30629

Studentka FAMU Hannah Saleh ukazuje, jak vytvořit funkční spojení mezi vysokoškolským vzděláváním a společenskou odpovědností

Adekvátní dámská jízda

13. 8. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 21 minut

Studentka FAMU Hannah Saleh se rozhodla v rámci své bakalářské práce vytvořit sbírku Školní Freeshop pro potřebné rodiny, které nemají dostatek prostředků na zajištění školních materiálních potřeb pro děti, a zároveň vytvořit v rámci bakalářské práce návod, jak takovou charitativní iniciativu organizovat. Jde o zajímavý příklad sociálně funkční inovace, která propojuje předpokládanou roli univerzit, profesní kvalifikaci a podporu veřejného zájmu. Autorka projektu v rozhovoru pro Britské listy mimo jiné říká:

 

Rozhovor Britských listů 308. Lukašenkův režim půjde od válu

11. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Max Ščur je překladatel a literát žijící v Praze. Pochází z Běloruska. Jan Čulík s ním mluví o nedělních všeobecných volbách v Bělorusku, které zjevně zfalšoval prezident Lukašenko, o celkové situaci v tamější zemi a o bezpečnostními jednotkami brutálně potlačovaných demonstracích, při nichž bylo používáno českého vojenského materiálu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. srpna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30121

Česká diplomacie nemá vlastní tvář

13. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ministr zahraničí Tomáš Petříček je liberálními kritiky Babišovy vlády považován za jednoho „z dospělých“ ve Strakově akademii. Petříček totiž navázal na havlovskou lidskoprávní linii, aniž by ji kontaminoval drulákovskými fantasmagoriemi: na Twitteru srdnatě laje postkomunistickým režimům, které jsou na ostří nože se Spojenými státy, a cudně mlží či mlčí o zločinech Bílého domu a jeho spojenců. Ministr Petříček měl jedinečnou příležitost dokázat, že česká diplomacie existuje; že má svůj vlastní názor a že není nesvéprávným vazalem nejproblematičtější velmoci. Totéž platí i pro premiéra Babiše a prezidenta Zemana, kteří se se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem setkali ve středu.

Česko: Myš, která momentálně ochraptěla

13. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Bývalo donedávna zvykem, že malá Česká republika na mezinárodní scéně hystericky ječí na všechny kolem: Že prý ani za nic nebude přijímat jediného uprchlíka, že po koronavirové krizi nechce podporovat ze společného rozpočtu jižní křídlo EU. Momentálně zmíněné dupání nožkou umíněného dítěte není tolik znát. Nic to však nemění na oné formě "trucnezávislosti", na níž si současné české politické elity zakládají. A pražská návštěva amerického ministra zahraničí Mikea Pompea tento týden trend jedině potvrdila.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Globální počet nákaz dosahuje 20,5 milionu

13. 8. 2020

čas čtení 7 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  13. 8.  bylo v ČR registrováno  19075 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 292 případů. To je alarmující počet. V nemocnici je nyní  131 osob a  celkem zemřelo 391 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.

- Jedním z nejdůležitějších opatření proti šíření koronavirové nákazy kromě nošení roušek je intenzivní větrání. Bohužel, ve většině autobusů a tramvají v ČR funguje klimatizace, která koronavirus cirkuluje, a okna jsou uzavřená. V zájmu veřejného zdraví by bylo opravdu záhodno klimatizaci vypnout a ve vozech veřejné dopravy otevřít všechna okna.

 - Koronavirová pandemie už usmrtila 750 000 lidí. Český rozhlas Plus vysílá bláboly jakéhosi "evolučního biologa" Zrzavého, že koronavirus je "banální virózka". Mezitím v časopise The Conversation píše epidemioložka, že se ani po čtyřech měsících z koronaviru neuzdravila a že je nutno studovat tzv. "long haulers", lidi, kteří se po dlouhé měsíce z COVIDU-19 neuzdraví.   - Ponese Barbora Tachecí odpovědnost za to, že neodpovědnými nesmysly, které vysílá, ohrožuje život lidí?

Téměř 300 zaměstnanců výrobny sendvičů firmy Marks and Spencers v anglickém Northamptonu testovalo pozitivně na koronavirus. ZDE 

- Francie ve čtvrtek registrovala 2669 nových nákaz. Je to druhé denní maximum od zrušení uzamčení země. Zdrojem nákazy jsou především pracoviště a lidé by měli pokud možno znovu pracovat  z domova.

- Světová zdravotnická organizace si myslí, že nákaza se příliš nešíří balením potravin. Prý byly testovány tisíce balení a nákaza koronaviru byla nalezena jen asi v deseti.

Britové dnes zvořou, na co sáhnou: Maturitní zkoušky

13. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Zdá se, že Britové ztratili schopnost věcně a strategicky uvažovat a efektivně jednat. Je to nepořádné, neukázněné a líné myšlení, které tak dobře známe z východoevropských zemí.

Dnes zuří v Anglii obrovská kontroverze, která měla svou předzvěst už minulý týden ve Skotsku. Dnes byly v Anglii zveřejněny "výsledky" maturitních zkoušek, které se ale kvůli koronaviru nekonaly, a celýM 40 procentům studentů maturitní komise snížila původní hodnocení o jednu nebo dokonce dvě známky. Přestože ve srovnání s předchozími lety jsou letošní maturitní výsledky průměrem asi o dvě procenta lepší než v předchozích letech, mnoho škol je s těmito výsledky nesmírně nespokojených, jsou rozčílené a uvádějí, že mají horší výsledky než za mnoho předchozích let.

V Bělorusku brutálně zatýkají i novináře

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Ilja Lozovskij, autor a redaktor Organized Crime and Corruption Project, zveřejnil na svém facebookovém profilu popis zatčení a vazby novináře Stase Ivaškeviče ZDE.

Propustili mě včera okolo 19:00. Policajti mě odvezli minibusem pár kilometrů od vězení do ulice Okrestina a nechali mě odejít bez mých osobních věcí, které mi byly zkonfiskovány během mého zatčení (pas, telefon, peněženka, karty, hotovost a klíče). Můj právník, který se pokoušel o jejich navrácení, byl nejdříve směrován do různých kanceláří a pak fyzicky vyveden z vězení.


