17953

"Říšský Němec" v socialistickém Československu I.

27. 10. 2021 / Uwe Ladwig

čas čtení 17 minut

Foto: Uwe Ladwig

Svědectví Jana Čulíka o životě v Československu sedmdesátých let inspirovalo Uweho Ladwiga, aby Britským listům poskytl své vlastní vzpomínky na život v Československu. Napsal je v roce 2017. Vydáme je na pokračování. Dnes první část. Německá verze je ZDE


 
Za oponu a zpět
 
Toto je začátek série epizod, kterými chci čtenářům BL poskytnout určitý vhled do mých každodenních zážitků západního Němce, který žil v v druhé polovině 60. a 70. let mezi Hamburkem a Prahou, v době  přísně střežených státních hranic. (UL)


Co předcházelo

V roce 1951 jako Hamburčan jsem s otcem poprvé navštívil jeho rodiče, kteří žili ve východním Berlíně. Bylo to po měnové reformě provedené Západním Německem jako prostředek k oddělení Západního a Východního Německa a v důsledku reakce na blokádu Berlína ruskou armádou. Tehdy – v roce 1951 – existovaly SRN a NDR sotva dva roky, ale až v roce 1961 byla postavena zeď, která uzavírala Západní Berlín, a   mezi oběma německými státy ještě tehdy neexistoval žádný pás smrti. Bylo to před povstáním východoberlínských dělníků (1953) a před oficiálním založením Bundeswehru (1955) a východoněmecké Národní lidové armády (1956). Při pozdějších návštěvách jsem jezdil přes přísně střežené nádraží v Berlíně-Friedrichstrasse a dozvěděl jsem se o  takzvaném "Paláci slz", o hale odjezdů o  tamním hraničním přechodu. Znal jsem tato místa dostatečně dobře, když jsem v Hamburku v roce 1966 potkal jednu Češku...

 17953

Hinter den Vorhang und zurück I.

27. 10. 2021 / Uwe Ladwig

čas čtení 14 minut

Dieses ist der Beginn einer Episodenfolge, mit der ich den BL-Lesern einen gewissen Einblick in meine Alltagserfahrungen als Westdeutschen geben will, der in der zweiten Hälfte der 60er und den 70ern in und zwischen Hamburg und Prag lebte, in einer Zeit der streng bewachten Landesgrenzen.

Rozhovor Britských listů 437. Šok: ČR má jen 11% elektřiny z obnovitelných zdrojů. Proč tak málo?

26. 10. 2021

čas čtení 1 minuta



Německo získává více než 50 procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Klimatická krize se zhoršuje a ohrožuje mladou generaci. Česká republika však zůstává v klidu. Z doby před rokem 1989 v ní přežívají zastaralé, absolutistické principy centralistického, státního řízení energetiky. Politikové prosazují nerealizovatelné obří projekty jaderných elektráren, jaké svět opouští. Dává to prostor korupci. Rozdíl v energetické politice České republiky a dalších postkomunistických zemí ve srovnání se Západem je propastný. Co se proti tomu dá dělat? Bohumil Kartous hovoří s odborníkem na jadernou problematiku a na ekologickou energetiku Janem Piňosem z organizace Zelený kruh. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. října 2021.


Británie: 77,4 procent elektrické energie z nízkouhlíkových zdrojů:

 17510

Profesor Nicholas Stern: Ekonomové vážně podcenili hodnotu životů mladých lidí

26. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Mnoho ekonomických analýz klimatické krize "brutálně podceňuje hodnotu životů mladých lidí a budoucích generací," varoval v úterý před klimatickým summitem v Glasgow profesor Nicholas Stern.

Ekonomové neberou v úvahu "obrovská rizika a potenciální ztráty na životech", k nimž může dojít v důsledku klimatické krize. Také brutálně podcenili rychlost, jíž klesají náklady na čisté technologie, na solární a větrnou energii. Náklady na obnovitelné zdroje energie dramaticky poklesly a 75 procent globálních emisí je nyní pokryto přísliby národních vlád, že zavedou kroky k snížení emisí na nulu.

 16987

Zpráva o stavu jaderného průmyslu: Podíl jádra na světové energetice setrvale klesá

26. 10. 2021

čas čtení 7 minut

Prezentace o stavu světového jaderného průmyslu je zajímavé statistické shrnutí, ze kterého je hezky vidět, že české vlády hrnou zemi do ekonomicky riskantního jaderného dobrodružství, zatímco ten zbytek světa, kde jádro je, investice utlumuje. Česko je tak společně s konzervativní komunistickou Čínou globálně ojedinělý jev. Autor zprávy upozorňuje, že jádro pomáhá vytvářet netržní, netransparentní a korupční prostředí, konstatuje Albín Sybera.

K níže publikované informaci o prezentaci tohoto projektu dodává Jan Piňos:

Zprávy o stavu JE ve světě hlavního autora Mycla Schneidera a jeho mezinárodního expertního týmu. Zpráva  jasně na mnoha faktech prokazuje neodůvodněnost projaderného optimismu v ČR, který se vymyká realitě. Doporučuji hlavně ty kapitoly, které osvětlují slepé skvrny povědomí o jaderné energie u nás, jako je nevyhnutelné stárnutí jaderných elektráren, jejich vyřazování z provozu a likvidace, korupce a kriminalita provázející jadernou energetiku či obrovský nepoměr mezi růstem OZE a ústupem JE.

tisková zpráva s hlavními závěry (vydaná po prezentaci 19.10.): https://temelin.cz/aktuality/energeticka-politika/zprava-o-stavu-jaderneho-prumyslu-podil-jadra-na-svetove-energetice-setrvale-klesa

stručné shrnutí: https://temelin.cz/images/PDF/wnisr_2021_shrnuti_cz.pdf

videozáznam akce/webináře v angličtině: hodinová autorova prezentace, další hodinu odpovídá na otázky, v živé formě to stojí za zhlédnutí: https://youtu.be/t9HnNPWtZ-E

celá zpráva (včetně starších a dalších zajímavých zpráv a analýz o JE ve světě) je zde: https://www.worldnuclearreport.org/

Dovoluji si na závěr citovat Mycla Schneidera, energetického analytika a hlavního autora zprávy, který ji vydává už patnáct let: “Považuji za znepokojující, že stále roste rozdíl mezi tím, jak široká veřejnost vnímá jadernou energetiku, a skutečným stavem tohoto sektoru. Příspěvek jaderných elektráren k energetickému zásobování klesá v globálním měřítku k bezvýznamnosti. Řada projektů, o kterých se mluví, zůstává pouze v oblasti divoké fantazie."

Rozhovor Britských listů 436. Splnit předvolební sliby bude pro novou vládu mimořádně obtížné

25. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



S politologem Václavem Žákem hovoří Jan Čulík o značně problematickém stavu české politiky, ekonomiky i zdravotního stavu země po nedávných všeobecných volbách. Drastickými problémy bude zřejmě ekonomika i pandemie. A Václav Žák trpí dlouhým covidem poté, co byl koronavirem nakažen už letos v lednu. Dlouhým covidem - o čemž mnoho lidí v ČR ani netuší, co to je, a zdravotnictví to neeviduje. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 26. října 2021.

 17948

Dělnická třída je třída lidí námezdně pracujících. Potřebuje svou politickou stranu

26. 10. 2021 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

V závěru rozhovoru s Václavem Žákem je zmínka o sociální demokracii, Jmenovitě o ČSSD.

Také v rozhovoru s dalším politologem Jiřím Pehe se klade přímo otázka: Jak to bude po volbách v ČR bez centristické levice?

Myslím si, že je v první řadě třeba si vyjasnit pojmy, především vidět rozdíl mezi malou českou politickou stranou ČSSD a sociální demokracií jako ideou či hnutím, které se touto ideou inspirovalo, tedy hnutím dělnickým. 

ČSSD je pro mnoho komentátorů vyřízena, tak ji vyřiďme taky hned na začátku.


 17950

USA: Bude hůř

26. 10. 2021 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta


Rozdělení bostonské společnosti na ukrutně bohaté a ukrutně chudé díky neoliberálnímu kapitalismu posledních let  začíná akcelerovat. 

Bezohlednou, takzvanou “gentrifikací” přetváří zbohatlická třída obyvatel  celé městské čtvrtě k obrazu luxusního bydlení a tím vytáčí do neuvěřitelných výšek nájmy a vytlačuje chudší lidí z těchto území.

Jen zázrakem v jedné takové čtvrti, v budově obývané jen umělci, již patnáct let bydlím. 
Před lety jsme si zde v bostonském přístavu společnými silami vytvořili únikové bydlení s regulovaným najemným a tím jsme se obrnili proti vytlačení ze čtvrti. Ale většina mých ostatních kámošů umělců se už dávno musela z této původně umělci obývané čtvrti odstěhovat.

