu... kdyby tu nebyla ta zatracená stávka.

Eisenhowerovy nejhorší obavy se splnily: Vymýšlíme si války, abychom mohli kupovat bomby

17. 6. 2011

čas čtení 6 minut

Proč pořád ještě vedeme války? ptá se v deníku Guardian pravicový komentátor Simon Jenkins. Němci to nedělají, ani Španělé ani Švédové. Britské hranice nejsou ohroženy nikým už celou generaci. Přesto naši vedoucí politikové pořád chtějí vést války. Proč?

Minulý týden jsme zahlédli odpověď a nebyla hezká. Odcházející americký ministr obrany Robert Gates kritizoval "absenci politické vůle v Evropě", v tom smyslu, že Evropa neudržuje vojenské výdaje na vysoké úrovni. Řekl, že NATO se proměnilo ve dvoukolejnou alianci, v níž jsou ti, kdo jsou ochotni válčit, a ti kdo "se specializují na měkký, humanitární vývoj, udržování míru a rozhovory". Mír, naznačil Gates, je pro slabochy. Skuteční muži kupují bomby a házejí je na lidi.

Británie násilně deportovala na Srí Lanku Tamilce, hrozí jim tam mučení a popravy

17. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Navzdory otřesným reportážím britských Channel Four News o vyvražďování Tamilců na Srí Lance deportovala ve čtvrtek britská vláda násilně z Londýna na Srí Lanku čtyřicet Tamilců, jimž hned po příjezdu do Srí Lanky hrozí mučení a poprava. Poslankyně britského parlamentu Siobhain McDonagh konstatovala v Dolní sněmovně, že britská vláda těmto lidem záměrně "namalovala na záda terče". Britský deportační a imigrační úřad UK Border Agency totiž předal dokumentaci o těchto uprchlících přímo srílanské vládě.

Jeden z tamilských žadatelů o azyl se ve středu večer v britském vazebním středisku pokusil o sebevraždu oběšením. Jiný Tamilec, deportovaný Británií na Srí Lanku předchozím letem, se pokusil o sebevraždu v letadle.

Organizace Amnesty International varovala před deportacemi civilistů na Srí Lanku a poukázala na to, že navrácení imigranti jsou na Srí Lance mučeni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Metody komunistické tajné policie v Británii:

U všech tří vjezdů do rezidence Vaughana Smithe, kde pobývá Julian Assange, byly instalovány kamery

17. 6. 2011

čas čtení 1 minuta



Stoupenci zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assange poukazují na to, že před rezidencí v hrabství Norfolk, kde má Assange povinnost se zdržovat v rámci podmínek své kauce, byly instalovány tři televizní kamery, schopné automaticky číst státní poznávací značky vozidel. Kamery jsou umístěny u všech tří výjezdů z rezidence, kterou vlastní Vaughan Smith.

Skatologický "humor" ministra financí

17. 6. 2011 / Miroslav Kalousek

čas čtení < 1 minuta

Toto je úroveň českého ministra financí Miroslava Kalouska. Tuto "báseň" věnoval stávkujícím odborářům:



"Odboráři, odboráři,
vezli sračky na trakaři.

Po cestě však vedli boje,
kdo se bude držet oje.

Neboť ten, kdo tlačil vzadu,
ten se neubránil smradu.

Odboráři, odboráři,
hádali se s hněvem v tváři tak,
že ač cesty byly rovny,
spadli s vozem do senkrovny.

Odboráři chodí plačky,
nemají v čem vozit..."

Zdroj: ZDE

Stávka -- coby selhání médií, aneb festival klišé, manipulací a pokrytectví

17. 6. 2011 / Vladislav Černík

čas čtení 8 minut

Komentování tak složité společenské události, jakou je celorepublikový protest, se patrně neobejde bez tzv. hluchých míst. Nicméně je potřeba si předestřít pár omílaných mýtů, klišé a povrchních soudů, a nebojím se i říci -- cílené manipulace. Pár takových si dovolím bez nároku na úplnost představit. A je to nejen ono: šlo o politickou stávku.