Bělorusko: Bylo zatčeno více než 6000 osob

13. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Policie ve středu zatýká muže, který se pokusil položit květiny na místo, kde zemřel demonstrant.  

Aktualizace: Běloruské ženy v Minsku i v jiných městech protestují proti Lukašenkovi. Stávkami se k protestům přidaly i podniky.

Aktualizace: V Bělorusku zemřel ve vazbě pětadvacetiletý mladík. Je to už druhé úmrtí spojené s demonstracemi proti nedělním zfalšovaným volbám.

Alexander Vichor, 25, byl zatčen v neděli v městě Gomel na jihovýchodě Běloruska. Měl problémy se srdcem a jeho zdravotní stav se zhoršil poté, co byl zadržován v policejním antonu po mnoho hodin. Křičel a žádal o pomoc, policie usoudila, že je to blázen a odvezla ho na psychiatrickou kliniku. Byl zřejmě zmlácen.

První mrtvý byl potvrzen v pondělí, kdy policie uvedla, že prý zemřel muž, jemuž v rukou vybuchl granát. Stoupenci opozice obvinili z jeho smrti policii a našli videozáznamy, kde je vidět, že policie střílí, když muž padá na zem. V úterý se stali lidé, kteří se na místo jeho smrti pokusili položit květiny, terčem násilí policie. ZDE 

* * *
Během tří večerů brutálně policií potlačovaných demonstrací proti nedělním zfalšovaným volbám bylo zatčeno více než 6000 osob. Vycházejí najevo také videozáznamy a svědectví, že policie tvrdě bije demonstranty a ve věznicích s nimi zachází násilně.

Opoziční politikové po volbách byli zatčeni, anebo vyhnáni ze země. Hlavní opoziční kandidátka Světlana Tichanovskaja skončila v Litvě z obav o své děti.

Jak Británie upadla: Konzervativní ministr zaútočil na zmrzlinářskou firmu, že hájí uprchlíky

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Britská pobočka mezinárodní zmrzlinářské firmy, vyrábějící známou zmrzlimu Ben & Jerry, se na Twitteru otevřeně postavila proti ultrapravicové hysterii Johnsonovy vlády, která propadá hysterickým záchvatům kvůli tomu, že za klidného a teplého počasí přijíždějí z Francie do Británie na nafukovacích gumových člunech stovky uprchlíků. Zaútočil na ni proto konzervativní ministr James Cleverley.



Hej, Priti Patel (ultrapravicová Johnsonova ministryně vnitra), my si myslíme, že skutečnou krizí je to, že nám chybí lidskost pro lidi, kteří prchají před válkou, globálním oteplováním a mučením. Dali jsme pro vás dohromady sérii tweetů:

 

Britští vládní ultrapravičáci: My se o uprchlíky starat nebudeme, to je úkolem Francie a Německa

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že až 20 lidí, kteří připluli do Británie na malých člunech, bude deportováno do Evropské unie


Ve středu mělo z Británie odletět mimořádné letadlo deportující žadatele o azyl, kteří nedávno připluli do Británie na malých člunech. Letadlo mělo odletět navzdory zásahu britského vysokého soudu, který zasedal časně ráno ve středu, a navzdory dalším intervencím, které vedly k tomu, že nejméně 19 lidí bylo z letadla opět odstraněno.

Britské ministerstvo vnitra se vyjádřilo, že až dvacet lidí bude letadlem deportováno do Francie a do Německa. Deportace dalších 19 lidí byla odložena. Do středy do večera nebylo uvedeno, zda letadlo skutečně odletělo.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30630

Markéta Všelichová: Pomoc politickým vězňům a jejich rodinám v Turecku

13. 8. 2020 / Markéta Všelichová

čas čtení 4 minuty

Přátelé, chtěla bych vám oznámit, že pokračuje projekt VOWA (Victims of War Aid, naše organizace založena na pomoc obětem válek). Aktivity se budou dělit do tří základních skupin.

Publikujeme příspěvky Markéty Všelichové, která byla za údajně "teroristickou" činnost ve prospěch kurdské menšiny vězněna několik let v Turecku. 

Přečetli jsme jinde

Údajně roste zájem českých mediálních konzumentů o pozadí (vlastnictví) médií

13. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

"Přestože mají Češi dlouhodobě nízké povědomí o vlastnictví nejvýznamnějších tuzemských médií, Index zaznamenává v posledních letech nárůst těch, pro které je důležité vědět, kdo stojí za jejich oblíbenými tituly nebo stanicemi. Za poslední dva roky vzrostl počet těchto lidí skoro o třetinu, a to na 34 procent. Jde především o muže s vysokoškolským vzděláním, kteří pocházejí z větších měst." 


Pozn. Boba Kartouse: Toto je uvedeno v článku, jenž publikoval Český rozhlas s titulkem upozorňujícím na údajně nejvyšší důvěryhodnost rádií ve srovnání s dalšími typy médií. Obsah je převzat z ČTK, která vychází z výsledků aktuálního průzkumu veřejného mínění. Problém je v tom, že zadavatelem je PR agentura, jež má z podstaty věci zištné cíle. Údajná důvěra v rádia je v článku vysvětlována zaměstnancem PR agentury skutečně velmi nejapně, podle soudu zaměstnance nabízejí rádia publiku přesycenému informacemi "výběr toho nejdůležitějšího". Tento výrok má vysvětlovat jak důvěru v obsah rozhlasových stanic typu ČRo Plus, které se zabývají detaily společenské diskuse (nehodnotím kvalitu), tak zábavních rozhlasových stanic, na nichž mluvící hlavy vytvářejí naprosto zmatenou představu o dění na základě dlouhodobě hodnocené percepce sentimentu, bez jakékoliv vazby na zdroj či podstatu. Důvěryhodnost takového průzkumu je pak nutně sporná. A to i přes dílčí zjištění, která zdánlivě potvrzují větší míru mediální gramotnosti českého publika.

Průběžné zpravodajství

Rusko se chvástá, že má vakcínu proti koronaviru, ale neprošla řádnými testy

12. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  12. 8.  bylo v ČR registrováno  18783 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 288 případů. To je alarmující počet. V nemocnici je nyní  131 osob a  celkem zemřelo 391 osob.Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.

