Praktický manuál pro despoty 21. století

Poučená totalita

1. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Náboženský výklad světa a později Marxova dialektika svorně předpokládají, že lidstvo tak nějak spěje k lepším zítřkům. Buď je to království nebeské po smrti, nebo už za života. Mimochodem, o to je marxismus znatelně přijatelnější. Politický vývoj v posledních letech, alespoň z perspektivy Středoevropana, se jeví být dobrým empirickým materiálem pro převratnou studii, která konečně tento mýtus vyvrátí. Silně inspirováni géniem takových soudobých totalit, jako je Čína či Rusko, budují Středoevropané poněkud jiný druh ráje: bude v něm vše, co má takový průměrný Čech, Polák, Slovák nebo Maďar rád a zároveň v něm nebude nic, po čem vlastně ani netouží a pouze mu to znepříjemňuje život. Třeba většina lidských práv. Ostatně jak názorně ukazuje velký učitel Miloš, koncept lidských práv je třeba přehodnotit. Následuje praktický návod pro poučené diktátory 21. století.

An English version of this article is in CLICK HERE

Středoevropané s hrůzou zjišťují, že je Angličané nenávidí

1. 9. 2016

čas čtení 6 minut

Jedním z důvodů, proč jsou Středoevropané tak šokováni hlasováním Angličanů pro brexit, je to, že si Středovropané nemysleli, že se i oni stanou terčem rasistické nenávisti.

"Organizace lidí z EU, kteří tady žijí, si nemyslí, že instituce bojující v Británii proti rasismu jsou tu pro ně," říká Omar Khan, ředitel thinktanku pro rasovou rovnost Runnymede Trust. "Oni si často ani neuvědomují, že jsou terčem rasismu. Často si myslí, my jsme běloši a křesťané a Britové taky, takže jsme všichni Evropani. Zároveň je mezi etnickými skupinami často napětí. Černošské britské skupiny si někdy myslí, že Evropané mají lepší přístup k sociálním službám a také zaznamenávají, že Středo a Východoevropané jsou vůči nebělochům rasističtější než bílí Angličané. Jsou to bariéry, které bráni společnému koordinovanému přístupu proti diskriminaci.

Americký reportér deníku Guardian Gary Younge zaznamenává v dokumentárním pořadu pro rozhlas BBC a v článku v deníku Guardian děsivé zkušenosti Středoevropanů v Anglii. O minulém víkendu zavraždila skupina anglických teenagerů v městě Harlow na ulici Poláka, který jedl pizzu - promluvil polsky. Jeho polský kolega byl těžce zraněn. Rumuni v Británii hovoří o tom, že byl kdesi v Anglii zvandalizován rumunský obchod. Mnoho z nich má zkušenost s tím, že jim Angličané na ulici nadávají a posílají je domů.

Rozhovor Britských listů 72:

ČR je na tom ve visegrádské čtyřce relativně nejlíp

26. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Bohumil Kartous hovoří o současných poměrech v České republice v tomto Rozhovoru Britských listů s obráncem lidských práv Petrem Uhlem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. srpna 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Polsko odmítá vpustit do země uprchlíky před brutálním útlakem v Čečensku

1. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Puč v Brazílii - Rouseffová byla odstraněna z prezidentské funkce

1. 9. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut



Hovoří se o kafkovském procesu. Je poctivá, nikdy nebyla ani obviněna ze zpronevěry či z korupce. Avšak stala se obětí právního, morálně nelegitimního impeachmentu. Byla uplatněna litera zákona, nikoliv jeho duch. 61 senátorů hlasovalo pro její odstranění z funkce, 20 bylo proti.

Její odsouzení je tak neférové, že se senátoři rozhodli, na poslední chvíli, změnit zákon o impeachmentu, který ji svrhl z funkce, a dovolili ji nepřijít o právo pracovat v nějaké státní funkci po dobu osmi let (to byl trest, který původně šel ruku v ruce s impeachmentem). Bylo jasné, jak trapné by bylo zakázat Dilmě Rousseffové například stát se univerzitní profesorkou na veřejně vysoké škole!

Politikové ji svrhli nikoliv proto, že by spáchala nějaký trestný čin - ale protože odmítla změnit zákony a procedury, které vedly ke stíhání a uvěznění více než stovky vrcholových politiků (jejích vlastních spojenců) a podnikatelů. Proti přání svých vlastních stranických kolegů provedla důležitou změnu v procesu jmenování generálního prokurátora.

Nemohu dále mlčet, jedná-li takto australská vláda mým jménem

Bývalý australský soudce nabídl, že se vymění s jedním uprchlíkem z Nauru či Manu

1. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Penzionovaný australský soudce Jim Macken (88) nabídl ve svém otevřeném dopise australskému ministrovi pro imigraci Peteru Duttonovi, že přenechá své místo jednomu z imigrantů zadržovaných v detenčních zařízeních umístěných mimo území Austrálie na ostrovech Nauru a Manus. Jim Macken v dopise vysvětluje, že kategoricky nesouhlasí s tím, jak australská vláda zachází s žadateli o azyl. Označuje taktiku australské vlády za zneužívání azylantů jako živých štítů, jejichž osud má odradit ostatní případné imigranty.