 17942

Koronavirus: Papua Nová Guinea schválila pohřbívání obětí covidu do hromadných hrobů

26. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 25. října zaznamenala Česká republika další rekordní denní počet 4262 nákaz.   Hospitalizováno je 1055 osob. Celkem zemřelo v ČR 30 648 lidí. Nejpostiženější jsou České Budějovice (438 nákaz na 100 000 obyvatel), Ostrava (426 nákaz na 100 000 obyvatel),  Prostějov (415 nákaz na 100 000 obyvatel), Brno venkov (380 nákaz na 100 000 obyvatel) a Prachatice (372 nákaz na 100 000 obyvatel). Praha má 253 nákaz na 100 000 obyvatel. ZDE   

- Ukrajina zaznamenala rekordní počet 734 denních mrtvých. Předchozí rekord byl 22. říja 614 mrtvých. Za posledních 24 hodin bylo na Ukrajině registrováno 19 120 nových nákaz. Americká Střediska pro zvládání nemocí (CDC) umístila Ukrajinu na seznam rizikových zemí. Na tomto americkém seznamu je 77 zemí, včetně Británie.

- Ředitelé britských škol svědčí o nekalých metodách odpůrců očkování, kteří terorizují školní děti i jejich učitele.

25890

Jak budou interpretovat naši zničenou lidskou civilizaci paleontologové za sto milionů let?

26. 10. 2021

čas čtení 5 minut

Moderátor: Celá lidská civilizace, od vzniku zemědělství a dál, vznikla během 12 000 let krátkého, a upřímně řečeno, bizarního období klimatické stability na planetě Zemi, známého jako holocén. Hovoříme teď s profesorem Janem Zalasewiczem, geologem z University of Leicester. Pane profesore, co je to holocén a proč je to tak neobyklé období v klimatické historii této planety?

Jan Zalasewicz: Holocén je poslední z několika poněkud krátkých období tepla na této planetě. V dobách ledových. A holocén je neobvyklý, protože je pozoruhodně stabilní. Jde o stabilitu klimatu a po dobu posledních sedmi tisíc let také úrovně hladiny moří. To umožnilo lidstvu a civilizaci, aby se rozvinula, kolonizovala pobřeží a všechny tyhle věcí. Většina dob ledových byla daleko nestabilnější. Klima se radikálně měnilo skoro každých tisíc let. Takže v těch dobách bylo velmi obtížné založit jakoukoliv usazenou civilizaci.

25890

Klimatická krize: koncentrace skleníkových plynů dosahuje nového rekordu

26. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

Český kontext: Naprosto idiotské Parlamentní listy píší o "ekologické ideologii". Kam utečou jejich redaktoři, až nebude kam jít?

Navzdory lockdownům způsobeným koronavirovou pandemií dosáhla koncentrace skleníkových plynů v atmosféře v roce 2020 rekordní míry, oznámila Světová meteorologická organizace Spojených národů.

Koncentrace CO2, nejvýznamnějšího skleníkového plynu, je nyní o 50 procent vyšší než průmyslová revoluce zahájila intenzivní spalování fosilních paliv. Koncentrace metanu se od roku 1750 více než zdvojnásobila. Koncentrace všech hlavních skleníkových plynů rostla rychleji v roce 2020 než byl průměr pro předchozí desetiletí a tento trend pokračuje i v roce 2021.

 16764

Světová meteorologická organizace: Koncentrace skleníkových plynů radikálně vzrostla

26. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Moderátorka: Nejnovější v pondělí zveřejněná data jsou dalšími alarmujícími informacemi. Světová meteorologická organizace konstatuje, že koncentrace skleníkových plynů v atmosféře je nyní na rekordní úrovni. A to navzdory tomu, že se svět v důsledku pandemie zpomalil. Varuje, že svět je velmi  daleko od strategie, kterou je třeba následovat k omezení globálního oteplování.  Profesor   Petteri Taalas je generální tajemník Světové meteorologické organizace. Dobré odpoledne.

Petteri Taalas: Dobré odpoledne.

Moderátorka: Snad se dalo očekávat, že pandemie trochu zpomalí vypouštění CO2 a dalších skleníkových plynů do atmosféry. Vaše data ale dokazují, že se děje něco, co prodlužuje přítomnost CO2 v atmosféře?

Channel 4 News: Katastrofální situace je v amazonském pralese

26. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

Brazilský ultrapravicový prezident Jair Bolsonaro zlikvidoval veškeré ekologické normy pro amazonský prales a zrušil ekologickou policii. Povzbuzuje Brazilce, aby amazonský prales, životně důležité plíce světa, vypalovali a káceli a proměňovali v zemědělskou půdu pro chov dobytka. Brazilci netuší, že likvidace pralesa povede k vzniku sucha, takže zemědělské půdy nebude možno používat.

Do Amazonie se hrnou tisíce Brazilců, likvidují prales a zakládají si tam novou zemědělskou existenci. Tam, kde třicet let nikdo nesměl kácet les, se hromadně vypalují stromy i vegetace. "Když nebudeme mýtit zdejší prales, Evropa nebude mít hovězí," vysvětlil jeden nově příchozí brazilský "zlatokop":



https://twitter.com/Channel4News/status/1452723386254233610?s=20

Channel 4 News: Je životně důležité zlikvidovat největší uhelnou elektrárnu v Evropě, v polském Belchatówě

26. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

V předvečer summitu o globálním oteplování v Glasgow věnovaly Channel 4 News celých svých 55 minut problematické klimatické krize. Reportér Alex Thomson živě informoval o závažném problému - největší uhelné elektrárně v Evropě, v polském Belchatowě. Polsko závisí z osmdesáti procent na elektrické energii vyráběné spalováním uhlí! Střední Evropa, Polsko, Slovensko, Česká republika, budou muset dělat velmi razantní kroky, zdůraznil reportér:


30726

Co bude po Zemanovi?

26. 10. 2021

čas čtení 16 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 435.

Jan Čulík:

Tak si myslím, že by jsme se měli trošku zamyslet nad poněkud neuvěřitelnými politickými událostmi v České republice v těchto dnech, vážení televizní diváci, pozvali jsme si redaktory kolegy z Britských listů Bohumila Kartouse a Albína Syberu. No, tak, jedna věc, na kterou na kterou jsem chtěl poukázat  v tomto stručném úvodu: my víme, už asi tři neděle, že  z kruhů toho lékařského konsilia prezidentského, protože v Čechách se neudrží nic utajené a mně ale to připadá jako v podstatě obscénní, že tady vzniká v té zemi prostě dvojí klasa občanů. Jednak jsou to ti novináři, kteří mají informace, ale oni je utajují, protože jako by se nemohlo říct vlastně, co tomu prezidentovi je. A potom jsou  ti normální lidé,  kteří zůstávají  v  nevědomosti, a tohle by asi nemělo podle mě existovat. Samozřejmě jsou tady různé etické otázky, na kolik se jaké podrobnosti o onemocnění prezidenta mají zveřejňovat. Ovšem je to veřejná osobnost. No a potom samozřejmě nebudu tady opakovat všechno, co se v posledních dnech děje, i když si myslím, pánové, jak ten pan vedoucí té prezidentské kanceláře Mynář, vlastně co si myslel, že to udrží prostě takhle neměnné? Já nevím, snad řadu týdnů nebo měsíců, pane Kartousi, co si o tom myslíte? Já teda tomu vlastně skoro nerozumím.

 17946

Koronavirus: Jedinou záchranou jsou vakcíny

25. 10. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 14 minut

Covid neskončil, Covid trvá. Zmatená doba a těžká rozhodnutí
 
Situaci znáte, takže nemusím podrobně rozebírat - ilustrují ji obrázky.

Jak je možné, že čísla takhle eskalují, když jsme všichni buď naočkovaní, promoření nebo obojí zaráz? Není to složité, vždy působí více vlivů směrem nahoru a dolů a skládají výsledek:

(+) naočkování, nicméně 4 mil. osob bez dávky

(+) promoření, těžko odhadnutelné, 1-3 mil (?)

(-) postupne vyvětrávající imunita po očkování (může jit až na 20%, horší pro starší lidi, klesá v čase)

(-) postupně vyvětrávající imunita po prodělání (hlavní vlna prodělání byla před 9-12 měsíci)

(-) daleko vyšší infekčnost varianty delta (R = 6-9, dva- až třikrát horší než předchozí varianta)

(-) menší dodržování opatření: lidé jsou otrávení a rezistentní.

Český populistický cyklus je nachystán k tomu, aby se opakoval

25. 10. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 16 minut


Česká zkrácená verze dvoudílné série, která vyšla ve Visegrad Insight k povolební situaci v České republice. Anglické originály vyšly jako Czechia Forces a Political Collision into Overtime a The Czech Populist Cycle is Set to Repeat

Výsledky voleb v České republice představují částečné vítězství liberální demokracie, měřeno podle moskevských nebo budapešťských standardů, ale není to žádné příjemné vítězství, měřeno podle standardů Bruselu nebo Berlína.


 16451

Whistleblowerka: Zuckerberg ovládá tři miliardy lidí

26. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Frances Haugenová, bývalá zaměstnankyně Facebooku, řekla v britské Dolní sněmovně, že Mark Zuckerberg "jednostranně vládne nad třemi miliardami lidí"


Haugenová naléhavě požadovala externí regulaci a zkrocení managementu Facebooku, čímž by se omezily škody, které Facebook páchá společnosti.

