Rozhovor Britských listů 115:

Slovanská zádumčivost je překážkou úspěchu Čechů v Americe

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Josef Švéda, Země zaslíbená, země zlořečená.  Příbram: Pistorius & Olšanská, 2016. 435 stran. ISBN 78-80-87855-40-9 

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Josefem Švédou, autorem knížky Země zaslíbená, země zlořečená, která se zabývá tím, jak píší od devatenáctého století až do současnosti čeští autoři o Spojených státech a jaké mýty si v souvislosti s vlastní českou identitou o USA konstruují. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

V Pákistánu vybuchla cisterna a usmrtila 150 lidí

25. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


V pákistánském Bahawalpuru havarovala cisterna s benzínem. Převrátila se a benzín vytekl. Na místo okamžitě přispěchali místní chudí vesničané a začali rozlitý benzín sbírat do kanistrů. Bylo jich tolik, že policie jim nedokázala zabránit v přístupu na místo nehody. Benzín vybuchl, proměnil se v ohnivou kouli a na místě uhořelo 150 lidí. 

K obdobným případům v minulosti několikrát došlo v Africe. Záběrů uhořelých lidí při těchto incidentech zneužívají často islamofobové, kteří lživě tvrdí, že jde o oběti muslimských útoků. Naleznete je například na stránkách Konvičkovy organizace  IVČRN.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

 

"Oh, Jeremy Corbyn!!" Šéfu Labouristické strany se dostalo nadšených ovací na festivalu v Glastonbury

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


"Rád bych tu ocitoval jednoho svého oblíbeného básníka, Percy Bysshe Shelleyho, který napsal začátkem 19. století velmi mnoho básní a široce cestoval po Evropě. Ale verš, který se mi líbí nejvíc, je tento:

'Povstaňte jako lvi po spánku
v neporazitelném počtu
Setřeste své řetězy
k zemi jak rosu
která na vás ve spánku spadla -
Vás je mnoho -
jich je pár.'

Cituju Shelleyho, protože inspiroval, stejně jako nás inspiruje tolik jiných lidí.
Jsem hrdý, že jsem v Glastonbury,
protože inspiruje tolik hudebních festivalů po celé zemi.
Spojme se a uznejme,
že jiný svět je možný,
pokud se spojíme -
a pochopíme, pochopíme moc, kterou máme,
a dokážeme vytvořit tu slušnou lepší společnost,
kde na každém záleží a chudí lidé jsou ve svých životech obohaceni,
a ostatním z nás je tak zajištěno jejich obohacením bezpečí.
Děkuji vám mnohokrát, Glastonbury. Děkuji, že jste mě sem dnes pozvali. Jsem hrdý, že tu mohu být. Děkuji vám, Glastonbury."

(Obrovské ovace)

Dav skanduje:

"Oh, Jeremy Corbyn! Oh, Jeremy Corbyn!"



Obama dostal závažnou informaci o Putinově hackerství amerických voleb, nejednal

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Loni v srpnu obdržel Barack Obama "výzvědnou   bombu" od CIA. Ta ho varovala, že ruský prezident Vladimír Putin přímo řídí hackerskou kampaň, jejímž cílem je zmanipulovat americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa.

Zjistil to deník Washington Post, který zároveň informuje o tom, že Obama uvažoval o zveřejnění výzvědných informací, které by Putina ztrapnily, a o umístění "kybernetických zbraní" v ruské infrastruktuře, ale nakonec se rozhodl udělat jen naprosté minimum.

Obkládací panely na 60 britských věžácích jsou hořlavé

24. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Obkládací panely na 60 obytných věžácích v různých komunálních okrscích v Británii neprošly hasičskými bezpečnostními testy, které na nich byly provedeny po nedávném požáru londýnského věžáku Grenfell Tower, při něž zahynulo nejméně 79 osob.

Usuzuje se, že obkládací panely, vyrobené z hliníku, které mají jádro z umělé hmoty, bylo příčinou dlouho nezvládnutelného požáru v Grenfell Tower.

V pátek večer evakuoval komunální úřad v londýnské čtvrti Camden asi 650 domácností ze čtyř obytných věžáků poté, co hasičští experti uvedli, že nemohou zaručit bezpečnost těchto obyvatel. Evakuace probíhala chaoticky. Lidé byli dočasně ubytováni v zábavním středisku na matracích a v blízkých hotelích. Evakuace vyvolala u občanů zmatek a hněv.