"Chápu, jde o neobvyklý požadavek, nicméně nabízím to naprosto upřímně. Můj důvod je jednoduchý. Nemohu déle mlčet, jsou-li nevinní muži, ženy a děti drženi za otřesných podmínek na Manu a Nauru. Ještě horší je skutečnost, že je s nimi takto zacházeno proto, aby se další uprchlíci o azyl v Austrálii nepokoušeli.  Australská vláda v podstatě jedná s uprchlíky v těchto táborech jako s živými štíty a to je naprosto nemorální. Je-li tak činěno mým jménem, nemohu mlčet. Nabízím tedy tuto možnost jako možné řešení alespoň pro jednoho uprchlíka. Bylo by možné povolit jednomu člověku z Manu nebo Nauru získat australské občanství. Považoval bych za privilegium strávit má poslední léta na Nauru nebo na Manu na místě tohoto člověka.” 

Jim Macken zároveň nabízí,že se vzdá svého občanství, bude-li to nutné. Macken je dlouholetým členem australské labouristické strany, ale ostře nesouhlasí s její současnou podporou imigrační politice Austrálie. Je dostatečně prokázáno, že v uvedených detenčních zařízeních dochází k porušování základních lidských práv i elementární lidské důstojnosti žadatelů o azyl. Dochází v nich ke zločinům nejtěžšího kalibru, jako je sexuální zneužívání dětí.

Theresa Mayová se zřejmě postavila na stranu ultrapravice

1. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ekonomický komentátor Paul Mason nedávno poukázal na to, že britská Konzervativní strana byla historicky vždycky na straně "kapitalistů" a velkopodnikatelů a vždycky hájila jejich zájmy. Nyní se, jak se zdá, situace výrazně mění, protože big business v Británii potřebuje, aby Británie zůstala v Evropské unii a měl přístup na jednotný evropský trh. Vzhledem k tomu, že až 80 procent britského sektoru služeb potřebuje přístup do Evropy, a britský finanční sektor, který může fungovat jen potud, pokud bude mít tzv. evropské "passporting", tedy pravomoci globálně obchodovat s eurem, likvidace těchto výsad by měly naprosto drastický dopad na britskou ekonomiku.

Ve středu během zasedání britské vlády ve svém letním sídle Chequers však Mayová zdůraznila, že pro její vládu nebudou ekonomické ohledy prioritní, ale prioritou pro ni bude omezení imigrace z EU.

Donald Trump během své první hodiny v prezidentském úřadě "bude deportovat miliony zločineckých cizinců"

1. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Americký republikánský kandidát řekl v městě Phoenix, že nebude žádná amnestie pro imigranty bez dokumentů, hovořil znovu o zdi na hranici s Mexikem a o masových deportacích "zločineckých ilegálních cizinců". Zbývá jen 69 dní do amerických voleb a Trump výrazně přitvrdil ve své xenofobní rétorice. Vyvolával emoce v davu svých stoupenců ve Phoenixu tím, že hovořil o hrůzných vraždách, které spáchali imigranti bez dokumentů. Na pódiu uvedl "andělské matky", jejichž děti byly zavražděny.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jinotaj z českého politického suterénu

ČT lže, proto by ji měli mít důchodci zadarmo

1. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Česká televize lže a je řízena ze zahraničí. Navzdory tomu, nebo snad právě proto, by měli být čeští senioři osvobozeni od koncesionářských poplatků. Toto je prosím téma voleb do krajských zastupitelstev (!) nově vzniklé koalice otevřeného rasisty Tomio Okamury a Strany práv občanů, jejímž čestným předsedou, jak Okamura v předvolebním videospotu s dojetím zdůrazňuje, je pan prezident Miloš Zeman. Potřebujeme televizi národní a vlasteneckou, žádají Okamura s Velebou. Rádi by toho dosáhli "přímou volbou ředitele ČT". Koncepce takového ředitele by pravděpodobně tedy musela stavět na národovectví a vlastenectví? Variace na polský mediální převrat, kde "vlastenecká" televize slouží jako propagandistický nástroj vládnoucí strany Právo a spravedlnost? Podobnost názvů rozhodně není náhodná. Úroveň českých politiků je žalostná. Je ale možné ji stále úspěšně snižovat. Nejsmutnější na tom, je že při tak idiotských útocích není možné vést racionální debatu o veřejnoprávní televizi v ČR...

K uctění památky paní Věry Čáslavské

Coubertinovo procitnutí v Lausanne

1. 9. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Stal se zázrak, zakladatel OH procitl a s okamžitou platností zakázal pořádání sportovních her do doby, než odstoupí profláknutí bafuňáři, spekulanti, míchači posilujících prostředků, následníků IG Farben a dalších chemických řetězců, rozhodčí s lehkou mozkovou dysfunkcí, uplakaní borci; dále pak musí zmizet odporné politické hrátky - a hry nemohou absolvovat žádní sportovci, kteří berou posilující prostředky. Konec různých výkladů, směšní páni!

Trojí perverze profesionálního sportu

1. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Kapitalismus má jedinečnou schopnost: dokáže pervertovat jakoukoliv myšlenku v business, dokonce i tehdy, je-li k němu antagonistická. Podívejte se na takový punk, jak hezky se podařilo z něj udělat módní styl pro vrcholné představitele mainstreamu. Nebo tetování, v našich kulturních sférách dříve symbolika společenských vyvrženců. Stopy toho, jak antiteze degeneruje v rozbředlý lifestyle je skvěle viditelná kupříkladu na fotbalistech. Našli byst snad lepší archetyp "reprezentanta". I sport, původně výhonek nacionalismu a identifikace národního seběvědomí, v kapitalismu rychle pervertoval. Je k tomu vysoce vhodný: přitahuje masy a dá se skvěle monetizovat.