Haugenová, bývalá zaměstnankyně Facebooku, které zveřejnila desetitisíce alarmujících dokumentů o tom, jak funguje vnitřní kultura Facebooku, přicestovala z USA do Londýna na parlamentní slyšení a do jisté míry podpořila návrhy britské vlády na regulaci sociálních sítí, které mají jejich majitele přimět přijmout určitou míru odpovědnosti za obsah na jejich serverech.

 16637

Neodpovědní novináři způsobující smrt: Šílenství na Seznamu

25. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 
Tak profesor Thon to dotáhl až na Seznam. Nechápu, odkud své hypotézy o boji s epidemií pomocí dexametazonu a léků proti srážlivosti krve bere. Kdyby třeba dal odkaz na nějakou vědeckou publikaci nebo na zemi, kde to praktikují. Navíc to podává tak, že vlastně jde o finanční motivy, které brání této "revoluční" strategii bojovat s epidemií - takže vlastně se tam skrývá ten typický narativ, který ve společnosti vyvolává zuřivý rozklad důvěry v instituce a šílenou potřebu vyznávat fantasmagorie typu chemtrails. Třeba spojování covidu s "precizní" léčbou" a s nasazováním kortikoidů v domácí léčbě proti covidu mi přiijde jako naprostý výron šílenství.

"Naše medicína už má možnosti precizní léčby, jenže je zanedbaná. Jsou to takzvaná imunosupresiva, ale musí se nasadit již v domácím ošetřování, to jest dříve, než dojde k rozvoji onemocnění. To se neděje a pak je pozdě."

Myslím, že prof. Thon propadl pocitu vlastní důležitosti na základě "selským rozumem spojených poznatků" - bohužel nejde o nějaký ryze vědecký kontext, že by si třeba myslel něco šíleného o nějakém mechanismu v buňce, ale jde o lidské životy a zásadní zdravotní a společenskou krizi.

30655

Co plyne z Mynářova videa

25. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Včera jsem s velkým zájmem v Otázkách V. Moravce sledoval debatu o panu prezidentovi se šéfy obou komor parlamentu. Pan předseda Sněmovny de facto připustil, že byl využit, když ho pan kancléř přivedl k panu prezidentovi na oddělení intenzivní péče Ústřední vojenské nemocnice. Vyslovil přání, že tak vyhověl přání prezidenta republiky, nicméně bylo znát, že si sám není jistý, zda prezident byl s to si něco takového přát.

 17943

172 oper

25. 10. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut


Takový vysoký počet oper má na svém kontě známý italský barokní hudební skladatel, Antonio Draghi (1634 –1700), který kromě nich složil i řadu oratoríí, kantát a dalších církevních i jiných hudebních děl. Je o něm známo, že působil jako vrchní kapelník císařské kapely Leopolda I., a dokonce i s celým císařským dvorem v letech 1679–80 zavítal na návštěvu Prahy, v níž na svých koncertech uvedl tři oratoria a také první komickou operu v českých zemích La patienza di Socrate con due mogli v překladu Sokratova trpělivost s dvěma ženami. A právě v minulých dnech proběhla na prknech Zámeckého barokního divadla na V. zámeckém nádvoří Zámku Český Krumlov novodobá světová premiéra jeho další barokní opery, kterou se sólisty zrežírovala Zuzana Vrbová za doprovodu barokního orchestru Hof-Musici (Dvorní hudebníci), kterou od cembala řídil jeho umělecký vedoucí Ondřej Macek.

Pane Macku, jak náročné je pro vás řízení barokní opery od cembala?

 17942

Nápisy na hrobech: Důvěřuju svému vlastnímu imunitnímu systému

25. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

- Mě vynechte!
- Pro mě ne!
- Já si udržím své tělo nedotčené
- Nepřesvědčen.
- S těmi vakcínami nespěchám.
- Ta pandemie se vám jen zdá.
- Ne, děkuji.
- Jsem volnomyšlenkář.
- Kdo z tohohle všeho má prospěch?
- Mé tělo, má volba.
- Jen ještě počkejme.
- Vyvinuli to příliš rychle.
- Důvěřuju svému imunitnímu systému.

- Je to příliš složitá otázka.

 16447

Sám sobě samotkou

25. 10. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

 

Z mnoha dostupných článků v médiích bylo patrno, že Kreml vyslal mafiánské hackery, aby se ve světě ztracenců poohlédli po nějakých informacích. Britský The Sun přikořenil situaci a napsal, na základě cvrkotu cvrčka z bezpečnostních zdrojů, že kremelští agenti ukradli plány Astry i Zenecy. Plány pak využili, slavní to vědátoři, k doladění dvoudávkového originálního Sputniku. Aktuálně se britská média (ne všechna) Kremlu omluvila. Proč to udělala, zůstává záhadou. Že by si Kreml stěžoval u Johnsona? Že když konzervativcům tak dobře platí (přes správně vychované kremelské oligarchy), tak ať si laskavě odpustí obdobné narážky! Stejně jim žádný soudruh nevěří.

 16578

Life in communist Czechoslovakia in the 1970s

25. 10. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 32 minut

Jan Čulík's testimony about his student years in the normalization of the 1970s, published in connection with an ongoing debate about the nature of communism in the Czech Republic now

Toto je anglický překlad svědectví Jana Čulíka o životě v komunistickém Československu v sedmdesátých letech. Český originál je ZDE

How I was admitted to university study, even though I wasn't even in the Socialist Union of Youth


Probably it all depended terribly much on the circumstances and also whether the person lived in Prague or outside Prague. I got into the Faculty of Arts of Charles University in Prague in 1972, at a time of raging post-invasion clampdown and the restoration of neo-Stalinism, I was not even a member of the SSM, the Socialist Union of Youth.

Have I ever explained to you how this happened? Our professor of English, a well-known translator, Dr. Jarmila Emmerová, a close friend of writer Josef Škvorecký (one of the "Irena" characters, who appear in his fiction), later told me that she had noticed that I had passed the university entrance exam for English very well, but there was a problem - I was not a member of the SSM.

 16578

Jaké to bylo za komunismu - osobní svědectví Jana Čulíka - v kontextu dneška

23. 10. 2021 / Jan Čulík, Karel Dolejší, Albín Sybera

čas čtení 46 minut

Aktualizace, sobota večer: Do svědectví o životě v Československu v sedmdesátých letech jsem doplnil ještě několik dalších podrobností a obrázky, konstatuje Jan Čulík.

Výrok politologa Balíka o Babišovi na stránkách Aktuálně.cz vedl Karla Dolejšího k reminiscencím o normalizaci a k rozsáhlejší redakční diskusi. Karel Dolejší je ovlivněn zkušeností z Třebíče, kde prožil své mládí, z malého města, na jakých byl zřejmě teror komunistických funkcionářů na středních příčkách hierarchie režimu značně intenzivní. Podle svědectví Jana Čulíka, který prožil svá náctiletá a dvacátá léta v Praze, tam byla situace zcela jiná. A na vysoké škole měl v sedmdesátých letech i kolegy studenty z mnoha mimopražských měst, kteří absolutně nebyli komunisty. Tak těžko říct.

Karel Dolejší k tomu v závěru diskuse píše:

 17938

Naprostý rozklad právního státu v České republice:

Etický kodex České advokátní komory v praxi

25. 10. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 6 minut

Ing Oldřich Maděra se soudí s ČEZem. Jeho advokát mu nedávno oznámil, že ho přestává zastupovat, protože se rozhodl stát se zaměstnancem ČEZu! Česká advokátní komora  na stížnost Ing. Maděrovi odpověděla, že k porušení jejího Etického kodexu tímto advokátem  "nedošlo". Advokát totiž prý "nepřešel k firmě, která by byla vlastnictvím ČEZu, s nímž má Ing. Maděra právní spor." Je to lež. Právník PŘEŠEL k firmě, která je stoprocentním vlastnictvím ČEZU.

Česká advokátní komoro, proč lžete?

* * *

Ing. Oldřich Maděra píše:

Vážení čtenáři Britských listů, pokud se budete náhodou chtít soudit v Čechách, tak si prosím dejte pozor, abyste nesedli na lep nějakému právnímu šmejdovi nebo vinkláři (německy Winkelschreiberei) jak je to popsáno například zde. Raději si vyberte právního profesionála, advokáta, který je členem České advokátní komory. Web České advokátní komory naleznete zde. Všichni tito právní profesionálové, tedy advokáti ČR, jsou nejen sdruženi v České advokátní komoře, ale samozřejmě jsou závázáni dodržovat Etický kodex České advokátní komory, který pak naleznete zde. Pokud se podíváte zejména na druhý oddíl, článek 6, cituji:

Oddíl druhý

Povinnosti advokáta ke klientovi

Čl. 6

Základní pravidla

(1) Oprávněné zájmy klienta mají přednost před vlastními zájmy advokáta i před jeho ohledem na jiné advokáty.”