- V USA zemřelo na koronavirus 922 zdravotníků. ZDE 

- Putin oznámil, že Rusko má schválilo první vakcínu proti koronaviru. Nazvalo ji Sputnik V, aby naznačilo, že je "zase první", jako při dobývání vesmíru. Putin dodal, že očkována byla i jeho dcera, a přestože první den měla horečku více než 38 stupňů Celsia, je v pořádku. Potíž je, že řádné, rozsáhlé testování vakcíny na desetitisících pacientů, které trvá nejméně půl roku, takzvaná "fáze 3", nebyla provedena. Rusko také o vakcíně nezveřejnilo žádné podrobnosti. Světová zdravotnická organizace ji za těchto podmínek nemůže schválit. ZDE 

Brazílie v úterý zaznamenala dalších 1274 úmrtí na koronavirus. Celkem v Brazílii už zemřelo 103 026 osob. Počet potvrzených nákaz stoupol v úterý o 52 160 na 3 109 630.


Hloupá pohádka, čili Vaše zkorumpovanosti!

12. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ve formálně české pravoslavné církvi, která má již výrazně více členů než vymírající vládní strana ČSSD (23 000 ku 13 843), byla odhalena masivní aféra, jež se týká korupce a zneužívání moci ZDE. Arcibiskup Michal Dandár podle šetření serveru Seznam nejen že zneužil církevní finance k neoprávněnému nákupu pochybné reality, ale také si uzurpoval pravomoc bez řečí vyhazovat své kritiky - a proruské kozáctvo potom zastrašuje i lidi, které takto jednoduše vyhodit nelze.

Běloruská opoziční kandidátka opustila zemi kvůli hrozbám vůči svým dětem

12. 8. 2020

čas čtení 3 minuty


Hlavní opoziční kandidátka v nedělních sporných volbách v Bělorusku Světlana Tichanovskaja se nechala odvézt do zahraničí kvůli výhrůžkám jejím dětem.

Ve videu zveřejněném v úterý ráno po druhé noci potyček mezi těžce ozbrojenou policií a demonstranty naznačila viditelně sklíčená Tichanovskaja, že čelila ultimátu ohledně svých dětí a byla donucena odejít do sousední Litvy. "Nedej Bože, abyste čelili takové volbě jako já," řekla. "Děti jsou nejdůležitější věcí ve vašem životě."

Rozhovor Britských listů 307. Nikdo nemůže mít iluze, že se nezvýší nezaměstnanost

7. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zanedlouho budou v České republice krajské a doplňovací senátní volby. Má česká sociální demokracie pro tyto volby nějakou účinnou strategii, nebo je prohraje? O tom mluví Bohumil Kartous s bývalým premiérem České republiky Vladimírem Špidlou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Ministr Petříček tvrdí, že ČR 10 let dodržuje zbrojní embargo vůči Bělorusku. Nesehnutí citují Český statistický úřad, že se zbraně do Běloruska vyvážely ještě r. 2014

10. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Otázky vyvolává vývoz zbraní do Běloruska. Podle Českého statistického úřadu tam vloni přišlo 7,5 tun zboží kategorie „Bomby, granáty, torpéda, miny, řízené střely apod. ostatní, ne:pro vojenské účely” v hodnotě asi 162 tisíc korun (6 000 €). [12] Ve zprávě MPO se však žádný vývoz do Běloruska neuvádí. Evropská unie přitom vývoz určitého zboží do této země zcela zakazuje. Nesmí se tam vyvážet nejen zbraně uvedené ve Společném vojenském seznamu EU, ale ani  „bomby a granáty”, které na seznamu uvedené nejsou. [13]

Česká republika by měla vysvětlit, co přesně do Běloruska vyvezla, aby předešla podezření z vyzbrojování Lukašenkova režimu a obcházení pravidel Evropské unie,” vyzývá Peter Tkáč.

Česká republika opakovaně selhává v kontrole vývozu zbraní, protože před ochranou lidských práv upřednostňuje zisky zbrojařských firem,“ upozorňuje Hana Svačinková z NESEHNUTÍ. Zodpovědnost podle ní leží především na Ministerstvu zahraničních věcí. O udělování licencí na vývoz zbraní z České republiky sice rozhoduje Ministerstvo průmyslu a obchodu, to ale musí získat kladné stanovisko Ministerstva zahraničních věcí, které v něm musí zohledňovat lidskoprávní aspekt zakázky a také dodržování mezinárodních závazků. Ze zprávy MPO za rok 2014 vyplývá, že je opakovaně porušován Společný postoj rady Evropské unie 2008/944/SZBP. Podle druhého kritéria tohoto dokumentu jsou členské země zavázány „zamítnout vývozní licenci, jestliže existuje zřejmé riziko, že vojenské technologie nebo vojenský materiál, které mají být vyvezeny, mohou být použity pro vnitřní represi.” [14]


Celá zpráva Nesehnutí ZDE

Vietnam stupňuje úsilí o převzetí vedoucí role ve sdružení ASEAN

12. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Vietnam se ujal předsednictví Sdružení států Jihovýchodní Asii vloni v listopadu. Možná že letošní rok je pro takový úkol vůbec nejnáročnější. Koronavirová pandemie změnila charakter diplomacie, zejména poněkud staromódní styl, který ASEAN upřednostňovalo: Časté konzultace, neformální jednání a budování důvěry na jednáních a v letoviscích. Nic z toho není v současnosti možné, upozorňuje Huong Le Thuová.

Intenzívní zemědělství zvyšuje riziko pandemie

12. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Intenzívní zemědělství zvyšuje pravděpodobnost vzniku pandemií jako COVID-19, protože divoká zvířata přenášející nemoci, o nichž je známo, že jsou přenosné na člověka, jsou nucena ke stále užšímu kontaktu s námi, informuje Patrick Galey.

Libanonská vláda sice rezignovala, ale demonstranti chtějí systémovou změnu

12. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Po několikadenních protestech, které vypukly po explozi 2700 tun dusičnanu amonného v bejrútském přístavu, podala libanonská vláda demisi. Libanonský prezident Michel Aoun sice demisi premiéra Hassana Diaba přijal, ale požádal ho, aby ve funkci zůstal jako prozatímní premiér do té doby, než se zformuje nová vláda. V době, kdy Bejrútem otřásl ničivý výbuch, Libanon čelil politické, ekonomické a zdravotnické krizi.