Pozoruhodný rozhovor s ministrem financí

17. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Ve čtvrtek byl v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál, který je vysílán krátce po 18. hodině, krátký rozhovor s ministrem Kalouskem. Kdo jej slyšel (v záznamu je na adrese ZDE zhruba od času 4:40 do 8:20), mohl dojít k názoru, že by mohlo být něco pravdy na poznámce poslance Ratha o Kalouskově oblíbenosti alkoholu.

Zaráží mne, že si ministr financí dovolí v tomto stavu mluvit do éteru, navíc před západem slunce a v čase stále ještě trvajícího veřejného protestu proti krokům této vlády, píše Zdeněk Bláha a dodává: Připadá mi, že buď si svůj stav neuvědomoval, nebo, že mu jsme jako občané úplně ukradení (resp. jeho pověst u nás). Těžko říct, co je pro ČR horší...

Stávka proti vládě je důsledkem absence funkční legislativy pro občanskou participaci

17. 6. 2011 / Radek Batelka

čas čtení 5 minut

Odborářská stávka proti vládě je skutečně problematický počin. Rozumím nesouhlasu některých lidí, kteří jsou jejími dopady na jeden den poškozeni. Problematičnost spočívá právě v tom, že nejvíce její dopad bezprostředně pocítí lidé z těch samých skupin, které se stávky účastní, nikoli politické elity, vůči nimž je poselství směrováno. V tom je jistá absurdnost stávky.

Prozatímní šéf MMF donutil Německo podruhé zachránit řeckou ekonomiku

17. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Německo bylo donuceno podruhé v jediném roce zachránit Řecko před bankrotem. Octlo se pod silným tlakem nového prozatímního šéfa MMF Johna Lipského. Ten varoval, že pokud Německo nezasáhne, MMF nevydá nutně potřebné finanční prostředky a vyvolá bankrot Řecka. Donutil tím Německo bezodkladně přislíbit, že Řecko podruhé zachrání. ¨

Měli bychom Kalouskovi posílat složenky

17. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Po skončené stávce jsou všichni spokojeni. Především naše vládnoucí garnitura. Možná si oddychli, že jim nikdo nedal na budku. Ale spíš to bude jejich samolibostí a arogancí. Asi nepochopili, nechtějí pochopit, nebo pochopili, ale dělají, že nechápou, že tentokrát tady nikdo nechtěl zvýšení platů. Tentokrát tu šlo o věci mnohem důležitější. O naši budoucnost. A podle toho, co si člověk přečte o důchodové reformě, zdravotní reformě a dalších "reformách (uf, už jen při vyslovení toho slova dostávám kopřivku), tak nám všem půjde skoro o život, píše Jana Karvaiová.

Blíží se izraelské tsunami?

17. 6. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Palestinci pokračují ve snaze o formální uznání své státnosti Organizací spojených národů, až se na podzim sejde Valné shromáždění OSN. Mají v úmyslu požádat o prohlášení, že jejich stát existuje v hranicích, jež platily roku 1967 před izraelsko-palestinskou válkou. Je skoro jisté, že výsledek hlasování bude příznivý. Jedinou otázkou v tomto okamžiku je, nakolik příznivý.

Publikují nepravdy a neobtěžují se reagovat

17. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Dovolím si přispět svou troškou do mlýna k tématu mediálních manipulací v souvislosti se čtvrteční stávkou. Jan Čulík upozorňuje na podprahové manipulace. Co mne osobně pobuřuje více, je to, že mnozí novináři v posledních dnech lžou naprosto bezostyšně a nepokrytě (anebo jsou tak strašlivě hloupí?), aniž by to někoho z jejich kolegů udivovalo, píše Radek Svítil.