Britský konzervativní ministr pro komunity Sajid Javid informoval, že žádný věžák, jehož obložení bylo nyní podrobeno testu hořlavosti, tímto hasičským testem neprošel.

Labouristický poslanec za Tottenham v Londýně David Lammy se vyjádřil, že je to "upřímně řečeno šokující", že dosud není jasné, kolik lidí zahynulo v londýnském věžáku Grenfell Tower. Labouristický stínový ministr financí John McDonnell řekl, že 79 dosud identifikovaných obětí bylo "zavražděno politickými rozhodnutími". 

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

Brexit po roce: "Buďte víc vlastenečtí!"

24. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Paul Mason: Podvodnice se setkala se skutečnou novinářkou:





Členka britské Konzervativní strany, zastánkyně brexitu a a předsedkyně Dolní sněmovni  Andera Leadsom reagovala na kritiku novinářky z BBC, že strategie britské vlády ohledně brexitu je nekompetentní chaos, požadavkem, aby se "chovala víc vlastenecky":

Novinářka: "Zastáváte vyjednávací pozici, která je naprosto nejasná. Upozornil vás na to předseda Evropského parlamentu. Máme politický systém, který je nestabilní. Mnoho lidí je přesvědčeno, že je náš ekonomický systém neférový. Životní úroveň klesá. Na co můžete v této chvíli poukázat a říci: "Tohle nám jde dobře?"

Andrea Leadsom: No, vlastně, je to zajímavé. Ono se dá očekávat, že někdo, kdo stojí v jádru organizace EU, že bude bojovat proti Británii.

Novinářka: Ale na co můžete v této chvíli poukázat a říci: "Tohle nám jde opravdu dobře?"

Andrea Leadsom: Ale evropští politikové mají velký zájem na tom, abychom spolu udrželi silné styky. A to my taky uděláme. A důležití jsou v tom ti volení politikové.

Novinářka: Ale vždyť vy ani nemáte dohodu se severoirskou stranou Demokratických unionistů. Vždyť se nám smějí a říkají, že jsou schopni naprosto ignorovat britské postoje, ať Mayová teď předloží cokoliv.

Andrea Leadsom: No, to zjevně vůbec není pravda, že. Angela Merkel se vyjádřila, že to je zajímavý začátek. Mark Rutte řekl, že se k tomu staví docela pozitivně a optimisticky. Různí evropští politikové, volení politikové, říkají, že je to dobrý začátek. Samozřejmě, je velmi brzo, ale bylo by velmi nápomocné...

Novinářka: Vždyť je to už rok...

Andrea Leadsom: Bylo by velmi nápomocné, kdyby byli novináři trochu víc vlastenečtí. Země udělala určité rozhodnutí. Vláda je rozhodnuta to rozhodnutí splnit.

Novinářka: Vy mě obviňujete, že se chovám nevlastenecky? Proto, že zpochybňuju, jak vám jde vyjednávání? A že se ptám, jestli vyjednáváte z pozice síly, kterou Mayová chtěla?

Andrea Leadsom: Já vás neobviňuju z ničeho, Emily. Prostě jen říkám, že se jako celá země všichni musíme stmelit. Před rokem jsme se rozhodli odejít z Evropské unie. Máme velmi silnou pozici. Jsme velmi dobře připraveni na vyjednávání. A musíme to teď dělat.

John Simpson, nestor britského televizního novinářství:

"Je deprimující, že Andrea Leadsomová napodobuje sovětský názor na televizní novinářství: že má povinnost být 'vlastenecké'- tedy podporovat názor vlády."


Odstupující šéf liberálnědemokratické strany Tim Farron: "Tohle je nebezpečná hrozba svobodným médiím. Jak si dovoluje Andrea Leadsomová nařizovat tisku, co si má myslet. Tohle není román od George Orwella. Musí se za tyhle výroky omluvit a uvědomit si, že to, co řekla, je upřímně řečeno stupidní." ZDE

Londýnská Dolní sněmovna se stala terčem hackerského útoku

24. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



V pátek se londýnská Dolní sněmovna stala terčem "dlouhodobého a rozhodného" hackerského útoku. Hackeři se snažili získat přístup k emailům poslanců a jejich zaměstnanců. Poslanci v důsledku útoku a akcí poslaneckého IT teamu proti němu ztratili přístup ke svým emailovým účtům.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Politikové z EU: Britská nabídka práv pro občany EU žijící v Británii je nedostatečná

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Vedoucí politikové z Evropské unie charakterizovali počáteční britskou nabídku na ochranu občanských práv občanů z EU žijících v Británii jako mlhavou a nedostatečnou. Poukázali na to, že Británie musí udělat víc.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, se v pátek vyjádřil: "Toto je první nabídka, ale tento krok nestačí." Na dotaz, zda je mu jasnější, jaký brexit Británie chce, odpověděl Juncker lakonicky: "Ne."