Při spekulacích o stavu uzbeckého prezidenta je dobré si připomenout, že...

Diktátorský režim v Uzbekistánu USA "nevidí"

1. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Islam Karimov nechával zabíjet své nepřátele, uvěznil každého, kdo proti němu vystoupil, a vážně porušoval lidská práva. Jenže USA se vždy rády dívaly někam jinam, píše v komentáři ke spekulacím o zdravotním stavu uzbeckého prezidenta server Foreign Policy. Připomíná, že Karimov byl ještě za sovětské éry generálním tajemníkem uzbecké komunistické strany a s potlačováním politické opozice začal v podstatě od prvních okamžiků po vyhlášení nezávislosti. V roce 2005 nechal Karimov zmasakrovat stovky civilistů na demonstraci v Andižanu. Poté následovala tvrdá represe vůči občanskému sektoru a lidskoprávním organizacím. Poté, kdy USA tyto události kritizovaly, jim bylo znemožněno nadále využívat jejich vojenskou základnu v Karshi-Khanabadu. V roce 2009 však došlo k urovnání vztahů poté, kdy krize ve vztazích USA a Pákistánu ohrožovala dodávky koaličním vojenským jednotkám v Afghánistánu. Uzbekistán tehdy představoval alternativu, jak dostat zásoby americkým vojákům. Washington se stáhl zpět, aniž by Karimov kdy uznal, že došlo ke zločinům proti lidskosti. Organizace zabývající se lidskými právy se do Uzbekistánu už nevrátily a zahraniční novináři jsou více odmítání než přijímáni. Server nicméně uvádí, že případná smrt Islama Karimova může Uzbekistán uvrhnout do politického a ekonomického chaosu. Uzbecký diktátor se bedlivě distancoval od otevřených paktů s Ruskem i západními velmocemi a vytvořil tak izolacionistickou státní strukturu, kterou změnit nebude lehké.

Podle průzkumu by Jeremy Corbyn obhájil předsednictví labouristů

1. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Podle průzkumu preferencí by měl Jeremy Corbyn s jistotou obhájit pozici šéfa britských labouristů. Podle deníku The Independent je zajímavé, že Corbyn má výraznou podporu na severu Anglie. Jeho protikandidát Owen Smith udělal zásadní chybu, když přislíbil druhé referendum o nezávislosti, protože na severu mnoho lidí volilo Brexit, míní deník.

Na žebříčku míry přátelského vztahu k cizincům se ČR umístila na třiašedesátém z pětašedesáti míst

31. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta



Podle průzkumu organizace se v indexu Expat Insider 2016, vypracovávaném organizací InterNations, která se dotazovala více než 14 000 respondentů, se na žebříčku míry přátelského vztahu k cizincům, usazujícím se v zemi, umístila Česká republika na druhém předposledním místě, tedy na 65. místě v žebříčku 67 zkoumaných zemí.

Podrobnosti v angličtině a žebříček zemí podle přátelského vztahu vůči přicházejícím cizincům ZDE

Brexit: Prioritní bude pro Mayovou omezit imigraci

31. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Po schůzi svého kabinetu v letním sídle Chequers dala britská konzervativní premiérka Theresa Mayová najevo, že prvotním cílem při vyjednávání o brexitu nebude hospodářská budoucnost země, ale omezení imigrace. Omezení imigrace je pro Mayovou "červenou čárou", které se při vyjednávání o brexitu s EU Mayová nechce vzdát. Vzhledem k tomu, že podmínkou zachování volného přístupu na evropský trh je volný pohyb obyvatelstva, bude zajímavé, jak se Mayové podaří zároveň, jak uvedla, "zajistit pozitivní výsledek pro obchodování v oblasti zboží a služeb". Bude chtít uzavřít v této věci s jednotlivými členskými zeměmi EU (?) "individuální obchodní dohody, ušité na míru".

Věra Čáslavská, uprchlíci a normalizace

31. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Paní Věra Čáslavská je jako člověk pro tento národ nejdůležitější v tom, jaké hodnoty zastávala, jak zosobňovala vzdor proti okupaci Československa a útlaku obludných normalizátorů, jak její život kontrastuje se šedou zónou a masovou kolaborací, se zbabělým sobectvím populistů a xenofobů. Takový postoj je více než všechny olympijské medaile. Zrcadlí se v něm skutečná hodnota člověka. Byla taková vždycky a až do konce. O tom jednoznačně svědčí tato její téměř přesně rok stará slova:

„Jen solidarita a spolupráce dokáže udělat náš svět snesitelnějším. O lidskou důstojnost nepřichází lidé na útěku, ale připravujeme se o ni my sami tím, že jim odmítáme pomoc, tím že necháváme vyčerpané uprchlíky před zavřenými dveřmi. Pomoc jim znamená i pomoci sobě, své občanské a lidské hrdosti před Evropou, před světem, ale především před sebou samými. A mějme na paměti, jak se dnes chováme my k nim, mohou se příště chovat oni k nám, ocitneme-li se v nouzi. A kdo o životě něco ví, ví také, jak snadno a rychle se lze do nouze a zoufalství propadnout.