Záleží na každém z nás, jak dlouho ještě vydrží vláda dinosaurů Nečase a Kalouska

17. 6. 2011 / Miroslav Pořízek

čas čtení 5 minut

Čtvrteční stávka dopravců nám opět v plné nahotě ukázala, jak velká míra pokrytectví a pohrdání lidmi ovládá naši současnou vládní sestavu a mnohé sdělovací prostředky. Stávkující odboráři a jim nakloněná větší část veřejnosti byli a jsou nazýváni nezodpovědnými hazardéry, kteří způsobují našemu hospodářství citelné škody, komplikují řádným občanům cestu do zaměstnání a do škol a vůbec nás vedou do záhuby ilustrované na Řecku.

Řecká "lenost" a česká "pracovitost"

17. 6. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

V souvislosti s Řeckem se v různých diskusích mnozí předhánějí v uvádění "zaručených" příkladů, jak mizerně ti Řekové pracují, jak jsou nevýkonní a jak horentní peníze za to své dolce far niente požadují. Byl jsem v Řecku několikrát a jedna taková ukázka řecké "zahálky" mi utkvěla v paměti. V městečku Stavros nastal jednoho dne ráno na ulici těsně před naším venkovním posezením v přízemí rodinného domku stavební ruch. Započalo hlučné odstraňování starého povrchu. Rozladěni tím, co jsme vzhledem ke svým zkušenostem z domova očekávali, odešli jsme na túru do blízkých hor. Jaké ale bylo naše překvapení, když jsme se k večeru vraceli a zastavili se před vstupem do naší ulice, kde nic nenasvědčovalo tomu, co jsme viděli ráno. Ne, nezabloudili jsme jinam. V délce asi 300 metrů se celá ulice skvěla novým povrchem. Tak tahle se pracuje po řecku. A pro srovnání (opět z osobní zkušenosti) jak to chodí u nás.

Kam se po čtvrtku pohnul český svět?

17. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 11 minut

Nemálo lidí u nás může být tím či oním rysem života v ČR ne zrovna příjemně zasaženo, nejsme-li přímo nějak dokonce některými již dopadajícími nebo chystanými zákonnými opatřeními dotčeni tak, že to bolí do krve. Napsat zrovna takto první větu tohoto odstavce již napovídá, že sám pisatel asi nechce -- nebo neumí -- být okamžitě "nad věcí". Přitom, pokud se chceme přijatelně zamyslet nad událostmi tohoto čtvrtka, měli bychom si uchovat "kritický odstup". Jenže buďme nějak na břehu vůči současnému dění, když jsme byli svými životy strženi do jeho proudu, a většinou pouze jako jeho nemohoucí (ne-li přímo bezbranné) oběti.

Veřejnost pociťuje manipulaci médií

16. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Namátkou z redakční pošty:

ČT, Nova, Prima, radia celostátní i lokální manipulují až vzácně podivně jednotně v tomto duchu: odboráři stávkují a my všichni se s tím musíme vyrovnat a vyzráli jsme na ně tím že jezdíme na kolech a vzali jsme si volno. Přičemž hlasatelé a pisatelé jsou vždy zásadně ztotožněni s množinou my všichni. Odboráři zřejmě do množiny my všichni občané ČR nepatří, píše Jiří Tuza.

Bohužel manipulace není jen v idnes ale i na čt24 celý den a namátkou z netu třeba hned na zprávach google je: ZDE, píše Angelos Papadopulos.

Děkuji vám, jako jediným, za vyvážené informace. Ostatními médii jsme tak manipulováni, že to opravdu nemá obdoby. To, co se tady děje, opravdu nemá v jiné zemi obdoby. A snad poznámka, se stávkou souhlasím, byla jsem tam, a proč se jí nezúčastnilo víc lidí je i proto, že se tam bohužel nemohli jak dostat. S mnohými jsem mluvila a litovali, ale souhlasili. Já jsem dnes celkem nachodila cca 30 km, ale jiní by to, vzhledem k zdravotnímu stavu, nezvládli. Víc se rozepisovat nebudu, mnohé jste napsali už sami... Ještě jednou díky!!! píše D. Jungová.