Historik Ziad Abú Rish v pořadu Democracy Now! uvádí, že lidé demonstrující v ulicích Bejrútu sice požadovali demisi Diabovy vlády, nicméně její pád je rovněž výsledkem vnitřních konfliktů mezi různými politickými stranami, které tvoří libanonský politický establishment. Avšak ani pád vlády, ani předčasné parlamentní volby nejsou nezbytně znamením toho, že by v Libanonu probíhala zásadní politická transformace.

Biden si vybral za viceprezidentku Kamalu Harrisovou

11. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Joe Biden jmenoval za svou viceprezidentku kalifornskou senátorkou Kamalu Harrisovou. Domnívá se, že to posílí jeho šance vítězství nad Donaldem Trumpem v roce, utvářeném globální koronavirovou pandemií a celostátní debatou o rasových problémech USA.

Harrisová se dříve ucházela o prezidentsku nominaci a působila jako odvážná prokurátorka. Je dcerou imigrantů z Jamajky a z Indie a je to první neběloška a první Američanka z Asie, nominovaná na viceprezidentku.

Státostrana a krajské volby

11. 8. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

První krajské volby proběhly v České republice 12. listopadu roku 2000. Bylo to v době, kdy vládla sociální demokracie, držená u moci opoziční smlouvou. Už tyto první krajské volby byly jakýmsi protivládním tsunami. Ve většině krajů vyhrála ODS. Na Moravě, kromě kraje Moravskoslezského, uspěla Čtyřkoalice (vzpomínáte? tehdy jediná skutečná opozice, totiž opozice proti opoziční smlouvě). V severních Čechách komunisté.

Trump přerušil tiskovou konferenci, na níž opět blábolil nesmysly

11. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Donalda Trumpa v pondělí načas odvedli z jeho tiskové konference v Bílém domě.  Před Bílým domem došlo k střelbě.

Zřejmě je už Trump zcela zralý pro Bohnice, protože znovu blábolil naprosté nesmysly. Například:

- Trump srovnal nynější koronavirovou pandemii s "velkou pandemií r. 1917": "Byla to strašná věc, které zřejmě ukončila druhou světovou válku, všichni vojáci byli nemocní."

K pandemii došlo v roce 1918, ne 1917, a druhá světová válka skončila r. 1945.

 

Průlběžné zpravodajství

Koronavirus: 97 000 amerických dětí bylo v posledních čtrnácti dnech července testováno pozitivně

10. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

 

- Vyplývá to z analýzy Americké akademie pediatrie a Asociace dětských nemocnic. Analýza zjistila, že od začátku pandemie bylo pozitivně testováno na nákazu koronavirem 338 000 dětí. Znamená to, že více než čtvrtina z nich byla testována pozitivně v těch posledních dvou týdnech července. ZDE   

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10. 8.  bylo v ČR registrováno  18355 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 122 případů. V sobotu však byl nárůst o  323 případů.   V nemocnici je nyní  114 osob a  celkem zemřelo 390 osob.Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.

- Globální počet nákaz se přibližuje 20 milionů, registrováno je téměř 730 000 úmrtí. Denně přibývá čtvrt milionu nákaz.

- Spojené státy zaznamenaly více než 5 milionů nákaz. Trump podepsal výkonný příkaz pro poskytování další, snížené podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří přišli v důsledky pandemie o zaměstnání, avšak jeho návrhy jsou nefunkční. Trump uspořádal tiskové konference ve svém luxusním golfovém klubu v New Jersey, kde mu uspořádali ovace bohatí stoupenci, což vyvolalo uprostřed pandemie a hospodářské krize značné rozhořčení.  ZDE 
 
- Nová jihokorejská studie, vydaná ve vědeckém časopise JAMA Internal Medicine, přináší definitivnější důkazy, že lidé bez příznaků mají v nose, v hrdle a v plicích stejné množství koronaviru jako lidé s příznaky, a šíří je stejně tak dlouho jako lidé s příznaky. ZDE 

Nezabíjejte babičku!!

8. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Severoanglické město Preston bylo přidáno k oblastem, kde je zakázáno rodinám, aby se setkávaly


Zákaz setkávání rodin v bytech i na zahradách byl v severní Anglii prodloužen o další týden a byl rozšířen do města Preston, oznámilo anglické ministerstvo zdravotnictví. Předseda městské rady v Prestonu řekl v sobotu v britském rozhlase, že se tamější úřady zaměřují na mladé lidi s drsným varováním: NEZABÍJEJTE BABIČKU!

"Šíření nákazy je v mnoha případech důsledkem chování mladých lidí, kteří virus přinášejí domů. Je znepokojující, že mladí lidé pod třicet nákazu nyní získávají tak rychlým způsobem."

Rozhovor Britských listů 306. Hovoříme s velkým novinářem z Hlasu Ameriky

5. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Když novinář Jolyon Naegele informoval předem v roce 1989 ve vysílání Hlasu Ameriky, že Gustáv Husák bude odvolán ze svých funkcí, české komunisty to neuvěřitelně rozzuřilo a snažili se proti němu učinit razantní kroky. Nešlo to. A věděli jste, že koncem osmdesátých let byl konflikt mezi slovenskou a českou StB? Jan Čulík pokračuje v rozhovoru s jedním z nejvlivnějších novinářů v posledním desetiletí komunistické éry, Američanem Jolyonem Naegelym, mluvícím dokonale česky i celou řadou dalších slovanských jazyků. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. srpna 2020.

První část rozhovoru s Jolyonem Naegelym je ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Anglie zažívá svůj český moment: část médií a ultrapravicoví politikové propadají hysterii nad uprchlíky

11. 8. 2020

čas čtení 8 minut


V posledních několika týdnech připlouvají přes kanál La Manche každý den desítky až stovky uprchlíků, s úmyslem zažádat v Británii o politický az
yl. Vedlo to k hysterii ultrapravicové části britského tisku a skupiny konzervativních poslanců, kteří se dožadují "změny zákona" s cílem zabránit "ilegálním imigrantům" ve vstupu do země.