Na svůj národ jsem byla celý život hrdá. Prožívala jsem neopakovatelné okamžiky mezinárodní solidarity v roce 1968, prožívala jsem ojedinělé chvíle nenásilné revoluce 1989, která této zemi přinesla sebevědomí a celosvětový respekt. Vím proto, jaké dobré vlastnosti dokážeme projevit. Prosím, zbavme se strachu a lhostejnosti a nedopusťme, aby jediné hlasy, které bude z České republiky slyšet, byly hlasy populistických politiků, extrémistů a xenofobů. Nedopusťme, aby se za naše chování musely naše děti stydět. Prosím, navažme na to dobré, co tomuto národu pomáhalo přežít i ty nejtragičtější chvíle v jeho historii a pomožme těm, kteří to potřebují.“ ZDE

The Prague municipal office will not ban an islamophobic event which is being planned for 11th September

31. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

"There are no legal reasons" to ban an islamophobic event, planned by the hate speech group The Martin Konvička Initiative for 11th September. The islamophobes will stage an event entitled "To Mecca with Humour" in front of the Saudi Embassy in Prague.

The Czech Foreign Ministry has asked the Prague municipal office to ban the event or to move it elsewhere, pointing out that the Ministry was responsible for the security of international diplomatic staff in Prague, but the request was refused.

"The local authority must respect the law and there are no legal reasons to ban this event," said Vít Hofman, the spokesperson of the Prague municipal office.

Articles 355 and 356 of the Czech Penal Code do outlaw hate speech directed against a religion or an ethnic group, but these offences are prosecuted rarely in the Czech Republic.

On 21st August, 2016, Martin Konvička and his followers staged a mock Islamic State invasion on the Old Town Square in Prague. A number of passers by were injured.

Source in Czech HERE

Dvojčata, která se narodila v Libyi

31. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tato dvojčata byla v pondělí nalezena na přeplněném člunu se stovkami uprchlíků. Více než 6500 uprchlíků a migrantů bylo zachráněno při největší operaci tohoto druhu.

Humanitární organizace upozorňují, že čluny, na nichž pašeráci posílají na moře uprchlíky, jsou daleko fórovější než loni a bývá na nich o 30 procent více uprchlíků než loni. konstatoval v úterý rozhlas BBC.

Letos se ve Středozemním moři utopilo více než 3000 lidí, připomínají Channel Four News.

Šest anglických teenagerů bylo zatčeno za vraždu Poláka v hrabství Essex

31. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Skupina anglických teenagerů v sobotu vážně zranila Poláka Arkadiusze Jóźwika (40), za to, že ho v městě Harlow v hrabství Essex slyšela mluvit na ulici polsky. Ukopala ho do bezvědomí a Jóźwik posléze zemřel v nemocnici. Druhý přítomný Polák byl při útoku zraněn. Jóźwik byl tovární dělník a pracoval v Británii čtyři roky. Mladíci na něho a jeho polského kolegu zaútočili, když na ulici jedli pizzu. Britská policie zatkla čtyři patnáctileté mladíky a jednoho šestnáctiletého kvůli podezření z vraždy.

Po hlasování pro brexit 23. června bylo britské policii nahlášeno více než 3000 nenávistných xenofobních trestných činů. Došlo k jejich meziročnímu nárůstu o 42 procent.

OSN varovala minulý týden, že obrovský nárůst xenofobie v Anglii vyvolali britští politikové, kteří svými nenávistnými a rasistickými výroky normalizovali chování, které se dosud považovalo za nepřijatelné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Digitální firmy nad námi mají nesmírnou moc. Destabilizují naše společnosti

30. 8. 2016

čas čtení 4 minuty

Ať jde o politickou manipulaci, pornografii, šikanování lidí, podvody, vyhýbání se daním či vybízení k vraždění, korporace, které ovládají nové prostředky masové komunikace se nepovažují za strážce veřejného pořádku. Proč by něco takového měly dělat? Vždyť jsou to soukromé fírmy. Jejich cílem je vydělávat peníze, nikoliv podporovat sociální hygienu a mír na světě.

Autoři sci-fi románů opakovaně varují před nebezpečím plynoucím z toho, že by počítače získaly nadvládu nad lidmi. Nikoho ale nenapadlo, že počítače použijí své nově získané moci intenzivním šířením novinového článku o muži, který masturbovat s kuřecím sendvičem. To udělal algoritmus firmy Facebook krátce poté, co Facebook vyhodil své lidské editory, píše Raphael Behr.

Samozřejmě, on to nebyl ten algoritmus, jemuž se zalíbil tento článek. Na vině jsou chlípní čtenáři, kteří článek houfně nasdíleli, a tak algoritmus usoudil, že je ten článek důležitý. Protože lidští editoři byli vyhozeni, nebyl nikdo, kdo by uplatnil kontrolu kvality.

Facebook a další digitální firmy nechtějí řešit morální dilemata týkající se toho, co lidé dělají na jejich internetových stránkách. Lopatu můžete použít k vykopání jámy, anebo k tomu, že jí někoho praštíte přes hlavu. Z vraždy lopatou přece nemůžete vinit výrobce lopaty, zní známý argument.

Takové argumenty však bývaly přesvědčivější, když byly technologické firmy jen malými antiestablishmentovými průkopníky.

Evropská komise nařídila firmě Apple, aby zaplatila Irsku 13 miliard dolarů na daních

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel firmy Apple řekl, že to ohrozí investice jeho firmy v Evropě

Evropská komise rozhodla, že dohoda Irska s firmou Apple z let 1991-2015 dovolila tomuto podniku, aby připisoval své zisky svému "ústředí", které existovalo jen na papíře a nemohlo takovéto zisky generovat.