Díky za odvahu opřít se do IDnes...Uctivé díky!! píše Iva Suchanová..

Mít tak o kolečko víc!

17. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Nikdy nekončící boj za ušlechtilé ideály lze vyčíst z historie lidstva, stejně jako z nápisů na balících slámy, které vezli ostravští odboráři napříč Zlatou Prahou. Jejich předchůdci nám zanechali dědictví, jehož sláva se dotýká, jak známo, hvězd, a sami se chopili koleček, na něž měli ovšem naložit ony fekálie, které jim přisoudil básník-ministr financí. Možná by takto páchnoucí obsah byl slušnějším a pravdivějším vyjádřením odporu občanů vůči aroganci současné politické reprezentace než vymlácená sláma.

V Řecku jsme nyní svědky skutečné demokracie v akci - může to být příkladem pro Čechy?

16. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Veřejné debaty rozzuřených Athéňanů jsou pozoruhodným příkladem demokratické praxe, argumentuje Costas Douzinas v deníku Guardian. Paralely s klasickou athénskou agorou, která se scházela jen několik stovek metrů od dnešních debat, jsou pozoruhodné.

Odpor Řeků proti katastrofálním hospodářským opatřením se dal očekávat. Během moderní historie bojovali Řekové proti zahraniční okupaci i proti domácí diktatuře s rozhodností a s odhodláním podstupovat oběti. Opatření, která Řecku vnutily MMF, EU a Evropská ústřední banka s plným souhlasem řecké vlády, vedla k 11 jednodenním generálním stávkám, četným regionálním stávkám a imaginativním aktům odporu. Sdělovací prostředky s nadšením informují o konfrontacích mezi mládeží a pořádkovou policií v Athénách. Systematická zastrašovací kampaň establishmentových médií, expertů a elitních intelektuálů šířila strach a vinu mezi většinovým obyvatelstvem a podařilo se jí omezit lidový odpor.

Odborářští "bossové", političtí kmotři a masmediální prostitutky, aneb Falešná óda na obyčejného člověka

16. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

S dnešní stávkou se do mainstreamových médií, jež jsou ve službách našich politických kmotrů, vrátil "obyčejný člověk". Stávka je sice věcí "téměř bezvýznamnou" a "nic se nehroutí", ale přesto má své nepříjemné následky, jichž je naráz plničké zpravodajství. "Kvůli odborářským bossům" se "obyčejný člověk" nedostal včas do práce. "Obyčejný člověk", který přes den nepracuje, si nemohl dojet na nákup. "Obyčejný člověk" se nedostal pro své léky nebo na úřad. To všechno prosím "kvůli odborářským bossům". No fuj, nezabili byste je?

Metro stojí, minimálně dopoledne: Vláda má vážný problém

16. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Asi třicet řidičů pražského metra, kteří dnes nastoupili do práce, nedokázalo odvrátit plánovanou stávku. Metro minimálně dopoledne nepojede, úsilí vedení Dopravního podniku stávku obejít bylo tedy neúspěšné. A vláda má vážný problém. Možná si bude muset nedejbože připustit, že se bez spolupráce občanů neobejde, že je na ní závislá...

Premiér Nečas, aneb tonoucí se stébla chytá!

16. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Nevím, zda existuje papoušek jen v modré barvě, abych mohl ono "papouškování" adresně připsat premiérovi Nečasovi. Kolikrát za posledních několik dnů jsme už od něj (bohužel nejen od něj) slyšeli ty jeho srdcervoucí "pravdy" o politické místo odborářské stávce, o tom, jak je to ze strany odborů neslušné a nespravedlivé vůči třetím osobám a co nejvíce, jak si odbory berou občany za rukojmí a živé štíty! Už jen čekám, kdy použije kalibr nejsilnější, že počínání odborů je v rozporu s dobrými mravy! Snad to i někdy řekl, no já jsem to v souvislosti se stávkou bohužel nezaregistroval. Ale zpět k výrokům a silným slovům premiéra.

Výňatek z nenapsaného politického románu

16. 6. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Josef se zadumaně díval z okna svého zámku. Richard seděl na koberci a listoval bez velkého zájmu jakousi barevnou knihou. Mirek odložil mobil a tvářil se zklamaně.

"Co se ti stalo, Mirku?" zeptal se soucitně Josef.

"Nikdo mě nemá rád," odpověděl Mirek. "Už zase mi klesla oblíbenost o sedm procent. A při tom toho pro lidi dělám tolik. Sami víte, jak málo času mi zbývá na vás, na mé nejlepší kamarády... Vysedávám v kancelářích jako nějaký úředník. A já jsem při tom ve skutečnosti básník, jak oba víte..."

"Já tě mám rád," pravil Richard ponuře.

Nemesis, aneb o zničujícím úspěchu Klaus-Nečasova kabinetu

16. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Záliba chodit mezi proudícími davy je mystický výraz smyslné rozkoše z toho, jak se počet znásobuje.
Charles Baudelaire: Intimní deník

To zda dnes večer půjdou lidé spát spokojeni nebo spíše rozezleni závisí na mnoha okolnostech. Kromě samotného průběhu odborářských protestů se to odvine od otázky, co vlastně kdo od protivládních akcí očekává. Mnozí se zdají být již několik dní v euforii, jako by snad předpokládali, že naprosto úspěšné počínání odborů přinese mýtický Nový počátek a v politice všenápravu. Druzí naopak překypují skepsí a vyjadřují se v tom smyslu, že odboráři nakonec s velkou pompou vybojují něco jako zachování stravenek. A ještě jiní soptí nad tím, jaktože si vůbec odbory dovolují "protistátně" protestovat.

Mlčením k nové totalitě?

16. 6. 2011 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Nějak nemohu vstřebat, že dle mého soudu krajně znepokojivá záležitost zůstává na okraji zájmu sdělovacích prostředků. Prostředků vydávajících se za hlídacího psa demokracie. Bohužel, vypadá to, že zůstává na okraji zájmů nejen politiků ale i odborářských předáků. Tito předáci v zajetí příprav stávky a v zajetí pozornosti sdělovacích prostředků, mají před očima především evidentně protilidové reformy a cíl, zabránit realizaci takových reforem. Měli by ale vzít na zřetel, že všechno se vším souvisí. Zvláště pak ve vypjatých situacích k jakým stávka nepochybně patří.

Prohlášení odborů:

Ke stávce nás dohnala vláda ČR

16. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jedním z nejzákladnějších poslání odborových organizací je vyjednávání s cílem dosáhnout rozumných kompromisů. Stávku, jako krajního prostředku, české odbory v novodobé historii využívaly minimálně a jen ve výjimečných vypjatých situacích.

PRO ČESKO ZVLÁŠTNÍ JEV:

Německý politik má pocit studu

16. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nadějný německý šlechtic Karl-Theodor zu Guttenberg, který rezignoval na post ministra obrany kvůli tomu, že se objevilo jeho plagiátorství, se chce odstěhovat z Německa.

Přes podporu Angely Merkelové, přes přetrvávající oblíbenost u německé veřejnosti, které by stačilo, kdyby se vzdal pouze neoprávněně nabytého titulu, odešel z politiky a chce dokonce odejít, aspoň na pár let, i z Německa.

Proč?

Otevřený dopis

16. 6. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení < 1 minuta

Přesvědčeným vládním koaličníkům, zaháčkovaným poslancům, servilním novinářům, pochlebovačům, ekonomickým aktivním i pasivním korupčníkům a jejich souputníkům.