 17931

Vakcína proti covidu chrání očkované z 98,75 procent. Česká vláda vám to ale neřekne

25. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta


Fakta mlčí: Když už naše vláda anti-covidové očkování dostatečně nepropaguje, mohla lidem alespoň přehledně zprostředkovat základní statistiky o tom, jak moc je očkování efektivní, píše Daniel Münich.

Tedy kolikrát očkování snižuje pravděpodobnost nakažení se, vážného průběhu, hospitalizace, dlouhodobých následků a smrti.

A to vše samozřejmě podle věkových skupin, protože jinak to dost postrádá smysl.

Nic takového ovšem na hlavním informačním webu o vývoji pandemie veřejnost nenajde.

Prý si to ale lidé během příštího lockdownu spočítají doma nebo v nemocnici.

30775

Klimatický summit COP26: Chudým zemím bude nabídnuto dodatečné financování, aby se dostaly ze slepé uličky

25. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Chudším zemím budou na summitu OSN o klimatu v Glasgow nabídnuty další miliardy dolarů na zvládnutí dopadů klimatického zlomu ve snaze překonat patovou situaci mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi.

Vláda Spojeného království, která hostí summit COP26, představí tyto návrhy v pondělí spolu s ministry Německa a Kanady, kteří byli pověřeni vypracováním plánu financování opatření v oblasti klimatu, jenž je nutný k získání podpory desítek rozvojových zemí pro jakoukoli dohodu na jednáních, která budou zahájena příští neděli v Glasgow, píše list Guardian

Vyrovnávání se s historii po česko-německu

25. 10. 2021

čas čtení 15 minut



Jan Čulík:

Dobrý den, vážení televizní diváci, 1. října 2021 dostal spisovatel Jaroslav Rudiš, který žije v Berlíně, velmi významnou cenu. Je to Záslužný řád spolkové republiky Německo, udělil mu ji Frank-Walter Steinmeier a tu cenu dostal za to, že Jaroslav Rudiš přispívá k  porozumění mezi Českou republikou a Německem svými literárními díly. Já si myslím, vážení televizní diváci, že to je opravdu docela zásadní mezník, zásadní věc, protože v dnešní době už nemáme takovou situaci, která paradoxně existovalo v sedmdesátých nebo v osmdesátých letech, kdy čeští spisovatelé, kteří byli tedy v Československu zakázáni, byli globálně známí. Já se pamatuji, že někdy v osmdesátých letech tak kolem roku 1985 tehdy britský deník Guardian, měl ještě ten obrovský formát, takový ten světový formát, a  tam měli jednu velkou stránku vždycky, Čtení na léto, a já to otevřel a viděl jsem, že asi osmdesát procent těch doporučovaných autorů bylo českých. V tomto globálním deníku. Václav Havel, Bohumil Hrabal, Milan Kundera, Josef Škvorecký. Tak to zmizelo a dneska se v podstatě o české literatuře ve vnějším světě toho příliš neví, takže si myslím, že je velmi významné, že čelnou německou cenu udělovanou německým prezidentem dostává český autor. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme kritika, pana Petra Fischera, který je velmi obeznámen se situací v Německu nejen politickou, ale i kulturní. A já bych se ho chtěl zeptat, pane Fischere, co to tam ten Jaroslav Rudiš v tom Berlíně dělá, že to má takový obrovský význam.

30726

Zemanovo morální žhářství

23. 10. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

 

Po návštěvě střešovické nemocnice promluvil Václav Klaus starší o nenávisti občanů k Miloši Zemanovi a o nedočkavosti politiků, třesoucích se na uprázdnění prezidentského úřadu. Při podrobnějším zamyšlení lze kupodivu zcela vynechat Zemanův zdravotní stav a soustředit se na nejostudnější postupy během jeho prezidentských období. Ty se totiž pro nástupce poskládaly do uceleného varování, co neprovádět a do čeho nesklouznout.

 17933

Twitter přiznal, že jeho algoritmy dávají přednost pravicovým politikům a médiím před levicovými

22. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Z interní analýzy společnosti Twitter vyšlo najevo, že v šesti ze sedmi zkoumaných zemí, výjimkou je Německo,  její algoritmy šíří daleko více materiál pravicových médií a pravicových politiků než levicových.

Z výzkumu vyplývá, že hodnota 0 procent znamená, že tweety dostávají stejnou míru přeposílání jako jejich opak, hodnota 100 procent znamená, že tweety určitého politického zaměření dostávají dvojnásobnou míru publicity než jejich opak.

Na tomto základě existuje největší rozdíl v Kanadě (liberální tweety mají 43 procent, konzervativní 167 procent) dále v Británi (labouristické tweety 112 procent, konzervativní 176 procent).

Twitter uvedl, že není jasné, proč k tomu dochází, a naznačil, že nyní zřejmě bude nutno její algoritmy změnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Elektronické šílení

22. 10. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

O lidech pracujících v informačních technologiích se říká, že jsou skvěle placení. Co si o těchto, tak zvaných ajťácích myslí prostý občan, se ani neptejte. Osobně jejich výtvory považuji za zdroj neustálého stresu, neboť to co vytvoří mi rozhodně život neusnadňuje, ale naopak.

Tak poslední dobou se jim podařilo zcela mne odstavit od bankovního účtu. A to jsem prosím pěkně už dvakrát osobně navštívil svého bankéře. Zkoušeli jsme zadat nejprve tu novou identitu. Při tom se ukázalo, že nestačí mít jen jeden počítač, ale musel jsem shánět po příbuzných ještě jednu E-mailovou adresu. Vymýšlet hesla, pokud možno taková abych si je nedokázal zapamatovat, ale patrně si je budu muset nechat vytetovat někam na diskretní místo. Jednou se mi, jakýmsi nedopatřením, podařilo do mého bankovního účtu vniknout. Ale to bankovní ajťák hbitě napravil, a tak jsem zase zcela mimo.

 16810

V ČR opět vzrostl počet exekucí

22. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

Nová data o exekucích: Za období od ledna do září bylo zahájeno o 6,3 procent více exekučních řízení než ve stejném období loni.

Praha, 22. 10. 2021 – Dosavadní roční nárůst počtu exekucí oproti minulému roku představuje 6,3 procenta, tedy o 20 tisíc zahájených exekučních řízení více. Počty se nicméně v jednotlivých měsících značně měnily. V porovnání s květnovým přírůstkem minulého roku, který činil 27 871 exekucí, jich letos za tentýž měsíc přibylo 39 548, tedy o 42 procent více. V září naopak nové exekuce meziročně poklesly o 10 procent. Situace se liší v jednotlivých regionech, nejvyšší nárůst zaznamenaly Východní Čechy a Jižní Morava, v Severní Moravě naopak došlo k drobnému poklesu. Ukazují to data Ministerstva spravedlnosti z okresních soudů. Podrobnější data by měla být zveřejňovaná Exekutorskou komorou, statistiky však už téměř rok neaktualizovala.

 17930

Jen 1,15% z 51 281 osob, které zemřely v Anglii na covid, bylo očkovaných

22. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

Z 51 281 osob, které v Anglii zemřely na covid od 2. ledna do 2. července 2021, bylo jen 640 plně očkovaných, a z těchto očkovaných mrtvých mnozí zemřeli před uběhnutím čtrnácti dní po druhém očkování, kdy teprve začne vakcína být funkční, uvádí oficiální vládní britský Národní statistický úřad:


Z mrtvých, kteří zemřeli v tomto období na covid, bylo tedy plně očkováno jen 1, 25 procenta:



Obrovské rozdíly zaznamenali britští statistikové i v míře hospitalizací. V níže uvedeném grafu  je procento hospitalizovaných neočkovaných osob  označena červeně, očkovaných modře:

Zdroj ZDE (minuta 3)

 16447

Koronavirus: Rusko zaznamenalo novou, nakažlivější subvariantu varianty delta

22. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

 Ve čtvrtek 21. října zaznamenala Česká republika další rekordní denní počet 3638 nákaz. (Od předchozího dne stoupl počet registrovaných denních nákaz o 362 případů, tedy o 11 procent.) Hospitalizováno je 771 osob (nárůst od předchozího dne o 45). Celkem zemřelo v ČR 30 593 lidí, od včerejška dalších šest. Nejpostiženější jsou Ostrava (343 nákaz na 100 000 obyvatel), České Budějovice (356 nákaz na 100 000 obyvatel), Přerov (283 nákaz na 100 000 obyvatel), Prostějov (290 nákaz na 100 000 obyvatel) Pelhřimov (226 nákaz na 100 000 obyvatel) a Prachatice (283 nákaz na 100 000 obyvatel), Pelhřimiov (226 nákaz na 100 000 obyvatel). Praha má 177 nákaz na 100 000 obyvatel. ZDE    

 
- Rusko registrovalo "izolované případy" subvarianty AY.4.2 varianty delta, která je o deset procent nakažlivější než delta. Subvarianta AY.4.2 byla registrována také v Británii a v Izraeli. Podle ruských odborníků jsou proti této subvariantě vakcíny účinné. Systematická dezinformační kampaň v ruských médiích, která vyvolává pochybnosti o západních vakcínách proti koronaviru měla kontraproduktivní důsledky, protože počet mrtvých na koronavirus v Rusku stoupl do rekordní výše, konstatuje zpráva Evropské unie.