V důsledku toho se firma Apple vyhnula placení daní z téměř všech zisků z prodeje veškerých svých výrobků na jednotném evropském trhu tím, že registrovala všechny své zisky v Irsku a nikoliv v zemích, kde se výrobky prodávaly.

Babišova Mladá fronta Dnes šíří nepodloženou a nebezpečnou dezinformaci

31. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Deník Mladá fronta Dnes, jenž se dlouhodobě prsí svým údajným celospolečenským renomé, vydal dne 30. srpna otvírák, jehož titulek hlásá: „Imám: Zavádíme v Česku islámský soud“ ZDE. Autor textu Václav Janouš patrně netuší, že článek s tímto titulkem jednoduše nemůže postavit na tvrzení bývalého pražského imáma, které navíc pronesl téměř před šesti lety, jelikož tak do české společnosti, již notně nasáklé chronickou islamofobií, pouští další z mnoha dezinformací o islámu.

Lidé mají tendenci věřit novinových titulkům, aniž by četli celý článek. Jinak řečeno - titulky prostě táhnou a plní kasu. Pokud údajně nejserióznější deník v ČR vydá nepodloženou dezinformaci o tom, že se v České republice, kde žije 10 až 20 tisíc muslimů (0,1 až 0,2 procenta české populace) ZDE, de facto začíná zavádět islámský soud, automaticky se tak řadí ke konspirátorským webům. Připočtěme k tomu všeobecně panující nevoli vůči islámu a muslimům u nás a máme tu věru třaskavou směs.

Babišoviny ovlivňují volby

31. 8. 2016 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Server MfD přinesl bezprostředně po mítinku zkreslující zprávu. Obecenstva byl asi dvojnásobek, počítal jsem to. Hvězdou podvečera nebyl "vlichocující se" Zaorálek, ale kandidát na hejtmana Josef Bernard, který také část vystoupení členů vlády a kandidátů ČSSD do krajského zastupitelstva moderoval. Bernard je jedním z "mužů 17. listopadu 1989" v Plzni. Během generální stávky přivedl průvod Škodováků na náměstí republiky, což byl jeden z rozhodujících okamžiků převratu v Plzni. Redaktor zamlčel významé Bernardovo prohlášení, že se obává o demokracii v ČR, neboť politickou scénu se snaží ovládnout ekonomičtí a mediální magnáti. MfD tak svým tendenčním zpravodajstvím z mítinku jeho obavy potvrdila.

Jan Sechter diskredituje českou zahraniční službu

31. 8. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Velvyslanec ČR v Rakousku Jan Sechter prokázal absolutní absenci soudnosti, když poskytl rozhovor rasistickým Parlamentním listům, které systematicky publikují poplašné zprávy, islamofobní články a rasistické výlevy a zjevně tak systematicky porušují paragrafy českého trestního zákoníku č.355 a 356.lNeuvěřitelně, Sechter si umístil rozhovor z tohoto pochybného serveru na stránky svého velvyslanectví, ač údajně diplomat, který snad proboha prošel, než se stal velvyslancem, nějakým školením ohledně toho, co je či není pro diplomata přijatelné.

V rozhovoru se nezmiňuje o Ženevských úmluvách z roku 1951, jichž je i Česká republika signatářem, a podle nichž mají státy povinnost poskytnout ochranu lidem prchajícím před válkou a pronásledováním, mají povinnost řádně zhodnotit každou žádost o politický azyl a v důvodných případech azyl poskytnout. Sechter v v přímém rozporu s ustanoveními Ženevských dohod hovoří v rozhovoru pro xenofobní Parlamentní listy hovoří o tom, že "nemůže do EU putovat z blízkého Východu a z Afriky každý, kdo by chtěl, navíc kolektivně" a vyjadřuje naději, že snad se to podaří "vysvětlit i Německu". Sechter požaduje hermetické uzavření hranic Evropské unie proti uprchlíkům. Že to není konstruktivní přístup k uprchlickému problému, který se nevyřeší, když bude střední Evropa strkat hlavu do písku, netřeba dodávat.

Sechterovo rozhodnutí diskreditovat českou diplomatickou službu poskytnutím rozhovoru ostře rasistickému serveru na okraji české společnosti je znepokojujícím signálem toho, do jaké míry je v těchto dnech v České republice dokonce i na oficiálních místech normalizována a přijímána xenofobie, islamofobie, nesnášenlivost a rasismus.

Jak to mezinárodně diskredituje obraz České republiky, netřeba dodávat.

Studie: Pro brexit hlasovali chudí, nezaměstnaní, nevzdělaní a marginalizovaní občané

31. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Pro odchod Británie z Evropské unie hlasovali lidé, kteří byli zatlačeni na okraj společnosti, občané s nízkými příjmy, žijící v oblastech bez kvalifikace, zjistila studie nadace Joseph Rowntree Foundation. Hlasování je tak podle této nadace varováním, aby politikové nadále neignorovali obavy obyčejných lidí.

Ze studie vyplynulo, že pro brexit hlasovalo 58 procent lidí v domácnostech, které vydělávají méně než 20 000 liber ročně, ale jen 35 procent lidí v domácnostech, které vydělávají více než 60 000 liber ročně.