Na rozdíl od České republiky se však v Británii vzedmula také vlna odporu proti této ultrapravicové hysterii. Mnoho lidí poukazuje na to, že příchod uprchlíků do Británie není nijak "ilegální", lidé mají podle Ženevských konvencí právo žádat o azyl a o ochranu před válkou a pronásledováním. Británie, kontroverzně, brání uprchlikům, aby se dostali na její území, když se tam však dostanou, většina obdrží azyl.  Mnoho lidí v těchto dnech zdůrazňuje, že by Británie měla ve francouzském Calais otevřít úřadovnu, kde by lidé měli mít možnost zažádat o azyl v Británii a nemuseli by tak riskovat nebezpečnou cestu v malých člunech přes moře.

Obrovskou kritiku si vysloužila tato "reportáž" ranní televize BBC, kterou mnozí odsoudili jako "obscénní". Reportér sleduje z jiné lodi gumový člun, přeplněný uprchlíky, a informuje, že vylévají vodu z nestabilního člunu "kontejnerem z PVC". "Tohle není novinářská práce, konstatoval" jeden labouristický poslanec. "Doufám, že nic takového už neuvidíme."

Video viz níže. Mnozí také v těchto dnech připomínají smrt dítěte Aylana Kurdiho a zdůrazňují, že všichni jsme lidé a musíme vůči sobě projevovat solidaritu. (JČ)

Do jaké míry šíří koronavirou nákazu mladí lidé a děti? Nikdo moc neví

11. 8. 2020

čas čtení 4 minuty


Z analýzy čelných amerických pediatrických organizací vyplývá, že v posledních týdnech července 2020 testovalo pozitivně na koronavirus více než 97 000 amerických dětí. Byla to více než čtvrtina všech nakažených dětí od března letošního roku. Dne 30. července 2020 bylo od začátku pandemie v USA registrováno 338 982 nakažených dětí. To jsou data z Americké akademie pediatrie a Asociace dětských nemocnic, píše Washington Post.

Osm měsíců od začátku pandemie toho není příliš mnoho známo ohledně koronaviru a dětí.

Bělorusko: Opoziční kandidátka odmítla oficiálně oznámené výsledky voleb

10. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Deník Guardian potvrzuje, že policie používala ochromující granáty české výroby. Ty způsobily údajně řadu vážných zranění: jeden muž byl vyfotografován s kusem ustřelené nohy, jiný přišel o prst.

Světlana Tichanovskaja, hlavní opoziční kandidátka ve volbách v Bělorusku odmítla oficiální výsledky voleb, podle nichž prý zaznamenal prezident Alexander Lukašenko drtivé vítězství. Její tým se zapřísahal, že zůstane v zemi a bude usilovat o změnu režimu.

"Budu věřit svým vlastním očím - většina byla pro nás," řekla Světlana Tichanovskaja v pondělí v Minsku na tiskové konferenci. Označila volby za tvrdě zfalšované. Její poradci zdůraznili, že opozice požaduje přepočítání hlasů ve volebních okrscích, kde byly problémy. Chtějí také zahájit rozhovory s úřady o tom, jak uskutečnit pokojné převzetí moci.

Rozhovor Britských listů 305. Jak vznikne velký novinář a odborník na Střední Evropu

31. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



V prvním ze tří rozhovorů mluví Jan Čulík se světoznámým novinářem, někdejším středoevropským zpravodajem Hlasu Ameriky Jolyonem Naegelem o jeho novinářských zkušenostech a o tom, co v něm vyvolalo tak velký profesní zájem o Československo, Českou republiku a střední Evropu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jaký je stav médií v Bělorusku?

7. 8. 2020

čas čtení 7 minut

Před volbami v Bělorusku, které proběhnou tento víkend (9. srpna) přinášíme český překlad rozhovoru, který vedl Valentinas Mite, korespondent Výboru na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists/CPJ) pro Rusko a Bělorusko na sklonku června s běloruskými novináři Barysem Chareckým a Jurijem Drakachrustem o svobodě tisku v Bělorusku.

Je zarážející jak některé praktiky ekonomického nátlaku na nezávislá média, popisovaná v rozhovoru, můžeme čím dál častěji pozorovat i v dalších zemích Evropy, naposledy například v Maďarsku v případě serveru Index.hu, anebo ještě plíživěji v případě serveru Origo – viz. např. reportáž NY Times The Website That Shows how a Free Press Can Die, ze kterého se stala hlásná trouba orbánovské propagandy.(Albín Sybera)

Barys Charecký je zástupce vedoucího Běloruské asociace novinářů (BAJ), a Jurij Drakachrust je v Praze přebývající korespondent Rádia Svobodná Evropa / Radio Liberty financovaného americkým Kongresem. Drakachrust Bělorusko často navštěvuje a přispívá do běloruských nezávislých médií. Jejich odpovědi byly redigovány pro větší přehlednost.

Jaký je dnes celkový stav médií v Bělorusku?

Rozhovor Britských listů 303. Vrací se česká politická scéna k stalinismu?

23. 7. 2020

čas čtení 2 minuty


Is the Czech political scene returning to Stalinism?

(English subtitles. For English, scroll below)

Mezi populistickými excesy na české politické scéně nyní vznikl další pozoruhodný extrém. Takzvaní "demokraté", antikomunisté brutálně zaútočili na nezávislost práce historiků, když odmítl děkan pražské filozofické fakulty UK Michal Pullmann vyvěsit fotografii Milady Horákové s nápisem "Byla zavražděna komunisty". Jak v padesátých letech jsou organizovány rezoluce za Pullmannovo propuštění. Zjednodušené ideologické interpretace ať zprava, nebo zleva, jsou však nesmírně nebezpečné, protože společnost přece musí mít možnost nezávisle zkoumat svou minulost. Realita je složitá a žádná jediná pravda neexistuje. Nejdůležitější jsou otázky, ne odpovědi. O nejnovější, velmi znepokojující kulturní válce na české politické scéně hovoří Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24 . července 2020.

A new political extreme has arisen on the Czech political scene amongst the current populist excesses. The so called "democrats", i.e anti-communists, have brutally attacked Dr. Michal Pullmann, historian and Dean of the Arts Faculty of Charles University in Prague, for refusing to display the image of Milada Horáková, a non-communist politician executed in the 1950s, with an inscription "Murdered by Communists". Letters are being sent to the university management, demanding that Dr. Pullmann be sacked. It is an unprecedented attack against the integrity of historical research in the Czech Republic. Simplified ideological interpretations are extremely dangerous, whether they be left-wing or right-wing. Surely any society must have the right independently to examine its past. Reality is complex and there is no single, unique truth. Questions are much more important than answers. Jan Čulík discusses this latest, very disturbing culture war with the historian Muriel Blaive. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 24th July 2020.