- Británie zaznamenala ve čtvrtek 50 009 nových nákaz. Boris Johnson odmítl zavést povinné nošení roušek v dopravních prostředcích. Počet denních úmrtí na covid v Británii byl ve čtvrtek 115. Británie je v pandemii v daleko horším stavu než jiné evropské země, protože  v Anglii  byla 17. července zrušena veškerá protikoronavirová opatření, imunita získaná očkováním, které probíhalo už před více než 10 měsíci,  zeslábla, Anglie neproočkovala dostatečné množství školáků a vázne očkování třetí posilovací dávkou. V Británii je nyní za posledních sedm dní 666,5 nákaz na milion obyvatel, kdežto ve Španělsku 40, v Itálii 44,5, ve Francii 80,2, v Německu 146,7, v Německu 223,3 a v Belgii 328,8.  ZDE 

Tyto volby byly totální zradou mladé generace

22. 10. 2021

čas čtení 14 minut



Jan Čulík:

Mnozí lidé v těchto dnech možná velmi oprávněně se zabývají hlavně tím, že pan prezident Zeman v nemocnici velmi pravděpodobně v bezvědomí podepisuje nejrůznější zákony a akty. Je to důležité se tím zabývat, ale myslím si, že jsou trošku ještě důležitější věci, a to je výsledek nedávných všeobecných voleb. A povšiml jsem si výroku jednoho komentátora, který řekl něco v tom smyslu, jsme v té české politice natolik v háji, že musíme být vděční, že se do vlády vrací devadesátková pravice. No já nevím, je tomu skutečně tak? V dnešním rozhovoru Britských listů máme, vážení televizní diváci, pana Ondřeje Slačálka, politologa a ten hovoří něco o jakémsi generačním sporu nebo možná generační revoluci a potom, že ten nepoměr je 190 křesel vůči čtyřem. Pane, Slačálku, co tím myslíte?

 17929

Za co může Richterová

22. 10. 2021 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

 
Je to těžký. Od doby, kdys dostal výpověď, už uplynulo pár let. Státní podpora za COVIDuu je minulost a teď už to Babiš nevytrhne. Navíc, asi trochu zklamal, vůdce, zatímco ty si kupuješ levnou desítku, on přelejvá prachy do Francie. Máš to těžký, o tom žádná, ale víš co, Richterová za to fakt nemůže.

Svět se mění a s ním Čechy. Jedním z vedlejších účinků evoluce je, že mizí tradiční mužská povolání ve výrobě a v zemědělství. Někdy se tomu říká mancession.

Rozhovor Britských listů 435. Co bude po Zemanovi?

20. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



Od všeobecných voleb v České republice před necelými čtrnácti dny se odehrává na politické scéně celá řada značně neuvěřitelných událostí. K tomu se sešli redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera, a v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří o tom, co se děje a co bude dál. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. října 2021.

 17926

Karel IV., Otec vlasti

22. 10. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut


Na českém knižním trhu můžete nalézt i vydání ojedinělé románové kroniky Karel IV., Otec vlasti, jejíž autorkou je známá česká spisovatelka Ludmila Vaňková. Jde o šestidílnou historickou ságu, která vyšla v jedné knize v exkluzivní grafické úpravě s bohatým obrazovým materiálem. Vzhledem k tomu, že se mezi čtenáři těší velké pozornosti, požádala jsem její autorku, o odpovědi na následující otázky.

Paní Vaňková, jak se vlastně zrodila vaše myšlenka vytvořit tuto šestidílnou románovou ságu o Karlu IV., kterému se přezdívá Otec vlasti a Největší Čech?

Proč protestuje Rebelie proti vyhynutí

21. 10. 2021

čas čtení 13 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 431.

Jan Čulík:

Dobrý den, vážení televizní diváci, v dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana Martina Vrbu, publicistu, který je také aktivistou  ekologického hnutí Extinction Rebellion. Proč jste členem tohoto hnutí?

Martin Vrba:

Tak dobrý den. Díky za pozvání, proč jsem členem hnutí Rebelie proti vyhynutí, jak už ten název napovídá, to vyhynutí znamená masové vymírání druhů v  geologických dějinách naší planety už v pořadí šesté. Tentokrát způsobené lidskou aktivitou. Rebelie proti vyhynutí je zkrátka klimatickým a ekologickým hnutím, které se tomu snaží zabránit a jak víme z vědeckých studií a zpráv, tak času je na to málo, a tudíž se domnívám, že nenásilná občanská neposlušnost je v takové situaci adekvátním prostředkem,  jak na takovou situaci upozornit.

Tisková zpráva:

Klimatická koalice a Zelený kruh vyzývají nově zvolenou politickou reprezentaci k transformaci energetiky a ozdravení krajiny

22. 10. 2021

čas čtení 5 minut

Konec uhlí 2030, podpora rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů, reforma zemědělských dotací či přirozená obnova lesů - to vše najdou lídři a lídryně politických stran, jež uspěly v letošních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, mezi požadavky na účinnou ochranu klimatu a přírody, které jim zaslaly Klimatická koalice a Zelený kruh. Koalice sdružující environmentální, sociální a rozvojové neziskové organizace zároveň nabízejí nové vládě spolupráci při obhajobě a provádění potřebných opatření. K financování strukturálních změn lze využít mimo jiné nové investiční nástroje v rámci Zelené dohody pro Evropu. Je ale třeba nasměrovat je do perspektivních odvětví a modernizace ekonomiky. Nová politická reprezentace by měla zajistit rychlou transformaci k nízkouhlíkové a udržitelné ekonomice a přijmout opatření ke zvýšení odolnost krajiny. 

Tisková zpráva:

Českým farmářům chybí podpora politiků. Vzor hledají v Německu

22. 10. 2021

čas čtení 6 minut

Přínosy farmářských trhů, důraz na prodej lokálních potravin, absence zájmu českých politiků nebo podpora místních výrobců a pěstitelů – to byla hlavní témata Česko-německé konference, kterou 15. října pořádala Asociace farmářských tržišť České republiky v Praze 7 v holešovickém Vnitroblocku za podpory Česko-německého fondu budoucnosti.

Tisková zpráva:

Ukažte, kdo vyjednával vakcíny, vyzval Evropský parlament Komisi. Do budoucna chce větší transparentnost

22. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Evropský parlament požaduje transparentní vyjednávání smluv na nákup vakcín proti Covidu-19. Vyplývá to z rezoluce, kterou dnes europoslanci přijali. Vyjednávání v tajnosti mezi výrobci a Evropskou komisí od počátku pandemie kritizuje pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Parlament ve schválené rezoluci také vyzývá Evropskou komisi, aby zveřejnila složení vyjednávacího týmu.

Tisková zpráva:

Povinné ručení pro některé elektrické koloběžky a segwaye. Evropský parlament dnes schválil nová pravidla

22. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Evropský parlament dnes definitivně schválil směrnici o pojištění motorových vozidel. To se nakonec dotkne jen některých elektrických koloběžek a segwayů. Díky směrnici také nebudou řidiči nově přicházet o bonusy za ježdění bez nehod při registraci nového auta v jiné členské zemi. Původně předloha počítala s uvalením pojištění i na elektrokola, to se ale vyjednavačům Evropského parlamentu nakonec podařilo vyškrtnout.

 16322

Neexistují žádní skuteční klimatičtí lídři: kdo tedy vystoupí na konferenci Cop26?

22. 10. 2021

čas čtení 6 minut

Generální tajemník OSN António Guterres označil nedávnou zprávu IPCC o klimatické krizi za "červený kód" pro lidstvo. "Jsme na pokraji propasti," řekl.

Mohlo by se zdát, že tato slova v naší společnosti vyvolají poplach. Ale jako už tolikrát předtím se tak nestalo. Popírání klimatické a ekologické krize je tak hluboké, že si ho už málokdo skutečně všímá. Protože nikdo krizi nebere jako krizi, existenciální varování se dál utápí v neustálém přílivu greenwashingu a každodenním toku zpráv v médiích, soudí Greta Thunberg.

 

30710

Co když je pro Babiše celé ANO najednou přítěží?

Babiš se na cestě za prezidentskou kandidaturou bude muset distancovat od ANO

21. 10. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

"On má pro sto různých lidí sto různých tváří. Je to největší převtělovač, jakého jsem v životě poznal", říkal mně kdysi známý, který s Babišem dříve hodně obchodoval.

Vyjděme z předpokladu, že Babiš se bude chtít stát prezidentem (k tomu postuju hezounký druhý obrázek, ale čo bolo, to bolo, že ano), a bude to chtít velmi silně. Jsou sice důvody proč ano i proč ne, ale ty první převažují. Pojďme zkusit domyslet, co udělá - a jsou to docela překvapivé věci.