Důchodová reforma: postupná likvidace starobních důchodů?

16. 6. 2011 / Ema Rousová

čas čtení 1 minuta

Důchodová reforma, proti níž mimo jiné stávkují odboráři, se mi jeví jako faktická likvidace starobních důchodů v budoucnosti. A tato má obava se týká už tzv. malé důchodové reformy, která, pokud bude schválena, měla by platit už od 30.9.2011 (sněmovní tisk č.277, ke stažení ZDE. Součástí návrhu je tabulka důchodového věku pojištěnců. Důchodový věk se s každým vyšším rokem narození zvedá a neexistuje žádný strop.

Kvůli čemu se vlastně stávkovalo?

16. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Prohlášení odborových svazů ke čtvrteční stávce je zmatené, mlhavé a rozporuplné. Vládní politikové mají pravdu, když tvrdí, že odborové svazy se chovají politicky. Ano, odborové svazy se začaly chovat jako opozice, dělají to z nezbytí, protože občané nemají v ČR v politice od nikoho jiného zastání - ČSSD je naprosto nemožná. Zdá se, že právě jen odboráři mají styk s normálním životem a normální starostmi obyčejných lidí a jsou schopni je alespoň částečně artikulovat. Sociálnědemokratičtí politikové jsou zjevně natolik odtrženi od normálního života - stejně jako politikové ze všech ostatních stran - že problémy a starosti obyčejných lidí vyjádřit neumějí.

Manipulující IDnes

16. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Motto: "lancik.blog.idnes.cz: odbory ZAKÁZAT, stávkujcí VYHÁZET... tak jak je to běžné v každé civilizované zemi... (13:55)" - Vysoce informovaná diskuse na serveru IDnes. Jací novináři, takoví čtenáři...

V článcích o čtvrteční stávce používají redaktoři IDnes nepřípustně manipulativních, podprahových formulací, které diskreditují jejich novinářskou práci. Úkolem slušného novináře je prezentovat fakta, ohledávat je kriticky ze všech možných stran, nikoliv diskreditovat jednu stranu sporu.

Posuďte sami:

Vítězem dne jsme my, tvrdí stávkující. Zemi neřídí odbory, opáčil Nečas.

Vítězem dne jsou dopravní odbory, pochválili se sami odboráři.

"Kolegové se do stávky zapojili nad naše očekávání," pochvaloval si [Pomajbík].

Zdroj: ZDE

Už z tohoto jediného článku je zjevná nepřípustná manipulativnost a zaujatost serveru IDnes. Výroky odborářů jsou zpochybňovány ironickými či hodnotícími slovesy: "tvrdí" stávkující, "pochválili se sami" odboráři, "pochvaloval si" Pomajbík.

Výroky premiéra jsou přitom uváděny bez tohoto emocionálního zpochybnění "opáčil Nečas", "řekl premiér Nečas".

Pročpak IDnes nenapsal například místo věty:

Premiér Petr Nečas řekl, že odbory zastupují jen 15 procent zaměstnanců a vláda před nimi nemůže couvat.

Premiér Petr Nečas tvrdil, že odbory zastupují jen 15 procent zaměstnanců a vláda před nimi nemůže couvat.

Anebo:

Odbory zastupují jen 15 procent zaměstnanců a vláda před nimi nemůže couvat, pochvaloval si premiér Nečas

Dělá tohle IDnes jen proto, že se její redaktoři bojí o svou hypotéku, pokud by se začali chovat jako profesionální žurnalisté?

Má být stávka okupační? Určitě!

15. 6. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 11 minut

Poznámky k praxi protestních akcí

Je sice pozdě vyvíjet vliv na organizování zítřejší stávky, ale je důležité i pro budoucnost si některé věci ujasnit. Zejména v situaci, kdy odpůrci akce šíří různé tendenční nesmysly.