Asi nejlepší analýza "kauzy Pullmann", upozorňuje Ivo Baran:

Stalinismus, děkan Pullmann a další promarněná debata o komunistické minulosti

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Předchozí rozhovory s Muriel Blaive:

Facebook odstranil Trumpův lživý clip

6. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Facebook ve středu poprvé odstranil ze svých stránek lživý klip Donalda Trumpa. Trump v něm v televizi Fox News lživě tvrdil, že děti jsou "vůči COVIDU-19 téměř imunní". Existují důkazy, že děti, které jsou nakaženy COVIDEM-19, většinou mají mírnější příznaky než dospělí. Avšak nejsou imunní a některé děti vážně onemocněly nebo na tuto nemoc zemřely.

"Toto video obsahuje nepravdivá tvrzení o tom, že skupina lidí je imunní vůči COVIDU-19. To je porušením naší strategie ohledně škodlivých dezinformací týkajících se COVIDU-19," uvedl mluvčí Facebooku.

Pokrytectví, pane premiére: Zásahové jednotky běloruské policie jsou vyzbrojeny českou municí

10. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Zásahové jednotky běloruské policie jsou vyzbrojené českou municí. Mimochodem, včerejší protesty v Minsku už staly jeden život. Je to nepřímá souvislost, nicméně... je to souvislost. Džast byznys, píše Max Ščur.

K tomuto článku dodává český ministr zahraničí Tomáš Petříček:


O tom, že běloruská policie používala českou munici, píše dnes i deník Guardian:

"Video and photographs of the clashes also showed police using Czech-manufactured stun grenades." ZDE
 

Rozhovor Britských listů 301. Umíme v ČR pomáhat uprchlíkům, kteří byli mučeni?

17. 7. 2020

čas čtení 1 minuta



Je české zdravotnictví nelidsky posedlé jen samo sebou, že se čeští psychiatři většinou vůbec nedokáží postavit do bot lidí, kteří byli mučeni nebo zažili hrůzy útlaku a pronásledování a trpí vážnými osobními traumaty? Že by ten útlak v Československu za komunismu zas nebyl tak vážný, že my vůbec nerozumíme, co se těmto lidem stalo a děje, a nejsme často ochotni pomoci? Proč tomu tak je, že česká psychiatrie, na rozdíl od zahraniční, pomoc obětem mučení přicházejícím do ČR skoro vůbec neposkytuje? O tom hovoří Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou, která srovnává poměry v ČR se svými zahraničními zkušenostmi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Bělorusko: Zmizela Světlana Tichanovskaja?

10. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Opoziční kandidátka Světlana Tichanovskaja je v bezpečí na Litvě, napsal na Twitteru v úterý ráno litevský ministr zahraničí Linas Linkevicius. Vyvezly ji tam běloruské bezpečnostní jednotky.


V pondělí večer eskalovaly potyčky v Bělorusku. Policie znovu použila gumových projektilů a ochromujících granátů proti demonstrantům. Někteří z nich stříleli zpět rachejtlemi a Molotovovými koktejly. Demonstrací se účastnilo několik tisíc lidí. Demonstranti také stavěli barikády. Protesty jsou většinou bez centrální organizace. Mnozí demonstranti uvedli, že vyšli do ulic v pondělí večer, když viděli v neděli večer brutalitu policie proti demonstrantům. ZDE 

Běloruská opoziční politička Světlana Tichanovskaja není k zastižení. Ani její štáb neví, kde je. 

Demonstrace v Minsku v pondělí večer pokračovaly, viz níže. Záběry jsou k dispozici  navzdory vypnutí většiny internetu v Bělorusku:

Rozhovor Britských listů 302. Posilujeme digitální závislost na úkor mezilidských vztahů

22. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta



"Nikdy jsem nečekala, že vytisknu velkou ceduli Kostel je zavřený, modlíme se za vás, odcházím." S Martinou Viktorií Kopeckou, farářkou Československé církve husitské, která zároveň působí ve Světové radě církví, hovoří Bohumil Kartous o náboženské víře a o mezilidských vztazích v době koronavirové pandemie, kdy jsme si najednou všichni uvědomili, jak silně jsme všichni závislí na internetu. Ohrožuje to naše normální mezilidské vztahy? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22 . července 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kdy Policie ČR konečně začne zasahovat?

10. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Všechny tyto výroky jsou trestnými činy. Podle trestního zákoníku ČR mají být potrestány nepodmíněným vězením v době tří let. Proč Policie ČR nejedná?

Povšimněte si, že ve zprávě BBC o požáru v Bohumíně není ani zmínka o etnicitě obětí. Proč taky by tam měla být? (JČ)
 

Nad námi visí Damoklův meč nukleární záhuby

8. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Svět si v těchto dnech připomíná 75. výročí od svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki. Pokud se někdo domnívá, že jaderná kolize v současnosti nehrozí, šeredně se mýlí. Zatímco sdělovací prostředky zvládají pandemii, ekonomické potíže a jakž takž klimatickou krizi, hrozba nukleárního inferna je očividně nad jejich síly. Za prvé, mělo by se důkladněji hovořit o skutečných důvodech, které vedly k nukleární destrukci dvou japonských měst. Za druhé, diskutujme o nebezpečných tendencích dneška, které se podle některých ukazatelů rovnají nouzovému stavu.   

Rozhovor Britských listů 304. Brání antikomunismus Čechům, aby poznali svou historii?

27. 7. 2020

čas čtení < 1 minuta


Brání stereotypní mytologické představy o vlastní národní minulosti Čechům v porozumění své historii i své současné situaci? Proč nemají Češi tradici geopolitického přemýšlení a co se proti tomu dá dělat? Na tato témata, ve světle nedávné kontroverze týkající se skandálních útoků na historika Michala Pullmanna, hovoří Jan Čulík s politologem Václavem Žákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. července 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rusko: Překovat pluhy v meče?

10. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jak upozorňují listy finanz.ru ZDE a Kommersant ZDE, ruská vláda v příštích třech letech navzdory pandemii seškrtá financování ekonomických programů, vzdělání nebo zdravotnictví, aby mohla udržet nebo dokonce posílit výdaje na zbrojení a represívní aparát.