30602

Nezletilí v detenčních zařízeních? pokud na to poukážete, český stát omezí už tak omezenou právní poradnu uprchlíkům

Ministerstvo vnitra ČR ohýbá právní předpisy, aby mohlo jednoduše vyhostit žadatele o azyl

21. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Opět se názorně ukázalo, jak špatně a nezákonně pracuje odbor azylové a migrační politiky MVČR (OAMP) a jak důležitá je kvalitní bezplatná právní pomoc pro uprchlíky. Moc gratuluji Petru Barochovi k dnešnímu úspěchu, když s přehledem vyhrál soud u žadatelky o azyl z Venezuely, protože OAMP jaksi nedostatečně posoudil diktaturu v této zemi, píše Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

29886

Volba menšího zla popírá demokracii

21. 10. 2021 / David Marenčák

čas čtení 6 minut

Unavené hlasivky a záněty karpálních tunelů z ryku a klapotu klávesnic před a povolebních diskuzí se ještě nestihly zotavit a už tu máme další kolo burcování, hašteření, spekulování a strategizování.

Jakkoli by měl Sun-Tze z tohoto uvažování asi radost, nelze si nevšimnout, kam nás tyto volby vedou.

 17923

Zázrační bratři

21. 10. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 

I tak lze hovořit o dvou bratrech, z nichž ten starší, v současné době již devatenáctiletý, se stal laureátem mnoha mezinárodních soutěží, např. Mezinárodní televizní soutěže Nutcracker v Moskvě, kterou zhlédly statisíce lidí, kdežto ten mladší z této fenomenální dvojice, teprve dvanáctiletý rád vzpomíná na svůj první velký úspěch, jimž byl koncert s Pražskou filharmonií, který odehrál ve svých samotných pěti letech. Oba se nezávazně na sobě rozhodli pro mistrovský hudební nástroj housle, Eduard a Richard Kollertovi.

Pánové, oba hrajete na housle, kdo vás k nim nasměroval, že jste se pro ně rozhodli?

 17922

Dost bylo sametu

21. 10. 2021 / Milan Čech

čas čtení 15 minut

Obrázek Lenka Slívová

Jsme nyní tak okupovaní událostmi kolem prezidenta a jeho únosu proruskými nevolenými mafiány, které si se svou pověstnou vynikající personalistikou sám kdysi vybral, že nám často uniká skutečná hloubka příběhu ležícího za těmito událostmi. Podobných nesystémových hrůz přinesly minulé roky více a je třeba tyto rány nejen zacelit a vyléčit, ale i uzdravit pacienta tak, aby na podobné nemoci příště nezemřel. Z toho vyplývají úkoly, které musíme vyřešit, pokud chceme podobná ohrožení našeho systému evolučně přežít a přetransformovat současné, snad systémově pozitivní dění (byť máme třeba i jiné politické preference), do trvalejšího prodemokratického obratu a ne jen do epizody, v které ta systémově nejnebezpečnější zla jen dočasně prohrála. Po těch příštích volbách bude jinak pravděpodobně zrozen jen další nespravedlivý systém, tentokrát už poučený z chyb, a tedy ještě brutálnější, manipulativnější a podlejší. 

 16637

Proč interviewují v ČRo ohledně covidu idioty? Je to na hranici trestného činu, ohrožovat život lidí nesmysly!

21. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Čeští "vědci" a "novináři" mají na rukou krev

Z diskuse na Facebooku. Viz níže.  K tomu poznamenává Jan Čulík:

Shodou okolností jsem k tomu v úterý slyšel v britském rozhlase v pořadu o médiích diskusi k otázce tzv. "vyváženosti názorů"! ve vysílání. Týkalo se to globálního oteplování i covidu. Diskutéři ocenili, že BBC naštěstí už před řadou let opustila zásadu falešné vyváženosti názorů, kdy interviewovala nějakého odborníka, který informoval o vědecky podložených faktech, a proti tomu dala prostor nějakému šílenci, který proti názoru vědce tvrdil, například, že globální oteplování neexistuje, nebo že Země je placka. Hovořilo se o tom, že novináři mají naprosto zásadní odpovědnost a nemohou vysílat či tisknout nic než ověřená fakta, nikoliv bláboly šílenců.

Tento přístup je naprosto profesionální a je POVINNOSTÍ novinářů ho dodržovat. Nesouhlasím s názorem pana Cveka, že "novináři za to nemůžou", že "toto si musí vyřešit vědecká obec".

Vědecká obec v České republice je ovšem, jak je vidět z níže uvedeného, v naprosto katastrofálním stavu. Jak to, že se vědci okamžitě nepozvednou a hlasitě neprotestují proti vražedným nesmyslům šířeným v médiích, zejména uprostřed pandemie?

Ti vědci i ti novináři, kteří to nedělají, mají na rukou krev. Není divu, že v České republice zemřelo na covid per capita skoro největší množství lidí na této planetě.

30774

Myslete o změnách klimatu ve velkém: transformace společnosti za několik měsíců už tu byla

21. 10. 2021

čas čtení 5 minut

V rozhovorech s vědci a aktivisty slýchám stále táž slova: "Jsme v háji." Vládní plány jsou příliš malé a přicházejí příliš pozdě. Je nepravděpodobné, že by zabránily tomu, aby se zemské systémy překlopily do stavů nepřátelských vůči lidem a mnoha dalším druhům.

Abychom měli velkou šanci stabilizovat naše systémy podpory života, nepotřebujeme pomalé a postupné změny, ale náhlou a drastickou akci. A to je všeobecně považováno za nemožné. Nejsou peníze, vlády jsou bezmocné, lidé nepřipustí nic ambicióznějšího než vlažná opatření. Je to názorná ilustrace obecného pravidla: politické selhání je v jádru selháním představivosti, míní George Monbiot.

 

30777

USA a Čína by tváří v tvář klimatickému armageddonu měly spolupracovat, ne vést studenou válku

21. 10. 2021

čas čtení 15 minut

Letos v létě jsme se s brutální jasností stali svědky začátku konce: konce Země, jak ji známe - světa bujných lesů, úrodné půdy, obyvatelných měst a pobřeží, kde se dá přežít. Místo toho jsme viděli první projevy ničivého klimatu, se spálenými lesy, vyprahlými poli, spálenými městy a pobřežím, které bičují bouře. V zoufalé snaze zabránit ještě horšímu stavu se brzy sejdou vedoucí představitelé z celého světa ve skotském Glasgow na klimatickém summitu OSN. Můžete se však spolehnout na jednu věc: všechny jejich plány zdaleka nedosáhnou toho, co je potřeba, pokud nebudou podpořeny jedinou strategií, která může planetu zachránit: klimatickou aliancí USA a Číny, píše Michael Klare.

Jak to bude po volbách v ČR bez centristické levice?

20. 10. 2021

čas čtení 15 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 432 s politologem Jiřím Pehem o výsledcích nedávných všeobecných voleb

Jan Čulík:

Tak jak to vypadá po volbách? Vážení televizní diváci v dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana profesora Jiřího Peheho, ředitele pražské pobočky Newyorské univerzity uznávaného politologa. Pane profesore vy se radujete, jak vidím z vašich četných komentářů v nejrůznějších mezinárodních periodikách, že teda skončil populismus? Doufejme.  A že přicházejí k moci demokratické strany. Jenže já mám spíš takové pochybnosti v důsledku právě docela toho propadu těch pirátů, jestli to není trošku takový návrat do devadesátek, hlavně kvůli té velmi silné pozici Občanské demokratické strany, která byla v podstatě devadesátková mafiánská strana, a čtu takové komentáře, podívejte se,  Albín Sybera, náš komentátor, který pracoval na ministerstvu životního prostředí, píše, tohle jsou vlastně volby Křetínského, protože ODS a KDU mají dostat životní prostředí. A právě to jsou strany, které odstranily povinnost tvůrců skládek za to platit atd. Potom jiní, ekonom Pertold poukazuje na to, že ODS je posedlá snižováním daní a škrtáním dávek a má obsesivní představu, že existuje brutální zneužívání dávek a tak dále. Kromě toho ODS se podílí na exekucích a moje poslední, teda věta v tomto úvodu. Když se podíváte na mapu těch výsledků těch voleb, tak zjistíte, že pro Ano a pro populisty hlasoval především sever a západ České republiky, ten počet je obrovský a že jestliže opravdu dojde k nějakému  takovému návratu k škrtúm  a k nerespektování chudých lidí, tak v příštích volbách máme populismus na druhou. Co si o tom myslíte, pane profesore?