Policejní zásah v parlamentě

15. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Korespondenci stoupenců hnutí Ne základnám poslala do BL Eva Novotná:

Představitelům politických stran VV, TOPSTAR (tak je tato strana uváděna v PS na tabuli při hlasování), KSČM a ČSSD jsme poslali výzvu aby vrátili poslanecké sněmovně důvěru tím, že při nejbližší schůzi navrhnou projednání případu ProMoPro a postarají se o to, aby pan Vondra nadále nesetrvával na postu ministra obrany. Jsme názoru, že pokud se neucpou díry, kterými finance odtékají do neznáma, je marná snaha naplňovat státní pokladnu - zejména způsobem nesmyslných škrtů. Chceme znát, kam a ke komu mizí peníze. Je to český byznys? (jediný kdo reagoval na naši výzvu, byl pan předseda Filip.)

Posuďte sami jak dopadla naše snaha podívat se na to z galerie PS:

Desatero o polistopadové svobodě a mravnosti

15. 6. 2011 / Oskar Krejčí

čas čtení 18 minut

Inventura nešvarů polistopadového vývoje, kterou provedl Michal Černík, narazila na dva z nejzajímavějších představitelů liberalismu a konzervatismu v českém intelektuálním prostoru.

Problém započaté diskuse o našem směřování je v tom, že diskutující se zatím míjejí: jestliže se Michal Černík oddával reáliím našeho radostného života, Petr Mach a Roman Joch proti němu tasili abstraktní vize svobody a mravnosti. Možná, že by stálo za to pokusit se obě hladiny propojit.

Monitor Jana Paula:

Bude konec světa?

15. 6. 2011 / Jan Paul

čas čtení 10 minut

Mnozí snadno řeknou : bude, jenom že to z nás zase mluví jenom pýcha, vševědoucnost, namyšlenost a arogance, a to je něco, čeho právě v tuto dobu nejméně potřebujeme. Dost dlouho jsme si my lidé mysleli, jak měníme svět, a docela se nám to povedlo, jen se mi nezdá, že k lepšímu. Internet je plný nejrůznějších rozumbradů, věštců, a prognostiků, kteří vědí jak to bude s koncem světa, ale mě mezi tím vším balastem zaujal Mike Adams textem Kolaps moderního světa v plném proudu.

STARÉ ZVYKY V AKTUALNE.CZ VYMÍRAJÍ POMALU:

Kdo je Václav Havel?

15. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Server aktualne.cz se rozhodl skandalizovat české odborové předáky způsobem, který pamětníkům dost připomíná, jak komunistický režim skandalizovat někdejší disidenty. Srovnejte to, jak aktualne.cz píše o dnešních odborových předácích ZDE (samozřejmě, dnes se píše daleko stručněji než r. 1989, aby se nezatěžoval konzumentův mozek, avšak skandalizační princip zůstává obdobný), s tím, jak Václava Havla, například insinuacemi, že je bohatý, či vinou prostřednictvím nepřímé asociace s jinými osobami, skandalizovalo v únoru 1989 Rudé právo:

Jméno Havel patří neoddělitelně k politickému dění v naší zemi už v období dvacátých, třicátých a čtyřicátých let. Dva bratři, Miloš a Václav, byli vlastníci velkého movitého i nemovitého majetku. Bohatý mlynář, stavební podnikatel. Majitelé Lucerny a filmových ateliérů atd. Z této rodiny vyšel Václav Havel junior. Politické proměny na poválečné mapě republiky, především znárodňovací dekrety po roce 1945 a 1948, zcela změnily jeho sociální situaci. Ovlivnily ovšem i jeho životní postoje. Představitel nové generace Havlů se v šedesátých letech vydal na ambiciózní politickou dráhu: vyhlásil svou "svatou válku" socialistickému státu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

72734