Exploze v Bejrútu a ruská spojka. Místní i ruský bordel

6. 8. 2020

čas čtení 9 minut




V Bejrútu roste hněv a zoufalství poté, co státní činitelé přiznali, že obrovská exploze v přístavu, která usmrtila nejméně 135 lidí, zranila tisíce a připravila statisíce lidí o přístřeší byla předpověditelná a mnozí před ní opakovaně varovali.


Reportér Channel 4 News: Svět se ptá: Jak se to stalo? I když nevíme, co to podpálilo, první a zásadní odpovědí na tu otázku je: dusičnan amonný. Libanonský premiér v úterý promluvil k národu a hovořil o 2750 tunách této chemikálie. Která zůstala ve skladišti v bejrútském přístavu po dobu šesti let! Bez bezpečnostních opatření.

Libanonský premiér Hassan Diab: Fakta budou zveřejněna o tomto nebezpečném skladišti. Bylo to tam od roku 2014.

Reportér: Dusičnan amonný je běžně užívaná chemikálie. Používá se na výrobu hnojiv a výbušnin. Je to okysličovadlo, což znamená, že zintenzivňuje hoření. I když je obtížné ji zapálit samu o sobě, detonuje, pokud je vystavena extremnímu horku v uzavřeném prostoru. Také pokud je kontaminována například slanou vodou nebo ropou, reakce se zrychluje.

Jo Gilbertson, oddělení hnojiv, AIG: Protože je to okysličovadlo, musí to být skladováno mimo jakékoliv látky, které by se mohly stát v případě požáru zdrojem paliva. Protože dusičnan amonný dodá velké množství kyslíku.

Reportér: Takže: co dělaly tisíce tun dusičnanu amonného po dobu šesti let ve skladišti v Bejrútu? Načasování a tonáž odpovídaly příjezdu jedné nákladní lodi.

Lidské zdraví versus politika: Bílý dům zastavil národní testovací plán, aby poškodil modré státy

6. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Časopis Vanity Fair přinesl informace pojednávající o tom, proč Trumpova vláda nebyla schopna přijít s národním testovacím plánem, a to navzdory mnohaměsíčnímu úsilí v režii Trumpova zetě Jareda Kushnera.

Ve výbušném textu s titulkem Jak se Kushnerův tajný testovací plán vypařil investigativní novinářka Katherine Eban píše, že Jared Kushner s pomocí několika bohatých byznysmenů usiloval o vytvoření národního testovacího plánu, než se Bílý dům rozhodl, že to není nutné, protože Covid-19 zasáhl nejvíce modré (demokratické) státy.

Eban píše: „Toto léto ve zničujících detailech odhalilo lidské a ekonomické ztráty – kvůli tomu, že nebyl vytvořen systém národního testování, což většina ostatních vyspělých států udělala,“ informuje web Democracy Now!

 

Ničení životního prostřední zvyšuje nebezpečí výskytu pandemií

6. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Silnice vedená amazonským pralesem 

Krysy a netopýři, v jejichž organismech žijí patogeny jako COVID-19, se vyskytují v poškozených ekosystémech daleko častěji

Lidské ničení přírodních ekosystémů zvyšuje množství krys, netopýrů a dalších zvířat, což může vést k pandemiím jako je COVID-19, vyplývá z nové rozsáhlé analýzy.

Výzkum zkoumal téměř 7000 zvířecích komunit na šesti kontinentech a zjistil, že proměna divočiny v zemědělskou půdu či obytné plochy často vede k vyhlazení větších zvířat. To prospívá malým, přizpůsobivějším zvířatům, která jsou také nositeli většiny patogenů schopných nakazit člověka.

Lidská populace je stále častěji postihována nemocemi, které vznikly u divokých zvířat, jako viru HIV, Zika, SARS a Nipah. Od vzniku koronavirové pandemie varuje opakovaně OSN i Světová zdravotnická organizace, že svět musí jednat proti příčinám těchto pandemií - totiž proti ničení přírody. Nestačí jen řešit zdravnotní a hospodářské dopady. 

Podminovaná budoucnost

7. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

První výsledky vyšetřování výbuchu v bejrútském přístavu přinesly zjištění, že místní celní správa od roku 2013 opakovaně varovala před možností katastrofy a snažila se dosáhnout odvozu nebezpečného ledku z nevhodné skladové budovy. Na výstrahy svědomitých ovšem "nahoře" nikdo nedbal, dokud k výbuchu skutečně nedošlo.

Vzpomínky z Rojavy

7. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Prohlížím fotky z roku 2016 a vzpomínám na rojavské město Gire Sipi (Tell Abyad). Toto město má velmi specifické etnické složení. Většinu obyvatel města a jeho okolí tvoří Arabové, patřící k rúzným kmenům - Naim, na východě, Annaza a Jais na jihovýchodě, jihu a západě, Hannada na jihu města. Dále zde žijí Kurdové (těch je zhruba 15-20 procent), Arméni a Turkméni.

Po začátku občanské války v Sýrii padlo město do rukou islamistických skupin, nejprve al-Nusry, později ISIS. V létě 2014 bylo Gire Sipi od ISIS osvobozeno SDF (syrské demokratické síly, skládající se z YPG, křesťanských a arabských milic), píše Markéta Všelichová.

Borisi Johnsonovi trvalo pouhých 12 měsíců vytvořit zkorumpovanou vládu

10. 8. 2020

čas čtení 6 minut


Kruh lidí kolem Borise Johnsona se chová, jako že zákony a předpisy pro něj neplatí


Poslední britské konzervativní vládě to trvalo přibližně půldruhého roku, než se zkompromitovala korupcí, avšak vláda Borise Johnsona, který se stal britským premiérem před pouhými 12 měsíci, silně smrdí korupcí už teď, píše Jonathan Freedland. Ať už je to rozdávání lukrativních státních kontraktů, pomoc miliardářským stavebníkům výrazně jim snížit náklady, anebo rozdávání celoživotních prebend v Horní sněmovně, základním principem Johnsonova jednání je nyní drzé protekcionářství, spojené s arogancí těch, kdo si myslí, že jsou nedotknutelní a že předpisy a zákony jsou jen pro malé lidi.