Pro brexit hlasovalo 59 procent britských nezaměstnaných a jen 45 procent osob v zaměstnání. Občané, kteří mají jen maturitu, hlasovali pro brexit o 30 procent častěji než občané, kteří mají i vysokoškolskép vzdělání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rok činnosti českých dobrovolníků

31. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta



Tisková zpráva organizace Pomáháme lidem na útěku

Praha, Brno 31.8. 2016 – V sobotu 3. září to bude rok, co se začali organizovat čeští dobrovolníci. Situace na hranicích evropských států se od té doby příliš nezměnila: je zde nutné pomáhat a Czech team tam stále působí. Jako připomenutí roku činnosti se v pátek 2. září v Praze uskuteční výstava věnovaná právě dobrovolníkům z ČR a dobrovolníci vyhlašují 3. září 2016 Dnem dobrých skutků. Čechů vyjelo na hranice už více než tři a půl tisíce – momentálně působí především v Srbsku.

Další podrobnosti ZDE

Výborná kniha Michala Gibody

31. 8. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 15 minut



Nakladatelství Portál vydalo letos pozoruhodnou knihu Dr. Michala Gibody Léčit a přežít. Jde o čtivou, stručně napsanou (181 stran), obsahově bohatou knihu, která spojuje cestovatelské a odborné (medicínské) postřehy, humorný nadhled nad životními těžkostmi a nespravedlnostmi, ale také – a podle mne zejména – přírodní lyriku v próze, citlivost k lidskému utrpení a meditaci nad smyslem lidského života.

Ve své nejhlubší podstatě je to kniha bilanční, kniha o nahodilostech osudu lidí i civilizací, o hledání cesty dál v těch či oněch konkrétních okolnostech. Slovo konkrétní vystihuje způsob Gibodova myšlení nejvíce. Konkrétní není uspořádané podle našich představ, je naopak paradoxní, překvapivé a vyžaduje poctivé myšlení, které neutíká před fakty.

Na začátku jsme velmi stručně seznámeni s Gibodovou vědeckou kariérou v tehdejším ČSSR před jeho odletem na více než rok trvající humanitární misi do Kambodže na začátku roku 1983. Tento mírně sarkastický humor je pro autora typický:

Britské a francouzské úřady ignorují rostoucí problémy v táboře v Calais

31. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Charitativní organizace a řidiči kamionů se obávají, že hlad a přeplněný tábor povede ve francouzském uprchlickém táboře k vážnému násilí

Krize v táboře "Džungle" v Calais je horší než kdy předtím. Tábor je přeplněný, jsou v něm tvrdě nehygienické podmínky a stoupá počet násilných útoků proti kamionům směřujícím do Británie.

Organizace Lékaři bez hranic, která v táboře provozuje zdravotní středisko, upozorňuje, že francouzská a britská vláda rostoucí problémy v táboře ignorují.

Rozhodnutí francouzských úřadů část tábora zlikvidovat situaci zhoršilo. Nyní žije dvojnásobný počet uprchlíků na polovičním území než předtím.

Vážným problémem začíná být hlad. Každý den se rozděluje asi 7000 jídel, avšak fronta na jídlo trvá déle než hodinu. I kdyby lidé dostávali jen jedno jídlo denně, pro 10 000 lidí to nestačí.

V Anglii je stále ještě nejasné, co má znamenat brexit

30. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Britská premiérka Theresa Mayová pořádá ve středu ve vládním sídle Chequers zasedání svého kabinetu. Své ministři, většina z nichž podporovala setrvání Británie v EU, požádala, aby zjistili, jaké výhody může mít v jejich sektoru odchod Británie z EU.

Podle deníku Guardian jsou na britských ministerstvech mezi státními úředníky podstatné rozdíly v postojích k brexitu. Ministerstvo zahraničí prý chce usilovat o co nejměkčí brexit, zatímco ministerstvo vnitra se chce vzdát britského přístupu na evropský jednotný trh, aby mělo právo omezit imigraci do Británie z EU.

Údajně uzavřenou balkánskou trasou přišlo do Evropy od března 25 000 uprchlíků

31. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Přibližně 25 000 uprchlíků přišlo balkánskou trasou do Evropy od března 2016, kdy prohlásili evropští politikové tuto cestu za "uzavřenou". Je to důkaz, že migrace pokračuje navzdory výstavbě několika plotů ve středovýchodní Evropě, píše Patrick Kingsley.

Od 9. března, kdy prohlásil předseda Rady Evropy Donald Tusk, že "neregulérní proudy migrantů po balkánské trase skončily" přišlo do Evropy přes Srbsko 24 790 osob. Za totéž období dospělo do Rakouska, poslední etapy cesty před příchodem do Německa, 21 231 uprchlíků. To je přibližně desetina počtu příchozích v roce 2015, ale počet, který je vyšší než byl celkový počet uprchlíků za rok 2013 a více než třikrát vyšší než počet uprchlíků přišlých v roce 2012.

Italské pobřežní hlídky zachránily u libyjského pobřeží 6500 migrantů

30. 8. 2016

čas čtení < 1 minuta

Uskutečnilo se 40 koordinovaných záchranných misí asi 20 kilometrů v moři severně od libyjského města Sabratha. Uprchlíci byli ze Somálska a z Eritreje. Mnozí měli s sebou malé děti. V neděli bylo v téže oblasti zachráněno 1100 migrantů. Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu dodává Patrick Kingsley, reportér deníku Guardian pro uprchlickou krizi:

"Není nijak překvapivé, že byly u libyjského pobřeží zachráněny tisíce lidí. Tisíce lidí jsou tam zachraňovány třikrát až čtyřikrát do měsíce už od roku 2014:

Facebook vyhodil z práce pracovníky pro trending a automatický algoritmus se pak zbláznil

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Algoritmus rozšířil falešnou zprávu o "zrádné" moderátorce Fox News Megyn Kellyové, urážlivý titulek o konzervativní komentátorce Ann Coulterové a odkaz na článek o muži, masturbujícím s kuřecím sandvičem

Jen pouhých několik měsíců po zjištění, že zpravodajský modul Facebooku, určující, které zprávy jsou "trending", tedy nejpopulárnější, ovládají lidé, vyhodila firma Facebook své editory a nechala práci dělat automatický algoritmus. Výsledky jsou dosud katastrofální.

