Libye obvinila NATO, že zabilo civilisty v obytné čtvrti

19. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

NATO "situaci vyšetřuje", poté, co byly zveřejněny zprávy že jeho raketa údajně usmrtila v Tripolisu nejméně čtyři lidi, včetně dvou dětí.

Kaddáfího vláda obvinila NATO, že bombardovalo obytnou čtvrť v Tripolisu a usmrtilo civilisty. Podle zpráv zahynuli nejméně čtyři lidé, včetně dvou dětí.

Nebylo možné samostatně ověřit tvrzení Kaddáfího vlády a NATO se vyjádřilo, že záležitost vyšetřuje.

Krátce před úsvitem v neděli odvezli činitelé Kaddáfího vlády novináře k vybombardované budově, která byla částečně rozestavěná.

Reportéři byli během dne znovu eskortování na místo útoku, kde bylo možno si povšimnout v troskách budovy dětských hraček, hrnků na čaj a prachem pokrytých matrací.

Vládní mluvčí Moussa Ibrahim uvedl, že v blízkosti poškozené budovy nejsou žádné vojenské cíle. Novinářům byly ukázány čtyři osoby, usmrcené při útoku, včetně dvou dětí.

Libyjské ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že od začátku leteckých úderů NATO v březnu zahynulo 856 civilistů. Údaj není možno ověřit z nezávislých zdrojů. V případě předchozích vládních komuniké týkajících se jednotlivých útoků vyšlo najevo, že údaje o mrtvých byly přehnané.

Letadla NATO zintenzivnila v minulém týdnu bombardování a před přístavem Misrata, hlavní vzbouřeneckou pevností v západní Libyi, probíhají těžké boje. V neděli začaly Kaddáfího jednotky intenzivně střílet raketami Grad na vzbouřenecká postavení v Dafniyi, asi 20 km západně od Misraty. Podle činitele v místní nemocnici byly tam v neděli ráno usmrceny čtyři osoby a 16 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6879

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2011