 16518

Koronavirus: Polsko musí podniknout drastické akce proti nové vlně nákaz

21. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

Ve středu 20. října zaznamenala Česká republika další rekordní denní počet 3276 nákaz. (Od předchozího dne stoupl počet registrovaných denních nákaz o 30.) Hospitalizováno je 726 osob (nárůst od předchozího dne o 106). Celkem zemřelo v ČR 30 587 lidí, od včerejška dalších třináct. Nejpostiženější jsou Ostrava (319 nákaz na 100 000 obyvatel), České Budějovice (310 nákaz na 100 000 obyvatel), Přerov (272 nákaz na 100 000 obyvatel), Prostějov (269 nákaz na 100 000 obyvatel) Pelhřimov (226 nákaz na 100 000 obyvatel) a Prachatice (252 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha má 152 nákaz na 100 000 obyvatel. ZDE  


- Polsko čelí explozi koronaviru a musí proti tomu podniknout drastické akce, konstatoval polský ministr zdravotnictví  Adam Niedzielski poté, co země zaznamenala více než 5000 denních nákaz, nejvíce od května 2021. Nárůst nákaz v Polsku byl minulý týden 85 procent, tento týden více než 100 procent. Asi 61 procent Poláků je plně očkováno, méně než je průměr EU, který je 74 procent. Premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že během nadcházejících týdnů budou pro všechny dospělé k dispozici posilující třetí očkovací dávky.

- British Medical Association zdůrazňuje, že "teď je čas" zavést v Anglii tzv. plán B, tedy obnovit protikoronavirovou karanténu, aby nebyly zahlceny nemocnice. Británie zaznamenala v úterý 49 139 denních nákaz a dalších 179 úmrtí na covid. Johnsonův ministr zdravotnictví Sajid Javid, který podle komentátora Guardianu Johna Craceho v sobě jedinečně slučuje dvě vlastnosti, že je nejen blbý, ale i šílený, zdůraznil v Dolní sněmovně, že počet denních nákaz by v Británii sice mohl dosáhnout 100 000, ale nemusí se dělat nic.  

30808

Šachy s holubem: Rozhází figurky, pokálí šachovnici a odlétá s pocitem vítěze

Digitálními cukry opájená demagogie, který si jako rukojmí bere svobodu slova

21. 10. 2021 / Vít Kučík

čas čtení 5 minut

Kolega Bohumil Kartous šel do 'diskuze' s Danielem Vávrou a dopadlo to tak, jak skeptici mého ražení předvídali - jestli máte chuť posloucht půltřetí hodiny házení hrachu na zeď zakončené zavěrečnou bitkou u vypnutých mikrofonů, odkaz je zde: https://youtu.be/VvMduim9Z40

Problémem Vávrova spolku je totiž Vávra sám - je pustý demagog. Co je to demagogie? Kratký přiklad: " V Bruselu jsou samí neomarxisti, šéf ODS Fiala nechce vystoupit z EU, tudíž Fiala je taky neomarxista!" Demagogie spojuje nesouvisející věci dohromady, činí absudni závěry, překrucuje obecný význam slov. Demagog vnějškově užívá stejná slova, ale jakoby mluvil cizí řečí, protože slovům davá jiné významy a spojuje je podle jiné logiky, těžko s ním proto najít nějaký společný komunikční mód. S demagogem ani při sebelepší vůli nelze diskutovat, chybí společně sdílený významový jazyk.

Fosilní plyn je most do klimatického kolapsu. Organizace Re-set vydala report o riziku přechodu z uhlí na plyn

20. 10. 2021

čas čtení 3 minuty

 Tisková zpráva organizace Re-set: platformy pro sociálně-ekologickou transformaci

20. října 2021

Přechod z uhlí na plyn je falešným řešením klimatické krize. Pokud chceme zmírnit dopady změn klimatu, tak místo výstavby nové plynové infrastruktury musíme investovat do výstavby obnovitelných zdrojů energie, rekonstrukce budov a snižování spotřeby. K takovým zjištěním dospěl nový report organizace Re-set: platformy pro sociálně-ekologickou transformaci s názvem Fosilní plyn: most do klimatického kolapsu. [1]


 16447

Koronavirus: Česko znovu registruje rekordní nárůst infekcí

20. 10. 2021

čas čtení 3 minuty


V úterý 19. října zaznamenala Česká republika rekordní denní počet 3246 nákaz. Hospitalizováno je 620 osob. Celkem zemřelo v ČR 30 574 lidí, od včerejška další čtyři.   Nejpostiženější jsou Ostrava (284 nákaz na 100 000 obyvatel),  Nejpostiženější jsou  České Budějovice (270 nákaz na 100 000 obyvatel), Přerov (264 nákaz na 100 000 obyvatel), Prostějov (228 nákaz na 100 000 obyvatel)  Pelhřimov (225 nákaz na 100 000 obyvatel) a Prachatice (191 nákaz na 100 000 obyvatel)ZDE 


- Ostrý nárůst infekcí v Polsku, Rusko zaznamenalo další rekordní počet denních úmrtí, Izrael registruje první nákazy varianty AY.4.2.


- Lidé, kteří jsou očkováni proti koronaviru, nezemřou na covid, pokud nejsou velmi staří nebo nemají množství dalších nemocí, zjistila nová italská studie tamějšího Národního zdravotnického ústavu. Průměrný věk očkovaných lidí, kteří zemřeli na covid, je 85 a v průměru měli pět jiných chorob. Průměrný věk úmrtí neočkovaných osob na covid byl 78 let a měli čtyři další choroby. Studie se zabývala obdobím od 1. února do 5. října 2021 a zkoumala lékařské anamnézy 671 úmrtí neočkovaných osob na covid a 171 úmrtí plně očkovaných osob.

Polsko poprvé od května zaznamenalo více než 5000 denních nákaz, Rusko registrovalo 1028 denních úmrtí. Celkem v Rusku dosud zemřelo na covid 226 353 osob - daleko nejvíce v Evropě. Ruská vláda chce zavést "nepracovní týden" k potlačení infekce. Moskva naléhá na podniky, aby alespoň třetina zaměstnanců pracovala z domova.

 16447

Bez očkování proti covidu bude k obnovené nákaze docházet každých dalších 16 měsíců

20. 10. 2021

čas čtení 2 minuty



Přicházejí stále častější zprávy o opakované nákaze covidem. Experti varují, že rozšíření nákazy mezi školáky ohrožuje starší lidi

Jak v Anglii rychle roste množství nákaz covidem, lidé stále častěji informují o tom, že byli nakaženi covidem napodruhé anebo dokonce i napotřetí.

Z nové analýzy vyplývá, že neočkovaní jedinci mohou očekávat, že budou v průměru znovu nakaženi covidem po každých dalších 16 měsících.

Tisková zpráva:

Elektřina zdražuje, dodavatelé krachují a někteří i dočasně odmítají nové zákazníky

20. 10. 2021

čas čtení 5 minut

Obrovský růst cen energií vyvolává velké otřesy a změny na celém energetickém trhu. Cena silové elektřiny a plynu na burzách od začátku roku narostla až trojnásobně. V Česku končí první dodavatelé energií – kvůli nedávnému ukončení činnosti společnosti Bohemia Energy si bude muset nového dodavatele energií hledat zhruba 900 000 zákazníků. To ale nepůjde rychle, protože řada dodavatelů nové smlouvy dočasně i odmítá, jsou přetíženi podanými žádostmi nebo nemají dostatek energie nakoupené za výhodné ceny. Lidé se musejí připravit na výrazně vyšší ceny, několikahodinové fronty na pobočkách i přetížené weby a call centra dodavatelů energií.

 16415

Dějiny mRNA vakcín

20. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Jedna z mých nejoblíbenějších zábav jsou reálné dějiny vědy. Nikoli ty ze školních učebnic, kde se všechno tváří logicky, metodicky. Reálná věda nepředstavuje proces, který by dokázal pomocí nějakých jasně daných metod vést k předvídatelným objevům. Nedá se plánovat. Její racionalita, jako skutečná racionalita vůbec, plyne z nečekaných nárazů do reality, odkud pak plyne poučení, jaké předtím nikdo nečekal.

 16987

Tisková zpráva:

Zpráva o stavu jaderného průmyslu: Podíl jádra na světové energetice setrvale klesá

20. 10. 2021

čas čtení 5 minut

Hlavní fakta z každoroční uznávané Zprávy o stavu jaderného průmyslu ve světě 2021 dnes pro české publikum představil Mycle Schneider, její vedoucí autor a nezávislý analytik jaderné energetiky.  Hutná analýza přináší komplexní přehled údajů o jaderných elektrárnách včetně informací o věku, provozu, výrobě, výstavbě, uzavírání a likvidaci reaktorů.  Zpráva dokládá, že jaderný průmysl má dobu své největší slávy dávno za sebou a čeká jej postupný útlum, nikoli nová rolepři náhradě fosilních paliv kvůli ochraně klimatu. Podíl jaderné energie na světové výrobě elektřiny klesl za čtvrt století o více než 40 %. 

30726

Zamyšlení nad Zemanem a nad českou politikou...

20. 10. 2021

čas čtení 4 minuty

Jen takové zamyšlení mé staré, blbé hlavy, která fakt sleduje politiku skoro 45 let.... "Volá Londýn" a jeho zprávy v 7.15 byl pro mne informační vstup do nového dne již na základní škole, kde velmi tolerantní učitelka Občanské nauky paní Mrázová v roce 1981 při prvé hodině ( tzv. aktuality) se zeptala: Tak co hlásil, Velemane, Londýn o Polsku? píše Pavel Veleman.