Německo: Facebook musí odstraňovat nenávistné komentáře

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Německý ministr vnitra požaduje, aby Facebook aktivně odstraňoval rasistické a k násilí vyzývající komentáře na Facebooku

Thomas de Maiziere, německý ministr vnitra, v pondělí navštívil úřadovny Facebooku v Berlíně a zdůraznil tam, že Facebook musí aktivněji odstraňovat nenávistné a rasistické výroky uživatelů.

"Facebook má nesmírně důležité hospodářské postavení a stejně jako každý jiný velký podnik má nesmírně významnou společenskou odpovědnost," řekl de Maiziere.

"Facebook musí odstraňovat rasistické výroky a výzvy k násilí ze svých stránek z vlastní iniciativy, i když ještě v té věci neobdržel stížnost."

OSN platí syrskému režimu prezidenta Asada miliony dolarů

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V rámci programu rozvojové pomoci udělila Organizace spojených národů kontrakty v hodnotě desítek milionů dolarů lidem těsně spojeným se syrským prezidentem Bašarem Asadem. Syrští podnikatelé, kteří jsou postiženi mezinárodními sankcemi, a syrské vládní úřady a charitativní organizace dostali od OSN podstatné finanční částky. Peníze obdržely i charitativní instituce, založené prezidentovou manželkou Asmou al-Assad a jeho blízkým společníkem Ramim Makhloufem.

Kritikové poukazují na to, že peníze od OSN pomáhají udržovat u moci režim, který zavinil smrt statisíců svých vlastních občanů.

Britský bulvární tisk je šokován: Sarkozy požaduje přesunutí uprchlického tábora v Calais do Británie

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Nová britská konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd pocestuje v úterý do Paříže k jednání se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem uprostřed rostoucí kontroverze ohledně francouzsko-britské dohody o pohraničních kontrolách.

Podle tzv, dohody z Le Touquet mají britští imigrační úředníci právo prověřovat dokumenty osob, které chtějí cestovat do Británie, už na francouzském území v Calais a Francouzi smějí dělat totéž v Doveru.

Avšak někteří francouzští politikové nyní tvrdí, že toto ustanovení podporuje existenci uprchlického tábora v Calais, kde žijí tisíce uprchlíků v zoufalých podmínkách.

Turecko zintenzivnilo své útoky proti médiím

29. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Od neúspěšného pokusu o puč turecká vláda zlikvidovala více než sto sdělovacích prostředků a uvěznila 48 novinářů.

Celkem zlikvidovala turecká vláda 102 sdělovacích prostředků, včetně 45 deníků, 16 televizních stanic, tři tiskové kanceláře, 23 rozhlasovách stanic, 15 časopisů a 29 nakladatelství.

Zatykače byly vydány na více než 100 novinářů a 48 jich bylo zatčeno.

2308 novinářů a pracovníků sdělovacích prostředků bylo zbaveno zaměstnání. Stovky státních novinářských akreditací byly zrušeny a blíže neurčenému počtu tureckých novinářů byly zkonfiskovány cestovní pasy, takže nemohou cestovat do zahraničí.

Organizace pro lidská práva poukazují na to, že v Turecku byl vždycky problém, že soudy jednaly podle příkazů vlády. Nyní vláda jedná mimosoudně. Turecko nyní znovu patří do čela zemí, které nejhůře potlačují svobodu tisku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čím máte lepší internetové připojení, tím víc propadáte politickým stereotypům

29. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Ultrakonzervativní americký rozhlasový moderátor Charlie Sykes, který odmítl podpořit kandidaturu Donalda Trumpa, se minulý týden přiznal, že ho děsí konzervativní hnutí, které pomohl vytvořit. (Jestlipak se někdy podobného prozření dostane senátoru Valentovi, který ničí demokracii v České republice Parlamentními listy?)

Problém Parlamentních listů a dnešního konzervativního amerického politického diskursu je stejný. Sykes se přiznal, že už nemůže říct svým posluchačům: "Mimochodem, vy dobře víte, že toto tvrzení je falešné." Novináři, kteří pečlivě kontrolují pravdivost veškerých informací, jsou lokajové nenáviděných liberálních médií. Američtí konzervativci, stejně jako čeští čtenáři Parlamentních listů, už skoncovali s fakty. Jestliže si američtí konzervativci přečtou na nějakém konzervativním serveru, že Trump říká pravdu, tak je to pro ně automaticky pravda. (Totéž platí o čtenářích Parlamentních listů, kteří nekriticky a nadšeně přijímají veškeré jejich publikované nesmysly.)

Sykes popsal alternativní mediální realitu. Už se tím nedá prorazit.

Jak bojovat proti dnešní krizi politického jazyka?