Vědci zaznamenali úbytek organického uhlíku uloženého v rašeliništích

10. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Vědci z Oak Ridge National Laboratory při americkém ministerstvu energetiky dokázali existenci přímé vazby mezi oteplováním klimatu a úbytkem organického uhlíku v ekosystému rašelinišť. Studie publikovaná v časopise AGU Advances ukazuje na potenciální budoucnost, v níž významné zásoby uhlíku v rašeliništích mohou skončit v atmosféře jakožto skleníkové plyny.

Následovat šílence

10. 8. 2020

čas čtení 10 minut

Žijeme ve věku přeháněných výročí, ale nic tak neupozornilo na naši vášeň pro připomínání akutněji, než současné úsilí v té či oné formě opakovat události 2. světové války, napsal Richard Overy.

Marek Švehla bojuje sám se sebou

10. 8. 2020 / Muriel Blaive

čas čtení 2 minuty

Toto je recenze článku Marka Švehly z aktuálního čísla Respektu "Lajkujeme normalizaci", kterou napsala historička Muriel Blaive. Bohužel, Švehlův článek je za placenou bariérou, Britské listy k němu mají přístup odjinud, ale nemohou ho čtenářům zpřístupnit, porušily by autorská práva. Ale on vlastně za čtení nestojí. Důležitější je  tato recenze od Muriel Blaive. (JČ)

Hurá! Není to pozoruhodné, že týdeník Respekt nyní přijímá teorii o "společenské smlouvě" mezi komunistickým režimem v Československu a obyvatelstvem? Kdo by si býval myslel, že by to bylo možné, ještě dokonce tak před rokem...

Avšak tohle je podivný článek, vzhledem k tomu, že jeho tón je tónem klasického antikomunismu, zatímco obsah článku je informován o nejnovějším výzkumu týkajícím se každodenního života za komunismu. Působí to, jako by ten článek zároveň psali dva různí lidé.

Dva charakteristické rysy, které jsou i nadále jedem v českém diskursu o antikomunismu, a které, jak se obávám, hned tak brzo nezmizí, jsou stále v tomto článku přítomny.

Americké jednotky by měly opustit Sýrii

10. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Během senátního slyšení v minulém týdnu ministr zahraničí Mike Pompeo potvrdil, že Spojené státy schválily dohodu mezi syrskými Kurdy a americkou společností Delta Crescent Energy o využívání ropného pole v severní Sýrii. Tato dohoda přináší řadu problémů, ale nejvíce znepokojující pro Američany je, že zvyšuje rizika pro národní bezpečnost, zatímco nepřináší hmatatelné výhody, napsal Daniel L. Davis.

Markéta Všelichová: Pokračování příběhů z tureckých věznic

10. 8. 2020

čas čtení 6 minut


Tohle je Heval Rozerin. Zatímco dívku z předchozího příspěvku, Delal, jsem považovala za svou sestru, Rozerin, ačkoliv je jen o pár let starší než já, byla spíše moji vězeňskou maminkou.

V osmnácti letech se rozhodla připojit k PKK a odejít do hor. Se spoustou ideálů a vírou ve svobodu kurdského národa. V horách strávila jako příslušnice PKK téměř patnáct let. Rozerin se nikdy nezapojila přímo do bojů, jejím úkolem byla koordinace politické činnosti PKK. Tahle holčina je obrovský idealista a pacifista, tak úplně se na bojovnici nehodí. Po letech strávených v horách, během kterých byla naprostá většina jejich přátel zabita tureckými letadly, začala být čím dál tím více frustrována z beznaděje války, kterou jsou Kurdové v Turecku nuceni vést.

Omluvy Markéty Všelichové nestačí

10. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před jednou z cest Markéty Všelichové do Sýrie mě dávný kamarád přesvědčil, abych jí zajistil potvrzení o tom, že tam jede pracovat jako novinářka. Fakt, že jsem se spolehl na jeho úsudek, sám si víc nezjistil, ale jen splnil jeho přání, pokládám za jedno ze svých nejvážnějších životních selhání.

Nová studie potvrzuje rozsáhlé úniky metanu v Severním moři

7. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Během expedic do rezervoárů ropy a plynu v centrální oblasti Severního moře v letech 2012 a 1013 vědci z GEOMAR Helmholtzova centra pro oceánský výzkum v Kielu objevili fenomén, který byl do té doby sotva známý. Zjistili, že z mořského dna kolem opuštěných vrtů stoupají metanové bubliny.

Nejnovější vědecký výzkum: 40 procent lidí nakažených koronavirem nemá žádné příznaky. Je to cesta k likvidaci pandemie?

9. 8. 2020

čas čtení 11 minut

 

Z nového výzkumu vyplývá, že někteří z nás mohou být částečně chráněni v důsledku styku v minulosti s koronaviry, působícími rýmu a nachlazení.


Když začala výzkumnice Monica Gandhi hlouvěji zkoumat nákazy nového koronaviru, překvapilo ji, jak vysoký byl počet nakažených lidí bez příznaků, píše Washington Post.

V ubytovně pro bezdomovce v Bostonu bylo nakaženo 147 lidí, ale 88 procent z nich nemělo vůbec žádné příznaky, i když bydleli ve stejném prostoru. Továrna na zpracování kuřecího masa Tyson Foods v Arkansasu měla 481 infekcí, 95 procent z nich bylo asymptomatických.. Ve vězeních v Arkansasu,  v Severní Karolíně, v Ohiu a ve Virginii bylo nakaženo 3227 osob, ale 96 procent z nich bylo asymptomatických.

Volby v Bělorusku: Hlavní opoziční kandidátka se musela skrýt

9. 8. 2020

čas čtení 2 minuty


Světlana Tichanovskaja, hlavní opoziční kandidátka proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi, se v sobotu večer musela skrýt před policií, poté, co Lukašenkova policie zatkla několik významných činitelů její předvolební kamapně.

V neděli se v Bělorusku konají všeobecné volby poté, co v minulých dnech a týdnech docházelo k obrovským demonstracím proti Lukašenkovi. Očekává se, že Lukašenko prohlásí, že ve volbách zvítězil, avšak zfalšování voleb zřejmě povede k dalším demonstracím.


Hospodaření OSBL za červenec 2020

4. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

V červenci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 719,87 Kč,  výdaje byly 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, v červenci 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22018