Stranící pučista se slovníkem dlaždiče jako arbitr?

23. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Prezident snaživě usiluje o podporu Babišova ANO v blížících se prezidentských volbách. Ty se musejí uskutečnit nejpozději 2. - 3. února 2018. Nejnověji vzkázal premiéru Sobotkovi, jenž opustil funkci předsedy ČSSD a po podzimních parlamentních volbách v čele vlády skončí, že se chová "jako svině" ZDE.

Na ministerstvu sociálních věcí zkolaboval počítačový systém, ale co lidi?

22. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace, pátek 23. června: Komunikovali jsme v této věci několikrát s paní ministryní. Ubezpečila nás, že žádný problém ve vyplácení dávek v hmotné nouzi neexistuje. V pátek nás informoval pan Michal Kment, že systém začal najednou zázračně fungovat. Paní ministryni děkujeme. (JČ)

Michal Kment poslal dnes tento vzkaz ministryni sociálních věcí paní Marksové-Tominové:

Vážená paní ministryně,

obracím se na vás jako na osobu, která má tento úřad v kompetencí. Nedělám si iluze, že mou zprávu budete číst, nicméně za pokus člověk nic nedá.

Paní ministryně, jsem zaměstnanec a samoživitel s dvěma dětmi, pobírám od vašeho úřadu dávku v hmotné nouzi.

Můžete mi prosím vysvětlit, jak je možné že tyto dávky nejsou v tuto chvíli vypláceny? Z úřadu práce mám informace, že je problém s programem, tento problém mi potvrdili i na vašem ministerstvu s tím, že dávky budou dle zákona vyplaceny do konce měsíce června.

Vážená paní ministryně,  co to jako má být?

Podle zákona je u vás vše ok. Jenže pokud odejdou peníze 30., od vás, tak složenkami  se k příjemcům dostanou až někdy 9. nebo  10.7.,  neboť jsou tam dva dny svátek.

Uvědomujete si vy nebo lidé z vašeho úřadu, do jaké situace nás obyčejné lidi stavíte? Kdo bude nést následky za penále, úroky z prodlení a podobné věci, či za to že někdo nebude mít na nájem a kvůli tomu skončí na ulici?

Uvědomujete si to vůbec, jak drasticky to zasahuje do života lidí, nebo jen si umyjete ruce s poukazem na zákon a že úřad zákon dodržel?

Paní ministryně, zaměstnanci ministerstva, atd., prosím, zamyslete se nad tím jak by vám bylo, kdyby vaše výplaty nepřišly v termínu, který očekáváte, ale za červen by došla mzda až v červenci s poukazem, že zaměstnavatel vše dodržel neboť mzda je splatná k poslednímu v měsíci. 

Potřebujeme odeslání dávek v hmotné nouzi teď, nikoliv až 30.6. Pomozte!

Saúdská Arábie chce donutit Katar, aby zrušil nezávislou televizní stanici Al Jazeera

23. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Saúdská Arábie a další státy v Perském zálivu především požadují, aby Katar umlčel svou silně sledovanou, nezávislou televizní stanici Al Jazeera. Je to mezi třinácti požadavky, které Saúdská Arábie a další státy v Perském zálivu vznesly na Katar, pokud mají zrušit svou blokádu této země. 

EU prodlouží sankce proti Rusku

23. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Šéfové států evropské osmadvacítky přijali politické rozhodnutí o prodloužení ekonomických sankcí proti Rusku o šest měsíců. Potvrdil to předseda Evropské rady Donald Tusk. 

 

"Schváleno. EU prodlouží ekonomické sankce proti Rusku kvůli nedostatečnému plnění Minských dohod," prohlásil.