29. 8. 2016

čas čtení 5 minut



Co se stane, když selže politický jazyk? Když překypí hněv a neporozumění, dojde nám běžná slovní zásoba a přestaneme důvěřovat v slova druhých, abychom byli schopni analyzovat, co nás spojuje a co nás rozděluje? Pozorovatelé vždycky spojovali rozklad veřejného jazyka - tradičnějším slovem rétoriky - se selháním demokracie, ztrátou svobody, občanskými konflikty a nakonec s tyranií a vražděním, píše bývalý generální ředitel BBC a nynější ředitel deníku New York Times Mark Thomson.

Prožíváme krizi veřejného jazyka. Propast mezi tvrzeními politiků a fakty je nyní příliš veliká. Jak dokazují průzkumy veřejného mínění, voliči prostě přestali politikům věřit jediné slovo.

Jednání ohledně TTIP selhala, ale nikdo to podle německého vicekancléře nepřizná

28. 8. 2016

čas čtení 3 minuty



Photo Credit: UweHiksch via Compfight cc

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel uvedl, že v průběhu čtrnácti kol rozhovorů o Transatlantické dohodě o obchodu a investicích mezi USA a Evropskou unií (TTIP) se zástupci ani jedné strany nedokázali dohodnout na žádné z 27 diskutovaných kapitol. Gabriel poznamenal, že krach jednání není nikdo schopen veřejně přiznat.

Čtrnácté kolo vyjednávání mezi americkými a evropskými představiteli proběhlo v červenci v Bruselu. Šlo v pořadí o třetí kolo rozhovorů za poslední půlrok.

Rozhovory byly poznamenány nedůvěrou řady předních evropských politiků, kteří vyjadřovali obavy z dopadů TTIP na evropské spotřebitele. K selhání rozhovorů přispěla rovněž neochota americké strany akceptovat různé pozměňovací návrhy.

Zapomeňte na ideologii, liberální demokracie je ohrožena technologií a biovědou

28. 8. 2016

čas čtení 5 minut

Historik Yuval Harari argumentuje v nové knize, že umělá inteligence a genetické modifikace lidí vytvoří svět nerovnosti a mocných elit.

To je argumentace nové knihy historika Yuvala Noaha Harariho Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (Člověk Pánbůh: Stručná historie zítřka).

Harari píše: "Moc budou mít v jednadvacátém století jen ti, kdo rozumějí jeho technologii, zejména moci biotechnologie a počítačových algoritmů. Tato moc je daleko silnější, než byla moc páry či telegrafu v devatenáctém století, a nebude používána především na výrobu potravin, textilu, vozidel a zbraní. Hlavními produkty jednadvacátého století budou těla, mozky a mysli. Propast mezi těmi, kdo budou umět konstruovat těla a mozky, a těmi, kteří to umět nebudou, bude hlubší než mezi homo sapiens a neandertálci. V jednadvacátém století ti, kdo nasednou do vlaku pokroku, získají božské schopnosti tvorby a ničení, zatímco ti, kteří zůstanou pozadu, budou čelit likvidaci."

PŘEČETLI JSME:

Muž vyhrožoval dětem ze sboru Idy Kelarové, střílel ze zbraně. Policie nepřijela

27. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Výstražná střelba do vzduchu a sprosté nadávky: tomu všemu opakovaně čelili účastníci tábora Romano Drom, který se konal letos počátkem srpna v Jiřetíně pod Jedlovou. Obyvatel obce, jehož domek sousedí s areálem, kde tábor probíhal, během tří dnů dvakrát „vyběhl“ na přítomné děti a vedoucí s dosud blíže neurčenou zbraní, z níž následně střílel do vzduchu. Křičel: ´Do pí.i, vy cigáni z..rvený, bežte do pr..?!" Po druhém incidentu se vedení tábora rozhodlo přivolat policii ČR, ta se však i po opakovaných urgencích odmítla případem zabývat přímo na místě.

Začátkem srpna proběhlo umělecké soustředění a zážitkový tábor pro děti z pěveckého sboru Idy Kelarové Čhavorenge. Když se [organizátorka tábora] obrátila na policii, byla nevybíravě odbyta s tím, že policie „má své postupy“. Vedení tábora se přitom pokoušelo domoci pozornosti nejprve na okresní stanici, posléze i prostřednictvím linky 158. Na místo dění se přesto nikdo nedostavil, stěžovatelům bylo řečeno, aby z celé záležitosti „nedělali kovbojku“.

Další podrobnosti ZDE ZDE

A man started shooting at a children's summer camp, the Czech police did not act: they were only Roma children

27. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

On several occasions, a man verbally assaulted a summer camp of Romany children from "Čhavorenge", a children's choir run by Ida Kelarová, which was held at Jiřetín pod Jedlovou, in the Děčín region of the Czech Republic. The man also threatened the participants of the camp with a gun and shot in the air on three occasions. Several times, he entered the camp and interfered with the camp's programme. He yelled abuse such as: "Fucking hell, you fucking Gypsies, fuck off from here!" In the camp, he also verbally assaulted the composer Desiderius Dužda and challenged him to a fist fight.

When the organisers of the camp repeatedly contacted the Czech police, they refused to act. The police said that "it had its own procedures". No police arrived and the camp organisers were told "not to exaggerate matters".

The Romea.cz website has now contacted the spokesperson of Czech Police in the northern city of Děčín with a request to explain the situation. Police spokesperson Pavla Kofrová denied that the police had shown disinterest in this case. Czech Police has acted in accordance with the law and the man's behaviour will now be investigated as a minor offence.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21594