Rozhovor Britských listů 434. Vyrovnávání se s historií po česko-německu

19. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta



Český spisovatel Jaroslav Rudiš žijící v Berlíně dostal významnou cenu, Záslužný řád Spolkové republiky Německo. Udělil mu ji prezident Frank-Walter Steinmeier. Doba, kdy čeští spisovatelé vládli světu, je dávno za námi. Proto je nesmírně zajímavé a pozitivní, že český spisovatel tak silně zaujal Němce. Co je to v jeho tvorbě, co německé čtenáře fascinuje? O tom mluví Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s kritikem Petrem Fischerem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 19. října 2021.

30655

Mynářův pokus, jak se stát prezidentem

19. 10. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 

Když jsem včera u večeře slyšel náhlé přerušení Dvaceti minut Radiožurnálu s premiérem Babišem, nadával jsem v duchu na Radiožurnál, že mají technickou chybu... už to ale stejně končilo. Nic moc zajímavého. Pak najednou přepojení do Senátu a krátké, jasné, brilantní vystoupení pana předsedy Senátu Vystrčila se šokujícím obsahem, který jsme tak nějak tušili. Komentátor Nováček pak celkem jasně řekl, že pan prezident trpí nevratným, vážným poškozením mozku v důsledku selhání funkce jater.

 16447

Koronavirus: Česko registruje rekordní nárůst infekcí

19. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 18. října zaznamenala Česká republika rekordní denní počet 2521 nákaz. Hospitalizováno je 544 osob. Celkem zemřelo v ČR 30 570 lidí. 54 osob v ČR zemřelo na covid za poslední týden.  Nejpostiženější jsou Ostrava (264 nákaz na 100 000 obyvatel), České Budějovice (246 nákaz na 100 000 obyvatel), Přerov (228 nákaz na 100 000 obyvatel) a Prachatice (202 nákaz na 100 000 obyvatel).  ZDE


- Silně se zhoršující pandemická situace v Británii je varováním i pro Českou republiku. "Je znepokojující, že máme velmi vysokou míru infekcí a vyšší míru hospitalizací a úmrtnosti než mnoho našich evropských partnerů," konstatoval v britském rozhlase v pondělí epidemiolog a vládní poradce profesor Andrew Hayward. Zdravotničtí odborníci zdůrazňují, že je nutno důsledně dodržovat rozestupy, nosit roušky a nechat se očkovat. Problémem v Británii je, že v Anglii stále ještě není očkován dostatek dětí. Nejvyšší míra nákazy je právě mezi nimi a ti přinášejí nákazu do rodin, a tak se šíří mezi staršími lidmi. Problémem také je, že v Británii se začalo očkovat už před 11 měsici, takže u nejohroženějších kategorií obyvatel zřejmě imunita získaná očkováním už zeslábla. Je proto nutno urychleně proočkovat ohrožené, tedy starší skupiny obyvatelstva třetí, posilující dávkou. Občané v Británii mají být třetí dávkou očkováni nejpozději šest měsíců po obdržení druhé očkovací dávky. Podle britského vládního statistického úřadu zemřelo v Británii celkem 163 000 osob, na jejichž úmrtním listu je zmíněn covid.

 17916

Tovární farmy na nemoci: Jak průmyslová výroba kuřat připravuje příští pandemii

19. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Nejméně osm  typů ptačí chřipky, které všechny dokáží usmrcovat lidi, koluje v továrních farmách na kuřata - a ty pandemie mohou býty horší než koronavirová pandemie

Jednoho dne loni v prosinci začalo 101 000 kuřat na obří farmě v Astrachani v jižním Rusku kolabovat a umírat. Testy ukázaly, že na farmě koluje relativně nová varianta ptačí chřipky, H5N8 a během několika dní bylo na Vladimirské farmě usmrceno 900 000 kuřat, aby se zabránilo šíření epidemie.

H5N8 je jen jediná varianta ptačí chřipky, která usmrtila tisíce kuřat, kachen a krocanů v padesáti zemích světa.

 16518

Covidové flákance a jiné báje prostoselské

19. 10. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

Sotva úspěšný pandemik Babiš podruhé dořekl magické zaklínadlo „Bestincovid“, tak jsou na obzoru tisícovky nakažených, přeplněné nemocnice a další mrtví. Kdyby raději držel hu…su. Kdyby amatérský chovatel Babiš choval na Čapím hnízdě lamy Fifinky, tak máme léku na Covid dosti. O lamách a o nadějném léku proti covidu se zprávy najít dají, ale že by něco někdo udělal ze Surikat? Tedy krom Babiše, ten z nich udělal výnosný business, placený EU.

 17914

Koronavirus: Navzdory rekordnímu počtu mrtvých Rusové pořádají mejdany

19. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Moskevské metro. Narvané a cestující bez roušek

Módní bary a noční kluby v Moskvě a v Petrohradě jsou přeplněné bavících se a tančících lidí, navzdory rekordnímu počtu denních mrtvých na koronavirus v Rusku, přestože počet mrtvých globálně, mimo Rusko,  poklesl na nejmenší úroveň za poslední rok.

"Díky Bohu, že můžeme chodit do barů a že nejsou žádná omezení. Jsem proti lockdownům, zničí můj podnik," řekla Natalia Draganova, 34, která v Moskvě provozuje malý obchod s oděvy.

Pro Tomia Okamuru: "Tati, ta krysa chutnala divně"

19. 10. 2021

čas čtení 14 minut

 


Bohumil Kartous:

Chybějící desítky tisíc řidičů nákladních aut ve Velké Británii, což způsobuje například nedostatek paliva na čerpacích stanicích a což pravděpodobně ohrozí zásobování v předvánočním nákupním shonu. To je vlastně jen viditelný důsledek brexitu, odchodu velké Británie z Evropské unie. Co se skrývá pod touto špičkou ledovce? O tom se dnes budeme bavit s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem a  zároveň britským občanem. Dobrý den. pane Čulíku.

Jiří Hošek byl na hodinu propuštěn z redakce "Seznam Zprávy"

18. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Zástupce šéfredaktora a vedoucí zahraniční rubriky Jiří Hošek byl na hodinu propuštěn. Obtěžoval totiž sexuálně své kolegyně, posílal jim prý například nevyžádané fotografie svého přirození. Neuvěřitelné.

Podrobnosti ZDE 

Ještě neuvěřitelnější je reakce novináře Miloše Čermáka a vlastníka Seznamu Iva Lukačeviče:
 


Zaujalo nás, že renomovaný novinář si dá do záhlaví svého twitterového účtu toto:



Colin Powell (84) zemřel na komplikace vyvolané covidem

18. 10. 2021

čas čtení 1 minuta



V pondělí v poledne zemřel na komplikace vyvolané covidem Colin Powell (84), americký čtyřhvězdičkový generál a bývalý americký ministr zahraničí. Hrál klíčovou roli v ospravedlňování americké invaze do Iráku v roce 2003 a mylně v únoru 2003 tvrdil v OSN, že Saddám Husejn má zbraně hromadného ničení. Uvedl, že jeho informace pochýázejí od svědectví blíže neidentifikovaných emigrantů z Iráku. K americké invazi do Iráku došlo bez schválení OSN.



Powella ošetřovali na covid v národním zdravotnickém středisku Waltera Reeda v městě Bethesda v Marylandu. Byl plně očkován proti covidu, avšak měl vážne oslabenou imunitu v důsledku rakoviny krve, jíž trpěl.

Novinář Bob Woodward zveřejnil svůj nedávný, zřejmě poslední rozhovor s Colinem Powellem, v němž mu Powell řekl: "Nic si z toho nedělejte, že umřu." Bojoval dva roky s rakovinou krve. "Podívejte se, vždyť je mi pětaosmdesát let!"

Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti

18. 10. 2021

čas čtení < 1 minuta

Parlament proto musí začít jednat o aktivaci ústavní klauzule, která předá prezidentovy pravomoci jiným činitelům, včetně pravomoce jmenovat nového premiéra po vobách z 8. a 9. října. S tím by musely souhlasit obě komory parlamentu. Nová poslanecká sněmovna se má poprvé sejít 8. listopadu.

 




 17912

O žraločím principu podnikání v České republice

18. 10. 2021

čas čtení 8 minut

Foto: Albín Sybera


Jan Čulík:

Vážení televizní diváci,  často se hovoří o problematickém podnikání Andreje Babiše viz Kostelecké uzeniny, ale možná v České republice je to trošku širší problém.

Jan Čulík:

Proto máme v dnešním rozhovoru Britských listů redaktora Britských listů, Albína Syberu.

Albín Sybera:

No já si v podstatě myslím, že tak jste začal naznačovat, jak jsem řekl na začátku, tak se to nedá redukovat pouze na Andreje Babiše a jeho Agrofert. A na způsob, jakým rozšiřoval svoje podnikatelské impérium, ať už to byly ty zmiňované Kostelecké uzeniny, nebo i další chemicko-průmyslové podniky, které jsou dneska součástí korporace Agrofert.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
23379