Zdroj v ruštině: ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Proč neuspěl návrh zákona o sociálním bydlení

22. 6. 2017 / Petr Víšek

čas čtení 7 minut


Česká republika je vázána Evropskou chartou místní samosprávy, která obsahuje pravidla, na nichž má být postavena místní samospráva. Charta zdůrazňuje dvě základní výchozí teze: místní společenství jsou jedním z hlavních základů demokratického systému a právo občanů podílet se na řízení veřejných záležitostí je jedním z demokratických principů, jež jsou uznávány všemi členskými státy Rady Evropy. Členské státy pak vycházejí z toho, že právě na místní úrovni může být toto právo nejsnáze vykonáváno a místní orgány, vybavené reálnou působností a odpovědností, mohou zajistit správu efektivní a blízkou občanům. Cílem je dosáhnout stavu, kdy se lidé budou podílet, v co největším rozsahu, na chodu věcí veřejných. Tohoto stavu lze dosáhnout tak, že právě na místní úrovni mohou odpovědná společenství občanů vést správu s přihlédnutím k nutnosti decentralizace státní moci.

Znovu od samého začátku: Proč je opravdu nepřijatelné šířit na webu rasistickou nenávist

22. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Určitou míru zájmu od čtenářů vyvolala moje glosa, že když zadáte do vyhledávače Google české slovo "muslimové", objeví se vám daleko nenávistnější obrázky a texty, než když zadáte anglické slovo "muslims". Čtenáři namítali, že Google jedná pasivně, podle algoritmů, a pouze odráží, co je ve společnosti. Bylo by tedy prý nesprávné nenávistné a lživé materiály cenzurovat.

Obávám se, že zvlášť v dnešní situaci jsou tito čtenáři opravdu mimo.

V noci z neděle na pondělí zaútočil nezaměstnaný Walesan dodávkou na skupinu muslimů v Londýně, vjel do nich na chodník a osm z nich zranil. Vykřikoval, že chce zabíjet muslimy. Byl samozřejmě na místě zatčen. Britská policie posílila bezpečnostní hlídky před anglickými mešitami.

Uprostřed týdne napsal na Twitteru syn majitele půjčovny automobilů a dodávek ve Walesu, kde si atentátník dodávku, s níž vjel do lidí, vypůjčil, že "je škoda, že půjčovna nepůjčuje veřejnosti tanky, protože 'konečné řešení' by v takovém případě bylo daleko efektivnější".

29713

Zrcadlení intelektuálního příšeří v narcistních billboardech pana Bernarda

Jsem ignorant a jsem na to pyšný

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Feministické hnutí bylo jedním z pilířů vývoje demokracie v našem státě. V minulosti nám mj. přineslo všeobecné volební právo pro ženy, zlepšení pracovních podmínek žen či legislativní i společenské změny v oblasti domácího násilí. K důležitým historickým osobnostem českého feministického hnutí patřili například i Františka Plamínková, T. G. Masaryk či Vojtěch Náprstek." Krom jiného i toto píšou zástupci iniciativy Stínová rada pro reklamu v otevřeném dopise majiteli pivovaru Bernard. Ten se - v reakci na sexistické reklamy jeho podniku - rozhodl opatřit idealizované postavy žen zobrazených v pozicích sexuálních objektů opatřit svým obličejem. Billboardy zároveň nesou posměšný podtitul "feminist edition". Produkt podnikatelského myšlení kvazi - liberálních 90. let, "divoch" z intelektuálně ochuzeného koncentračního tábora vytěsňujícího mnohá témata do oblasti tabu, jenž svůj úspěch, stejně jako řada jiných, pochopil jako oprávnění projikovat svou omezenost do veřejného prostoru a utvářet ho tak - v tomto případě doslova - k obrazu svému. Narcistní posedlost, s jakou pan Bernard doznává, že leccos nepochopil, je zajímavým mementem o tom, kterak vzniká sociální realita. Respektive kterak se její určité prvky, ukryté v intelektuálním příšeří politicky nekorektního humoru zrcadlí ve veřejném prostoru.

Antisemitismus v české kultuře je historický fakt

22. 6. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 1 minuta

Jeden z největších českých historiků, Josef Pekař, píše v roce 1904 o situaci v Rusku takto:  

"[...] ruští revolucionáři jsou zrovna tak nástrojem, ano, výrobkem židovstva jako u nás sociální demokracie, židé mají všechno v rukou, z Berlína, Ženevy, Paříže, Londýna, New Yorku vycházejí povely. A stačilo nyní číst jen Neue Freie Presse a Berliner Tagblatt, aby člověk z radosti Izraele mohl soudit na vášnivý interes, jejž měli židi o smrti tohoto nenáviděného ruského nacionála [...]"  

Jen na vysvětlenou: dopis je adresován Jaroslavu Gollovi a oním nacionálem má pisatel na mysli carského ministra Vjačeslava von Pleve, ředitele hrůzné Ochranky, který byl 28. července 1904 zavražděn dvojicí eserů.  

Měli bychom si konečně my Češi přiznat, že antisemitismus tvoří daleko hlubší a stálejší komponentu naší kultury, než bychom si snad přáli vidět. Na ojedinělou úchylku je toho v české kultuře až příliš. Bohužel.

P.S. Mou snahou není Pekaře moralizovat, ale upozornit na fakt, že antisemitismus je prokazatelně součástí české kultury. Z dnešního pohledu je to nemilé a čte se to strašně, ale historicky je to fakt.

Rozhovor Britských listů 114:

V Československu byla tma

16. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Peterem Larssonem, švédským aktivistou, který od sedmdesátých let prosazoval ve Švédsku věc československé svobody, s Jiřím Pallasem tam založil Nadaci Charty 77 a v nakladatelství Šafrán vydával desky českých folkových zpěváků. Peter Larsson také řídil cestovní kancelář, která přivezla do ČR během let půl milionu Švédů. Dodnes ve Švédsku šíří povědomí o České republice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Buranský sexismus v podání ČEZ

Stáž v Temelíně na základě "soutěže krásy"

22. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Státem vlastněná společnost ČEZ vyhlásila soutěž Maturantka energie. Stáž v jaderné elektrárně Temelín je podmíněna vítězstvím v soutěži krásy založené na digitálním hlasování. Připomeňme, že Univerzita Karlova se distancovala od podpory společenských stereotypů před třemi lety. V hlavách energetiků patrně však stále hoří, má panenko...

Nenechme se svést na scestí pištci z Rakká

22. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Teroristický útok v Londýně, při němž řidič dodávky najel do davu muslimů před mešitou, jako by vypadl z manuálu teroristů z Daeše, třebaže nešlo o rychlokvašeného džihádistu, ale o rozhořčeného islamofoba. Snaha přenést perverzní ideologii tohoto kultu ze syrské a irácké pouště do ulic západních velkoměst, a vytvořit tak zdání apokalyptického zápasu mezi nevěřícími a „pravými muslimy“, je vpravdě jedinou účinnou zbraní džihádistů, neboť dny jejich kvazichalífátu  jsou sečteny. Je teď čistě na nás, zda přistoupíme na tuto zvrácenou hru, či těmto svodům odoláme.  

Je důležité zdůrazňovat, protože do českého prostředí se to jaksi z důvodů záměrně lživé manipulace veřejnosti nedostává, že všechny nedávné atentáty v  Británii vedly ke vzniku obrovské vlny solidarity veřejnosti ze všech etnických, kulturních a náboženských skupin. Solidaritu s muslimy vyjádřili křesťané, židé, síkhové i ateisté. Při útoku dodávkou na muslimy u mešity ve Finsbury Park zasáhl místní imám a ubránil atentátníka před útoky napadených osob. Byl to právě tento muslimský duchovní, který je přesvědčil, aby se chovali pokojně a vyčkali příchodu policie.

Hořlavými panely je v Británii prý obloženo 600 obytných věžáků, anebo taky ne

22. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


 
U 600 obytných věžáků v Anglii se provádějí testy, zda jsou obloženy týmiž hořlavými panely jako Grenfell Tower v Londýně, kde při obrovském požáru zahynulo nejméně 79 lidí.

Dosud byly nalezeny tři věžáky se stejnými panely, jaké začaly hořet na Grenfell Tower, Mayová oznámila ve sněmovně, že takové panely byly použity zřejmě u 600 věžáků, posléze to dementovala, že prý šlo o nedorozumění.

Angličtí teenageři a francouzští řidiči autobusů si z protestu oblékli sukně

22. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Desítky žáků v ISCA Academy v jihoanglickém městě Exeteru přišlo do školy v sukních, poté, co jim ředitel zakázal obléci si krátké kalhoty, přestože je v Anglii vedro. Tvrdil, že uniforma nesmí být porušena a chlapci musejí přijít do školy v dlouhých kalhotech, ne v kraťasech. "Když tak si klidně vezměte sukni," řekl ředitel a žáci ho vzali za slovo.

Totéž udělali autobusoví řidiči z francouzského města Nantes, když jim vedení dopravního podniku také nepovolilo kraťasy:





Zdroje v angličtině ZDE ZDE









"Nejde o trestný čin, ale o náhodnou souhru nepředvídatelných událostí"

22. 6. 2017

čas čtení 6 minut

Policie trestní oznámení Dětí Země o sesuvu na D8 odložila

Tisková zpráva

Policie ČR v Praze 4 z Odboru obecné kriminality informovala Děti Země, že jejich trestní oznámení ze dne 6. června 2016 proti neznámým osobám, které mohly zavinit sesuv zeminy, jenž dne 7. června 2013 zničil 200 metrů železniční trati č. 097 a zasypal stejně dlouhou rozestavěnou část dálnice D8 v Českém středohoří, bylo odloženo, neboť nešlo o trestný čin. Podle ní projektování i výstavba dálnice proběhly odborným a zákonným způsobem, takže sesuv a miliardová škoda je jen náhodným přírodním úkazem.

Republikánská strana představí zákon o zdravotní péči

22. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Lídr republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell uvedl, že Republikánská strana ve čtvrtek ráno zveřejní návrh zákona o zdravotní péči. Republikáni v současnosti čelí vlně kritiky, protože o podobě zákona vyjednávali za zavřenými dveřmi. Pokud bude tento zákon schválen, 23 milionů osob přijde o zdravotní pojištění, zatímco movití Američané získají díky daňovým úlevám miliardy dolarů. Republikánská strana se zasazuje o to, aby se o zákonu hlasovalo ještě před kongresovými prázdninami, tedy do 4. července.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přestože ve středu zveřejní Mayová svůj vládní program, se severoirskými fundamentalisty nedosáhla dohody

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová zveřejní ve středu v rámci tzv. "Královnina projevu" program své vlády na nadcházející parlamentní období (vládní program tradičně čte královna). Programu bude dominovat brexit, dosud nikdo z britských politiků nemá odvahu vystoupit a rozumně říci, že brexit je nesmysl, přestože se program odchodu Británie z Evropské unie stává každým dalším dnem šílenějším a nerealističtějším.

Generální tajemník NATO varoval Rusko

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Šéf NATO Jens Stoltenberg sdělil Deutsche Welle, že cvičení aliance v Pobaltí má vyslat silný odstrašující signál Moskvě. Tisíce vojáků zde nacvičují, co dělat v případě invaze.

V Bruselu zastřelila policie osobu, která se pokusila o atentát

21. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Na hlavním nádraží v Bruselu se kdosi pokusil odpálit sebevražedný pás s výbušninami a došlo k malé explozi, nikdo nebyl zraněn. Policie ho zastřelila.  K incidentu došlo mezi 20. a 21. hodinou v úterý večer. Nádraží bylo evakuováno.



Podrobnosti v angličtině ZDE

Londýnský starosta vyhlásil nouzový stav znečištění vzduchu kvůli vedru - co Praha?

21. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Londýnský primátor Sadiq Khan aktivoval nouzový režim znečištění vzduchu kvůli vedru v britském hlavním městě. Ve středu má dosáhnout v Londýně teplota 34 stupňů Celsia. Při příletu do Prahy každý člověk okamžitě cítí, že míra znečištění vzduchu v českém hlavním městě je daleko horší než v Británii - kdy tam bude vyhlášeno varování?

Mluvčí londýnského primátora konstatoval: "V důsledku pokračujícího horka se na středu předpovídá vysoká míra znečištění vzduchu, zejména vedle rušných ulic. Proto Londýn vyhlašuje nouzový stav."

Třetí nejčastější příčinou dětské úmrtnosti v USA je střelba

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Máloco dokáže tak zlomit srdce jako příběhy dětí, které byly zraněny nebo zabity střelbou. Není těžké je najít: Jen v červnu v Jižní Karolíně šestiletý syn nešťastnou náhodou zastřelil čtyřletého, v Indianě otec náhodou zastřelil devítiletou dceru a osmiletý chlapec z Mississippi byl nešťastnou náhodou střelen do hrudi. Jeho prarodiče ho odvezli do nemocnice, ale o 45 později zemřel. Naneštěstí seznam zastřelených dětí pokračuje.

Muž který věděl příliš mnoho

21. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Jeho jaderné výzkumy pomohly soudcům zjistit, že bývalý ruský špion Alexandr Litviněnko byl zabit - pravděpodobně na Putinův příkaz. Několik měsíců po vynesení rozsudku byl vědec sám nalezen ubodaný dvěma noži. Policie to považovala za sebevraždu, ale představitelé amerických zpravodajských služeb mají podezření, že šlo o vraždu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39019